A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette!

2023. augusztus 12., 13:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Leendő négylábú családtagunk kiválasztásánál felmerülhet a „Mi lenne, ha menhelyről hoznánk kutyát?” kérdés. Valamint az is, fiatalabb vagy idősebb gazdikeresőt válasszunk. Utóbbihoz hoztunk most 10 szuper érvet!



A kölyökkutyák hihetetlenül édesek és imádnivalóak, e felől semmi kétség. A legtöbben őket részesítik előnyben, ha örökbefogadásra kerül sor, ám a felnőtt és idős kutyák is csodálatos tagjaivá válhatnak családunknak.

 

1. Sokkal több felnőtt kutya kerül menhelyekre, mint fiatal

A menhelyeken és az állatvédő szervezetek gondozásában lényegesen nagyobb számban találhatóak meg olyan kutyák, akik már elhagyták a kölyökkort. Egy részük az utcán élt kóborként, másokat rossz körülmények közül mentettek, a többieket pedig saját gazdájuk adta le. Ők elég érettek ahhoz, hogy értsék, tudják és érezzék, milyen szomorú helyzetbe kerültek, mélyebben átérzik a stresszt, félelmet és könnyen depresszióba eshetnek. Számukra különösen nehéz az őket körülvevő káosz, valamint családjuk és szabadságuk elvesztése. És az altatáshoz vezető sétát és utolsó pillanataikat is tisztán átérzik. Tudják, mi történik velük – és nem értik. Ha felnőtt kutyát fogadsz örökbe, megkímélheted a további érzelmi szenvedéstől.

 

Nora, a mentett pointer legjobb barátja családja kisfia lett
Nora, a mentett pointer legjobb barátja családja kisfia lett
Fotó: instagram.com/wellettas/

 

2.  A felnőtt, idős kutyákat könnyebben elaltatják, mint a kölyköket

Nem ritka, hogy a kölykök örökbefogadása iránti érdeklődés miatt a felnőtt kutyákon egyszerűen átnéznek. Sajnos nagyobb veszélybe kerülnek ők a gyepmesteri telepeken, ahol akár altatásra is sor kerülhet a helyhiány miatt.

Akadnak közöttük olyanok is, akik úgy élik le életüket, hogy alig – vagy egyáltalán nem – tapasztalták meg, milyen érzés szeretetben, biztonságban élni. Akár bántalmazták is őket vagy „csupán” a kertben egy kutyaólhoz, vashordóhoz vagy karóhoz kikötve töltötték mindennapjaikat, esőben, hóban, fagyban vagy tűző napsütésben. Számukra a legnagyobb ajándék a kényelmes otthon mellett a gazdi, akihez kötődhetnek, akit szerethetnek.

 

3. A kölyökkoron túl

Egy felnőtt kutya örökbefogadásánál – jó esetben – nem kell számolnunk az olykor-olykor bosszantó kölykös, kamaszos viselkedéssel, mint például a bútorok rágcsálása vagy a szobatisztaság problémája.

 

18 éves korában fogadták örökbe ezt a kutyát
18 éves korában fogadták örökbe ezt a kutyát
Fotó: thedodo.com

 

4. Jólnevelt, engedelmes

Az állatmentő szervezetek többsége ideiglenes befogadóknál helyezi el mentvényeit. Tapasztalat és hozzáértés birtokában ők megtaníthatják gondozottjukat olyan dolgokra is, amelyek eddig ismeretlenek lehettek számukra. Ilyen például a szobatisztaság fontos kérdése, az alapvető parancsszavak, a pórázon sétálás, más kutyákkal történő találkozás, hogyan viselkedjenek megfelelően a lakásban/házban, stb.

Kezdetnek persze elég, ha a kutya a nevét és az alapvető parancsszavakat tudja, de az ideiglenes befogadók azért vállalnak el egy-egy kutyát, mert szeretnének is foglalkozni vele, tanítgatják őt, megmutatják neki, hogyan kell családban élni, általuk az ebek megkaphatják azt a gondoskodást és szeretetet, biztonságot, mely mindezidáig hiányzott életükből. Így készülnek fel a gazdis életre.

 

5. Szobatiszta, lakáshoz szokott

A felnőtt kutyákat általában véve könnyebb megtanítani arra, hogy házon kívül végezzék el dolgukat. Egy részük már ismeri a szobatisztaság fogalmát. Ösztönösen is ügyelnek saját környezetük tisztaságára, így ha eleinte elő is fordulnak "balesetek" az új otthonban, hamar megtanulja, mit, hol szabad.

 

Ez az idős kutya megvárta, míg megszületett gazdái kislánya
Ez az idős kutya megvárta, míg megszületett gazdái kislánya
Fotó: facebook.com/FAACAC/

 

6. Tudja, hogy megmentetted

Intelligenciájának köszönhetően pontosan érti, mi történik vele, mikor kihozod a menhelyről. Egyszerűen tudja, hogy neked köszönheti életét. Szabadulásáért cserébe pedig rengeteg kedvességet és szeretetet hoz majd életedbe.

 

7. Második esély

Ha egy felnőtt kutya mellett döntesz, olyan életet biztosíthatsz számára, amilyet talán még sohasem volt szerencséje megtapasztalni. A rossz körülmények közül mentett, bántalmazott, elhanyagolt ebek gyakran hírből sem ismerik a valakihez tartozás kellemes érzését. Lehet, hogy annyi szomorú év után életében először élvezheti, hogy végre-végre tele van a pocakja és puha párnán alhat, csendben, nyugalomban. Olyan élményekkel ajándékozhatod meg, melyek boldogsággal töltik el és ez mentális és fizikai egészségére is kitűnő hatással lesz.

 

8. Értékeli a gazdi szeretetét

A gondos, szeretetteljes gazdi/család megnyugtató jelenléte óriási értékkel bír egy olyan kutya számára, aki eddig hiányt szenvedett a figyelemben, törődésben. Hihetetlenül erős kötelék alapját képezheti megmentője iránti megbecsülése és odaadása.

 

Szeretetével hálálja meg a kutya, hogy megmentetted
Szeretetével hálálja meg a kutya, hogy megmentetted
Fotó: the-coconut-chronicles.com

 

9. Megmentesz egy értékes életet – sőt, mindjárt kettőt!

Bár az állatmenhelyek és állatvédő szervezetek minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy ne kerüljön sor altatásra, a magas létszám és a folyamatos utánpótlás miatt sajnos időnként elkerülhetetlen ez a lépés. Előfordulhat, hogy éppen azzal mented meg választottad életét az eutanáziától, hogy magadhoz veszed. Emellett egy másik hontalan kutyát is megmentesz, aki a helyére kerülhet, és ezáltal új esélyt kaphat arra, hogy ő is megtalálja a számára megfelelő otthont.

 

10. Tudod, hogy helyesen cselekedtél – és ez csodálatos érzés

Nagyszerű érzés mentett kutyát választani! Még a nehezebb napokon sem fogod megkérdőjelezni, jól döntöttél-e, mikor őt vitted haza, hiszen tudod, hogy jól döntöttél, mikor megmentettél egy életet. Akkor is, ha éppen a vadiúj fekhelyét vagy a kanapédat ette meg. Őt választottad, szereted, és kész. Attól a pillanattól fogva, hogy felcsatoltad rá a nyakörvet és pórázt, egészen addig, míg átsegíted a Szivárványhídon. Együtt, egy életen át!

 

Szép élményekkel gazdagodhatunk, mentett felnőtt kutyát választunk,
Szép élményekkel gazdagodhatunk, mentett felnőtt kutyát választunk,
Fotó: forwallpaper.com

 

Olvasd el kapcsolódó cikkeinket is!

Forrás: ebpercek.hu, familypet.com
Indexkép forrás: odesseyonline.com
Cikk első megjelenése: 2017. május 23.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Idős korban is fontos a mozgás!  5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson Idős korban is fontos a mozgás! 5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson
Lassuló léptek, kevesebb mozgás, több pihenés és alvás... Kisöregünk talán már nem igényli annyira az aktív életmódot, mint fiatalabb éveiben, de attól még fontos, hogy mozogjon. Hogyan segíthetünk neki, és miképpen tehetjük örömtelivé a kíméletes mozgást is?

15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán 15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán
Életében először végre megtapasztalhatta, mit is jelent szabadnak lenni.

Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell
Bármennyire is nem szeretünk gondolni rá, fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a betegségekkel, melyek hamar leverhetik lábukról kiskedvencünket. Ismerjük fel a jeleket!

Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben
"Ők is megérdemlik a szeretetet, és úgy reagálnak rá, mint bármely másik, fiatalabb kutya tenné. Viszonozzák, tiszta szívből."

Örömében vonyított az idős kutyus, amikor megpillantotta az utcán rég nem látott barátját Örömében vonyított az idős kutyus, amikor megpillantotta az utcán rég nem látott barátját
Megható videón a két öregecske kutyus, akik már 9 éve igaz barátok!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MOL Nyrt. AEGON Magyarország Zrt. Ebugatta MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ehet a kutya kukoricát? Hírek - Címlapon
Ehet a kutya kukoricát?
Állat-asszisztált foglalkozások indulnak országszerte hátrányos helyzetű gyermekeknek Hírek - Címlapon
Állat-asszisztált foglalkozások indulnak országszerte hátrányos helyzetű gyermekeknek