A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyával az InterCity járatokon? Igen!

2015. december 23., 14:00


Szerző: MateKrisz


Kategória: Közérdekű




Kísérleti MÁV-kezdeményezés: Kedvenceink is velünk utazhatnak egyes InterCity vonatokon!



Úgy véljük, hatalmas lépés a MÁV részéről, akik eddig elzárkóztak az élőállat szállításától a helyjegyköteles járatokon, hogy mostantól kísérleti jelleggel engedélyezik kedvenceink szállítását egyes InterCity járatokon!

 

Partnerünk a KutyavalVonaton.hu Facebook oldalán érkezett a kérdés, hogy igaz-e a hír, miszerint 2015. december 13-tól engedélyezte a MÁV az élőállat szállítását az IC-ken? Mivel ez volt az egyik fő célja a mozgalomnak, egyértelmű volt, hogy utánajárnak a kérdéskörnek. A MÁV telefonos ügyfélszolgálatán készséggel adtak tájékoztatást december 21-én, de írásos biztosítékot még nem kaptak rá, így kihirdetni sem tudták a nagyszerű hírt. A MÁVDIREKT Ügyfélszolgálati szakértőjétől ezt is megkapták december 22-én, és a MÁV oldalára is kikerült végre a hivatalos szabályzat ezzel kapcsolatban.

 

Sári és Kála egy puha pokrócon utazik a vonaton
Sári és Kála egy puha pokrócon utazik a vonaton

 

Ennek értelmében valóban 2015. december 13-tól, első lépésben a Budapest – Győr – Hegyeshalom (1-es számú) és a Budapest – Pécs (40-es számú) vasútvonalon közlekedő pót- és helyjegyköteles InterCity, RailJet, EuroCity, EuroNight vonatokon a vonatok teljes közlekedési viszonylatán belföldi forgalomban, 2. kocsiosztályon élő állat szállítható az alábbi feltételekkel (a SZÜSZ II. 9.3.14. c) pontjától eltérően):

 

  • Az érintett pót- és helyjegyköteles vonaton az élő állat akkor szállítható, ha kézipoggyász mérethatárt meg nem haladó méretű szállítóeszközben helyezik el, mely alkalmas arra, hogy az utasok testi épségét, biztonságát, a vonatok, vagyontárgyak tisztaságát és sértetlenségét megóvja. A szállítóeszközt az utasnak végig szoros őrizetében, magánál kell tartania. Az állatot a szállítóeszközből az utazás során nem engedheti ki.
     
  • A kutya szállításáért élőállat viteldíjat kell fizetni. Egyéb kistestű állat viteldíj megfizetése nélkül szállítható. Egy utas egy (élő állatot tartalmazó) tárolóeszközt vihet magával.
     
  • Az állat szállítása során a hatósági előírásokat be kell tartani. Kérésre a kutya oltási bizonyítványát (a Díjszabás 8.2.3. pontja szerint) be kell tudni mutatni. Nem szállítható beteg állat. Csak érvényes engedély birtokában szállítható olyan állat, melynek birtoklása vagy szállítása hatósági engedélyhez kötött.
     
  • Az élőállat viteldíjat pót- és helyjegyköteles vonatra jelenleg csak a vasútállomások pénztáraiban lehet megvásárolni.

"A kezdeményezés egyelőre kísérleti jellegű, további intézkedésig érvényes" - hívta fel a figyelmünket a MÁVDIREKT Ügyfélszolgálati szakértője.

 

Kérnénk mi is minden kutyával és más kisállattal vonaton utazót, hogy tartsák be a szabályokat, hiszen ez fontos lépés lenne ahhoz, hogy elérjük a végső célkitűzést. Ennek lényege, hogy (a több külföldi országban tapasztalt) állatbarát utazási szabályzat legyen a magyar vasúti társaságnál is.

 


Frissítés:

A Kutyával vonaton oldal információi szerint az elindított kísérleti kezdeményezés még mindig tart, a végső eredményekhez több hónapnyi utazási adatot, statisztikát kell figyelembe venni. Az alábbi információt: a csoport Facebook oldalán olvashatjuk:

 

"Érdeklődtünk a MÁV-tól, hogy lehet-e tudni már, hogy meddig tart a próbaüzemmód - már igaz, hogy még csak decemberben indult...
Jó lett volna tudni, van-e esetleg statisztika a kutyával utazókról? És mekkora esély van rá, hogy kiterjesztik más vonatokra, az ország más részeire, illetve nagyobb kutyákra is?

Ez a válasz érkezett:

"Tájékoztatjuk, hogy a próbaüzemről statisztikai adatokat gyűjteni – mivel helyjegy váltásával a kutyák utaztatása nem párosul – hosszadalmas, vagyis több hónap távlata alapján vonhatóak le a következtetések. Illetékes munkatársaink egyaránt figyelik az utasok és a jegyvizsgáló munkatársak jelzéseit, az esetleges különleges igényeket és eseményeket is figyelembe veszik.

Az összegyűjtött tapasztalatok figyelembe vételével fog dönteni a vasúttársaság a szabály finomításáról, esetleges területi kiterjesztéséről."

Forrás: kutyavalvonaton.hu
Indexkép forrás: kutyabarathelyek.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham? Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham?
Egy kellemetlen, ijesztő élmény bizonyos emberek, tárgyak, állatok vagy helyzetek kapcsán szorongást válthat ki a kutyában. De mikor lép át a szorongás pánikba? Mit kell tudnunk az állapotról?

Jó hír a kutyával utazóknak! Jó hír a kutyával utazóknak!
Fontos és jó hír érkezett azok számára, akik kedvencükkel együtt utaznának: kedvezményes áron válthatnak bérletet kutyájuknak a gazdik az új tarifarendszerben.

Fényesen csillog a prágai Károly híd szobrának kutyafigurája, a látogatók érintésének hála Fényesen csillog a prágai Károly híd szobrának kutyafigurája, a látogatók érintésének hála
Kedves és hűséges kisugárzásának köszönhetően szívből átérezzük a bennünket összekötő, ősidőktől eredő szeretetet.

Kirándulás, túrázás kutyával - 4+1 érv, miért érdemes minél többször útnak indulni Kirándulás, túrázás kutyával - 4+1 érv, miért érdemes minél többször útnak indulni
Mi, kutyások, érthető okokból többet tartózkodunk a szabadban, mint nem-kutyás társaink. Legtöbbünk azonban vagy idő- vagy kedv hiányában ritkán szakad ki a megszokott sétáltató útvonalaiból. Pedig igazán megéri beiktatni egy-egy hosszabb kirándulást is!

Székesfehérváron is állatbarát lett a vasútállomás Székesfehérváron is állatbarát lett a vasútállomás
Az országban másodikként - Veszprém után - Székesfehérváron is állatbarát lett a vasútállomás.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 AEGON Magyarország Zrt. Egyedi kutyás ajándéktárgyak Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Fotópályázat 2015 - Íme a nyertesek! Hírek - Címlapon
Fotópályázat 2015 - Íme a nyertesek!
Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat: Állatmentő projekt Hírek - Címlapon
Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat: Állatmentő projekt