A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kezdődik a toklász-szezon!

2021. május 30., 08:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Egészség




Nyár elején a sok eső, és kedvező hőmérséklet hatására gyorsan nő a fű,de ritkábban nyírják, mint kellene. Ez teret enged a veszélyes gyomnövénynek. A kalászok mindenhol ott vannak, még nyírás után is érdemes figyelmet fordítanunk a száraz maradványokra.



A toklász egy közönséges gyomnövénynek, az egérárpának a megszáradt kalásza. Kezdetben még zöld színű, ekkor nem is okozhat gondot. Sajnálatos, de sok olyan terület van, ahol hagyják kifejlődni, ebből kifolyólag a kalász megszárad, sárgás színűvé válik. Ez a forma az, amitől már tartanunk kell. Ha magas fűvel borított területtel találkozunk, és még toklászt is látunk rajta, jobb ha másik útvonalat választunk.

 

toklász
Így néz ki maga a növény és a kalász
Forrás: indafoto.hu

 

Ez a látszólag ártalmatlan kicsi növény igen nagy problémák okozója lehet.

 

Fülbe jutva egészen a dobhártyáig, hallójáratokig hatolhat, ami akár a hallás elvesztését is okozhatja. Ha kedvencünk féloldalasan tartja a fejét, lógatja, vagy rázza a fülét erős a gyanú, hogy toklásszal van dolgunk. Fontos, hogy ne várjunk az állatorvossal, ne húzzuk az időt! A kis kalász akár egy rázással is becsúszhat a dobhártyába, ami a halláskárosodás mellett szörnyű fájdalommal is jár.

 

Tappancsba is beleszúródhat a kegyetlen termés. Ha ebünk fájlalja, vagy nyalogatja a mancsát keressünk rajta nyomokat, ahol beszúródhatott a kalász. Ilyen lehet egy piros pötty, vagy egy gennyes sérülés is. Bár köztudott, hogy a kutyák nyála gyógyító hatással bír, ebben az esetben mégse hagyjuk, hogy nyalogassa a sebet. A folyamatos mechanikai hatás nem hagyja kilökődni a toklászt, ami egyre beljebb jutva hosszú kezelési idejű gyulladáshoz vezet. Azonnal forduljunk orvoshoz!

 

 

A kutya mancsába is nagyon könnyen belemegy a toklász
A kutya mancsába is nagyon könnyen belemegy a toklász
Fotó: preventivevet.com

 

 

Zászlókon keresztül, hónaljba könnyen befúródhat a kalász, főleg, ha azok ritkán vannak ápolva, csomós, vagy piszkos a szőr. Ennek észrevétele valamivel nehezebb, ezért a májustól októberig terjedő időszakban fokozottan ügyeljünk ebünk ápoltságára, bőre épségére.

 

Szembe, orrba jutásától azonnali, látható tüneteket produkálnak a kutyák. Szembe kerülve fokozott könnyezés lép fel, és az eb valószínűleg ki se nyitja a szemét. A hirtelen fellépő kötőhártya-gyulladásnál és gennyezésnél is alapos a gyanú, hogy toklásszal van dolgunk. Orrba szippantva az eb azonnal elkezd tüsszenteni, esetleg véres váladék távozhat az orrüregből.

 

 

A kutya szájába, szemébe, vagy orrába jutva is komoly bajt okoz a toklász
A kutya szájába, szemébe, vagy orrába jutva is komoly bajt okoz a toklász
Fotó: gooddogcoaching.com

 

 

A kalász eltávolítása általában bódításban történik, ugyanis a termés mélyre fúródik, fésűszerű oldalával biztosítja magát, így eltávolítása nehéz. Éber állapotban a kutyának fájdalmat okozhat a művelet, ha elugrik az eszközök megsérthetik a bőrét. Az altatással a toklász beljebb tolása is elkerülhető.

 

 

tokász
Toklász okozta gyulladás
Forrás: kutya.hu

 

 

A megelőzésnek egyetlen módja az ápolás. Nyárra kutyánk fülének belsejét, mancsát és hónalját nyírjuk le teljesen kopaszra. Ezek nem látványos szőr hiányok, nem rontják a bunda minőségét, viszont védelmet adnak a toklász ellen. Érdemes a zászlókat is ritkítani, lenyírni. Aki ezt nem szeretné, vagy kutyusa fajtájából adódóan nem is szabad, az minden séta után gondosan nézze, és fésülje át kedvencét. Tévhit, hogy a rövidszőrű fajták toklászmentesek, és a gazdik nyugodtan hátradőlhetnek. Jobb félni, mint megijedni! A sima szőrűek mancsába ugyanúgy beleáll a termés, álló fülben egy nagy futás vagy hempergés eredményeként szintén megjelenhet, és érdemes odafigyelni a puha hónaljra is! Tény, hogy kisebb az esélye, de sajnos nem nulla.

 

Ha a legkisebb gyanú is felmerül, hogy toklász juthatott a kutyába azonnal forduljunk orvoshoz! A késleltetés nehezíti az eltávolítását, és betegséghez vezethet!

 

 

 


Indexkép forrás: whole-dog-journal.com
Cikk első megjelenése: 2015. május 05.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya
Ételeink kedvelt ízesítői a fűszerek, jótékony hatásuk miatt előszeretettel fogyasztjuk őket. Ám az, ami egészségünknek kedvez, négylábú barátaink számára komoly gondokat okozhat. Tudj meg többet!

Segítség! Vakarózik a kutyám! Segítség! Vakarózik a kutyám!
Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi! Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi!
A lovaknak, szarvasmarháknak és juhoknak adott féreghajtó már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat az arra hajlamos kutyáknál, ha a trágyájukból csemegézik. Mit kell tudnunk róla, és hogyan kerülhetjük el a bajt?

6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét 6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét
A kutyák rengeteg örömmel ajándékoznak meg minket, feltétel nélküli szeretetük mellett arra is mindig emlékeztetnek, hogy a boldogság olykor a legapróbb dolgokban rejlik. Mi tehetünk mi annak érdekében, hogy ők is kiegyensúlyozottak, vidámak legyenek?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Praktiker EB OVO Közhasznú Egyesület JULIUS-K9 Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Alvásproblémák kutyáknál: Mit tegyek, ha rosszul alszik, gyakran felriad álmából? Hírek - Címlapon
Alvásproblémák kutyáknál: Mit tegyek, ha rosszul alszik, gyakran felriad álmából?
Meggyőzte gazdáit a kutya, hogy fogadják örökbe az árva cicát, akit első látásra megszeretett Hírek - Címlapon
Meggyőzte gazdáit a kutya, hogy fogadják örökbe az árva cicát, akit első látásra megszeretett