A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyáknál is lehetséges napégés!

Felismerés és kezelés


2018. május 05., 15:15


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Egészség




Legtöbbünk bele se gondol, hogy a kutyák is leéghetnek a napon, méghozzá nem csak a kopaszok, hanem szőrös társaik is. A nyári időszakban természetes, hogy állandóan ott a kedvenc előtt a víz, és igyekszünk árnyékban is tartani amennyire lehet, de vajon ez elég?



Nehezen hihető ugyan, de állításunk a napégésről valóban igaz. Általában nehezen észrevehető, legtöbbünknek fel sem tűnik, mások pedig nem vesznek róla tudomást. Pedig éppen annyira súlyos fájdalommal, és következményekkel jár (bőrrák) kutyáknál, mint nálunk, embereknél.

 

Leggyakrabban a kopasz, vagy néhány milliméteresre nyírott szőrű ebeknél jellemző, de ugyancsak előfordul rövid, fehér, vagy világos bundájú kutyáknál. Jellemzően dalmatáknál, pitbulloknál, agaraknál, vizsláknál és kínai kopaszkutyáknál alakul ki. Ezeknek a fajtáknak nem elég, ha árnyékban tartjuk őket, és csak kevés időt töltenek napon. A napégés és bőrrák kialakulása ellen bizony őket is alaposan be kell kenni speciális naptejjel. Különös figyelmet igényel az orr, a fülek, a szájkörnyék, valamint az alhas.

 

Így néz ki egy túlságosan piros nózi
Így néz ki egy túlságosan piros nózi
Forrás: mikespettales.com

 

A napégés három típusa, és jellemzőik

 

- Felületi, részleges leégés: Kizárólag a bőr legfelső rétegét érinti, kipirosodással jár. A szőr még kapcsolatban van a bőrrel, hólyagok nem keletkeznek. Az emberek elsőfokú égési sérülésének felel meg. Kezelése a szőr eltávolításával, fertőtlenítéssel, és nyugtató krémekkel történik.


- Mély, részleges napégés: A felszíni réteget viszonylag nagy felületen érinti, néhány ponton a mélyebb rétegek is sérülhetnek. A bőr kipirosodik, helyenként több hámréteg is megfigyelhetővé válik. A másodfokú égési sérüléshez hasonlítható, bár az emberen látható hólyagok nem jelennek meg. Mindenképpen kórházi kezelést igényel. Intravénásan folyadékot, és létfontosságú ionokat juttatnak a kutya szervezetébe, majd fertőtlenítik, és ellátják a felületet. Ha a bőrnek több mint 15%-a sérül, akár átültetésre is sor kerülhet.


- Teljes mélységű égés: Az emberek harmadfokú égési sérüléseivel feleltethető meg, ebből kifolyólag súlyos veszéllyel, és nagy fájdalmakkal jár. Az összes bőrréteget érinti, sőt, a kötőszöveti réteg alá is behatolhatnak a káros sugarak. Gyógyulási ideje nagyon időigényes, az ebek akár heteket is eltölthetnek egy állatkórházban, és még így sem 100%-os a felépülés.

 

Bizonyosodj meg róla, hogy ezeket a részeket is gondosan bekented!
Bizonyosodj meg róla, hogy ezeket a részeket is gondosan bekented!
Forrás: http://www.dogster.com/

 

Házi praktikák az enyhe napégés kezelésére

 

Hideg borogatás: Vizezzünk be egy törölközőt, és tegyük a piros felületre. Hagyjuk rajta addig, amíg megszárad, majd ismételjük meg a folyamatot még néhányszor.


Zablisztes, hideg vizes fürdő: Fürdessük meg az ebet hideg vízzel, ezzel jelentősen csökkenthető az irritáció. A vízbe zablisztet keverve enyhülnek a tünetek, a kutyát sem fogja zavarni a hámló, viszkető bőr. A fürdő után hagyjuk magától megszáradni a négylábút. Az eljárás napjában többször megismételhető, amíg láthatóak a tünetek.

 

Ha észrevesszük, hogy kutyánk leégett a napon, akkor annak súlyosságától függően forduljunk orvoshoz, vagy alkalmazzuk a házi praktikákat. Ha az eb fájdalmat jelez, és a kipirosodott terület viszonylag nagy, akkor válasszuk az azonnali orvosi ellátást, mielőtt romlik az állapota, esetleg belázasodik!

 

Korábbi cikkeinkben a hőséggel kapcsolatban kifejtettük a hűtési lehetőségek, a forró aszfalt, a fürdőhelyek és a fürdési szabályok témáját is. 

 

 

 

Forrás: dogs.thefuntimesguide.com
Indexkép forrás: static.lovedecor.com
Cikk első megjelenése: 2015. július 08.

Témába vág

Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat? Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat?
A puha, nedves orr az egészséges kutya egyik fő jellemzője. Könnyen aggodalomra adhat okot azonban, ha száraz és tapintásra meleg érzetet kelt. Tudj meg többet kedvenced nózijáról!

Dehidratáció kutyáknál - hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene? Dehidratáció kutyáknál - hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene?
A szomjúság és a kiszáradás közötti különbség szembetűnő, ám nem minden dehidratált kutya mutatja előbbi jeleit. Fontos tudnunk róla, mert rövid idő alatt életveszélyes állapotot okozhat.

Albínó vagy fehér kutya – Mi a különbség? Albínó vagy fehér kutya – Mi a különbség?
Fehér szőr, világos bőr – mégsem egyformák. Honnan lehet tudni, hogy kedvencünk valóban e kivételes szín képviselője?

Kutyák és a fűtés - Mennyire legyen meleg otthonunkban? Kutyák és a fűtés - Mennyire legyen meleg otthonunkban?
Az évszakok változásaihoz és az időjárási körülményekhez kénytelenek vagyunk alkalmazkodni, ám otthonunk hőmérsékletét ideális esetben mi magunk is szabályozhatjuk. Kedvencünk testhőmérséklete is igazodhat ehhez, de ahogy nekünk, úgy nekik is megvannak a maguk határai. Mi számít hidegnek, melegnek és mire figyeljünk a fűtés beállításánál?

Miért remeg a kutyám? Miért remeg a kutyám?
A remegésnek számos kiváltó oka lehet, külső tényezőktől kezdve betegségeken át egészen az érzelmi hatásokig. Mire figyeljünk és hogyan segítsünk kedvencünknek?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

JULIUS-K9 Mondial Assistance GesmbH MOL Nyrt. Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyasétáltatók figyelem! Ne nyúljatok az őzgidához! Hírek - Címlapon
Kutyasétáltatók figyelem! Ne nyúljatok az őzgidához!
Az ivartalanítás és az örökbefogadás a kulcs az állatvédelem helyzetének javításához Hírek - Címlapon
Az ivartalanítás és az örökbefogadás a kulcs az állatvédelem helyzetének javításához