A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Falusi vs. városi kutyatartás Magyarországon

2015. október 27., 06:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Könnyű




A mai modern világban két véglet távolodott el egymástól a kutyatartás terén. Vannak, akik imádják, majd' megvesznek kedvencükért, és azok, akik csak házőrzésre tartják, azért mert kell, azért, hogy legyen. Ezt a két hozzáállást elemezzük ki, bemutatjuk rossz és jó oldalát.



A kutyatartás, az ember és kutya közötti kapcsolat hosszú múltra tekint vissza. Általánosságban elmondható azonban, hogy alkalmazásuk csak a 20-21. században változott meg gyökeresen. Az állatokat történelmünk során mindig is munkára, vagy megélhetési céllal tartották, legyen az marha, sertés, vagy kutya. Az eb őrizte a nyájat, a birtokot és a házat a farkasoktól, tolvajoktól. Részt vett, ahogy ma is részt vesznek sokan a vadászatokon, és társául szolgált az embernek. Alapvetően elmondható (az ölebeket kivéve), hogy mindig is kinti tartásban éltek a ház körül. Így nevelték kölykeiket, így vészelték át a telet, és a betegségeket. Csak a legerősebb maradhatott fent – ahogy ma a pásztorkutyák esetében is – ezáltal csökkent a genetikai mutációkat, vagy ízületi rendellenességet hordozó egyedek száma, mondhatni kiszelektálódtak.

 

Manapság ez egyáltalán nem mondható el a különböző fajták genetikai állományáról. A kutyák lakásban tartása felvetette az igényt az aljszőr hiányára, tehát a vedlés kiküszöbölésére, valamint az egyre kisebb fajták, és azon belüli változatok kitenyésztésére. Ez szaporítók hadát indította el a humánusnak éppen nem nevezhető pénzkeresés útján. A szomorú tény pedig, hogy sokan „olcsó” kutya vásárlásával gyarapítják is a kasszát.

 

A szélsőségek fokozása betegségeket, rossz természetet von maga után
A szélsőségek fokozása betegségeket, rossz természetet von maga után
Fotó: puppy-training-at-home.com

 

A falusi, avagy kerti kutyások, valamint a „panelkutyások” között számos ellentét merül fel. Az első, és talán leggyakrabban emlegetett mondat, hogy állatkínzás kutyát lakásban tartani. Ez az állítás ebben a formában nem állja meg a helyét. A kertben tartott, de alig, vagy soha nem sétáltatott ebek semmivel nem érzik magukat jobban, mint lakásban tartott társaik. Ők is igénylik a napi mozgást, legyen az háromszori rövidebb séta, vagy egyszeri hosszabb. A kerti ebek sem szeretnek maguk köré piszkítani, igénylik a szabad teret, az önfeledt rohanást, és az új szagokat. Sétálni tehát minden esetben kell!

A témával kapcsolatban felmerül az a tény is, miszerint sok hobbi, vagy lakáskutyás nem, vagy csak alig sétáltatja kedvencét. Vannak, akik alomra szoktatják kistestű barátjukat, mások pedig csak leülnek egy padra séta gyanánt, és rövidebb vagy hosszabb időt eltöltenek ott. Ez a kutya testméretétől függetlenül elfogadhatatlan! Minden négylábú igényli a mozgást, akár pórázon, akár szabadon. Egy séta legyen legalább fél órás, és akkor bizony gyalogoljunk, vagy játszunk velük. Ha beszélgetni kívánunk, hát ne a kutya idejéből vegyünk el!

 

Különbség van az ebek táplálásában is. A kifejezetten házőrzésre tartott négylábúak többsége a gabonalapú (azaz a legolcsóbb) tápokat eszi, alkalmanként főznek nekik valami jó csontosat, rosszabb esetben megkapják a házi koszt maradékát, vagy egy adag száraz kenyeret vízzel felöntve. Kerti kutyánál gyakran észre se veszik a gazdák a hasmenést, hányást, vagy fogyást, tehát elkönyvelik, hogy a táplálék jó, hiszen az eb még él. Pedig ismerve a kutyatáp előállítás körülményeit, és alapanyagait, tudhatjuk, hogy sosem lehet elég jót adni. A prémium minőségűek között is óriási a különbség, ahogy a nyers táplálásnál a hús származását tekintve is.

 

A kedvencként tartott ebek ehhez hasonlóan élik mindennapjaikat
A kedvencként tartott ebek ehhez hasonlóan élik mindennapjaikat
Fotó: cdn.hellogiggles.com

 

A legkritikusabb pont a nem kívánt szaporulat. Az ivartalanítás lassan népszerűsödik, még mindig sok a nemtörődöm gazda. Nemhogy a laikusok, de még az állatorvosok egy része is azt vallja, hogy kell egyszer ellenie az ebnek ivartalanítás előtt. Ez nem igaz! Már az első tüzelés előtt műthető a kutyus, amivel mind az ő, mind a saját életünket megkönnyíthetjük. A „majd lesz valahogy” típusú kutyatartókat nem érdekli a szuka jóléte, nem ivartalanítanak. A kislány minden tüzeléskor fedeződik, megszüli a kölykeit, akiket agyoncsapnak, vízbe fojtanak, kidobnak az út szélére, vagy továbbadnak olyanoknak, akiket ugyanennyire érdekel a kutyájuk. Olyan történet is ismert, ahol a „gazdi” megfojtotta az összes kiskutyát, kettőt leszámítva, de őket is csak addig tartotta meg, amíg leszívták az anya tejét. Ez főként a falvakra jellemző, ott is azokra, akik csak azért tartanak kutyát, hogy legyen. Tenni csak akkor lehet ellene, ha épp rajtakapja valaki az illetőt.

 

A városokban sem sokkal rózsásabb a helyzet, bár a körülmények egy fokkal barátságosabbak. Nap mint nap hallani a gazdik által belelátott lakótelepi kutyaszerelmekről, melyek végén természetesen ott a kölyök. Általában nem fajtatiszta kutyákról van szó, az is előfordul, hogy nem találnak gazdit, menhelyre, vagy utcára kerülnek. Ez kellemetlen a szukának is, hiszen feleslegesen lett terhelve a szervezete, kellemetlen a kicsiknek is, ugyanis lehet, hogy ugyanerre a sorsra jutnak, és természetesen kellemetlen a menhelyeknek, ahol a felelőtlen, illúziókat kergető gazdik miatt egyre növekszik a kutyák létszáma.

 

Minden kutyus szereti a nagy területet, imádnak kimenni a kertbe szaladni, játszani. Vannak bizonyos fajták, akik kimondottan igénylik a nagyobb teret, így fontos nekik a kert, de ugyanennyire szükségük van a házban eltöltött időre, puha, tiszta ágyban alvásra, és a kellemes hőmérsékletre. A kisebb kutyák nem igazán élveznék a hosszabb távú kerti életet, hiszen aljszőrük hiányában fáznak, és nem a kinti élethez szoktak. A legideálisabb a kinti-benti tartás. Akinek van rá lehetősége tegyen így.

 

Ezeket átgondolva áthidalható a szakadék falusi és városi, valamint kert és lakáspári kutyások között. A különbség nem elenyésző, törekedni kell a fejlődésre mindkét fél irányában. 

 

A cikk a nagy átlagról íródott, mindkét esetben beszélhetünk alkalmas, és kevésbé alkalmas gazdákról. Olyanokról, akik maximálisan kielégítik kerti kutyájuk igényeit, és olyanokról is, akik szobakutyájuknak semmit nem nyújtanak. Mindenki maga döntse el, hogy ő hova tartozik! :)


Indexkép forrás: delcopetcare.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Ehetnek a kutyák epret? Ehetnek a kutyák epret?
Ízlelhetjük apró szeletekre vágva, porcukorral meghintve vagy pürésítve, és akkor még nem is beszéltünk a mennyei eperlekvárról... Már a gondolatától is összefut az ember szájában a nyál! Nincs is min csodálkozni, ha a finomság illata kedvencünk figyelmét is felkelti. Adhatunk nekik epret?

Ehetnek a kutyák sonkát? Ehetnek a kutyák sonkát?
Bár az ünnepek már elmúltak, a húsvéti sonkából maradt falatokra még mindig áhítozhat kedvencünk. De kaphat belőle?

Miért eszik füvet a kutyám? Miért eszik füvet a kutyám?
Éhes? Fáj a pocakja? Szorongását próbálja enyhíteni? Vagy csupán megszokásból legelészik? Mit kell tudnunk a fűevésről és hogyan segíthetünk kedvencünknek, ha túlzásba viszi?

Egészséges tápanyagforrás kutyáknak is: a tojás Egészséges tápanyagforrás kutyáknak is: a tojás
Ha kedvencünk valaha is kóstolta már a főtt tojást, elképzelhető, hogy pillanatokon belül a konyhában terem, amint elkezdjük feltörni a héját. Tűkön ülve várja, mikor kaphat belőle – mintha tudná, hogy neki is jót tesz. Mi teszi olyan értékes finomsággá a tojást?

A kutya bundája is korpásodhat - Mi okozhatja? A kutya bundája is korpásodhat - Mi okozhatja?
Apró fehér szöszmöszök a kutya bundáján? Csak nem korpásodik? Lehetséges egyáltalán?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület MTI Irodakutya.com Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyával a repülő fedélzetén? Így is lehet! Hírek - Címlapon
Kutyával a repülő fedélzetén? Így is lehet!
Tudod mit érez a kutyád? Hírek - Címlapon
Tudod mit érez a kutyád?