A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Látogatás az orvosnál stressz nélkül! Így csináld!

Tippek a nyugodt vizsgálathoz


2015. július 20., 06:00


Szerző: RSM


Kategória: Egészség




Az állatorvosi látogatások stresszesek szoktak lenni, még akkor is, ha csak egy rutin eljárás miatt keressük fel a rendelőt. Egy kis gondos előkészülettel azonban sokkal könnyebbé tehetjük magunk és kutyánk számára az élményt.



Emlékszem, gyerekkoromban kinéztem egyszer az ablakon, mert szörnyű vonyítás hallatszódott az utcáról. Éppen oltási időszak volt a környéken. Egy hatalmas németjuhász kapaszkodott első mancsaival gazdája nyakába, és rettenetesen sírt. Olyanok voltak, mint a táncosok, ahogy közeledtek a rendelő felé. A férfi hátrált, magával húzva a két lábon lépkedő kutyát. Ennyire félénk ebet még sosem láttam. Sajnáltam szegényt, de a bemutatott balettet elfeledni nem lehet.

 

Az orvos személyisége is hat a kutyára
Az orvos személyisége is hat a kutyára
Fotó: pendervet.com

 

Szerintem nincs olyan állatorvosi vizit, amelytől ne tartana gazdi és kutyája egyaránt.

A félelem miatt aztán egy kis beavatkozás is traumatikus élménnyé változhat, és ez a benyomás mindkettőjükben megmarad.

A legjobb, ha már kölyökkorban, a legelső állatorvosi látogatáskor olyan nyugalmat teremtünk, ami megalapozza a későbbiek hangulatát. A kiskutyát ellazult állapotig simogassuk, és így vigyük be az orvoshoz. Ha ezt már lekéstük, akkor íme néhány ötlet, amivel átsegíthetjük magunkat és kedvencünket a nehéz pillanatokon.

 

Az első élmény meghatározó
Az első élmény meghatározó
Fotó: i.imgur.com

 

  • A saját szorongásunkat tartsuk kordában! Ha bennünk eluralkodik a stressz, a kutyánk egyből leveszi a vészjelzéseket. Próbáljunk mosolyogni, derűt magunkra erőltetni, és ezt a vizsgálat végéig megőrizni.

 

  • Használjuk ki a kitűnő szaglásukat! Levendulaolajjal átitatott kendőt tartsunk magunknál, mert ez nyugtató hatású. Már a vizsgálat előtt pár órával elkezdhetjük a párologtatását, és a rendelőbe is vigyük magunkkal.

 

  • Autóval ne csak akkor szállítsuk a kutyát, ha orvoshoz megyünk! Ez rögzül bennük, és még a kocsi közelébe se mennek. Ha mégis így volna, akkor egy kis levezető sétát alkalmazzunk megnyugtatásként, miután kiszálltunk a járműből. A nyugi-séta a vizsgálat utánra is jól jön!

 

  • Jutalomfalattal bátorítsuk! Lehetőleg etetés előtt menjünk a vizsgálatra, és akkor a kedvenc falatkáival motiválhatjuk a nyugodtabb viselkedésre.

 

  • Ha azt tapasztaljuk, hogy a kutya idegessé válik az állatorvosnál tett látogatás bármely pillanatában, nem ajánlatos elkezdenünk babusgatni és nyugtatgatni kedvencünket. Ezzel megerősítjük viselkedését, mely által idegessége fokozódhat, mivel jutalomként éli meg reakciónkat.

 

  • Ha lehet, adjunk időt a váróban a kutyának. Nagyon sok szaggal találkozik itt, melyek feldolgozásához szüksége van néhány percre. Hagyjuk, hadd ismerkedjen a tereppel, mielőtt bemennénk a rendelőbe.

 

  • Ha a kutyánk megtanulta az alap vezényszavakat (ül, áll, fekszik, fordul), akkor megkönnyíthetjük a dolgát, ha ezeket itt használjuk. Nem kell idegesen a helyét keresgetnie, ha mi adjuk az utasítást a mozgásra.

 

  • Készítsünk listát a tünetekről. Már ezzel menjünk az orvoshoz, és mindent jegyezzünk fel, ami más, mint a megszokott. Ha nem ott kell gondolkodnunk, időt spórolunk.

 

Érdemes nyugodtnak maradnunk a vizsgálat alatt
Érdemes nyugodtnak maradnunk a vizsgálat alatt
Fotó: 2.bp.blogspot.com

 

  • Kérdéseinket előre is összeszedhetjük, így biztosan nem feledünk el semmi lényegeset. A rendelőben elhangzottakat is írjuk fel, vagy kérjük meg az orvost, hogy a fontosabbakat jegyzetelje le számunkra.

 

  • A vizsgálat után jöjjön egy jutalom kikapcsolódás! Kedvenc tevékenysége a vizit után feledteti, enyhíti a kellemetlenségeket. Elő a labdával, pórázzal, vagy úszónadrággal, és irány a feltöltődés!

 

A fenti tanácsokat érdemes kipróbálni, még akkor is, ha csak a szükséges oltásra megyünk legközelebb!

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Forrás: http://www.cesarsway.com/
Indexkép forrás: http://www.urdogs.com/

Témába vág

Idős korban is fontos a mozgás!  5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson Idős korban is fontos a mozgás! 5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson
Lassuló léptek, kevesebb mozgás, több pihenés és alvás... Kisöregünk talán már nem igényli annyira az aktív életmódot, mint fiatalabb éveiben, de attól még fontos, hogy mozogjon. Hogyan segíthetünk neki, és miképpen tehetjük örömtelivé a kíméletes mozgást is?

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán 15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán
Életében először végre megtapasztalhatta, mit is jelent szabadnak lenni.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Ebugatta AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 JULIUS-K9 MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Mérgező növények, melyeket jobb, ha elkerül a kutya Hírek - Címlapon
Mérgező növények, melyeket jobb, ha elkerül a kutya
Hám vagy nyakörv? – Vásárlás előtt mérlegelni kötelező! Hírek - Címlapon
Hám vagy nyakörv? – Vásárlás előtt mérlegelni kötelező!