A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Állati terápia

2015. november 03., 06:00


Szerző: Horváth Nikoletta


Kategória: Jó tudni!




Az állatterápia kapukat nyit meg. Olyan szívek ajtóit lehet kitárni a négylábúak segítségével, amelyekről azt gondoltuk, örökké zárva maradnak. Ha ezek a láthatatlan bilincsek lehullnak, a kutyák képesek fényt, szeretetet, megnyugvást csempészni a zaklatott, rettegéssel, gátlásokkal teli környezetbe



Dr. Boris Levinson nevéhez kötődik az az anekdota, amely az állatterápia kialakulásáról szól. A történet szerint az amerikai pszichológus egy viselkedési zavaros kisfiút kezelt, akit egyszerűen képtelen volt szóra bírni. Egy napon a doktorúr kényszerből bevitte kedvencét a rendelésre, s az addig zárkózott, nem kommunikáló gyerek szépen lassan megnyílt. A következő kezelésekre már konkrét szándékkal kapott helyet a négy tappancs. A hatvanas években ezután speciálisan képzett ebeké lett a főszerep, mert a fenti példán keresztül egyértelművé vált, hogy a kutyák képesek olyan hidat építeni, amire az emberek képtelenek: szív és szív közötti átjárást tesznek lehetővé.

 

Szeretetet csempésznek a betegek életébe a terápiás kutyák
Szeretetet csempésznek a betegek életébe a terápiás kutyák
Kép: youtube.com

 

A világot bejárta az a videó, amelyben egy terápiás kutya egy hospice házban „tevékenykedik”. Ez az a hely, ahol talán a legnagyobb szükség van az ebek megnyugtató közelségére. A végstádiumban lévő rákos betegek számára az élet sajnos a vég várásáról szól leginkább. Vannak olyanok, akiknek nincs családjuk, hozzátartozójuk, akik meg tudnák könnyíteni az átlépést. Ezek a csodálatos négylábúak, azonban visszahozzák a színt a hétköznapokba, értelmet nyernek a percek, és egy kapocs jön létre, amely érzelmi szál sok esetben hatalmas erők mozgósítására képes. Magyarországon is több intézmény falain belül szolgálnak mancsok annak érdekében, hogy könnyítsék a páciensek fehér falakkal ölelt életét. A terápia minden esetben a kórház beleegyezésével, tudtával, és a kezelőorvos hathatós közreműködésével zajlik. Alapvetően nehéz a gazdáknak távolságtartóan viselkedni, mégis önnön lelki békéjük érdekében muszáj pár lépést hátrálniuk. Ettől függetlenül nem egy esetben jött már létre szorosabb kapcsolat kezelő, és kezelt között. A lélek útvesztőjében nehéz pártatlannak maradni.

 

 

I often do bed visits, though never without The Bossy One. This is a lady who has very few people to visit her. She cannot see and often does not wake up, but she did like having her hand on my fur. She was very calm during my visit. We were listening to Yeats, by the way. I was very insistent to have her touch me, more so than usual. We fell asleep later with her hand splayed on my head, both of us snoring (but no proof of that!) I sure can be silly at times, but I also know when to be quiet and present. Her caregivers were very appreciative when they saw this video.

Posted by JJ, Hospice Therapy Dog on 2014. február 23.

 

 

Az ebek rengeteg terápiás területen nyújthatnak hatékony segítséget. Óvodákban, iskolákban – a kommunikációt elősegítve, kórházakban, egészségügyi intézményekben a testi, lelki rehabilitáció mancsos őrangyalaiként teljesítenek szolgálatot. A kutyák simogatása olyan stressz oldó tevékenység, ahol egyrészt az átadott szeretetet, azonnal vissza is kapja az érintett személy, másrészt óhatatlanul elindul egyfajta testi kontaktus, kommunikáció. Szavak nélkül – persze a későbbiekben mondatok is kísérik a kapcsolatteremtést.

 

A kutyáknak varázserejük van, ez nem vitás. Erre a mágiára pedig szerencsére hazánkban is egyre több intézményben van szükség, egyre több helyen kapnak szerepet a tappancsok, s velük együtt a szívig érő terápiák.

 


Indexkép forrás: wikipedia.org
Cikk első megjelenése: 2015. szeptember 12.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti
Könnyen megsérülhet, ám a gyógyulás hosszabb időt vehet igénybe. Éppen ezért jó, ha tudjuk, mi minden érheti kedvencünk hangulatjelzőjét!

Lipoma, a jóindulatú zsírdaganat kutyáknál Lipoma, a jóindulatú zsírdaganat kutyáknál
Zsírcsomó, zsírdaganat, lipoma… Első olvasatra ijesztően hangozhatnak e kifejezések, ám legtöbb esetben jóindulatú daganatokról van szó. Mit kell tudni róluk és mi a teendőnk?

Miért dől nekem a kutyám? Miért dől nekem a kutyám?
Figyelemre vágyik vagy inkább biztonságos menedéket keres nálunk? Netán aggódnunk kellene amiatt, ha kutyánk nekünk dől? Tudj meg többet e viselkedésről!

Fülproblémák kutyáknál – Tünetek és teendők Fülproblémák kutyáknál – Tünetek és teendők
A kutyafül. Kicsi, nagy, háromszögalakú, ovális vagy kerek. Hegye mutathat felfelé, lóghat lefelé vagy hetykén megtörik, és igazán bájos megjelenést kölcsönöz viselőjének. De mi történik, ha a fül megbetegszik? Hogyan segíthetünk kedvencünknek?

Új gyógymód a láthatáron? Egy injekció jelentheti a parvovírusos bélgyulladásra a megoldást Új gyógymód a láthatáron? Egy injekció jelentheti a parvovírusos bélgyulladásra a megoldást
Cookie az első kölyök, aki a forradalmian új módszernek köszönhetően pár nap alatt legyőzte a fertőzést.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Beagle Club Online Brimo partysátor Irodakutya.com Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Nem áll le a kaposvári kutyagyilkos - Frissítve Hírek - Címlapon
Nem áll le a kaposvári kutyagyilkos - Frissítve
Így tereld a barátaidat - újabb kreatív kutyás reklám! Hírek - Címlapon
Így tereld a barátaidat - újabb kreatív kutyás reklám!