A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Igéző tekintet - Miért van a legtöbb kutyának barna szeme?

2024. május 09., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Egy tanulmány szerint a háziasításnak köszönhető, hogy a kutyák és farkasok szemének színe olyannyira különbözik egymástól.



 

Borostyánsárga, jegeskék, gesztenyebarna... Az Amerikai Kennel Klub adatai szerint mindössze a kutyák 8 százaléka rendelkezik a barnától eltérő szemszínnel. De mi okozhatja ezt?

 

Valaha farkasok voltak

 

Eddig ismereteink szerint a kutyák a farkasoktól származnak. Ám ha belenézünk egy farkas szemébe, akár élőben, akár fényképen, legtöbbször egy sárga szempár tekint ránk vissza. Akkor hogyan lehetséges, hogy a kutyák java-részének barna a szeme?

 

A japán Teikyo Egyetem kutatócsoportja erre a kérdésre kereste a választ nemrégiben. Először azonban egy másik kérdést kellett körbejárni: valóban igaz, hogy a farkasok szemszíne nagy általánosságban világosabb a kutyákénál? Ehhez szürkefarkasokról és kutyákról készült portrékat gyűjtöttek össze, majd feljegyezték szemszínüket. Az adatok alapján kiderült, hogy a kutyák íriszének színe messzemenően a sötétebb árnyalatokat képviseli.

 

 

Szemszín és háziasítás - Ösztönösen is jobban kedveljük, ha a kutyának sötétebb a szeme
Szemszín és háziasítás - Ösztönösen is jobban kedveljük, ha a kutyának sötétebb a szeme
Fotó: allthingsdogs.com

 

 

A barna szem visszavezethető az emberi beavatkozásra?

 

Etológusok és a farkasokat tanulmányozó szakemberek azt sugallják, hogy a farkasok világosabb színű írisze adaptív tulajdonság, vagyis a környezethez és társaikhoz való alkalmazkodással függ össze. Hasznos lehet például a vadonban történő kommunikáció során. A világosabb íriszből jobban kitűnik a fekete pupilla, ami fokozza a láthatóságot.

 

Mivel a farkasok gyakran falkában vadászban, együttműködésüket elősegítheti, ha jobban látják, társuk mire fókuszál az adott pillanatban. A pupilla kitágulása fokozott éberségről és erőteljes érzelmekről árulkodik, ezáltal is üzenetet közvetít a falka többi tagjának (például, hogy bőséges vacsora várható).

 

 

Miért tűnhetett el farkasok világos írisze a kutyák háziasítása során?

 

A kutatók úgy vélik, az emberek szándékosan választották ki azokat az állatokat, melyek sötétebb szemszínnel rendelkeztek, és őket tenyésztették tovább. Egyik elmélet szerint a szelekció oka, hogy a barna szemtől jobb, szerethetőbb, megbízhatóbb társaknak érezték a kutyákat.

 

 

A farkasok világosabb szemszíne segítheti őket a kommunikációban
A farkasok világosabb szemszíne segítheti őket a kommunikációban
Fotó: animalfactguide.com

 

 

Elég csak egy kisbabára gondolni, hiszen pici korban még nagyobb a pupillánk, mint felnőtt korunkban. Legtöbben ösztönösen is vonzódunk a csecsemőkhöz, a tág pupillát pedig gyakran a kedvességgel és barátságossággal hozzák összefüggésbe.

 

A sötét írisznek hála a pupilla és az írisz határvonala valamelyest elmosódik, amitől a barnaszemű kutyára nézve olyan érzést alakul ki bennünk, mintha a szeme egyetlen nagy sötét pont lenne.

 

A kutatók azzal érveltek, hogyha ezek az elgondolások igaznak tekinthetők, akkor az emberi megfigyelő számára a sötétebb szemű kutya is sokkal vonzóbb, mint egy világos szemű. Azt feltételezzük róla, hogy az általunk kívánatos jellemvonásokkal rendelkezik, személyisége kedvesebb, barátságosabb, szeretnivalóbb.

 

 

A kutyákról készült fotók párokra állítva, eredeti és világosabb szemszínnel
A kutyákról készült fotók párokra állítva, eredeti és világosabb szemszínnel
Fotó: Konno Akitsugu / Royal Society Open Science

 

 

Kutyaszem – Ablak a lélekre?

 

Felmerül a kérdés, hogy a barna szemű kutyáknak a tekintete is jobban tükrözi igaz valóját? Vagyis a lelkét. A felvetés teszteléséhez a kutatók különböző kutyákról gyűjtöttek fotókat. Szerepeltek közöttük fajtatiszták és keverékek, mindenféle színű bundával.

 

Ahhoz, hogy a fejforma és egyéb tényezők a lehető legkevésbé befolyásolják a résztvevők véleményét, úgy vágták meg a fényképeket, hogy a kamerába tekintő kutyának csupán a szeme és a pofája volt látható. Párokra rendezték a képeket, ahol egyik képen a kutya természetes szemszíne volt látható, míg a másikon a farkasokéhoz hasonló, világos színűre retusálták a képet.

 

142 japán önkéntes (többségében egyetemi hallgató) vállalkozott a kísérletre, ahol értékelniük kellett a kutyák személyiségét a fotók alapján. Olyan vonásokat, mint például: barátságosság, agresszivitás, intelligencia, érettség. Ez utóbb rávilágított arra is, mennyire vélték kölykösnek a kutyát.

 

 

Az északi típusú kutyáknál ma sem ritka a világos szemszín
Az északi típusú kutyáknál ma sem ritka a világos szemszín
Fotó: Freepik/@racool_studio

 

 

A két tanulmány hasonló eredménnyel járt. Az adatok alapján a sötét szemű kutyákat barátságosabbnak és kölykösebbnek gondolták, mint a világos szemű ebeket. Továbbá a résztvevők azt is elmondták, hogy szívesebben ismerkednének meg a sötétebb szemű kutyákkal. Leegyszerűsítve azt a következtetést vonták le, hogy a sötét szemű kutyák által közvetített üzenet az ember számára nem fenyegető, éppen ezért vonzóbb is.

 

 

Összefoglalás

 

A kutatók véleménye szerint a háziasítás során az emberek – mindenféle alkalmazott genetikai tudás nélkül – ösztönösen is a sötétebb szemű kutyákat részesítették előnyben, mert azt az érzést keltették bennük, hogy barátságosabbak, emiatt pedig kívánatosabb társak. Valószínűleg már akkor is kevesebben voltak azok, akik boldogan ébredtek volna fel az éjszaka közepén arra, hogy egy ragadozó sárga szeme villog rájuk...

 

Forrás: psychologytoday.com
Indexkép forrás: animalfactguide.com - Unsplash/@nimanaseri

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét 10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét
Kutyáink ügyesen alkalmazkodnak az emberi környezethez, ám néhány aprósággal mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy elmondhassák magukról: óriási szerencsém van a gazdimmal!

Albínó kutyák - 4 érdekesség a hófehér négylábúakról Albínó kutyák - 4 érdekesség a hófehér négylábúakról
Álomszép fehér bunda, igéző szemek, rózsaszín orr. Semmihez sem fogható megjelenésük mellett azonban különleges odafigyelést, törődést igényelnek az albínók. Mit érdemes tudni róluk?

Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi? Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi?
Előfordult már, hogy belenéztél kedvenced szemébe, és úgy tűnt, mintha éppen legördülne egy könnycsepp a pofiján? Azt gondolhatnánk, hogy sír, ám a jelenség hátterében az érzelmeken túl másra kell gyanakodnunk.

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Kutya helyett róka lehetett a házikedvenc az ókori argentinoknál Kutya helyett róka lehetett a házikedvenc az ókori argentinoknál
Egy ókori argentin temetkezési helyen talált rókacsontok vizsgálata alapján a tudósok azt a következtetést vonták le, hogy az akkor emberek háziállatként tarthatták a rőt ragadozókat - jelentette a The Guardian című brit lap.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com Mondial Assistance GesmbH Beagle Club Online JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Mancs a bajban! – Segíts az árva állatokon! Hírek - Címlapon
Mancs a bajban! – Segíts az árva állatokon!
Országos szinten a kutyák 6-7%-a szívféreggel fertőzött lehet Hírek - Címlapon
Országos szinten a kutyák 6-7%-a szívféreggel fertőzött lehet