A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hol és és hogyan fürdethetem kutyámat?

Szabályok, amik a természetes vizekre és a magán tulajdonú vízpartokra vonatkoznak.


2015. július 05., 09:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




A kutyabarát strandokról már olvashattatok nálunk. Hazánkban azonban ezeken kívül rengeteg természetes vizek: tavak, folyók, és patakok találhatók. Tudjátok, milyen szabályok vonatkoznak ezekre? Mi eláruljuk!



Korábbi írásunkban elolvashattátok, melyek azok a strandok, vízpartok, ahova kutyával is betérhetünk, akár együtt ismártózhatunk a négylábú barátainkkal.

 

A strandokon és szabadstrandokon kívül azonban még nagyon sok tó, folyó, patak található hazánkban.

Sajnálatos, hogy a kutyákkal együtt való fürdőzés növekvő igényével a jelenleg érvényes jogszabályozás nem tart lépést, ezzel némileg akadályt gördítve, - de nem teljes mértékben akadályozva, - az igényt kiszolgálni próbálók elé.

Nézzük, milyen szabályok vonatkoznak ezekre a vízpartokra!

 

A természetes vizekre és természetes fürdőhelyekre vonatkozó szabályok

  • A természetes  vizek azon részein, ahol nincs fürdésre kijelölt hely (strand), és nem tiltja tábla, nincs elkerítve mint magánterület, ott nincs akadálya a kutyák fürdetésének.
  • A természetes fürdővizek minőségi követelményeiről, valamint a természetes fürdőhelyek kijelöléséről és üzemeltetéséről szóló 78/2008. (IV. 3.) Korm. rendelet a 7. mellékletében tiltja az állat bevitelét a fürdőhelyre.
    • Csak arra az időszakra vonatkozik a tiltás, amire a kijelölés. Ezt követően a tulajdonos vagy a strand kezelője dönthet a területen a kutyák jelenlétéről.
    • Amennyiben a terület/partszakasz önkormányzati tulajdonban/kezelésben van akkor a strand üzemeltetésén kívül a terület  automatikusan közterület besorolás alatt, az adott önkormányzat más egyéb közterületére vonatkozó szabályok az érvényesek. Pl. ha nem tiltott a közterületen a kutya jelenléte, akkor a területen/partszakaszon sem,  ha póráz kötelezettséget ír elő a közterületre vonatkozó helyi szabály, akkor pórázon kell tartani a kutyát.
    • Ez utóbbi már ellentmondásra adhat okot, mert pl. nehezen elképzelhető és kivitelezhető, hogy a gazdi a pórázzal a kezében parton sétál és a kutya a póráz másik végén a vízben úszik. (de egy 10-15 m hosszúságú un. vonó pórázzal ez is kivitelezhető)
    • Amennyiben a terület/partszakasz magán- vagy jogi személy tulajdonában van akkor a tulajdonos álltal előírt szabály vonatkozhat a használatra és azon belül a kutyák jelenlétére.
  • Elképzelhető, hogy természetes vízparton lévő területen un. kutyafuttatót létesíthet az önkormányzat, akár valamilyen jogi formában működő kutyás civil- vagy gazdasági szervezettel közös kialakításban és/vagy üzemeltetésben. Ilyen esetben a kutyafuttatókra vonatkozó általános jogszabályok mellett érdemes figyelembe venni, ha a partszakasz valamilyen fokú természetvédelmi és/vagy vadászatra is használt területen fekszik, az arra vonatkozó külön szabályokat, rendeleteket.

 

Ahol tábla nem tiltja, ott megengedett a fürdőzés a természetes vizekben.
Ahol tábla nem tiltja, ott megengedett a fürdőzés a természetes vizekben.
Kép: proof.nationalgeographic.com

 

Magánterületekre vonatkozó szabályok

  • Amennyiben egy hotel vagy kemping rendelkezik a területéhez/tulajdonához tartozó közvetlen vízparttal, - de az nem minősül strandnak, - akkor maga az üzemeltető vagy tulajdonos szabja meg a kutyával történő használat lehetőségeit, formáját és idejét.

Ezeken a területeken rendszerint van érvényes házirend, melyről  az adott intézmény honlapján, telefonon, vagy emailben tájékozódhatunk.

 

Összegyűjtöttük azokat az általános szabályokat is, melyek a legtöbb kutyás strandon érvényesek lehetnek. (ezek csak általános  szabályok, az egyes fürdőhelyek házirendi szabályai ettől eltérhetnek!)

  • A területen csak, 3 hónapnál nem régebben féregtelenített, a korának megfelelő oltásokkal rendelkező, chip azonosítóval ellátott kutya tartózkodhat
  • Egy gazdával, egy időben maximum 3 kutya használja a területet
  • Mindenki a saját felelősségére használja, a kutyáját önálló elhatározása, döntése alapján hozza be a területre
  • A kutyaürülék feltakarítása és a kijelölt helyre dobása a gazda számára kötelező (legyen kijelölt hely !)
  • 6 éven aluli, - illetve úszni nem tudó 14 éven aluli gyermekek, csak felnőtt kíséretében használhatja a területet
  • A területen és a vízben olyan magatartást kell tanúsítani, hogy a többi vendéget/használót ne zavarja, másoknak és másik kutyának kellemetlenséget, megbotránkozást ne okozzon
  • Minden kutyatulajdonos, vagy kutyával tartózkodó személy felelős a vele lévő kutyát olyan mértékben ellenőrzése alatt tartani, hogy az állat más személyek vagy állatok számára ne jelentsen közvetlen veszélyt, személyben, állatban, növényzetben vagy tárgyi berendezésben kárt ne tegyen
  • A kutya által okozott mindennemű anyagi kárért a kutya chipjével azonosítható tulajdonost  terheli a felelősség
  • Beteg, sérült vagy tüzelő kutyával a terület nem látogatható/használható
  • Alkoholos állapotban vagy egyéb narkotikum befolyásoltsága alatt lévő embernek, - sem kutyával, sem kutya nélkül, - a területen tartózkodni tilos!
Egy igen találó karikatúra az érvényes szabályokról.
Egy igen találó karikatúra az érvényes szabályokról.
Kép: nlcafe.hu

 

Ezen szabályok betartásával minden kutya és gazdi nyugodtan fürdőzhet, hűsölhet. Minden vízpartnál érdemes azért a kihelyezett táblákat is figyelni, ezek segítségével biztosan nem kerülünk kellemetlen szituációba. Hűsölés és játék közben figyeljünk oda egymásra, és a nem-kutyásokra, horgászokra is, hogy mindenkinek kellemes lehessen a nyári pihenés!

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Forrás: Stefan Siman
Indexkép forrás: goodwp.com
Cikk első megjelenése: 2015. június 19.

Témába vág

Allergia kutyáknál - Kisokos gazdiknak Allergia kutyáknál - Kisokos gazdiknak
Viszketés, könnyezés, vakarózás... Lehet, hogy kedvencünk allergiás? Bár a téma rendkívül komplex, összefoglalónkkal szeretnénk egy kis segítséget nyújtani az eligazodásban.

Idős korban is fontos a mozgás!  5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson Idős korban is fontos a mozgás! 5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson
Lassuló léptek, kevesebb mozgás, több pihenés és alvás... Kisöregünk talán már nem igényli annyira az aktív életmódot, mint fiatalabb éveiben, de attól még fontos, hogy mozogjon. Hogyan segíthetünk neki, és miképpen tehetjük örömtelivé a kíméletes mozgást is?

A kutya bundája is korpásodhat - Mi okozhatja? A kutya bundája is korpásodhat - Mi okozhatja?
Apró fehér szöszmöszök a kutya bundáján? Csak nem korpásodik? Lehetséges egyáltalán?

Mindenki odavan a szörföző kiskutyáért Mindenki odavan a szörföző kiskutyáért
A négyéves Jack Russell Terrier nap, mint nap elkápráztatja rajongóit bravúrjaival.

Miért szeretnek a kutyák belehemperegni a kakiba? Miért szeretnek a kutyák belehemperegni a kakiba?
… és egyéb szagos dolgokba, amit csak úton-útfélen találnak. Valami ellenállhatatlan erő vonzza szimatukat feléjük, majd hazafelé büszkén hordják „varázslatos” illatukat. Mi pedig nem győzzük befogni orrunkat, és lélekben készülünk egy (újabb) alapos fürdetésre.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Beagle Club Online JULIUS-K9 Praktiker EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
10 hűsítő eszköz a kutyamelegben! Hírek - Címlapon
10 hűsítő eszköz a kutyamelegben!
Felneveltük egymást Hírek - Címlapon
Felneveltük egymást