A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Magyarország kutyaszemmel

Hiánypótló országos kutatás készült a hazai négylábúak helyzetéről


2018. október 04., 06:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




Hiánypótló kutatás készült a magyarországi kutyák és menhelyek helyzetéről, ami a Cofidis Kutyaszemmel programjának első lépése, amely egyaránt támogatja a gazdás és a menhelyen élő kutyákat, valamint a menhelyeket.



Hiánypótló kutatás készült a magyarországi kutyák és menhelyek helyzetéről[1], ami a Cofidis Kutyaszemmel programjának első lépése, amely egyaránt támogatja a gazdás és a menhelyen élő kutyákat, valamint a menhelyeket. A felmérés valós képet mutat a hazai viszonyokról és helyzetről, az ország leghíresebb etológusa, Csányi Vilmos is mesélt arról, milyen valós tudással rendelkezünk a kutyákról, kutyatartásról.

 

Kutyák és gazdáik: íme a magyar ebtérkép

A Cofidis - Kutyaszemmel kutatás szerint a magyar emberek 36 százaléka lakik legalább egy kutyát tartó háztartásban, és ez az adat egyúttal azt is jelenti, hogy több mint 3 millió embernek van kutyája, ami a régió egyik legnagyobb ebtartó nemzetévé tesz minket. 2017-ben a Statista közreadott  kutatásából is kiderül, hogy Magyarország 33%-a tart kutyát, amit a Cofidis legutóbbi felmérése is alátámasztott.  Területi eloszlást tekintetében az Alföldön a legnagyobb az ebsűrűség (a háztartások 45%-a), ezt követi Észak-Magyarország 34%-kal, a Dunántúl 34%-kal, és Közép-Magyarország 28%-kal. A kutyás háztartás lényegesen gyakoribb a községekben (49%), mint a városokban (33%), különösen Budapesten, de még itt is 22 % az arányuk. Érdekesség, hogy a diplomások és a legnagyobb jövedelműek tulajdonában az átlagosnál ritkábban (26%), míg a középkorúak körében pedig gyakrabban van eb (43%). Bátran elmondható Magyarország lakosságáról, hogy kutyabarát, hisz a tulajdonosok 42%-a nem zárja ki, hogy lesz újabb kutyája, és a válaszadók között összességében ugyanannyian vásárolnának inkább tenyésztőtől, mint amennyien menhelyről fogadnának örökbe (18%-18%).

 

 

Kutyák a magyar háztartásokban

 

 

 

 „A legfontosabb, hogy olyan kutyát válasszunk, aki be tud illeszkedni a család és a szűkebb környezet érzelmi köreibe, mindemellett tudatában kell lennünk annak, hogy mindez egy 2-3 éves gyerek szintjén működik. Egy kutyával hosszú távú 10-15 éves elköteleződést vállalunk. Érzelmileg ugyanolyan mélyen éli meg, mint egy kisgyerek, ha időközben megunjuk, és emiatt az utcára kerül vagy vissza a menhelyre. Sokan fiatal kutya mellett döntenek, hogy könnyebb dolguk legyen később, pedig egy idősebb, érett kutya egy új gazdához is gyorsan tud kötődni és alkalmazkodni.” – mesélte a kerekasztal-beszélgetés keretében Csányi Vilmos Széchenyi-díjas etológus.

 

 

A magyar kutyatulajdonosokról

 

 

A Kutyaszemmel társadalmi érzékenyítő program meghatározó eleme volt a kutatás, hiszen a kampány a tanulságokat levonva és a feltárt problémákat figyelembe véve épült fel azzal a céllal, hogy megszólítson és bevonjon minden kutyabarát, kutyás és leendő kutyás embert. A program gazdája, a Cofidis Magyarország ezzel szeretné felhívni a figyelmet a menhelyek és a menhelyen élő kutyák helyzetére, valamint a felelős kutyatartás fontosságára, hosszú távú, aktív elköteleződésével.

 

A menhelyek helyzete

A Cofidis - Kutyaszemmel kutatás kitért a magyarországi menhelyek helyzetének feltérképezésére is, és a menhelyvezetőkkel készült mélyinterjúkból kiderült, hogy az ebek menhelyre kerülésének elsődleges oka a sok kóbor kutya (70%), mely az ivartalanítás hiányából fakadhat. Másik fő oka pedig, a felelőtlen választás (28%), ugyanis sokan nem gondolják át alaposan, hogy az életmódjukhoz milyen korú, aktivitású és fajtájú kutya illik.

 

 

A magyar menhelyek nehézségei

 

 

Kiderült, hogy markáns eltérés van az emberek véleménye és a menhelyek tényleges problémái között. A magyar lakosság másképp vélekedik a menhelyek nehézségeiről, mint maguk az érintettek. A magyarok úgy érzik, hogy legnagyobb probléma a menhelyeken a zsúfoltság (72%), az anyagi jellegű problémák (34%), valamint az, hogy nincs pénz az alkalmazottakra (18%). Azonban a menhelyeket megkérdezve, a legégetőbb a pénz- és a szakember hiány (66%), a zsúfoltság (50%), és számottevő az egészségügyi ellátására fordítható pénz szűkössége (34%). A menhelyek segítése a lakosság körében a legnépszerűbb, a legtöbb támogatás ugyanis az emberek részéről (84%) és a civilszervezetektől (72%) érkezik, míg a cégek (40%) a harmadik helyen állnak a listán, ezt követi az önkormányzat (36%), a celebek (14%) és végül az állam (2%).

 

 

Örökbefogadás Magyarországon

 

 

A cégek csekélyebb részvételének hiányában érezte úgy a Cofidis Magyarország, hogy nagyvállalatként fellép és hosszútávon elköteleződik a téma iránt és aktívan is tesz a kutyák ügyéért. A Kutyaszemmel programmal a vállalat egy olyan társadalmi felelősségvállalási kampányt valósít meg, mely egyaránt támogatja a gazdás és a menhelyen élő kutyákat, abban bízva, hogy együttes erővel sokat tehet a magyarországi négylábúak jobb sorsáért. Ezért idén a Cofidis 5 millió forintos adománnyal és az állatok szállítására alkalmas gépjárművel segíti a menhelyek mindennapi munkáját. A vezetők kétötödében említettek olyan segítségformát is, ami nem szerepelt a felmérésben és a legtöbb helyen valamilyen építésre és autóra lenne szükség. A konkrét segítségnyújtás mellett a vállalat a kutyabarát lakosságot bevonva elindítja közösségi adományozó kampányát a Hangya Közösséggel együttműködve.

 

 

Segítségnyújtás a magyar menhelyeknek

 

 

 

 


 

ÖRÖKBEFOGADÁS

 

  • Az örökbefogadás az átlagosnál számottevően népszerűbb a legfiatalabbak (18-29 éves: 26%), a diplomások (28%) és a budapestiek (24%) körében, illetve azok esetében, akiknek van kutyájuk (26%).
  • Kutyák beszerzése során az első helyen, legfontosabbként említett szempont az egészségi állapot (58%). Azok körében, akik biztosan menhelyről választanának kutyát pedig a legfontosabb a kutya kora (52%) és a viselkedése (36%).
  • Az örökbefogadástól a leginkább az tartja vissza az embereket, hogy a menhelyi kutyákat vadnak, kiszámíthatatlannak (62%), illetve lelkileg sérültnek tartják (60%), a legkevésbé pedig az, hogy ivartalanítva vannak (43%).

A fent említett eredményekből látszik, hogy az örökbefogadás nagyon fontos témakör és sok kutya várja a gazdáját még a menhelyeken, de az örökbefogadást népszerűsítő kampányok mellett szükség van más jellegű támogatásokra is.

 


 

 

 

[1] Lakossági felmérés: Az adatfelvételt a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet készítette. Módszertan: személyes interjúk, strukturált kérdőívvel, omnibusz-kutatás keretében. A minta mérete 1200 fő, a mintavétel módszere többlépcsős véletlen eljárás volt.

Menhelyi felmérés: Telefonos mélyinterjú 50 menhelyvezetővel készült.

 

 

Forrás: Cofidis
Indexkép forrás: pinterest.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Több mint 9 ezer kg élelem gyűlt össze az árva állatok számára a hétvégén Több mint 9 ezer kg élelem gyűlt össze az árva állatok számára a hétvégén
Negyedik alkalommal szervezte meg az elmúlt hétvégén a Mancs a bajban! állateledel-gyűjtő akciót menhelyeken élő kutyák, macskák támogatására a SPAR Magyarország és az Országos Állatvédőrség Alapítvány. A kétnapos gyűjtés során összesen közel 12 ezer konzervet, 9500 kilogramm száraztápot, valamint nagy mennyiségű állatfelszerelést és tisztítószert ajánlottak fel az INTERSPAR hipermarketek vásárlói. A SPAR ezen felül további 1 millió forinttal segíti az állatvédelem ügyét.

Mancs a bajban! – Segíts az árva állatokon! Mancs a bajban! – Segíts az árva állatokon!
Negyedik alkalommal szervezi meg a Mancs a bajban! akciót a SPAR Magyarország és az Országos Állatvédőrség Alapítvány. A 2024. május 11-12-én, szombaton és vasárnap zajló adománygyűjtés során állatvédő szervezetek közreműködésével az INTERSPAR hipermarketekben száraztápot, konzervet, szalámit, tasakos nedves eledelt, jutalomfalatot, állatfelszereléseket és tisztító szereket gyűjtenek menhelyeken élő kutyák, macskák támogatására.

Megjelent az 500 millió forintos keretösszegű pályázat az állatvédő civil szervezetek részére Megjelent az 500 millió forintos keretösszegű pályázat az állatvédő civil szervezetek részére
Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy a mai napon megjelent az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezeteknek szóló 500 millió forintos keretösszegű pályázat kiírása.

Megható találkozás: 13 év után találkozott újra a kutya testvérpár Megható találkozás: 13 év után találkozott újra a kutya testvérpár
10 perc séta után viszont éppen olyan látványt nyújtottak, ahogy a parkban bandukoltak együtt, mint "két öreg lélek, akik már nagyon régóta ismerik egymást”.

Így örült a menhelyi kutya, amikor új gazdija aláírta az örökbefogadási papírokat Így örült a menhelyi kutya, amikor új gazdija aláírta az örökbefogadási papírokat
Mintha érezte volna, hogy most valami nagyon fontos dolog van történőben.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Beagle Club Online MTI Brimo partysátor Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Nem olyan okosak a kutyák, mint azt gondolnánk? Hírek - Címlapon
Nem olyan okosak a kutyák, mint azt gondolnánk?
Engedékenyebbek vagyunk házi kedvencünkkel, mint partnerünkkel, ha rendetlenségről van szó Hírek - Címlapon
Engedékenyebbek vagyunk házi kedvencünkkel, mint partnerünkkel, ha rendetlenségről van szó