A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hangoskönyv a menhelyi kutyáknak?

2016. március 08., 06:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Állatvédelem




Brit kutatók meglepő alternatívát találtak a menhelyeken élő kutyák megnyugtatására: hangoskönyvek lejátszásával csökkentenék az általuk érzett stresszt. Tényleg működik?



Nem nehéz elképzelni, hogyan érezhetik magukat a menhelyeken élő kutyák. Számodra érthetetlen okokból kiszakítanak megszokott környezetedből, otthonodtól távol egy vadidegen helyre bezárva töltöd el napjaidat. Társaid kétségbeesett kiáltásától nem tudsz pihenni, elviselhetetlen a folyamatos zaj. Mi hozhat megnyugvást?

 

Az emberi hang megnyugtathatja a szomorú és feszült kutyákat a menhelyen
Az emberi hang megnyugtathatja a szomorú és feszült kutyákat a menhelyen
Fotó: blog.dogbuddy.com

 

Clarissa Brayley és Tamara Montrose, a Hartpury Animal Behaviour College kutatói azt vizsgálták, hogy hangoskönyvek és különböző stílusú zeneszámok lejátszása megnyugtatja-e a kutyákat. A kísérletben négyféle hangot teszteltek a résztvevő alanyokon, míg a kontrollcsoportnak nem játszottak le sem hangot, sem zenét:

  • hangoskönyv (C.S. Lewis "Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény" c. könyve, melynek egy részletét Michael York, színész olvasta fel)
  • komolyzene (Beethoven Best Of)
  • popzene (Now 88)
  • kifejezetten kutyák számára készült “kutyabarát zene” (Through a Dog’s Ear)

Az angliai Blue Cross Burford kutyaotthon lakói közül 31 kutya vett részt a kísérletben. A 9 hónapos és 13 éves kor közötti kutyák átlagban 51 napja tartózkodtak a menhelyen. Mind a négy tesztnek alávetették őket. A kísérlet folyamán megszokott életterükben éltek tovább, reggelente kiengedték őket a kenneltakarítás idejére, délután további egy órát tölthettek a szabadban. Minden nap kivitték őket sétálni és naponta 2-3 alkalommal kaptak enni. A hangoskönyvet vagy zenét a reggeli, csendesebb időszakban játszották le nekik két órán át. A kutyák viselkedését videókamerákon monitorozták, 5 perces rögzítésekkel. 

 

“A menhely meglehetősen stresszes környezet a kutyák számára, és ha képesek lennénk e stresszt - akárcsak a legkisebb mértékben is - csökkenteni, javthatnánk a kutyák általános jóllétén.” - mondta el Dr. Tamara Montrose. "Tanulmányunkban azt találtuk, hogy a hangoskönyvek hatására a kutyák többet tudtak pihenni, amely az alacsonyabb stressz-szint egyértelmű jele. A kutyák szociális lények, fontos számukra az emberi kontaktus. Úgy véljük, a hangoskönyvek megközelítőleg úgy hatnak a kennelekbe zárt kutyákra, mintha emberekkel lépnének interakcióba. Az emberi hangok által keltett társaság illúziója jótékony hat rájuk, a hangoskönyv növeli komfortérzetüket."

 

A kutató hozzátette: "Ezzel a módszerrel indirekt módon is segíthetünk a kutyáknak. Stressz-szintjük csökkenésével az olyan viselkedésformák is ritkábbá válhatnak, mint a folyamatos ugatás vagy az örökbefogadás lehetőségét befolyásoló egyéb nemkívánatos tevékenységek. Elmondható, hogy a hangoskönyvek potenciálisan növelhetik a kutyák örökbefogadási esélyeit."

 

A túlzsúfolt menhelyeken a gazdikereső kutyák is stresszesek
A túlzsúfolt menhelyeken a gazdikereső kutyák is stresszesek
Fotó: ecorazzi.com

 

A kutyák hosszabban pihentek vagy többet aludtak, amikor a hangoskönyvet játszották le nekik, kevesebb időt töltöttek ülve vagy állva. Kiderült, hogy a vizsgált időszakban (24 nap) 15 napon pihentek vagy aludtak, míg a popzene hallgatása közben átlagban 7.7 volt ez a szám. Továbbá kevesebbet ugattak a hangoskönyv hatására, mint a zene mellett. Ugyanígy csökkent a vonyítás, morgás és nyüszítés mértéke is összehasonlítva a popzene hallgatása alatt, illetve a kontrollcsoportban. Megfigyelték azt is, hogy a kutyák kevesebbet járkáltak fel-alá kennelükben.

 

A klasszikus zene is jótékonyan hatott viselkedésükre, de hatása korántsem volt olyan erőteljes, mint a hangoskönyvé. A kutyák valamelyest nyugodtabbak lettek, kevesebbet mozogtak, csendesebbé váltak. Egy 2012-es tanulmányban is azt találták, hogy a komolyzene csökkenti az állatok stressz-szintjét, ezért igencsak meglepő, hogy a hangoskönyv jóval pozitívabb hatást váltott ki.

 

Néhány külföldi menhelyen már bevett gyakorlat, hogy önkéntesek olvasnak fel a kutyáknak. Sajnos azonban a jelentkezők száma véges, erre megfelelő alternatíva lehet a hangoskönyv.

 

A tesztalanyok feltehetően nem hallottak még hangoskönyvet azelőtt, s a kutatók véleménye szerint az emberi hang ilyen formában történő továbbítása érdekesebb is lehet számukra, mintha beszélgetésbe elegyednénk valakivel a közelükben. S habár a kutyák nem igazán értékelik a szépirodalmat és a mű tartalmát, úgy tűnik, örömmel hallgatják az emberi hangot.

 

Hatékony stresszoldó lehet, ha a menhelyi kutyák hangoskönyvet hallgathatnak
Hatékony stresszoldó lehet, ha a menhelyi kutyák hangoskönyvet hallgathatnak
Fotó: petful.com

 

Természetesen további tesztek szükségesek annak megállapításához, hogyan hatnak pontosak a kutyákra a különböző hangok. A Dr. Brayley és Dr. Monrose által folytatott kísérlet elsősorban a hangoskönyvek pozitív erejére vonatkozott, de érdekes lenne tudni, hogy a kutyák jobban kedvelik-e, ha ugyanazt a könyvet olvassák fel nekik újra és újra, vagy inkább az új, eddig még ismeretlen könyveket, hangokat részesítenék előnyben. 

 

Az eddigi eredmények igen ígéretesek, hiszen ez a felvetés egy egyszerű és viszonylag gazdaságos módot kínálhat a menhelyi kutyák stressz-szintjének csökkentésére.

Forrás: companionanimalpsychology.com
Indexkép forrás: playbuzz.com
Fordította: Maurer Lilla

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét 10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét
Kutyáink ügyesen alkalmazkodnak az emberi környezethez, ám néhány aprósággal mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy elmondhassák magukról: óriási szerencsém van a gazdimmal!

Állatkínzás vétsége miatt ítélt el a Szekszárdi Járásbíróság egy tolnai férfit Állatkínzás vétsége miatt ítélt el a Szekszárdi Járásbíróság egy tolnai férfit
A Szekszárdi Járásbíróság a 2024. április 22-én tartott előkészítő ülésen hat rendbeli állatkínzás vétségében mondta ki bűnösnek azt a tolnai férfit, aki több kutyáját is magára hagyta anélkül, hogy az ellátásukról megfelelően gondoskodott volna.

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük
Régészet, biotechnológia, gyógymódok, űrutazás... A tudományos kutatások és felfedezések megannyi területén találkozhatunk kutyákkal is, akik nélkül ma egészen máshol tartana a világ. Kik voltak ők?

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. Ebugatta MOL Nyrt. Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Vissza a halálból, avagy Patrick, a kidobott kutya története Hírek - Címlapon
Vissza a halálból, avagy Patrick, a kidobott kutya története
Kutyával a vonaton Hírek - Címlapon
Kutyával a vonaton