A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hátrahagyott kutyák Csernobilban

2019. június 12., 06:30


Szerző: László Enikő


Kategória: Jó tudni!




A csernobili atomkatasztrófa után a közelben lakó embereket evakuálták, de sajnálatos módon házi állataikat nem vihették magukkal. A kutyák utódai a mai napig az erőmű környékén élnek.



A körülbelül 200.000 kilakoltatott ember rengeteg ebet hagyott hátra. A hatóságok nem engedték, hogy magukkal vigyék őket, mondván, veszélyes és három nap múlva úgyis hazatérhetnek. A buszok és vonatok után igyekvő állatokat visszatartották, később pedig lelőtték. Ezt azért kellett megtenni, hogy ne vigyék tovább a sugárzást. Néhány ház ajtaján, a néhai lakók üzeneteket hagytak, hogy ne öljék meg szeretett kedvenceiket. Azonban nem minden állatot találtak meg. Ma a csernobili kóbor kutyák száma 300 körülire becsülhető, egyes források szerint pedig akár 900-an is lehetnek.

 

A hátrahagyott kutyák leszármazottai ma is az erőmű közelében élnek
A hátrahagyott kutyák leszármazottai ma is az erőmű közelében élnek
Fotó: Sean Gallup/Getty Images

 

 

Csernobil kutyáinak nincsen könnyű élete. A zord ukrán teleket megfelelő búvóhely nélkül szinte lehetetlen túlélni. Gazdátlanok, nincsen aki gondoskodna róluk, etetné vagy állatorvoshoz vinné őket. Olykor akár egy vadállat áldozatául is eshetnek az árván maradt ebek. Ám nincsenek teljesen magukra hagyva. Az atomerőműben dolgozók etetik, itatják őket vagy akár játszanak is velük. Azonban nagyon óvatosnak kell lenniük. Bár nincs megtiltva, hogy hozzájuk lehessen érni, de jobb elkerülni az érintést, ugyanis bundájuk radioaktív anyaggal lehet szennyezett. Így akármennyire is aranyosak, jobb a távolságtartás.

 

 

 

 

 

 

A radioaktív sugárzással fertőzött kutyák általában hat éves korukig élnek. Azonban úgy élnek, mint bármely másik fajtársuk. Az ott dolgozó emberekkel találkoznak, játszanak, megvan az emberi jelenlét az életükben, ezáltal nem vadulnak el teljesen. Nem kifejezetten verődnek falkába, nem vadásznak, ahogy azt sokan a farkasokra asszociálva gondolnák.

 

Egy önkéntes segélyszervezet, a Clean Futures Fund három állatorvosi rendelőt állított fel a katasztrófa sújtotta területen. Itt beoltják, ivartalanítják a kutyákat, ezzel is igyekeznek féken tartani a populációt, hogy később minél egyszerűbb és alaposabb legyen ellátásuk. Ezáltal az emberek és a kutyák számára is egy biztonságosabb jövőt tudnak biztosítani.

 

 

Az önkéntesek igyekeznek minél több kóbor kutyát ellátni
Az önkéntesek igyekeznek minél több kóbor kutyát ellátni
Fotó: Sean Gallup/Getty Images

 

 

 


Indexkép forrás: Sean Gallup/Getty Images
Cikk első megjelenése: 2018. augusztus 28.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban 5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban
Örökbefogadni jó! Gyakran hallhatjuk e szavakat, mégis hajlamosak lehetünk fenntartással kezelni a dolgot. Szeretnénk eloszlatni néhány tévhitet, melyek visszatarthatnak attól, hogy beengedj életedbe egy mentett kutyát.

Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.

Kóbor kutyák örökbefogadására buzdít miséin a kutyabarát pap Kóbor kutyák örökbefogadására buzdít miséin a kutyabarát pap
A Brazíliában élő Paulo atya szívében kiemelt helyet töltenek be a magukra hagyott, elárvult állatok - "Felesküdtem arra, hogy amíg csak élek, segíteni fogom őket."

A kutyák hihetetlen érzékei - 5 dolog, amit képesek előre jelezni A kutyák hihetetlen érzékei - 5 dolog, amit képesek előre jelezni
Figyelmeztet a veszélyre? Menedéket keres a vihar elől, mikor még tiszta az égbolt? Gazdiként tudjuk, érdemes odafigyelni kedvencünkre, ha viselkedése megváltozik. De honnan tudja, hogy valami készülőben van?

Egy bolt ajtaja előtt könyörgött segítségért az éhező mamakutya Egy bolt ajtaja előtt könyörgött segítségért az éhező mamakutya
… de nem volt egyedül. Négy aprócska kölykét szerette volna biztonságban tudni, mielőtt feladná a reményt.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Ebugatta AEGON Magyarország Zrt. Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Harmadfokú hőségriadó: különös odafigyelést igényelnek kedvenceink is! Hírek - Címlapon
Harmadfokú hőségriadó: különös odafigyelést igényelnek kedvenceink is!
Átveszi a kutya a gazdi stresszes állapotát Hírek - Címlapon
Átveszi a kutya a gazdi stresszes állapotát