A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A karácsonyfa veszélyei kedvenceinkre

2023. december 25., 10:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Fényfüzér, girlandok, hógömbök és mézes-mázas díszek... Lássuk, mi mindenre kell odafigyelni, hogy kutyáink és macskáink számára is biztonságban teljenek az ünnepek!



 

December, az ünnepek hónapja. Lassacskán mindenkit magával ragad a karácsony, a meglepetések és ajándékok varázsa; talán már a karácsonyfát is beszereztük, és elkezdtük szebbnél-szebb díszekkel csinosítani. Különleges hangulatot áraszt, egyszerűen jó érzés ránézni, ugyanakkor beszélnünk kell a lehetséges veszélyekről is, melyek a kutyákra és macskákra leselkednek otthonunkban.

 

Örökös kíváncsiságuk miatt könnyen bajba sodorhatják magukat kedvenceink: a világító fényfüzérek, flitterek és mézes-mázas díszeknek olykor ők sem tudnak ellenállni, nem beszélve a zörgős papírba csomagolt, masnis dobozokról... Gazdiként a mi felelősségünk, hogy az ünnep biztonságban teljen számukra is.

 

 

Figyeljünk kedvenceinkre a karácsonyfa körül
Figyeljünk kedvenceinkre a karácsonyfa körül
Fotó: people.com

 

 

A karácsonyfa körül fél szemünk mindig legyen kedvencünkön: megpróbálhatja leszedni egyik-másik díszt, elcsenni a szépen elrendezgetett ajándékokat, de még a karácsonyfa vízébe is belekortyolhat. A gyárilag készített víz mérgező vegyszereket tartalmazhat (tartósítószerek, permetszerek és egyéb kemikáliák, például aszpirin), melyek célja, hogy a fa minél tovább friss maradhasson. Ne igyon bele a kutya, macska – és persze a karácsonyfát se csócsálja meg.

 

A fenyőfa tüskéi olyanok, mint a tű; ha lenyelik, hegye átszúrhatja a nyelőcsövet és a gyomor és a belek falát. Toxikusak is lehetnek, tünetei: hányinger, hányás, hasmenés. Ne feledjük, hogy a műanyag fenyőfa mesterséges tüskéi is gondot okozhatnak.

 

 

Fotón aranyos a kutyára tekert lampion, de ha magára hagyjuk a karácsonyfával, könnyen baj lehet belőle
Fotón aranyos a kutyára tekert lampion, de ha magára hagyjuk a karácsonyfával, könnyen baj lehet belőle
Fotó: lovetoknowpets.com

 

 

Ha kedvencünk túlságosan érdeklődik a karácsonyfa iránt, tegyünk róla, hogy ne férkőzhessen a közelébe. Elkeríthetjük gyerekráccsal, amíg otthon vagyunk, ha pedig nem vagyunk jelen, hogy odafigyeljünk rá, inkább zárjuk ki a szobából. Így nem rághatja meg a fát, a díszeket, a elektromos vezetékeket, nem tekeredhet bele a világító lámpácskákba, és nem is boríthatja magára a fát, amitől a sérülések és ijedtség mellett más problémák is adódhatnak (például lakástűz). Az elkerítés segíthet akkor is, ha a frissen illatozó fenyőfát kutyánk, cicánk szeretné „megjelölni”.

 

A macskákat néha még így is nehézkes távol tartani a karácsonyfától, tépkedhetik leveleit, karmaikkal beleakadhatnak a füzérbe és a díszekbe, meg persze felmászhatnak és felugorhatnak a fára.

 

 

A macska is szívesen játszana a karácsonyfa díszeivel
A macska is szívesen játszana a karácsonyfa díszeivel
Fotó: metro.co.uk

 

 

Ha semmi nem működik, végső megoldásként kipróbálhatunk valamilyen illatosítót, aminek a szaga taszítja a cicát (pl. citrus, almaecet). A narancshéjak közé tehetünk citromhéjat is, csak meg ne egye a kutya.

 

A karácsonyfa mellett ünnepi növényeinktől is tartsuk távol kedvenceinket. Sajnos a mikulásvirág, a magyal, a fagyöngy és az amarillisz is mérgezést okozhat, ha megrágják vagy lenyelik a növény részeit. Gyanú esetén mielőbb vigyük állatorvoshoz!

 

Ha ez még nem lenne elég, van itt még két dísz, ami szintén a veszélyes kategóriába sorolható: a girland és a hógömb. Előbbit a cicák szívesen pofozgatják, a kutyák pedig cibálhatják, és persze megrágcsálni is nagyon izgalmas... Lenyelés esetén felhalmozódhatnak a pocakjában (a röntgen is nehezen mutatja ki), amelyet gyakran műtéti úton lehet csak eltávolítani. Előzzük meg!

 

 

A karácsonyfa veszélyei kedvenceinkre
A karácsonyfa veszélyei kedvenceinkre
Fotó: be.chewy.com

 

 

A hógömbök iránt akkor mutatnak érdeklődést, ha leesik, és eltörik – a belőle kifolyó víz azonban fagyállót tartalmazhat, melyből egyetlen kóstoló is halálos lehet a kiskedvencek számára! Édes illata és íze viszont nagyon is vonzza őket, ezért a hógömböket mindig pakoljuk el előlük!

 

A megfelelő óvintézkedést szem előtt tartva biztonságban és örömteli hangulatban telhet az ünnep.

 

Boldog Karácsonyt Kívánunk!

 

Forrás: people.com
Indexkép forrás: be.chewy.com
Cikk első megjelenése: 2022. december 13.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A rettegett toklász - Komoly gondokat okozhat a kutya számára, ismerjük fel időben! A rettegett toklász - Komoly gondokat okozhat a kutya számára, ismerjük fel időben!
Toklász. Egyetlen apróság, mely borzasztó fájdalmat és súlyos szövődményeket okozhat a kutyának, ha utat talál testébe. Mit tehetünk a megelőzés érdekében, és hogyan segíthetünk, ha már megtörtént a baj?

Gyomorcsavarodás kutyáknál - Tünetek, teendők és az életveszélyes állapot megelőzése Gyomorcsavarodás kutyáknál - Tünetek, teendők és az életveszélyes állapot megelőzése
A gyomorcsavarodás súlyos és sajnos gyakori állapot, mégis keveset tudunk róla. Gazdiként kiemelten fontos tisztában lennünk tüneteivel és a szükséges teendőkkel.

Kutya a kertben - 10 dolog, ami veszélyt jelenthet Kutya a kertben - 10 dolog, ami veszélyt jelenthet
Kertünk az a hely, ahol kutyánk szabadon mozoghat, kedvére szaladgálhat, játszhat, napozhat. A mi felelősségünk, hogy mindez biztonságos is legyen számára.

Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya
Ételeink kedvelt ízesítői a fűszerek, jótékony hatásuk miatt előszeretettel fogyasztjuk őket. Ám az, ami egészségünknek kedvez, négylábú barátaink számára komoly gondokat okozhat. Tudj meg többet!

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Rehabportál AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 EB OVO Közhasznú Egyesület JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Beletrollkodott a családi fotókba a kutya – így lett tökéletes a karácsonyi képeslap Hírek - Címlapon
Beletrollkodott a családi fotókba a kutya – így lett tökéletes a karácsonyi képeslap
Nyírfacukor (xilit) mérgezés kutyáknál: kis mennyiségben is halálos lehet! Hírek - Címlapon
Nyírfacukor (xilit) mérgezés kutyáknál: kis mennyiségben is halálos lehet!