A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Labdaőrület

2016. december 27., 12:00


Szerző: Harasztovich Erika


Kategória: Jó tudni!




Minden olyan gazdinak eszébe jut, akinek kutyája bolondul a labdákért, hogy vajon miért van ez így.



Ha a kutyák nem szeretnének ennyire játszani, labdázni, talán nehezebben váltak volna ennyire népszerűvé. Az örökérvényű és elsődleges gazdi utasítás, a “Hozd vissza!” már sok mindent jelenthet. Kutyáink manapság már segítségünkre vannak a vadászatban, a bűnüldözésben, katasztrófák esetén, a gyógyításban, sportban, és a mindennapi életben. A “Hozd vissza” utasítás először mégis a játékot juttatja eszébe minden gazdinak.

 

Mi is a labdaőrület?

Kutyáink labdaőrülete, az zsákmányüldöző ragadozó tevékenységből ered. A motiváció azonban átalakult, a kutyák már nem a táplálékszerző ösztönt követve üldözik a labdát, hanem egyszerű szórakozásból. Legegyszerűbben úgy deríthetjük ki, hogy kutyánk labdamániás-e, ha a játék közben nincsen közöttünk szemkontaktus. Azaz kedvencünk egyfolytában a labdát nézi, ránk, az arcunkra, szemünkbe, nagyon ritkán, csak a másodperc töredékére pillant bele. Ha felemeljük a labdát, de addig nem dobjuk el, amíg a kutya ránk nem néz hosszabb ideig, akkor láthatjuk, milyen mértékű a rajongás, mert a labdamániás kutya erre kevésbé képes. Ilyenkor inkább izgatottá, idegessé válnak, fel-alá sétálnak, izgatottan nyüszítenek. Nem kell aggódnunk, ha kedvencünk így viselkedik, de az ilyen mértékű labdamánia jelentheti azt is, hogy kutyánk nincs eleget mozgatva. Napjaiba kizárólag a labdázás, a játék hoz változatosságot, ezért azonnal izgalmi állapotba kerül a látványától. Nem baj, ha kutyánk ennyire szeret a labdával játszani, de az ilyen mértékű labda mánia esetén, próbáljuk többet mozgatni őt, nagyokat sétálni vele.

 

Vannak kutyák akik őrülten szeretik a labdát!
Vannak kutyák akik őrülten szeretik a labdát!
Fotó: telegraph.co.uk

 

Milyen labdát vegyek?

A labdavásárlásnál fontos tényező a kutya mérete, fajtája, kora, fogai állapota és az ízlése is. A legfontosabb, hogy olyan labdát vegyünk, amit a kutya nem tud lenyelni. Az ember néha azt hiszi, hogy amit ő maga nem nyel le, azt a kutyája sem fogja, de a kutyák képesek számukra extrém nagyságú tárgyakat lenyelni, és egyes kedvencek hajlamosak is rá. Tehát érdemes a szájába még beférő, de nagyobb méretet választani. Télen, amikor többet sétálunk sötétben, érdemes a sokak által dicsért világító labdákat használni. Ezeknek több változatuk beszerezhető, kapható már olyan is, ami akkumulátoros és tölthető, vagy elemes ledes, de nagyon jól jöhet a sima lumineszkáló labda is, ami néhány perc fényhatással feltölthető.

 

A labdaőrült kutyák bárhová követik kedvenc játékukat
A labdaőrült kutyák bárhová követik kedvenc játékukat
Fotó: pinterest.com

 

Miért nem labdázik velem?

Sok gazdi nehezményezi, hogy kutyája nem fut a labda után, nem érdeklődik iránta, nem kelti fel a figyelmét. Ennek több oka lehet. Az ilyen kutyák vagy nem szocializálódtak más kutyák között kölyök korukban, vagy gazdáik nem próbálkoztak eleget megszerettetni velük a labdázás élményét. Esetleg egyszerűen nem szeretik.

Ha mindenképpen meg akarjuk szerettetni velük a labdát, érdemes sokszor elővenni, hogy sokat lássa a kutya, pattogtatni (ha nem rémül meg a pattogástól), ide-oda gurítani, elrejteni, hogy kereshesse. Hasznos lehet egy olyan ismerős kutya(barát), aki szereti a labdát, hogy a mi kedvencünk is lássa, ez jó dolog, és le tudja másolni, át tudja venni a pozitív energiát. Ha van más játék amit szeret rágcsálni, érdemes azzal is próbálkozni.


A legfontosabb a labdázásban kutyánkkal, hogy semmit se erőltessünk, és úgy játszunk együtt a labda, a kutyánk és mi, hogy azt mindannyian élvezzük.

 

 

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: pinterest.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Imádnivaló videón az öregecske vak kutyus, ahogy kedvenc labdáját kergeti Imádnivaló videón az öregecske vak kutyus, ahogy kedvenc labdáját kergeti
Milliók arcára csal mosolyt a kis bundás, pedig egykor reménytelenül várta a menhelyen, hogy felfigyeljenek rá.

A kutyámmal a futtatón - 6 jel, hogy ideje a távozás mezejére lépni A kutyámmal a futtatón - 6 jel, hogy ideje a távozás mezejére lépni
Megannyi érvet és ellenérvet sorolhatnánk fel a téma kapcsán, mindenesetre érdemes átgondolni. Nemcsak saját kutyánkról, hanem a kutyák viselkedéséről is fontos, hogy birtokában legyünk a megfelelő információknak ahhoz, hogy eldönthessük, futizzunk-e vagy sem?

Megható videó: Teniszlabda-eső várta a nyugdíjba vonuló labradort Megható videó: Teniszlabda-eső várta a nyugdíjba vonuló labradort
Messi, a nyolcéves kutyus elmondhatatlanul örült, amikor meglátta, micsoda ajándékot kapott!

Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen
Gödrök, lyukak, kiégett fű, esős időben pedig sár mindenhol? Ki ne szeretné épségben tudni otthona pázsitját az ásó tappancsoktól? Szerencsére több trükköt is bevethetünk ennek érdekében úgy, hogy közben kutyánk is pozitív élményként élje meg a változást.

3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja 3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja
A kutyák imádnak játszani, és mi is lehetne izgalmasabb, mint a gazdival együtt mókázni? Mutatunk néhány olyan játékot, melyet a négy fal között is bátran kipróbálhatunk.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Hírstart Praktiker Beagle Club Online AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A legjobb kutyasztorik Hírek - Címlapon
A legjobb kutyasztorik
Egy kutya, aki nem utálja a postást - sőt, követeli a levelet tőle! Hírek - Címlapon
Egy kutya, aki nem utálja a postást - sőt, követeli a levelet tőle!