A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Mangó százszázalékos sikere a nemzetközi minősítő vizsgán

2015. december 07., 12:15


Szerző: M.Lilla


Kategória: Közérdekű




Mentőkutyák bevethetőségi vizsgáját tartotta november 23-25. között a Nemzetközi Mentőkutyás Szervezet az ausztriai Tritolwerkben, ahol a HUNOR Mentőszervezet kutyavezetője, Pinkóczi Diána és Mangó nevű keresőkutyája sikeresen megújította nemzetközi minősítését.



Szlovén, osztrák, német, horvát, japán, cseh és magyar színekben, összesen tizennyolc mentőkutya-vezető regisztrált az újraminősítés megszerzéséért a feltételezett szituáció szerint földrengés sújtotta osztrák Tritolwerkben.

 

Pinkóczi Diána és Mangó a mentőkutyák bevethetőségi vizsgáján
Pinkóczi Diána és Mangó a mentőkutyák bevethetőségi vizsgáján
Fotó: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

 

A párosok képességeit mindegyik helyszínen két nemzetközi értékelő minősítette, akik többek között azt értékelték, hogy a különböző nemzetek mentőkutya-vezetői mennyire tudnak együttműködni a földrengés sújtotta területen dolgozó mentőcsapatokkal, a nemzetközi INSARAG irányelvek figyelembevételével.

Az összetett értékelés számos más szempontra is kiterjedt, a kezdeti lépésektől kezdve a nemzetközi kommunikáción át, egészen az ember és a kutya elsősegélyben való jártasságáig, az alpintechnikai képességekig, és nem utolsósorban az eltűnt emberek pontos lokalizálásáig.

 

 

Mangó, a keresőkutya az összedőlt raktárépületben személyek jelenlétét jelzi
Mangó, a keresőkutya az összedőlt raktárépületben személyek jelenlétét jelzi
Fotó: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság


Első keresési feladatként Mangó és vezetője egy összedőlt raktárépületet vizsgált át, ahol veszélyes anyagok jelenléte miatt több lezárt terület is volt, és a feltételezések szerint két eltűnt személyt kellett megkeresni. Mangó szinte azonnal lokalizálta a megtalált személyt, és pontosítás után egyértelműen jelezte a helyzetét. A személlyel nem lehetett kapcsolatba lépni, így a GPS koordináták regisztrálása után jelezték a műszaki mentés és az egészségügyi ellátás szükségességét, majd folytatták a kutatást. Térképkészítést, információ-átadást és iránymeghatározást követően, a következő helyszínen, egy összedőlt hotel átvizsgálása során további három főt kerestek. A páros a szokásos INSARAG protokoll betartásával pontosította az eltűntek helyzetét, amit ezután továbbítottak a műszaki mentéshez.

 

Pinkóczi Diána irányításával vizsgálja át a romot Mangó
Pinkóczi Diána irányításával vizsgálja át a romot Mangó
Fotó: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság


 Az összetett minősítési folyamat következő lépéseként a kutyásoknak alpintechnikai feladatot kellett végrehajtaniuk. A feltételezett eltűnt személyek helyét egy toronyépület tetejéről, liftaknán keresztül lehetett megközelíteni, a helyszínen dolgozó osztrák mentőcsapatok segítségével, majd az akna aljából nyíló termek átvizsgálása után összefogó jelentést készítettek a kárhelyparancsnok felé.

 

Pinkóczi Diána és Mangó alpintechnikai feladat végrehajtása közben
Pinkóczi Diána és Mangó alpintechnikai feladat végrehajtása közben
Fotó: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

 
Az éjszakai keresésre a vizsga éjszakáján került sor, mostoha időjárási körülmények között. A helyszínen veszélyes anyag jelenlétéről nem tudtak, az eltűnt személyek száma pedig nem volt meghatározható, egymásnak ellentmondó információk miatt. A körülbelül kétezer négyzetméternyi terület rendkívül tagolt volt, több épületegyüttesből állt, emelettel és pincerészekkel tarkítva.

 

Pinkóczi Diána és Mangó nevű keresőkutyája százszázalékos eredménnyel teljesítette a komplex vizsgát, a nemzetközi értékelők külön gratulációja mellett. A feladatok nehézségét mutatja, hogy összesen tizenegyen térhettek haza sikeres eredménnyel.

 

Fotó: Perge Kinga tűzoltó százados és Zsófia Pritchard

Forrás: katasztrofavedelem.hu
Indexkép forrás: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Magyar sikerek az I. FMBB Mentőkutya Világbajnokságon Magyar sikerek az I. FMBB Mentőkutya Világbajnokságon
Nyolc kutya képviselte Magyarországot a belga juhászkutyák olaszországi versenyén.

3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja 3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja
A kutyák imádnak játszani, és mi is lehetne izgalmasabb, mint a gazdival együtt mókázni? Mutatunk néhány olyan játékot, melyet a négy fal között is bátran kipróbálhatunk.

Átkelt a szivárványhídon Symba Átkelt a szivárványhídon Symba
Symbától, a híres mentőkutyától búcsúzik az ország. Symba nevét minden kutyás és kutyaszerető ismerte – együtt gyászolja e fantasztikus kutyát az egész ország.

3 szimatolós játék otthonra, amely kutyádnak is tetszeni fog 3 szimatolós játék otthonra, amely kutyádnak is tetszeni fog
Kutyánk elsődlegesen orra révén fedezi fel a világot, a szaglására alapozó feladatok pedig remekül megdolgoztatják elméjét is. Játékra fel!

Baleset érte mentőkutyásainkat – így segíthetsz! Baleset érte mentőkutyásainkat – így segíthetsz!
Önzetlenül kockáztatják értünk életüket, gondolkodás nélkül sietnek a segítségünkre – ők a mentőkutyák és gazdáik. Valódi hősök! Most azonban nekik van szükségük segítségre.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Hírstart Irodakutya.com Beagle Club Online MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Oroszország kölyökkutyát küldött Franciaországnak - Videóval frissítve! Hírek - Címlapon
Oroszország kölyökkutyát küldött Franciaországnak - Videóval frissítve!
Kutyaszános expedíció - Szavazz Gergőre! Hírek - Címlapon
Kutyaszános expedíció - Szavazz Gergőre!