A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Gyerekvállalás előtt kutya?

Előnyös, vagy nem?


2017. augusztus 13., 07:15


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Könnyű




A kutyavállalás óriási felelősséggel jár, még ha el is tér egy gyerek felnevelésétől. Sok pár azért fogad örökbe négylábút, hogy szembesüljön a hozzá tartozó feladatokkal, röghöz kötöttséggel. Gyakorlás után pedig jöhet a baba, ahogy Nico Rosberg is eltervezte.



A Forma 1-es pilóta és felesége, kislányuk születése előtt jónak látta, ha macskájuk mellé egy kölyökkutyát is befogad, ezzel készülve a gyermekvállalásra. Rosberg szerint igen nagy élmény gondját viselni egy ilyen kis lénynek. Bár a baba gondozásától eltérőek az igényei, mégis sok szervezést, törődést és foglalkozást igényel a kölyök is.

 

A felelős párnak nem okoz gondot egy kölyökkutyus felnevelése, és eltartása, de ez nem mindenkire igaz. Nézzünk tehát néhány szempontot, amit mindenképpen figyelembe kell venni, mielőtt döntenénk!

 

Nico Rosberg és kutyusa, Bailey
Nico Rosberg és kutyusa, Bailey 
Fotó: roadjerseys.dreamwidth.org

 

A kutyatartás időigényes feladat 

Nem mindenki gondol bele a ráfordítandó idő mennyiségére akkor, ha egy cuki kölyökről kell dönteni. Sokan magukhoz veszik, mert aranyos, pici, vagy ajándékba kapják a párjuktól. Egy kutya befogadása azonban hosszú gondolkodást, tervezést igényel. Ha lakásban fog lakni, értelemszerűen minimum legalább 3-szor sétálnia kell, még akkor is, ha a gazdik inkább söröznének este a baráti társasággal. Kerti kutyáknál egy fokkal egyszerűbb a helyzet. Ők is igénylik ugyan a napi sétát, de nem okoz gondot, ha az időpontok nem azonosak. Amint a négylábú megjelenik az életünkben, be kell iktatni heti legalább egy kirándulós, szaladgálós napot, és egy kutyaiskolás délutánt.

 

Az ebet nevelni kell!

Gyakran beleesnek a kutyatartók abba a csapdába, hogy nem tulajdonítanak elég figyelmet a nevelésnek. Pedig ez igenis fontos. Ahogy gyereknél, úgy kutyánál is eljön az az időszak, amikor elkezd szaladni, rosszalkodni, szétrámolni, és rágni. Ezt időben el kell csípni, és kellő szigorral kezelni a helyzetet, azonban ne fosszuk meg a „kutyaléttől” se a négylábút. Ha a nevelés itt nem fullad kudarcba, és sikerül dűlőre jutni az ebbel, a kisbabával sem lehet már gond. Párkapcsolati nehézségeket okozhat az eltérő nevelési elvek alkalmazása. Vitákat robbanthat ki, ha az egyik fél tilt valamit, a másik pedig megdicséri a kölyköt, vagy örül neki ugyanabban a helyzetben. Erre megoldást kell találni, ugyanis ha nem sikerül, egy babánál is gondok lehetnek.

 

Senki ne maradjon ki a szeretgetésből!
Senki ne maradjon ki a szeretgetésből!
Fotó: lovethatpet.com

 

A kutyatartásnak anyagi vonzata van

A fiatal párok gyakran épphogy elkezdtek dolgozni, nem látják még pontosan, hogy mivel is szeretnének foglalkozni a hátralévő életükben, vagy titkon külföldi ajánlatokra, előléptetésekre várnak. Ezek a tényezők mind meghatározhatják a kutya sorsát. Ha a pár nem rendelkezik stabil keresettel, nem vállalhat efféle felelősséget (nemhogy gyereket), hiszen a négylábú is eszik, oltani kell, kozmetikába és kutyaiskolába kell járatni, és alkalmanként meg is betegedhet, ami súlyosabb esetben több százezres kiadást vonhat maga után. A külföldi utak, jobb álláslehetőségek előtt mindig fontolóra kell venni, hogy költöztethető-e az eb abba az országba, ahova menni szeretnénk, valamint, hogy az albérletben fogadják-e. Hamar kudarcba fulladhat az álom, ha a kutyát nem tudjuk hova tenni. Azt meg mégsem szeretnénk, hogy egy menhelyen kössön ki?!

 

A kölyköt minden rosszasága ellenére is el kell viselni
A kölyköt minden rosszasága ellenére is el kell viselni 
Fotó: farm4.static.flickr.com

 

Lényeges szempont a párkapcsolat stabilitása 

Közös kutya, és közös gyerek vállalásáról is csak stabil, több éves kapcsolat esetén lehet szó. Mind a baba, mind a négylábú igényli mindkét fél energiáját, ha az egyik nem ér rá, a másiknak mindenképpen kéznél kell lennie. Mielőtt örökbefogadnánk egy kutyát, konkretizáljuk, hogy a párkapcsolat megromlása esetén mi lesz a sorsa, ki fogja a továbbiakban gondját viselni. Ne akkor derüljön ki, hogy valójában nem kell senkinek, mehet vissza a menhelyre, vagy a tenyésztőhöz.

 

Ha mindezek többször megfontolásra kerültek, és az összes feltétel adott, jöhet is a négylábú. Garantált, hogy a család kedvence lesz, kitölti az összes szabadidőt, és szeretetéhsége nem ismer határokat. Ha a pár ezt győzi szusszal, újabb boldogságforrásként jöhet is a baba! A gyerekek kiválóan kijönnek a kutyákkal, csak jót teszünk vele, ha hagyjuk a picit egy négylábúval felnőni. Így lesz teljes a család!

Forrás: bien.hu
Indexkép forrás: cutebabywallpapers.com
Cikk első megjelenése: 2015. november 05.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Tényleg tisztább a kutya szája, mint az emberé? Tényleg tisztább a kutya szája, mint az emberé?
Hányszor, de hányszor hallhattuk már e szavakat, de valóban így lenne? Honnan tudhatjuk, hogy a tisztasági skálán hol helyezkedik el kutyánk szájának állapota? És mi a helyzet a kutyanyállal?

Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell
Bármennyire is nem szeretünk gondolni rá, fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a betegségekkel, melyek hamar leverhetik lábukról kiskedvencünket. Ismerjük fel a jeleket!

Színházban tanítják állatvédelemre a gyerekeket Színházban tanítják állatvédelemre a gyerekeket
A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány a Thália Színházban Művészek az állatvédelemért címmel indított programot szombaton.

Eljárás indult egy fiatal férfi ellen, aki négy újszülött kiskutyát tett ki egy szemetes mellé Eljárás indult egy fiatal férfi ellen, aki négy újszülött kiskutyát tett ki egy szemetes mellé
Megdöbbentő embertelenség: egy veszprémi társasház szemetese mellé tett ki egy fiatal férfi négy újszülött kiskutyát. Az elkövető ellen a Veszprémi Rendőrkapitányság eljárást indított.

Egy bolt ajtaja előtt könyörgött segítségért az éhező mamakutya Egy bolt ajtaja előtt könyörgött segítségért az éhező mamakutya
… de nem volt egyedül. Négy aprócska kölykét szerette volna biztonságban tudni, mielőtt feladná a reményt.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Hírstart Mondial Assistance GesmbH JULIUS-K9 Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
"Megmentettem egy árva kutyát - ám  végül ő mentett meg engem" Hírek - Címlapon
"Megmentettem egy árva kutyát - ám végül ő mentett meg engem"
Állást kapott egy kutya egy gyermekkórházban Hírek - Címlapon
Állást kapott egy kutya egy gyermekkórházban