A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

10 vegyszer, ami viszketést okoz

2018. szeptember 23., 08:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Egészség




Vörös foltok, karcolások, gyulladás - a krónikus viszketés tünetei. A kutyák számára ez legalább annyira kellemetlen probléma, mint nekünk, embereknek. És ha mindez nem lenne elég, a környezetünkben található vegyi anyagok ezeket a tüneteket erősen súlyosbíthatják. Íme a 10 legirritálóbb kemikália!



Környezetünkben, háztartásunkban nagyon sok olyan vegyszerrel találkozhatunk, melyek viszketést okozhatnak kedvenceinknél. Összeszedtük a tíz leginkább irritáló anyagot, melyek ismeretével, megfelelő tárolásával és használatával (esetleg mellőzésével) igazán kutyabaráttá tehetjük otthonunkat.Ezekre odafigyelve megelőzhetjük a kellemetlen irritációt, a krónikus viszketés súlyosbodását, szélsőséges esetekben kutyánk elvesztését.

 

1. Fehérítő

A legtöbb fehérítő tartalmaz nátrium-hipokloritot, mely a kutya lábát és bőrét károsíthatja, irritálhatja. Ha olyan tisztítószert használsz, mely tartalmazza ezt az anyagot, mindig mosd át a tisztított felületet tiszta vízzel is - különösen, ha a padlóról van szó. Kutyádat csak azután engedd be a helységbe, ha ez a vizes öblítés megtörtént, és a felszáradt az adott felületről.

 

A padló tisztítására használt szerek is okozhatnak irritációt a kutya bőrén
A padló tisztítására használt szerek is okozhatnak irritációt a kutya bőrén
Kép: leagus.co.uk

 

2. Bolha elleni spray, krém, nyakörv

Egyes bolha elleni termékek tartalmazhatnak olyan összetevőket, melyek irritációt, allergiát válthatnak ki. Ilyen anyagok például a limonén, piretrin, vagy a piretroid. Ezek mind viszketést, gyakran pedig légzési nehézségeket is okozhatnak. Ha új bolha elleni szert akarunk használni, érdemes először kis mennyiségben (nyakörv esetén rövid időre) kipróbálni, és csak akkor használni, ha kutyánk szervezete nem reagál negatívan.

 

3. Motorolaj
Igen, a motorolaj is okozhat kellemetlenséget. Ha szabad a bejárása ebünknek a garázsba, esetleg az autófelhajtóra, figyeljünk arra, ne érintkezhessen az anyaggal. Ne tegyük olyan helyre, ahol könnyen leverheti, mindig gondosan zárjuk rá a tetejét. Figyeljünk oda az autóból szivárgó olajra is! Rákkeltő hatású anyag, mely maradandó károsodást okozhat!

 

4. Pázsit-ápoló vegyi anyagok
A kertre mindenki úgy gondol, hogy a kutyák kánaánja, hatalmas füves tér, mely a játék és pihenés színtere. Arra kevesen gondolnak, hogy veszélyeket is rejthet: a különböző gyomirtók és műtrágyák érintkeznek a kutya mancsával, orrával és bőrével. Könnyen okozhatnak irritációt! Ha ismeretlen eredetű kiütést/viszketést tapasztalunk kedvencünkön, gondoljunk erre az eshetőségre is!

 

 

Műtrágya és gyomirtók: a kutya bőrét is irritálhatja
Műtrágya és gyomirtók: a kutya bőrét is irritálhatják
Kép: adogbreeds.com

 

5. Lefolyótisztítók, oldószerek
A legtöbb ilyen vegyszerhez könnyen hozzájuthatunk drogériákban, áruházakban. Kénsavat és lúgot tartalmazhatnak, melyek különösen veszélyesek! Bőrrel érintkezve égési sérüléseket okozhat - súlyos esetekben akár vakságot is!

 

6. Zsíroldók

Háztartási szereink között különösen oda kell figyelni a sütő-tisztítókra, zsíroldókra. Olyan aktív hatóanyagokat tartalmaz, melyek az oldószerekhez hasonlóan kémiai égést okozhatnak. (Ilyen anyagok a nátrium-hidroxid és a kálium-hidroxid.

 

7. Mosószerek
Ahogy nálunk, embereknél irritációt, allergiát válthat ki a mosószer, ugyanúgy a kutyáinkat is veszélyezteti. Az illatanyagok és a vegyi anyagok könnyen okozhatnak viszketést a kevésbé érzékeny bőrnél is. A kutyaruhákat, takarókat, ágyakat érdemes bio mosószerrel, vagy mosódióval mosni.

 

8. Jég- és síkosságmentesítő sók
A tél mindig kemény dió, gyakori program a hólapátolás. A járdákat, utakat sózzák, hogy megelőzzék a csúszások okozta baleseteket. Ez az anyag a kutyák lábát veszélyezteti: a darabos só pillanatok alatt feltörheti a tappancsot, rosszabb esetben égési sérülést okozhat. A feltört mancsra figyeljünk oda, nehogy begyulladjon, elfertőződjön! Súlyos sérülés estén forduljunk állatorvoshoz a szükséges kezelés megkezdése érdekében.

 

A kutyának is nagyon kellemetlen érzés a viszketés
A kutyának is nagyon kellemetlen érzés a viszketés
Kép: medicaldaily.com

 

9. Ablakmosó folyadék
Ezek a szerek metanolt és izopropilt tartalmaznak, így kis mennyiségben is irritálhatják a kutyák bőrét. Nagyobb mennyiség tartós károsodást okozhatnak, legrosszabb esetben halálhoz vezethetnek. (Az is veszélyes, ha lenyeli, olyan helyen tároljuk, ahol a kutya nem éri el, és mindig csavarjuk rá a flakonra a kupakot!)

 

10.  Ételallergia
Ha kutyánk krónikus viszketésben szenved, és a tünetei étkezés után észrevehetően romlanak, akkor az étele lehet a ludas. Ilyen esetben próbáljuk ki az étrend megváltoztatását: adjunk neki teljes élelmiszereket, nyers kosztot. A váltásra és a reakciókra kiemelten figyeljünk oda! A nyers étrendről ebben a cikkünkben írtunk többet.

 

És ez még csak a kezdet. Azokat az anyagokat gyűjtöttük össze, melyek a legnagyobb veszélyt jelentik, és a leggyakoribbak a háztartásokban. Szerencsére már kis odafigyeléssel is megelőzhető a baj! Kezeljük tudatosan ezeket a szereket, ne engedjük kutyánkat érintkezni velük. Ha mégis megtörtént a baj, esetleg nem akarna múlni a viszketés, mielőbb forduljunk állatorvoshoz!

 

 

Forrás: dogsnaturallymagazine.com
Indexkép forrás: saniprowash.com
Cikk első megjelenése: 2015. szeptember 02.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Ehetnek a kutyák sonkát? Ehetnek a kutyák sonkát?
Bár az ünnepek már elmúltak, a húsvéti sonkából maradt falatokra még mindig áhítozhat kedvencünk. De kaphat belőle?

Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat? Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat?
A puha, nedves orr az egészséges kutya egyik fő jellemzője. Könnyen aggodalomra adhat okot azonban, ha száraz és tapintásra meleg érzetet kelt. Tudj meg többet kedvenced nózijáról!

Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét? Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét?
Kedvelt nassolnivalónk, a csokoládé sajnos már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat kedvencünk egészségére nézve. Mitől minősül mérgezőnek, és mit tehetünk, ha kutyánk csokoládét fogyasztott?

Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi! Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi!
A lovaknak, szarvasmarháknak és juhoknak adott féreghajtó már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat az arra hajlamos kutyáknál, ha a trágyájukból csemegézik. Mit kell tudnunk róla, és hogyan kerülhetjük el a bajt?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Hírstart Irodakutya.com Praktiker Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
3000 éves leleteket talált egy kutya Csehországban Hírek - Címlapon
3000 éves leleteket talált egy kutya Csehországban
Menhellyé alakította az iskolabuszt a férfi, hogy azzal menthesse a hurrikán elől a kutyákat Hírek - Címlapon
Menhellyé alakította az iskolabuszt a férfi, hogy azzal menthesse a hurrikán elől a kutyákat