A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

10 fogyókúrás tanács - ebeknek!

2015. július 27., 06:00


Szerző: RSM


Kategória: Egészség




A meleg nyári napokon kutyáink is csak pihegnek a lakásban, vagy a kert árnyékos zugában. A mozgásszegény időszakban könnyen felszalad rájuk pár plusz kiló. Ezt tudatos odafigyeléssel lefaraghatjuk. Hoztunk 10 irányelvet, melyek segíthetnek eltüntetni a kutyaúszógumikat.



A hosszú és egészséges kutyaélet egyik titka a normál testsúly. A tartós kánikula ideje alatt azonban kevesebb lehetőség adódik a rendszeres sétáltatásra, így a megszokott mennyiségű eledel adagolása mellett könnyen megnőhet az esélye annak, hogy kedvencünk elhízik. A túlsúlyos ebek esetében számos betegség kialakulhat, pl. magas vérnyomás, cukorbetegség, ízületi gyulladás, májproblémák, amelyek egy kis odafigyeléssel javarészt megelőzhetőek lennének. 

 

A következőkben olyan tanácsokatt adunk, melyekkel könnyebben hozhatjuk újra formába négylábú barátunkat. 

 

Azok a finom falatok!
Azok a finom falatok!
Fotó: http://canineculinaryacademy.com/

 

1. Reális célok

Ne vigyük túlzásba sem a diétázást, sem a mozgást. Nem a gyorsaság a lényeg, hanem a tartósság. Az állatorvosunktól tájékozódjunk arról, hogy mennyi felesleg van kutyánkon, és mi lenne a normális súly számára. Ennek alapján készítsünk tervet, melyben a mozgás, a táplálkozás, a játék mennyisége, valamint a pihenés mértéke ugyanúgy szerepel. 

 

2. Minden napra egy kis mozgás

Ugyanúgy ahogy az embernél, a kutyánál is a legfontosabb a rendszeres, napi testedzés. Kutatások kimutatták, hogy sokkal jobban fogynak azok a kutyák, akik gazdájukkal együtt mozognak. A reggeli gyors séta megalapozza a napi ritmust. A tempót a fokozatosság elvén kell gyorsítani. 

 

Jaj, üres a tányérom!
Jaj, üres a tányérom!
Fotó: http://www.healthypawspetinsurance.com/

 

3. Megfelelő mennyiségű étel

Nagyon lényeges, hogy csak az előírt adagot adjuk kutyánknak. Egy 2002-es kutatás szerint, melyet a Pennsylvaniai Állatorvosi Egyetemen végeztek, arra jutottak, hogy a kalóriaszegény étrendet folytató kutyák két évvel hosszabb ideig élnek, mint az extra adagot bekebelező társaik.

 

4. Kevesebbet többször

Ez az emberi diétánál is alapelv. Inkább egyen a kutya többször kevesebbet, mint egyszer nagyon sokat. Ez azt jelenti, hogy szokjunk rá a napi kétszeri etetésre, mert így elkerülhető a habzsolás. Az emésztésük is gyorsabb lesz ezáltal.

 

Több zöldség, kevesebb kalória
Több zöldség, kevesebb kalória
Fotó: http://sadgirlsguide.com/

 

5. Több zöldséget a tálba

A száraz táp egy részét váltsuk fel párolt zöldségekre. Ezek rostokban gazdagok, és a kalóriáját csökkentik az ételnek. Előfordulhat, hogy kedvencünk nem szívesen fogyasztja el a zöldségeket - ebben az esetben válasszunk alacsonyabb szénhidráttartalmú tápot.  

 

6. Vissza a plusz bevitellel

A nap folyamán többször is adunk egy-egy finom falatot jutalomból, vagy csak úgy a kutyának. Ezt csökkentsük le a minimumra, mert  bőségesen tartalmaznak kalóriát. Helyettesítsük zöldséggel, gyümölccsel, idény szerint.

 

Mérlegeljünk a folytatáshoz
Mérlegeljünk a folytatáshoz
Fotó: http://dogloversdigest.net/

 

7. Rendszeresen ellenőrizzük a súlyát

Hetente, vagy kéthetente mérjük le a testsúlyát kedvencünknek. Vezessünk erről naplót. A normál fogyás a súly 1-2 százalékának elvesztése hetente. Ennél ne legyen gyorsabb, viszont ha kevesebb, akkor változtatni kell a diétán.

 

8. Ne legyen egész nap étel előtte

Tartsuk magunkat - és ezzel együtt kutyánkat is - a szigorú etetési rendhez. Csak bizonyos ideig legyen a tál elérhető számára. Vegyük el tőle, ha maradt akkor is, mert ezzel megelőzhetjük az unalom elűzésére szolgáló evést. 

 

Labdázás legyen, vagy kergetőzés?
Labdázás legyen, vagy kergetőzés? 
Fotó: http://static1.squarespace.com/

 

9. Játsszunk többet

A játék mozgás és kalóriaégetés is egyben. Szánjunk időt naponta többször egy kis önfeledt közös programra. Jutalmazzuk, de inkább almával, vagy répával. Legyen többfajta ötlet a tarsolyunkban, hogy motiválni tudjuk kutyánkat, ha egyik-másik nem válna be.

 

10. Állatorvosi háttérrel dolgozzunk

Mielőtt belevágunk a fogyókúrába, konzultáljunk a kezelőorvossal. Ő ki tudja mutatni, ha a hízás hátterében egyéb egészségügyi probléma áll. Figyelemmel tudja kísérni a változást, és minden kérdésünkre választ ad.

 

Kedvencünket diétáztatni lelki kihívást is jelent. Hiszen vacsora közben azok a könyörgő szemek, az a halk sírás a szívünkig hatol. Nekünk is meg kell erősödnünk, hogy végig tudjuk csinálni, de az lebegjen a szemünk előtt, hogy mindezt a hosszú életű és egészséges kutyánkért tesszük!

 

Ha még többet szeretnél tudni a kutyák megfelelő táplálásáról, olvasd el a nyers étrendről szóló írásunkat

ITT

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Forrás: http://mom.me/
Indexkép forrás: http://canberravet.com.au/

Témába vág

Hátizsák kutyáknak – Praktikus tippek a viseléshez Hátizsák kutyáknak – Praktikus tippek a viseléshez
Ha úgy döntöttünk, szeretnénk kedvencünkre hátizsákot adni, felmerülhet a kérdés, hogyan szoktassuk hozzá? Mi kerüljön bele? És mi ne? Ebben szeretnének most segíteni.

Miért nem eszik a kutyám? Az étvágytalanság lehetséges okai 10 pontban Miért nem eszik a kutyám? Az étvágytalanság lehetséges okai 10 pontban
A napi rutinban bekövetkező változásoktól kezdve az egészségi problémákig terjedhet azon okok széles köre, melyek miatt a kutya elutasítja az ételt. Mit szeretne velünk közölni és hogyan segíthetünk neki?

A rettegett toklász - Komoly gondokat okozhat a kutya számára, ismerjük fel időben! A rettegett toklász - Komoly gondokat okozhat a kutya számára, ismerjük fel időben!
Toklász. Egyetlen apróság, mely borzasztó fájdalmat és súlyos szövődményeket okozhat a kutyának, ha utat talál testébe. Mit tehetünk a megelőzés érdekében, és hogyan segíthetünk, ha már megtörtént a baj?

Hogyan adjuk be kutyánknak a gyógyszert? 12 tipp a cél eléréséhez Hogyan adjuk be kutyánknak a gyógyszert? 12 tipp a cél eléréséhez
Kutyánk iránt elkötelezett, gondos gazdiként jól tudjuk, hogy kedvencünknek is szüksége lehet kezelésekre. Mit tegyünk, ha gyógyszert kell szednie? Hogyan változtassuk élménnyé azt, amit legszívesebben mi is elkerülnénk?

Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi? Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi?
Előfordult már, hogy belenéztél kedvenced szemébe, és úgy tűnt, mintha éppen legördülne egy könnycsepp a pofiján? Azt gondolhatnánk, hogy sír, ám a jelenség hátterében az érzelmeken túl másra kell gyanakodnunk.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. EB OVO Közhasznú Egyesület Ebugatta Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Remény a segítségeteket kéri! Hírek - Címlapon
Remény a segítségeteket kéri!
Kutyaszimattal a netes bűncselekmények ellen? Hírek - Címlapon
Kutyaszimattal a netes bűncselekmények ellen?