A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Agárversenyek Ausztráliában: évi 17.000 áldozat!

2015. október 02., 10:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Állatvédelem




Ausztrália egyike a nyolc országnak, ahol engedélyezett a fogadásos agárversenyek rendezése. A tét nem kevesebb, mint az agarak élete.



Az agaraknak futnia kell minden körülmény között
Az agaraknak futnia kell minden körülmény között
Fotó: bordermail.com.au

 

Az ausztrál agárszövetség legfrissebb belső tanulmánya lesújtó eredménnyel zárult. A sajtónak kiszivárogtatott információk szerint a versenyzésre tenyésztett agarak 74-96 százaléka végzi a halálsoron életének valamely pontján pusztán azért, mert nem elég erős vagy gyors. 

 

A versenyzésből kiöregedett példányoktól magától értetődő természetességgel válnak meg, ám a fiatalabb, egészséges kutyák is ugyanúgy áldozatul esnek a kegyetlen üzletnek. Számuk évente átlagosan 13.000-17.000 között mozog. Az erőteljes, tehetséges kutyák, ha túlélik a kemény edzéseket és kikerülnek a pályára, “átlagosan 3,5 éves korukig bírják a kíméletlen tempót.” Hívta fel a figyelmet az elborzasztó tényekre Stephen Rushton, az egyik szakértő.

 

Találó karikatúra az agárversenyekről
Találó karikatúra az agárversenyekről
Fotó: reddit.com

 

Megdöbbentő adat, Rushton szerint ez azonban csak a jéghegy csúcsa. Arról egyelőre nincsen információ, hogy a sérülés vagy betegség miatt elaltatott agarak száma mennyire tehető. Hozzátette, ha ez így folytatódik, s az érintettek továbbra is figyelmen kívül hagyják az állatok jogait ahelyett, hogy jólétükről és örökbeadásukról gondoskodnának, kormányuk kénytelen lesz közbelépni.

 

Az emberi nyerészkedésből fakadó kegyetlenkedést a kutyák sínylik meg, akik az életükért futnak a pályán. Edzőiknek és tulajdonosaiknak egyetlen egy dolog számít: a tökéletes teljesítmény, akkor is, ha elérhetetlen. 

 

Mindazonáltal egyre többen adnak hangot ellenérzésüknek a témával kapcsolatban. Az alábbi animációs kisfilm készítői hűen bemutatják a fogadásos versenyeken szereplő agarak szomorú helyzetét, s azt is, milyen módon lehetne segíteni rajtuk, ha már tartóik szemében jelentéktelenné válnak.

 

Vigyázat, megrázó animáció! 

 
Love The Dogs

Love The Dogs -El amor de los perros-, es una animación desgarradora sobre un galgo blanco que muestra sus experiencias en una pista de carreras del Reino Unido de Gran Bretaña. Después de ver los fantasmas de aquellos corredores que llegaron últimos, que aparecen en sus perreras esa mañana, empieza a preguntarse qué será de cada uno de sus amigos en la pista. No pasa mucho tiempo antes de que la realidad que viven todos los galgos, nos golpee directamente al corazón.Cada incidente individual se basa en un evento de la vida verdadera y cada galgo involucrado se inspira en un galgo rescatado en vivo y en directo en el Reino Unido, ya que las carreras son televisadas.►Para más información:◾http://www.greytexploitations.com/◾http://www.cagednw.co.uk/◾http://bit.ly/1JgbBRw

Posted by Ché Galgo on Sunday, June 28, 2015

 

 

Hasonlóan felháborító eset került nyilvánosságra idén februárban. Rejtett kamerás felvételeken több edző is látható, ahogy élőcsalival buzdítja az agarakat a jobb eredmény elérésére. Ehhez kismalacokat, oposszumokat, nyulakat kötnek fel a hátsó lábuknál fogva a mozgó csalira, mivel az élő préda (és a vér) szaga ösztönzőbben hat a kutyák teljesítményére. Ez a módszer illegális, Ausztráliában 22.000 dolláros büntetéssel vagy két év letöltendő börtönnel sújtható minden személy, akit tetten érnek.

 

Ártatlan állatok ezreinek szükségtelen halála miatt a felelősség az ausztrál agárszövetséget terheli, s miközben állatvédők és állatbarátok milliói állnak értetlenül a helyzet előtt, pozitív változás a közeljövőben nem várható.

 

Megrázó adatok az ausztrál agárversenyekről egy infografikán
Megrázó adatok az ausztrál agárversenyekről egy infografikán
Fotó: animalsaustralia.org

 

 

Az oldal szerkesztőjeként és agártartóként

nem tudok nem hozzászólni a témához.

 

Az agárversenyek nagy múltra tekintenek vissza, hazánkban hosszú idő után Kincsem Parkban újra tartanak futamokat. Bízom benne, hogy itthon az agártartók másképp állnak hozzá az agártartáshoz, mint ausztrál kollégáik, és nem feledkeznek meg kutyáikról akkor sem, ha már esetleg kiöregedtek a versenyzésből. Azok az agarak többet érdemelnek annál, hogy lapátra kerüljenek, ha már nem hoznak több hasznot. Nyugdíjas korukban megérdemlik a nyugodt gazdis életet, és egy kényelmes kanapét a nappaliban.

Személy szerint nekem a coursing jobban tetszik, mint a körpálya, de mindig elragadtatva nézem őket futás közben. Maga az elegancia, amit képviselnek immáron évszázadok óta - felemelő élmény. Nem a versenyzés ellen vagyok, mert azt is lehet megfelelő keretek között, a kutya érdekeit is szem előtt tartva űzni. Én azon agártartók ellen emelem fel a szavam, akik képesek ilyen szörnyűségre, pusztán a profit érdekében. 

Remélem a jövőben sok szép agarat láthatunk, és nem kell arra gondolnunk, hogy milyen sanyarú sors vár rájuk a jövőben…

 

Kála, a kutyabarathelyek.hu örökbefogadott agara
Kála, a kutyabarathelyek.hu örökbefogadott agara

Forrás: nydailynews.com
Indexkép forrás: hsi.org.au

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát! A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!
Igazi kincseink ők: sokoldalúak, hűségesek és hatalmas a szívük! Ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!

A spanyol tradíciók négylábú áldozatai - A Galgok világnapja A spanyol tradíciók négylábú áldozatai - A Galgok világnapja
Miért ragaszkodik az ember valamihez, ami embertelen. Ami másokat bánt. Csak azért, mert hagyomány? Tényleg e mögé bújunk? Tényleg elegendő ezt az egy szót kimondani, és máris tisztára mostuk magunkat?

Menhelyi kutyák a reflektorfényben - árva kutyákkal mutatták be a hazai divattervezők kollekcióikat Menhelyi kutyák a reflektorfényben - árva kutyákkal mutatták be a hazai divattervezők kollekcióikat
2023. december 9-én került megrendezésre a Dogs on the Catwalk eseménye. A rendezvény főszereplői örökbefogadható menhelyi kutyusok, akik egy különleges fashion show keretében vonulnak végig a kifutón, divattervezők hazai márkáinak kollekcióit bemutató modellekkel a póráz túlsó végén. 2018. után most az Ürömi Állatmenhely 8 mentvényéé volt a lehetőség, hogy megmutatkozzon a nagyközönség előtt hazai sztárok kíséretében.

Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette! Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette!
Leendő négylábú családtagunk kiválasztásánál felmerülhet a „Mi lenne, ha menhelyről hoznánk kutyát?” kérdés. Valamint az is, fiatalabb vagy idősebb gazdikeresőt válasszunk. Utóbbihoz hoztunk most 10 szuper érvet!

Így lopják a kutyákat Budapesten! Így lopják a kutyákat Budapesten!
Az egyik újbudai állatvédő személyes tapasztalatait osztotta meg a közösségi médiában, amikor beszámolt az esetről, aminek szemtanúja volt.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 AEGON Magyarország Zrt. MOL Nyrt. Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Puszit a gazdinak! Hírek - Címlapon
Puszit a gazdinak!
A kutya szaglása Hírek - Címlapon
A kutya szaglása