A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hogyan, és milyen gyakran fürdesd a kutyád?

2016. november 05., 13:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Jó tudni!




A fürdés kényszere a legkevésbé sem kellemes kutyáink számára, annak túlzásba viteléről nem is beszélve. Egyre gyakoribbak a lakásban tartott állatok, ebből kifolyólag a patyolat tisztán tartásuk is. Legtöbben bele se gondolnak, hogy ezzel esetleg kárt tehetnek kutyájukban.



A fürdetés három alapszabálya:

 

  1. Csak annyiszor, ahányszor feltétlenül szükséges
  2. Sose kényszerből, inkább szeretettel, jutalmazással
  3. Nyaktól lefelé, ügyelve a fejre, fülekre, szemre

 

Még a lakásban tartott kutyákat sem érdemes évi 4-5 alkalomnál gyakrabban fürdetni, ezzel ugyanis eltávolítjuk a természetes olajréteget a bőrükről. Az olaj védelmi funkciókat tölt be, részt vesz az immunrendszer működésében, és a bőr hidratáltságának fenntartásában. Állandó mosdatás hatására az eb bőre kipirosodhat, kiszáradhat, érzékenyebbé válhat a szennyezett levegőre, pollenekre, fertőzésekre, és gombás megbetegedésekre. Az egyre gyakoribb fürdetés hatására az olaj ugyan hamarabb fog újratermelődni, de sokkal nagyobb mennyiségben, amitől az eb kellemetlen, kutyaszagú lesz, a szőre pedig érezhetően zsírosabb, porosabb. Ez egy egészségre nem túl jótékony hatású körforgáshoz vezet, melyben természetesen a kedvenc jár rosszul.

 

Az őszi nedves, latyakos időben sem érdemes minden séta után egyből fürdetni a kutyát, még akkor sem, ha hosszú szőrű. Ha csak az eső esik, egy jó nedvszívó képességű törülközővel simítsuk át az eb hátát, dörzsöljük át a mancsait, hasát, így szinte szárazzá válik a szőre. Abban az esetben, ha a sarat is behozná a lakásba, tegyük egy vödörbe vizet, nedvesítsünk be egy rongyot, és töröljük át a mancsait. Nagyobb kutyát kérhetünk arra is, hogy tegye egyesével a praclikat a vízbe, így megkönnyíti a dolgunkat. Hosszabb szőrű, zászlós ebekről a rászáradt sár egy puha kefével könnyen eltávolítható. Így megkíméljük kedvencünket a fürdéstől, és magunkat is az egész lakás kitakarításától.

 

Esős időben egy jó törülköző is megteszi
Esős időben egy jó törülköző is megteszi
Fotó: dogster.com

 

Sose kényszerítsük a fürdésre, igyekezzünk pozitívvá, vagy legalább elviselhető élménnyé tenni. A fürdőszobában (vagy abban a helyiségben ahol a mosdatás esedékes lesz) kapjon jutalmat, legyenek körülötte a játékai, dögönyözzük meg egy kicsit. A fürdőkádba emelés előtt helyezzünk egy törülközőt a kád aljára, ne okozzon plusz stresszt az ebnek, hogy csúszkál. Ezzel elkerülendőek az esetleges balesetek is. Ha kutyánk elfoglalta helyét próbáljuk nasikkal, játékokkal maradásra bírni, ne váljon erőszakká a fürdetés. A kádhoz szoktatás, onnan ki- és beszállás korábban is megtanítható, ismételhető.

 

Amíg a bunda száraz, érdemes átkefélni a kutyát, eltávolítani a csomókat, felesleges szőröket. A fürdést langyos vízzel kezdjük meg, ne legyen se túl meleg, se túl hideg. Előtte készítsünk oda mindent, sampont, szőrápolókat, kefét, törülközőt, stb. A legegyszerűbb megoldás, ha egy műanyag kancsóba felhígítunk egy kis adag sampont vízzel, és ezt nyaktól lefelé, dörzsöléssel egybekötve öntjük az ebre. Ügyeljünk a fülekre, ugyanis ha a hallójáratokba víz kerül, az nem csak kellemetlen, de komoly egészségügyi problémákat vonhat maga után, melynek kezelése akár hónapokig is eltarthat. Ajánlott betömni a füleket egy kis vattagalacsinnal, és utána megmosni őket. A fej, valamint a pofa benedvesítésére egy fürdőszivacs a legalkalmasabb. Ne tegyük ki közvetlen vízsugárnak a szemet, orrot és a szájat sem!

 

Mindig nyaktól lefelé irányítsuk a vízsugarat
Mindig nyaktól lefelé irányítsuk a vízsugarat
Fotó: blog.apetete.pl

 

Samponválasztásnál mindig körültekintően járjunk el. Itt is, ahogy a legtöbb dolognál igaz, hogy érdemes kicsit nagyobb összeget ráfordítani. Kutyáink bőre érzékenyebb az efféle hatásokra, mint a miénk, így mindenképpen kemikáliáktól, illatanyagoktól mentes, lehetőleg természetes alapanyagokat tartalmazó, bőrkímélő sampont válasszunk. Érdemes kikérni az állatorvos tanácsát, vagy nála megvásárolni a készítményt. A balzsamokat elég a szőr végére kenni, emiatt káros hatásuk elenyésző, de esetükben is hasonlóan körültekintően kell eljárni. Mindenképpen kerüljük az embereknek forgalmazott termékeket! Ezek a szerek más bőrtípusra, eltérő igénybevételre vannak kialakítva, szinte minden darabjuk bőrirritációt okoz az állatoknál, a hozzáadott kőolajszármazékokról, és egyéb káros anyagokról nem is beszélve.

 

Szárításkor sokan előnyben részesítik az úgynevezett csapatókat (vízkicsapó berendezéseket). Tény, hogy a víz nagy részét rövid percek alatt eltávolítja, de a legtöbb kutya tart tőle, a hosszúszőrűek bundáját pedig kócosabbá varázsolja a fürdés előtti állapotnál, ha nem figyelünk eléggé. Ha kedvencünk különösen félős, maradjunk a hajszárítónál, melegebb időben pedig megteszi egy jó nedvszívó képességű törülköző is.

 

Sok kutya rosszul reagál a fürdésre, egyesek hangosan bömbölnek, míg mások minden erejükkel igyekeznek megszökni. Sose haragudj rájuk, és légy mindig türelmes! Ez a nyugodt fürdés titka.

 

 

 

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: zwallpaper.biz
Cikk első megjelenése: 2015. október 22.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A kutya bundája is korpásodhat - Mi okozhatja? A kutya bundája is korpásodhat - Mi okozhatja?
Apró fehér szöszmöszök a kutya bundáján? Csak nem korpásodik? Lehetséges egyáltalán?

Miért szeretnek a kutyák belehemperegni a kakiba? Miért szeretnek a kutyák belehemperegni a kakiba?
… és egyéb szagos dolgokba, amit csak úton-útfélen találnak. Valami ellenállhatatlan erő vonzza szimatukat feléjük, majd hazafelé büszkén hordják „varázslatos” illatukat. Mi pedig nem győzzük befogni orrunkat, és lélekben készülünk egy (újabb) alapos fürdetésre.

Fürdetés: 6 tipp, hogy kellemesebbé tehesd kutyád számára Fürdetés: 6 tipp, hogy kellemesebbé tehesd kutyád számára
A kutya fürdetése amolyan "nemszeretem" dolog lehet, mégsem úszhatjuk meg. Időnként bizony szükséges, hogy megfürdessük kedvencünket, nemcsak az esetleges kutyaszag és a kosz miatt. A tiszta, ápolt szőrzet és bőr egészsége szempontjából is fontos, általa pedig kutyánk is mi is jobban érezzük majd magunkat!

Elő a kamerával! 5 tipp az imádnivaló kutyafotókért Elő a kamerával! 5 tipp az imádnivaló kutyafotókért
Csillogó tekintet, pajkos fülek, imádnivaló mosoly a pofiján - ugye milyen jó lenne megörökíteni egy csodás fényképen? Néha nem is olyan egyszerű, de egy kis kreativitással már készülhetnek is a szuper fotók kedvencedről!

Miért jön utánam a kutyám a fürdőszobába? Miért jön utánam a kutyám a fürdőszobába?
Vannak ebek, akik előszeretettel követik a gazdit mindenhova, és arról sem maradhatnak le, ha lezuhanyozunk vagy veszünk egy kellemes fürdőt. De mi teszi ezt olyan érdekessé?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MTI Beagle Club Online Hírstart EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Egy francia humorista menhelyi kennelben fog élni, hogy megmentse a gazdátlan állatokat Hírek - Címlapon
Egy francia humorista menhelyi kennelben fog élni, hogy megmentse a gazdátlan állatokat
Békében az erdőkben Hírek - Címlapon
Békében az erdőkben