A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyák és macskák – Ősi ellenségek?

2016. október 14., 06:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű




Napjainkban a legtöbb háztartásban harmóniában élnek egymás mellett a kutyák és a macskák. Ám ez nem volt mindig így. A kutatók állítása szerint az őskori macskák a kihalás szélére sodorták kutyáink elődeit!



A történelem előtti időkben igen viharos volt a viszony négylábú házikedvenceink között. A békés egymás mellett élés szabályai akkoriban ugyanis még hírből sem léteztek. Az amerikai National Academy of Sciences (Nemzeti Tudományos Akadémia) tudósainak köszönhetően egy réges-régi titokra derült fény.

 

Kutya és macska - ősi ellenségekből barátok
Kutya és macska - ősi ellenségekből barátok
Fotó: alterminds.xyz

 

Egy svéd, brazil és svájci tudósokból álló kutatócsoport több, mint 2000 lelet átfogó tanulmányozásával arra a következtetésre jutott, hogy az őskorban a macskafélék előnyösebb helyet foglaltak el a ragadozók hierarchiájában - pozíciójukat elsősorban testméretüknek köszönhették. A vizsgálatok kimutatták, hogy a macskafélék Ázsiából érkeztek Észak-Amerikába, megjelenésük és elterjedésük azonban végzetes hatással bírt az ott élő kutyafélékre. Az őskutyák családja kb. 40 millió évvel ezelőtt alakult ki a kontinensen, diverzitásuk úgy 22 millió évvel ezelőtt érte el csúcspontját: mintegy 30 kutyafaj leszármazottai népesítették be a területet.

 

Daniele Silvestro, a Gothenburgi Egyetem biológus-kutatója a Science Daily magazinban publikált cikkben kiemelte, hogy a húsevő fajok közötti versengés sokkal nagyobb mértékben befolyásolta a kutyafélék evolúcióját, mint ahogy korábban hitték. Eddig ugyanis az volt az általános vélekedés tudományos körökben, hogy bizonyos fajok kihalásában a klímaváltozás játszott elsődleges szerepet. Ezzel szemben a kutatás meglepő eredményt hozott: a nagytestű ősmacskák komoly konkurenciát jelentettek az észak-amerikai őskutyák számára, olyannyira, hogy utóbbiak nagy része végleg eltűnt bolygónk felszínéről. Mivel egyazon földrajzi területen osztoztak, táplálékszerzési képességük jelentősen befolyásolta evolúciós sikerüket, s a bizonyítékok alapján elmondható, hogy macskáink elődeinek hatékonysága messze felülmúlta a kutyákét mind a vadászat, mind a szaporodás és alkalmazkodás terén. Míg megjelenésük negatívan befolyásolta a kutyafélék fennmaradását, addig ennek a fordítottját nem sikerült alátámasztani.

 

Versengés a prédáért kardfogú tigrisek és farkasok között
Versengés a prédáért kardfogú tigrisek és farkasok között
Fotó: forwallpaper.com

 

Az idő múlásával a kutyafélék is sikeresen alkalmazkodtak a megváltozott körülményekhez. A táplálékért folytatott küzdelem magával vonzotta a testméret növekedését s a különböző prédákra történő specializálódást is. Az adaptálódás elkerülhetetlen volt túlélésükhöz, mivel a nagytestű macskafélék a növényevők mellett kutyáinkra is vadásztak. Nagyobb fizikai erő birtokában az őskutyák képesek voltak megvédeni magukat és utódaikat, így egyre kevesebb kölyök esett áldozatul az ősmacskák fogainak és karmainak. A vizsgálat szerint azonban még így is a kutyák húzták a rövidebbet: napjainkban mindössze 9 faj génjei fedezhetők fel az észak-amerikai kutyapopulációban.  

 

A kutyák ma már nem számítanak prédának a macskák szemében, s bár szép számmal akadnak közöttük, akik inkább elkerülik egymást, a kutya-macska barátságra megannyi megható és mulattató példát találhatunk.

 

Forrás: sciencedaily.com, discover.barkpost.com
Indexkép forrás: hdwyn.com
Cikk első megjelenése: 2015. október 07.
Fordította: Maurer Lilla

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Szívmelengető videón, ahogy először találkozik kishúgával a golden retriever Szívmelengető videón, ahogy először találkozik kishúgával a golden retriever
Winnie, az aranyszívű kutyus elmondhatatlanul örült, amikor meglátta az új jövevényt!

Kutya helyett róka lehetett a házikedvenc az ókori argentinoknál Kutya helyett róka lehetett a házikedvenc az ókori argentinoknál
Egy ókori argentin temetkezési helyen talált rókacsontok vizsgálata alapján a tudósok azt a következtetést vonták le, hogy az akkor emberek háziállatként tarthatták a rőt ragadozókat - jelentette a The Guardian című brit lap.

Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük
Régészet, biotechnológia, gyógymódok, űrutazás... A tudományos kutatások és felfedezések megannyi területén találkozhatunk kutyákkal is, akik nélkül ma egészen máshol tartana a világ. Kik voltak ők?

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről
Az intelligencia egyik fő alkotóeleme, az úgynevezett g faktor kutyáknál is létezik, és sok jellemzőjében, többek között öregedési mintázatában is hasonlít az emberi g faktorhoz. Ennek vizsgálata így közelebb vihet minket az emberi kogníció szerveződésének, valamint a korral járó kognitív hanyatlás folyamatának megértéséhez - írták az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia Tanszék kutatói legújabb, a GeroScience című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Hírstart MOL Nyrt. Mondial Assistance GesmbH Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Szuperhősök négy lábon: tekints be a K-9 kutyák izgalmas életébe! Hírek - Címlapon
Szuperhősök négy lábon: tekints be a K-9 kutyák izgalmas életébe!
Petíció indult Angliában az állatvédelem szigorításáért miután leszúrtak egy rendőrkutyát Hírek - Címlapon
Petíció indult Angliában az állatvédelem szigorításáért miután leszúrtak egy rendőrkutyát