A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Drágul a kutyasétáltatás "napidíja"?!

Ha nem figyelünk, akár 200000 Ft is lehet!


2015. augusztus 04., 06:00


Szerző: MateKrisz


Kategória: Közérdekű




Augusztus 1-én Ferencvárosban életbe lépett a közösségi együttélés szabályairól szóló önkormányzati rendelet. A kiszabható büntetés a 200.000 Ft-ot is elérheti, ha a gazdi a kutyafuttatókon kívüli területeken póráz nélkül sétáltatja kedvencét. Szombat óta ugyanis ez szabálysértésnek minősül!



Ahogy az RTL Klub híradója is beszámolt róla, a helyi kutyatartók közül többen meglepődéssel fogadták a változást. Eddig nem számított törvényellenes tevékenységnek, ha valaki elengedte a kutyáját, feltéve, hogy az a gazdája közelében sétált szabadon, meghatározott távolságon belül. Mostantól azonban ez is szabálysértésnek számít azokon a településeken, ahol az önkormányzat elfogadta a rendeletet. Így a gazdik súlyos pénzbüntetésekkel találhatják szembe magukat, ha nem tartják be az előírásokat.
 

A felelőtlen kutyatartók miatt bekövetkezett balesetek és szerencsétlenségek miatt sajnos a felelős gazdák lehetőségei is korlátozottak jól nevelt, barátságos kutyáik lemozgatására.  Az életbe lépett rendelet alapján kizárólag a kijelölt kutyafuttatókban lehet szabadon engedni a kutyákat, ezek azonban általában véve nem megfelelő méretűek és tisztaságúak. Nem egy példát említettek a megkérdezettek, miszerint éjjelente bizonyos személyek illetéktelen tevékenységeket folytatnak ott. Találtak már a futtatókban csikkeket, fecskendőket és egyéb hulladékot, amitől leggyakrabban maguk a kutyák betegszenek meg. A gyomor- és bélproblémák pedig sem a kutyának, sem az otthon nyugalmának nem tesznek jót, főleg, ha azok megelőzhetőek lennének.

 

Kutyafuttató a Markusovszky téren.
Kutyafuttató a Markusovszky téren
Fotó: www.facebook.com/baranyikrisztinakepviselo

 

A hír ellentétes véleményeket váltott ki a kutyatulajdonosok részéről. Volt olyan kijelentés is, mely szerint engedélyhez kellene kötni a kutyatartást, hiszen sokan a kellő tapasztalat hiányában vesznek magukhoz kutyát, mások pedig társaik biztonságának figyelembevétele nélkül sétáltatják – adott esetben emberrel és/vagy kutyával agresszívan viselkedő - kedvencüket. Bécsben például egy ún. kutyavezetői vizsga sikeres letételéhez kötik a kutyatartást a veszélyesnek minősített fajták esetében. Azok a gazdik, akiknek a kategóriába nem tartozó fajtájú kutyájuk, keverékük van, szintén megszerezhetik a „jogosítványt”, mely által egy évig mentesülnek a helyi ebadó befizetése alól. Tőlünk nyugatra tehát nem újdonság a kutyavezetői engedély, melynek segítségével maga a város járul hozzá a kutyások és nem-kutyások biztonságos és békés együttéléséhez.

 

Kellő odafigyeléssel azonban még így is több szerencsétlenség elkerülhető lenne. Ha egy kutya pórázon van, minden esetben kérdezzük meg, odaengedhetjük-e a sajátunkat ismerkedni. Nem tudhatjuk, hogy félős vagy agresszív-e, esetleg olyan fertőző betegséget hordoz, amelytől inkább megkímélnénk kutyánkat - saját magunkat pedig a kezeléssel járó állatorvosi költségektől és egyéb kellemetlenségektől.

 

Nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy a kutyáink által hátrahagyott ürülék eltakarításáról nekünk, gazdiknak kell gondoskodnunk. Nemcsak a kutyafuttatóban, hanem a futtatón kívüli részeken is, a környezet tisztántartása és a szociális együttélés normális működése érdekében. Ennyit igazán megtehetünk.

 

 

Törvényi háttér

 

Baranyi Krisztina helyi képviselő a kutyabarathelyek.hu kérdésére elmondta, hogy:


„A Közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló önkormányzati rendelet törvényi hátterének megvalósítása 2013 óta kérdéses.

 

A Magyarország önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. §-a ad felhatalmazást a képviselőtestület számára, hogy rendeletben határozzon meg egyes tárgyköröket.

 

2012. április 15-én lépett hatályba a § (4) bekezdés e) pontja: "a kirívóan közösségellenes magatartásokat, valamint a magatartás elkövetőjével szembeni pénzbírság kiszabásának szabályait" ezt az alkotmánybíróság a 38/2012. (XI. 14.) AB határozatával, 2012. november 15. napjával megsemmisítette.

 

2013. január 1-jén lépett hatályba ugyanezen § (4) bekezdésének d) pontja, mely szerint "az öngondoskodás és a közösségi feladatok ellátásához való hozzájárulás, továbbá a közösségi együttélés alapvető szabályait, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeit". ez van még ma is hatályban és ez alapján hozta a ferencvárosi képviselőtestület a mostani rendeletet.

Ez ellen a paragrafus ellen 2013 elején az ombudsman panaszt nyújtott be az Alkotmánybírósághoz, amelyben kérte ennek a bekezdésnek is a megsemmisítését, ugyanazon indokokkal, amelyek alapján az előzőt megsemmisítették. Döntés erről a mai napig nincs.”

 

A kérdés nekünk, kutyásoknak az, mi lesz, amikor kiderül, hogy ez a jogszabály alkotmányellenes. Mi lesz a sok-sok kirívóan magas befizetett büntetéssel? Visszakapják-e azt a szabálysértést elkövetők?

 

„Aki elfogadja a közterület felügyelő helyszíni bírságát, annak a továbbiakban nincs lehetősége jogorvoslatért folyamodni, és a büntetése azonnal jogerőssé és behajthatóvá válik.
Ha nem fogadja el a helyszíni bírságot, akkor a Közterület Felügyelet átadja a Polgármesteri Hivatalnak a szabálysértési ügyet. Ez esetben van lehetőség jogorvoslati kérelemért folyamodni, illetve ha az érintett nem fogadja el az önkormányzat döntését, bírósági útra terelheti az ügyet.
A már kiszabott, de be nem fizetett büntetés befizetését kérheti az önkormányzat behajtón keresztül, illetve fizetéslevonással, de az elkövető
akár elzárást is kaphat, és napi 5000 Ft-jával leülheti a kutyasétáltatást.”

 

Mi történik akkor, ha egy 18 év alatti, jövedelemmel nem rendelkező személyt büntetnek meg a jogszabály megsértése miatt?

 

"Fiatalkorú személlyel szemben közigazgatási bírságot vagy helyszíni bírságot csak

abban az esetben lehet kiszabni, ha önálló jövedelemmel vagy vagyonnal rendelkezik, kivéve, ha az önálló jövedelemmel vagy vagyonnal nem rendelkező fiatalkorú vagy törvényes képviselője a bírság megfizetését vállalja."

 

 


Indexkép forrás: http://jarokelok.blog.hu

Témába vág

Séta? 10 jel, amivel a kutyád azt üzenheti, ideje kimenni Séta? 10 jel, amivel a kutyád azt üzenheti, ideje kimenni
Ha esik, ha fúj, nincs mese, menni kell. Ezt pedig különféle módokon adhatja tudtunkra kedvencünk, hiszen a szükség nagy úr. Hogyan mondja el, hogy szeretne sétálni?

Varázslat és luxus egy kutyabarát hotelben – lehetséges! Varázslat és luxus egy kutyabarát hotelben – lehetséges!
Legendák és rejtélyek nyomában járhatsz kedvenceddel ebben a lélegzetelállító kutyabarát hotelben. A Mystery Hotel Budapestben Te és kedvenced is megtapasztalhatjátok a luxust, a varázslatot és az élményt!

Abszolút kutyabarát Magyarország első Hampton by Hilton szállodája Abszolút kutyabarát Magyarország első Hampton by Hilton szállodája
Megtisztelő felkérést kaptunk: társszervezőként, a Hampton by Hilton Budapest City Centre szálloda és a PetWiseCare csapatával karöltve mutattuk be a Hilton legújabb budapesti szálllodáját mint abszolút kutyabarát szállást! A bemutató keretén belül a vendégek megismerhették a szálloda kutyabarát szolgáltatásait, valamint részt vehettek egy kutya-elsősegély előadáson is.

Tűzijáték Augusztus 20-án - Mit tehetsz kutyád védelmében? Tűzijáték Augusztus 20-án - Mit tehetsz kutyád védelmében?
Évről-évre felmerül a kérdés, hogyan vigyázhatunk még jobban kedvencünk testi-lelki épségére ezen a napon. Következő tanácsainkkal ebben szeretnénk segíteni a kedves Olvasót.

3 fontos ok, amiért NE engedd, hogy a kutyád pórázon ismerkedjen idegen kutyákkal 3 fontos ok, amiért NE engedd, hogy a kutyád pórázon ismerkedjen idegen kutyákkal
„Ugyan, mi lehet a probléma?” - Merülhet fel benned. „Hiszen a kutyák társas lények, nem?” Nos, nem feltétlenül. És bár fejleszthető a szocializációjuk, mégsem hasznos dolog erőltetni a barátkozást, mert bizony baj is lehet belőle.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Praktiker AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Hírstart Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Remény a gyógyulás útján Hírek - Címlapon
Remény a gyógyulás útján
Mancs a kézben nyaraltunk Hírek - Címlapon
Mancs a kézben nyaraltunk