A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Le a munkával, irány a természet!

2015. szeptember 26., 06:00


Szerző: Horváth Nikoletta


Kategória: Könnyű




A kirándulások hatalmas izgalommal töltik el Lilit. Amikor észreveszi, hogy pakolom össze a „kellékeket”, izgatottan kikel az ágyából, körbeszagol, lemeóz mindent, folyamatosan körülöttem sertepertél. Ez idén nyáron sem volt másképp, amikor Keszthelyről Hévízre indultunk el gyalog Édesanyámmal.



A gyönyörű balatoni táj
A gyönyörű balatoni táj
Fotó: origo.hu

 

A mai napig nem tudom pontosan mekkora távot tettünk meg azon a csodálatos késő nyári augusztusi délelőttön, amikor hármasban gyalogszerrel nekivágtunk a hévízi bicikliútnak. Összesen azon a napon több, mint 25 kilométert galoppoztunk – ez biztos. A táv nagyságáról egyébként egy kedves, helyi idős ember reakciója árulkodott a leginkább, akit amikor megkérdeztük, hogy merre menjünk, hogy a bicikli úton lyukadjunk ki, ő döbbenten kiáltott fel: „Gyalog? Hévízre?”. Lehet, hogy azóta is ott áll, és minket vár vissza. Mindenesetre Lili hámját a szálláson hagytuk, hiszen ez a program számára is csak a kikapcsolódásról szólt. Persze jogos lehet most az olvasói kérdés, hogy egy beton, cikázó útszakaszban mi lehet egy kutyának az érdekes? A kérdés jó, ehhez ismerni kell a festői tájat, ami Hévízre átvezet. Csodálatos erdőségen keresztül kanyarog a kerékpár útvonal, amelyet kiszemeltünk. Ezer éves, bölcs „tekintetű” fák, és megannyi illatanyagot hordozó fűcsomók szegélyezik az ösvényt. A nyulak, mókusok nem ritka vendégek az erdő szélén, s így Lili orra is folyamatosan pásztázta a terepet. Az időjárás is mellettünk állt, hiszen a forróság enyhe meleggé nemesült a fák hűsítő árnyai közt. A patakok csörgedezését vágyakozva figyelte vízimádó ebem, de ami a sárban dagonyázás vágyálmát illeti, azt el kellett hessegetnem.

 

Lili és Niki  pihenőn
Lili és Niki pihenőn

 

A városba beérve még sokat kellett kutyagolnunk a centrumig, de ott, egy kávézó hűs napernyője alatt megpihentünk. Lili hideg vízzel oltotta szomját, majd miután az egész pofáját csurom vizesre pancsolta, nemes egyszerűséggel belelépett a tálba, s belefeküdt a kiömlő víztócsába. – A fürdést tehát megoldotta. Fél órát biztosan pihentünk némi hűsítő társaságában, de kedvencemen a fáradtság legapróbb jeleit sem lehetett felfedezni. Élénken figyelte a város nyüzsgését, barátkozott a többi turista ebbel, s éhező etióp tekintetével szuggerálta a lángossal, kürtös kaláccsal érkező vendégeket. Hozta a formáját.

 

Hazafelé kicsit nehezített volt a terep, mivel emelkedővel néztünk szembe, de olyan könnyedén küzdöttük le ezt az akadályt is, hogy szinte észrevétlenül ismét Keszthely szívében találtuk magunkat. A lüktető főváros pezsgésében is színfolt volt Lili kitartó jókedve, majd kilenc évét meghazudtoló mohósággal vetette bele magát a szökőkútba, s még a késő esti sétakor is ruganyos léptekkel követett minket. Nekem pedig nincs nagyobb öröm annál, mint amikor a munkás hámmal „terhelt” hétköznapok után egy kis pihenéssel, szórakozással jutalmazhatom meg szemem barna íriszű fényét.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Témába vág

Hogyan találnak haza a kutyák? Hogyan találnak haza a kutyák?
Rengeteg megható történetet hallhattunk, olvashattunk elveszett kutyákról, akik dacolva távolsággal, időjárással, megtalálták a hazavezető utat. De hogyan képesek erre? Tényleg olyan jó az irányérzékük, mint nekünk? Vagy egy belső iránytű vezeti őket?

A kutyámmal a futtatón - 6 jel, hogy ideje a távozás mezejére lépni A kutyámmal a futtatón - 6 jel, hogy ideje a távozás mezejére lépni
Megannyi érvet és ellenérvet sorolhatnánk fel a téma kapcsán, mindenesetre érdemes átgondolni. Nemcsak saját kutyánkról, hanem a kutyák viselkedéséről is fontos, hogy birtokában legyünk a megfelelő információknak ahhoz, hogy eldönthessük, futizzunk-e vagy sem?

Idős korban is fontos a mozgás!  5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson Idős korban is fontos a mozgás! 5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson
Lassuló léptek, kevesebb mozgás, több pihenés és alvás... Kisöregünk talán már nem igényli annyira az aktív életmódot, mint fiatalabb éveiben, de attól még fontos, hogy mozogjon. Hogyan segíthetünk neki, és miképpen tehetjük örömtelivé a kíméletes mozgást is?

Megszülettek az őzgidák: ne nyúljunk a magára hagyott kicsinyekhez! Megszülettek az őzgidák: ne nyúljunk a magára hagyott kicsinyekhez!
...ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy magára van hagyva! Ezekben a hetekben (is) különösen fontos, hogy felelős kutyások legyünk, és odafigyeljünk kedvencünkre, mikor a természetben járunk.

Hátizsák kutyáknak – Hasznos kiegészítő vagy veszélyes hóbort? Hátizsák kutyáknak – Hasznos kiegészítő vagy veszélyes hóbort?
Szép időben jól esik kimozdulni a szabadba. Tavaszi és őszi kirándulás, túrázás során megkönnyítheti a gazdi dolgát, ha kedvence is besegít a cipelésbe. Jó ötlet ráadni a hátizsákot? Vagy inkább kerüljük?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Beagle Club Online MOL Nyrt. Irodakutya.com Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A kutyavonat, amely életeket ment Hírek - Címlapon
A kutyavonat, amely életeket ment
Ezeket a boltokat látogathatod kutyával az Alleeban Hírek - Címlapon
Ezeket a boltokat látogathatod kutyával az Alleeban