A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Egy border collie a világ legokosabb kutyája

Chaser egy border collie-fajtájú kutyus több mint 1000 szót ismer


2015. február 06., 04:00


Szerző: kiberov


Kategória: Könnyű




Több mint ezer szóból áll Chaser, a border collie-fajtájú kutya szókincse. Az intelligens állat tárgyak különböző csoportjainak fogalmát is képes értelmezni.



10 éve a németországi Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet egy kutatása keltette fel a világ figyelmét: állatpszichológusok a Rico nevű border collie-nak több mint kétszáz szót tanítottak meg.

 

A sokáig elsősorban pásztorkutyaként tartott border collie különösen intelligens fajtának számít. A 10 éves Chaser is ebbe a fajtába tartozik, tudása pedig még Ricóét is messze túlszárnyalja. Gazdája és egyben trénere Dr. John W. Pilley  Chaser-t  háromévnyi tanulás után összesen 1022 játékszer nevére tanította meg. A  tárgyakat még a vele dolgozó kutatóknál is megbízhatóbban azonosította. (800 plüsállat, 116 különböző labda és több mint 100 műanyag játék). 

 

1022 játékszer nevét ismeri Chaser - Fotó:chaserthebordercollie.com

 

A kutya nem csupán különbséget tesz a tárgyak nevei és vezényszavak között, hanem a tárgyak különböző csoportjainak fogalmát is képes értelmezni. Tudja, hogy a "játékszer" szó mind az 1022 tárgyra vonatkozik. A "labda" fogalma ezzel szemben összesen 116 puha gömbre illik rá, a frizbi pedig 26 különböző dobókorongra. Ricóhoz hasonlóan Chaser is az úgynevezett "fast mapping" (gyorspárosítás) segítségével képes tanulni. Ez a tulajdonság tehát nem csak a gyerekek sajátja. A kutatás rámutat, hogy a kutyák éppúgy, mint a gyerekek képesek gazdag szókincsre szert tenni, és közben megérteni, hogy bizonyos szavak egyes tárgyakra, míg mások tárgyak csoportjára vonatkoznak .

 

Chaser és gazdája Dr. John W. Pilley  - Fotó:chaserthebordercollie.com

 

Arra, hogy más kutyafajták is képesek-e ily meglepő szellemi teljesítményre, még nem tudják a választ a kutatók. Úgy vélik, hogy az ember és kutya több ezer éves kapcsolata tette lehetővé, hogy a négylábúak megértsék a szavakat, és ez akár más háziállatokra is vonatkozhat.

 

Egy hosszabb videó Chaser tudásáról ( angolul)

 

 

 

Egy rövid videó Chaser-ről és gazdájáról ( angolul):

 

Forrás: chaserthebordercollie.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Mit keres egy bárány a kutyakozmetikában? Mit keres egy bárány a kutyakozmetikában?
Nem mindennapi látvány fogadja a járókelőket egy argentin kutyaszalonnál.

Így örült a vak kutyus, mikor 15 hónap után örökbefogadták és saját kertjében szaladgálhatott Így örült a vak kutyus, mikor 15 hónap után örökbefogadták és saját kertjében szaladgálhatott
A nehézségek ellenére is megőrizte kedvességét és vidámságát, mely hosszú idő után meghozta gyümölcsét. Megható történet arról, hogy sohasem szabad feladni a reményt.

Elvezette sérült gazdájához a mentőcsapatot a kutya, miután a férfi 20 métert zuhant a hegyoldalon Elvezette sérült gazdájához a mentőcsapatot a kutya, miután a férfi 20 métert zuhant a hegyoldalon
A négylábú hősnek volt annyi lélekjelenléte, hogy az ijedtség ellenére átszelje az erdőt, és segítséget hozzon gazdájának.

Rangos díjat kapott a kutya, aki koalákat mentett a hatalmas bozóttüzek alatt Rangos díjat kapott a kutya, aki koalákat mentett a hatalmas bozóttüzek alatt
Bear, a border collie keverék Ausztrália négylábú hőse: több mint 100 sérült koalának segített a nyomára bukkanni a tomboló tűzvész idején.

Szobrot kapott Chaser, a világ legokosabb kutyája Szobrot kapott Chaser, a világ legokosabb kutyája
Több mint ezer szó jelentését ismerte a border collie, aki professzor gazdájával együtt világhírnévre tett szert, hihetetlen képességeinek köszönhetően. A bronzszobor méltó emléket állít mindkettejüknek.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Irodakutya.com MOL Nyrt. Mondial Assistance GesmbH JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Vakon bízni – Kölykök voltunk Hírek - Címlapon
Vakon bízni – Kölykök voltunk
Újra megríkat a Budweiser Hírek - Címlapon
Újra megríkat a Budweiser