A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Felismeri a kutyám az arcomat?

Tájékozódás emberi és állati fejek alapján


2016. február 27., 13:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Jó tudni!




Kutyánk viselkedését és reakcióit ismerve a legtöbben biztosak lehetünk benne, hogy mind a hangunkat, szagunkat, és mind az alakunkat felismeri már távolról is kedvencünk. Az arcfelismerés azonban bonyolultabb, azt is gondolhatnánk, hogy nincs szüksége rá az állatoknak. Ezt cáfolja meg egy kutatás.



A falkában élő állatoknak szükségük van arra a képességre, hogy arcuk, pofájuk alapján felismerjék egymást, ezáltal egyedivé tegyenek minden tagot. Korábban a tulajdonságot kizárólag az emberszabásúakhoz és az emberekhez kötötték, ezzel teljesen leszűkítve a kört. Azonban egy, a Helsinki Egyetemen elvégzett kutatás bebizonyította, hogy a kutyák, sőt még a macskák is képesek az arcok felismerésére és elkülönítésére.

 

Az arcfelismerést bizonyító teszt mikéntje
Az arcfelismerést bizonyító teszt mikéntje kutyáknál
Forrás: www.dw.com

 

Korábban a tudósok azonosították a kutyák agyában a dopamin termelődésének helyét, mely a boldogsággal, valamint a jutalmazással köthető össze. Ez elősegítette a kísérlet elvégzését, továbbá rávilágított arra, hogy az arcfelismerés öröklött, és nem tanult tulajdonság. A tanult viselkedésformák esetén a kutya a tapasztalatokat jutalomhoz köti, tehát ez esetben az agy jutalmazási régiója aktiválódna. A kísérlet eredményei azonban mást mutattak, a halántéklebeny bizonyos régiói reagáltak erősebben, ebből következtetni lehetett, hogy az arcfelismerés öröklött tulajdonság.

 

A tanulmány elvégzését bonyolította, hogy a kutyákat meg kellett tanítani mozdulatlanul feküdni az MRI készülékekben, valamint arra, hogy 2D-s képeket figyeljenek. Ezt nem sikerült minden ebnek elsajátítania, így a kísérleti alanyok igen kevesen voltak. 23 családi kutyát és 6 kennelben tartott ebet vontak be a munkába, akiknek fényképes és videó felvételeket mutattak egy monitoron keresztül. A kennelben tartott kölyköket 9 hónapos korukig egyetlen gondozó nevelte, napi két órát foglakozott velük. (A kutatás során ők tekinthetőek a kutyák számára ismerős arcoknak.) A tudósok választ vártak arra, hogy képesek-e képről arcokat felismerni, és tárgyaktól elkülöníteni az ebek, valamint, hogy különbséget tesznek-e ismerős, és ismeretlen arc között.

 

Felkészülés az önálló MRI vizsgálatra
A kutya felkészítése az önálló MRI vizsgálatra
Forrás: www.emory.edu

 

Kiderült, hogy a kutyák sokkal jobban érdeklődnek fajtársaik arcképe iránt. A családi kutyák fogékonyabbak az emberi arcokra, mint kennelben tartott társaik, és az ismerős idegentől való elkülönítését is könnyebben véghezvitték. Nagyobb érdeklődést mutattak a szemkörnyékre, ami azt bizonyítja, hogy tényleg egy arcot véltek felfedezni a bemutatott képen. A kiképzett ebek 88%-a tudta megkülönböztetni gazdáját egy idegentől, és 85%-a állapított meg ismeretséget egy vele élő állattal. Még jelentősebb eredményként szolgált, hogy a kutyák képesek fejjel lefele fordított fotóról is megállapítani, hogy arcot ábrázol, illetve körvonalazni tudják a szemet is.

 

A kutatás tehát egyértelműen bizonyította, hogy a kutyák az emberéhez hasonlítható arcfelismerő képességgel rendelkeznek, valamint különbséget tudnak tenni ismerős és idegen között. 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Forrás: www.huffingtonpost.com
Indexkép forrás: huffpost.com
Cikk első megjelenése: 2015. augusztus 10.

Témába vág

Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.

Miért érintik össze orrukat a kutyák? Miért érintik össze orrukat a kutyák?
Üdvözlés, információgyűjtés, a kötődés növelése... Mi mindenben segítheti a kutyákat ez a barátságosnak tűnő gesztus?

A Te kutyádnak is van legjobb barátja? A Te kutyádnak is van legjobb barátja?
Az ember legjobb barátja a kutya – nem is kérdéses e szavak igazságtartalma. De honnan lehetünk ennyire biztosak benne? Bundás pajtásunk szívének minden szeretete felénk irányul vagy azért más(ok)nak is akad benne hely?

Meglepő kapcsolatot fedeztek fel a kutatók az emberek és kutyák agydaganatai között Meglepő kapcsolatot fedeztek fel a kutatók az emberek és kutyák agydaganatai között
A menangiómák genetikai felépítése meglehetős hasonlóságot mutat az ember legjobb barátjánál is.

Gondoltad volna, hogy nem az egyensúlyozás a kutyafarok fő funkciója? Gondoltad volna, hogy nem az egyensúlyozás a kutyafarok fő funkciója?
Bár a mozgásban is nagyon fontos, egy kutatás szerint a kutyafarok elsődleges szerepe a hangulatjelzés.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Beagle Club Online Hírstart Praktiker Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
8 érv az olivaolaj mellett Hírek - Címlapon
8 érv az olivaolaj mellett
Egy város, ahol elnémítanák a kutyákat Hírek - Címlapon
Egy város, ahol elnémítanák a kutyákat