A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Megsimogathatom a kutyád?

2024. január 02., 14:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Nemcsak a gazdi, de a kutya beleegyezése is kell ehhez. Hogyan feleljünk a kérdésre, amikor a válasz nem is olyan egyszerű?



 

Kicsi korunkban hamar megtanultuk szüleinktől, hogy ha szeretnénk megsimogatni egy kutyát, előbb kérdezzük meg a gazdit, szabad-e. Felnőttként pedig hordhatunk vicces feliratos pólókat, úgymint „Mondd meg a kutyusodnak, hogy üdvözlöm!”

 

De honnan ered a gondolat, miszerint jó dolog megközelíteni egy kutyát, és csak úgy megsimogatni? Hiszen mi is meglepődnénk azon, ha valaki csak úgy odajönne hozzánk, és megpaskolná az arcunkat vagy összeborzolná a hajunkat. Előbb inkább kérdezzen, ugye? A válasz pedig úgy 99%-ban „Nem” lenne, a maradék 1% meg valószínűleg viccből mondana Igent. A kutyák viszont nem tudnak beszélni...

 

 

Olvassunk a sorok között

 

Szerencsére itt van nekünk ez az egyszerű kérdés, amivel elkerülhetőek a kellemetlen találkozások, de még így is nagyon hasznos lenne, ha kicsik és nagyok megtanulnák, hogyan értelmezzék a lehetséges válaszokat, különösen az árnyaltakat.

 

 

A kutya is örül annak, ha megsimogatják?
A kutya is örül annak, ha megsimogatják?
Fotó: eurekalert.com

 

 

A válasz ugyanis lehet egy egyszerű „Igen” vagy egy egyenes „Nem”. Miért is? Mert valami miatt nem biztonságos megsimogatni a szóban forgó kutyát; a kutya kényelmetlenül érzi magát, ha egy gyerek közelíti meg; vagy a gazdi időszűkében van, és pillanatnyilag nem ér rá ismerkedni. Gyakran előfordul azonban, hogy bár legszívesebben nemet mondana, udvariasságból hezitál. És akad olyan is, aki melegebb éghajlatra küldi el a kérdezőt...

 

 

Megsimogathatom a kutyust? Igen!

 

Ezt igen könnyű értelmezni: szabad az út, ha a gazdi egy mosoly kíséretében azt mondja:

  • „Persze, imádja az embereket!”
  • „Ó, az neki is tetszene!”
  • „Természetesen! Köszönjük, hogy megkérdezted!”

Zöld lámpa esetén arra számítunk, hogy a kutya szívesen fogadja a közeledésünket, és nem zavarja, ha megsimogatjuk, talán még örül is neki. Ha úgy látjuk a gazdin, komolyan gondolja válaszát, azt bizonyára azért gondolja így, mert ismeri annyira kedvencét, hogy engedjen a kérésünknek.

 

 

Előfordul, hogy a kutya magától megy oda simogatásért másokhoz
Előfordul, hogy a kutya magától megy oda simogatásért másokhoz, mert például megérezte, hogy az illető szomorú
Fotó: helpguide.org

 

 

Tisztában van azzal, mit szeret a kutyája, minek örül, és azzal is, mi az, ami már kényelmetlen neki. Hozzáteheti például, hogy a buciját ne simizzük meg, inkább a füle tövénél vakargassuk meg lassú mozdulatokkal. Vagy a csípőjét kerüljük, mert bár szereti az érintést, de ízületi fájdalma miatt azt a részt hagyjuk, inkább a vállát simizzük.

 

 

Megsimogathatom a kutyust? Nem!

 

Tiszta sor, ha a gazdi elutasítja a kérésünket, azért teszi, mert nyomos oka van rá. Tudja, hogy a kutya nem képes kezelni az ilyen helyzeteket, és hiba lenne bárkit a közelébe engedni. Felelhet így:

  • „Sajnálom, de az emberektől ideges lesz.”
  • „Nagyon félénk, mások közeledése felzaklatja.”
  • „Szerintem inkább ne, mert mindentől megijed.”
  • „Nem szereti az idegeneket, lehet, hogy odakap.”

 

Ha félénk a kutya, inkább ne simogassuk
Ha félénk a kutya, inkább ne simogassuk
Fotó: insider.com

 

 

Megsimogathatom a kutyust? Hát őőő...

 

Létezik azonban egy harmadik kategória is, ahol a válasz homályos lehet a gyerekek számára, így a felnőttek feladata, hogy segítsenek nekik a megértésben. Az első csoportba olyan válaszok tartoznak, melyek általában véve pozitívak, némi fenntartással vagy enyhe figyelmeztetéssel, például:

  • „Igen, de lehet, hogy ad majd egy puszit.”
  • „Igen, de könnyen izgatottá válik, és lehet, hogy ugrándozni fog.”
  • „Hát, ha nem zavar, hogy összeszőrözi a ruhád...”

Ilyenkor mérlegeljük, hogy biztosan jó ötlet-e megsimogatni a kutyát. Vegyük figyelembe méretét: lehet, hogy egy felnőttnek nem okozna gondot, ha egy közepes méretű eb nekidől a lábának, de egy kisgyereket már feldönthet még ezzel az enyhe erőkifejtéssel is.

 

Tegyük fel magunknak az alábbi kérdéseket: Mennyire figyel a kutya a gazdijára? Szót fogad-e neki, amikor arra kéri például, hogy üljön le? Nyugton marad-e arra a kis időre, amíg megsimogatnánk?

 

 

Pacsi - Simogatás helyett kérhetünk egy trükköt a kutyától
Pacsi - Simogatás helyett kérhetünk egy trükköt a kutyától.jpg
Fotó: patchpuppy.com

 

 

Egy másik alkategória, ami már komoly figyelmeztetést hordoz magában, és jobb, ha megtartjuk a három lépés távolságot:

  • „Talán nem lesz belőle gond...”
  • „Hát, őőő, eléggé félénk, de majd kiderül, hogy viseli...”
  • „Ha hagyja... De nem vagyok benne biztos, mert néha rosszul viseli...”

Az ilyen és ehhez hasonló válaszok arra utalnak, hogy a gazdi rögös terepen mozog, amit nevezhetünk a remény-és-félelem zónájának is. Lefordítva: „Remélem, rendben lesz, de tartok attól, hogy mégsem.” Itt már megvan a kockázata, hogy az interakciónak a kérdező és a kutya között nem lesz jó kimenetele.

 

Nem minden kutya gyerekbarát, és még a gyerekhez szokott kutyák is megrémülhetnek tőlük, ezért fontos, hogy megtanítsuk nekik a fenti válaszok helyes értelmezését. Ha tanácstalanok, szüleik vagy nevelőjük feladata, hogy elmagyarázza nekik, mi a teendő, például:

  • „A kutyus nem szereti, ha megsimogatják, mi pedig nem szeretnénk megijeszteni, ugye? Mit szólnál, ha kicsit arrébb mennénk, és onnan nézegetnénk picit?”
  • „A kutyus most nem érzi jól magát, hagyjuk, hadd sétáljon tovább a gazdijával.”

 

Dögönyözés - nem minden kutya szereti
"Ez már lehet, hogy túlzás"
Dögönyözés? Nem minden kutya szereti
Fotó: sweetyhigh.com

 

 

Mire figyeljünk még?

 

Sokféleképpen lehet válaszolni a simis kérdésre, az „Igen” és a „Nem” feleletet mindenki érti. Előbbi esetén pozitív interakcióra számíthatunk, míg utóbbi egyértelművé teszi számunkra, hogy a kutya nem örülne a simogatásnak. A kettő között kétértelmű válaszok azok, melyeket jobb óvatosan kezelni. Ha csak egy árnyalatnyi lehetőség van arra, hogy az interakció nem jól végződik, akkor lépjünk vissza tőle.

 

A cikkben foglaltak azt feltételezik, hogy a gazdi jól ismeri kutyáját, de sajnos ez nem mindig igaz. A válasz, amit kapunk csupán az információ egy része, mely segíthet eldönteni, valóban ó ötlet-e megközelíteni a kutyát. Lehet, hogy a gazdi úgy véli, kedvence mindenki szeret, miközben a kutya testbeszéde arról árulkodik, retteg, és szeretné, ha a kérdező arrébb állna. Ezért is olyan fontos, hogy a kutyák viselkedéséről legyenek alapvető ismereteink, melynek birtokában meg tudjuk állapítani, hogyan érzi magát. Jókedvű és szívesen barátkozik? Vagy inkább fél és teret kér?

 

 


 

 

Ismerkedés kutyával – kezünk odanyújtásánál jobb módszer is létezik - Kutyabarát helyek

Kutyás szív, kutyás lélek… Odavagyunk értük, nem vitás. Legszívesebben mindegyikükkel barátkoznánk, de tiszteletben tartjuk azt is, ha nem szeretnének ismerkedni. Ha mégis felkeltettük kíváncsiságukat, akkor jöhet a bemutatkozás. Hogyan is tegyük ezt?

 

Forrás: thewildest.com
Indexkép forrás: Unsplash - Alison Pang
Cikk első megjelenése: 2022. december 08.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Geomágneses viharok – Milyen hatással lehetnek a kutyákra? Geomágneses viharok – Milyen hatással lehetnek a kutyákra?
A tudomány is elismeri, hogy kedvenceink nagyfokú érzékenységet mutatnak a geomágneses változásokra. Mire számíthatunk és hogyan segíthetünk nekik ebben az időszakban?

Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van
Ha kutyusunk a barátságosabbak közé tartozik, elgondolkozhatunk azon, miért is nem szabad engedni, hogy másokat köszöntsön, amikor pórázon sétál. Mi baj lehet belőle? Elvégre a kutyák szeretnek ismerkedni, nem?

A kutya hangjai: a nyüszítéstől a morgáson át az ugatásig A kutya hangjai: a nyüszítéstől a morgáson át az ugatásig
„VAÚ” - amit mindenki ismer, már gyermekkorunkban megtanuljuk, hogy „ezt mondja a kutya”. Ám ennél jóval árnyaltabb a skála, ebből csemegézünk most egy picit.

Mit árul el a kutya farka? Mit árul el a kutya farka?
Hosszú, rövid, sima, zászlós, kunkori – minden kutyának más a farka, néhány kivételtől eltekintve azonban mindegyiküknek van. Tisztában vagyunk-e vele, milyen célt szolgál a farok és milyen üzenetet hordoz a csóválás?

A kutyámmal a futtatón - 6 jel, hogy ideje a távozás mezejére lépni A kutyámmal a futtatón - 6 jel, hogy ideje a távozás mezejére lépni
Megannyi érvet és ellenérvet sorolhatnánk fel a téma kapcsán, mindenesetre érdemes átgondolni. Nemcsak saját kutyánkról, hanem a kutyák viselkedéséről is fontos, hogy birtokában legyünk a megfelelő információknak ahhoz, hogy eldönthessük, futizzunk-e vagy sem?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com Beagle Club Online EB OVO Közhasznú Egyesület MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Séta a városban vagy a természetben – Van különbség? Melyiket válasszuk? Hírek - Címlapon
Séta a városban vagy a természetben – Van különbség? Melyiket válasszuk?
5+1 lépés, amit tehetsz, ha Szilveszter után kóbor kutyát találsz Hírek - Címlapon
5+1 lépés, amit tehetsz, ha Szilveszter után kóbor kutyát találsz