A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Így készítsd fel kutyád és a kutyaházat a hideg télre!

2020. november 21., 15:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Egészség




Bár az ősz enyhe napjai egyre jobban kitolódnak, a fagyos telet nem ússzuk meg. Ez így is van jól, hiszen a hideg a barátunk: segít csökkenteni például az olyan élősködők számát, mint a kullancsok. Ám ha felkészületlenül ér bennünket, a tél az ellenségünkké válik. Előzzük meg a bajt!



Akár lakásban, akár az udvarunkon él négylábú barátunk, érdemes időben gondolni a közeledő télre, és felkészülni rá. A legjobb módszer a megelőzés - ne hagyjuk, hogy megtörténjen a baj!

 

A lakásban tartott ebek esetében könnyebb dolga van a gazdiknak: “megússzák” egy kis odafigyeléssel. Télen a lakás és a kinti hőmérséklet között igen nagy különbség van, nem csoda hát, ha kedvencünk elkezd dideregni a meleg lakásból a havas utcára lépve. Ha a gazdi figyel, tudja, mikor jön el a kutyaruha, kutyakabát ideje - akkor adjuk rá a meleg kabátot, ha valóban fázik kutyánk.

Az eső ellen azonban akkor is érdemes védekezni, ha a bélelt meleg kabátnak még nincs itt az ideje: egy hosszabb esős sétán átázhat a kutyabunda, aminek könnyen megfázás lehet a vége! Ilyen esetekre kifejezetten hasznosak a víz- (és szél-) álló kabátok!

 

Van olyan kutya, amelyik egyenesen imádja a havat és a hideget
Van olyan kutya, amelyik egyenesen imádja a havat és a hideget
Fotó: pixabay.com

 

A havas, jeges járdákat szinte mindenhol sózzák, gyakran a kelleténél jobban is. Ez kimarhatja kedvencünk tappancsát, kikerülni viszont nem igazán tudjuk. Megoldás lehet a kutyacipő, vagy zsíros, viaszos krémek használata. A séta után langyos vízzel mossuk le a mancsokat! Érdemes időről időre ellenőrizni a kutya talppárnái közötti szőr hosszát is: minél hosszabb és több ugyanis a szőr, annál jobban beletapad a sétán a hó, akár kis gombócokká is összefagyhat, amik könnyen felsértik a kutya lábát. Egy ollóval óvatosan kurtítsuk meg ezeket a szőröket!

 

Az udvari kutyáknál a legfontosabb, hogy legyen egy szélvédett és száraz hely, ahová be tud húzódni a hideg szél és a csapadék elől. A legtöbb kutyának ezt a búvóhelyet a kutyaháza jelenti, fontos hát, hogy az télen is biztonságot és meleget nyújtson. Egész évben hasznos, ha nem közvetlenül a talajon áll a ház, hanem valamivel alátámasztjuk: téglákkal, vagy akár egy raklappal. Így alulról a hideget nem veszi át annyira, és a csapadékos időben sem ázik fel.

 

A kutyaháznak biztonságos menedéket kell nyújtania télen is
A kutyaháznak biztonságos menedéket kell nyújtania télen is
Fotó: dogsaholic.com

 

Ha a kutyaház még nem szigetelt, érdemes ezt is megcsinálni a nagy hideg beállta előtt, így jobban tartja majd a meleget. Ezen kívül a ház bejáratát is fedjük le: a célnak megfelel egy szőnyeg-vagy pokróc darab, de egy vastag műanyag fólia is. Ennek segítségével nem tud olyan könnyen kiszökni a meleg a ház belsejéből. A kutyaházat friss szalmával, forgáccsal, vagy papírcsíkokkal béleljük, lehetőleg ne takarókkal, vagy törölközőkkel. Utóbbiak ugyanis könnyebben átnedvesednek a párától, nehezebben száradnak, így kevésbé melegítik a kutyát. Azért, hogy kijáráskor a kutya ne hordja ki a szalmát, tehetünk fel egy kisebb küszöböt is az ajtóra. Másik megoldás lehet, ha egy nagyobb párnahuzatba tömjük a szalmát, így biztosan nem hordja szét kedvencünk. Az almot hetente cseréljük frissre!

 

A házat a lehetőségeinkhez mérten széltől és csapadéktól védett helyre tegyük. Két- három hetente magát a házat is tisztítsuk ki, hogy megelőzzük a kártevők megtelepedését (nem lenne jó, ha a saját házából szedné össze újra és újra a bolhákat például, igaz?)

 

A hóban sok kutya szeret játszani
A hóban sok kutya szeret játszani
Fotó: wallpaperscraft.com

 

A kutyaház vásárlásánál, vagy építésénél fontos szem előtt tartani a méretet: ne legyen se túl nagy, se túl kicsi: férjen el kényelmesen a kutya, de ha a belső tér túl nagy, akkor kedvencünk nem tudja kellően bemelegíteni. Ugyanezen okból javasolt inkább a lapostetős házat választani: a sátortetős kutyaházban nagyobb a belmagasság, így szintén nő az a tér, amit a kutyának be kell melegítenie.

 

A tél közeledtével, illetve beálltával az udvaron tartott kutyát ne fürdessük: egyrészt így nagyon könnyen megfázhat, másfelől ezzel eltüntetjük a télen jótékonyan védelmező zsírréteget a bundáról. Télen ne is nyírjuk rövidebbre a szőrét! Ne felejtsük el, hogy a hidegben a kutya vize is hamar befagyhat: biztosítsunk számára friss, langyos vizet!

 

Sajnos az állatvédő szervezetek minden télen nagyon sok kihűléses kutyával találkoznak - sokuk számára a segítség már későn érkezik. A fagy áldozatául eső kutyák nem csak a kóborkák közül kerülnek ki: sok udvarban tartott kutyára sem figyelnek oda kellően. Előzzük meg a bajt!

 

 

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: wallpaperscraft.com
Cikk első megjelenése: 2016. december 01.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya
Ételeink kedvelt ízesítői a fűszerek, jótékony hatásuk miatt előszeretettel fogyasztjuk őket. Ám az, ami egészségünknek kedvez, négylábú barátaink számára komoly gondokat okozhat. Tudj meg többet!

Ehetnek a kutyák sonkát? Ehetnek a kutyák sonkát?
Bár az ünnepek már elmúltak, a húsvéti sonkából maradt falatokra még mindig áhítozhat kedvencünk. De kaphat belőle?

Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat? Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat?
A puha, nedves orr az egészséges kutya egyik fő jellemzője. Könnyen aggodalomra adhat okot azonban, ha száraz és tapintásra meleg érzetet kelt. Tudj meg többet kedvenced nózijáról!

10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik 10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik
"Csak egy falatkát!" Kérlelő tekintetének nem könnyű ellenállni, de ha olyan étel vagy ital van kezünk ügyében, mely számára veszélyes, igenis muszáj. Nem lehet elégszer elmondani, hogy bizony akadnak olyan finomságok, melyekből kedvencünk nem kaphat. Lássuk a legfontosabbakat!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Beagle Club Online MTI Egyedi kutyás ajándéktárgyak Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
6 dolog, amit az öreg kutyák jobban tudnak a fiatalabbaknál Hírek - Címlapon
6 dolog, amit az öreg kutyák jobban tudnak a fiatalabbaknál
A teszteknél is hatékonyabbak a koronavírus-kereső kutyák Hírek - Címlapon
A teszteknél is hatékonyabbak a koronavírus-kereső kutyák