A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Így hazudnak a kutyák a méretükről

2020. augusztus 02., 08:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




A kistestű kutyák mindent megtesznek, hogy nagyobbnak higgyük őket valós termetüknél, ezáltal mondhatni komolyabbnak vegyük őket nem csak mi, de a többi kutya is.



Bizonyára minden gazdi számára ismerős a szituáció, mikor séta közben kan kutyusa szinte minden bokornál, fánál megáll és otthagyja névjegyét, sokuk ráadásul egy tornászt megszégyenítő hajlékonysággal célozza be a fatörzset. Arra viszont már lehet, hogy kevesebben gondolnak, hogy kedvencük ilyesfajta gimnasztikájának bizony megvan a jelentése, legalábbis a kutatók előálltak egy elmélettel a lehetséges magyarázatról.

 

Magasabbra próbálnak jelölni a kistestű kutyák, ezzel mutatva nagyobbnak magukat
Magasabbra próbálnak jelölni a kistestű kutyák, ezzel mutatva nagyobbnak magukat
Fotó: cuteness.com

 

 

Mint tudott, a kutyák az úgynevezett jelöléskor egyedi szagmintát hagynak az útvonalukon, mely mintegy névjegyként funkcionál a többi kutya számára. A szag alapján azonban a többi eb nem tudja azt, milyen termetű kutya hagyhatta azt ott - éppen ezért a kisebb termetű kutyák igyekeznek minél magasabbra jelölni. A szagminta magassága az egyetlen ugyanis, amiből a többi kutya esetleg a társuk méretére tud következtetni, feltételezhető tehát, hogy a kisebb ebek így próbálják nagynak (és félelmetesnek) mutatni magukat, ledolgozva így valamennyire a hátrányukat a rangsorban.

 

A Cornell Egyetem kutatói figyelték meg a kutyákat jelölés közben: videóra vették a jelölő ebeket, megfigyelve a “célzáshoz” emelt láb szögét. A felvételeken látható volt, hogy a nagyobb testű kutyák sokkal ritkábban “lőnek fölé” jelöléskor, mint kisebb termetű társaik.

A fent már leírt elmélet mellett az is oka lehet a magasra jelölésnek, hogy egy nagyobb kutya által otthagyott szagmintát igyekeznek így felülírni.

 

 

 

Forrás: qubit.hu
Indexkép forrás: cuteness.com
Cikk első megjelenése: 2018. szeptember 04.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A kutyámmal a futtatón - 6 jel, hogy ideje a távozás mezejére lépni A kutyámmal a futtatón - 6 jel, hogy ideje a távozás mezejére lépni
Megannyi érvet és ellenérvet sorolhatnánk fel a téma kapcsán, mindenesetre érdemes átgondolni. Nemcsak saját kutyánkról, hanem a kutyák viselkedéséről is fontos, hogy birtokában legyünk a megfelelő információknak ahhoz, hogy eldönthessük, futizzunk-e vagy sem?

10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét 10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét
Kutyáink ügyesen alkalmazkodnak az emberi környezethez, ám néhány aprósággal mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy elmondhassák magukról: óriási szerencsém van a gazdimmal!

5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál 5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál
Erőteljesen liheg vagy nyálzik? Folyton szomjas és vizet kér? Másként kezd el viselkedni? Talán még a szaga is megváltozik... Mi mindenre utalhat, ha szokatlan tüneteket tapasztalunk kedvencünknél?

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MTI AEGON Magyarország Zrt. EB OVO Közhasznú Egyesület JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
10 pillanat, amiért gazdinak lenni jó! Hírek - Címlapon
10 pillanat, amiért gazdinak lenni jó!
A reménytelenségtől a hivatásig: gyepmesteri telepről mentett kutya áll szolgálatba a katonaságnál Hírek - Címlapon
A reménytelenségtől a hivatásig: gyepmesteri telepről mentett kutya áll szolgálatba a katonaságnál