A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Mindent megeszik - és a tápot?

2015. május 30., 07:00


Szerző: Simán Klára


Kategória: Egészség




Naptár. Tűsarkú. (A legdrágább!) Távirányító. CD. Asztal. Kispárna. Elektromos kábel. (Feszültséggel teli, mint a Gazdi...) Gomb. Autóbelső. Cumi. Virág! Teli pelus... MINDEN étel a kutya számára. A sor végén: táp!



 

...a levél kimaradt! Úgy tűnik, az is fincsi. (kép: www.csirip.hu)

 

"Ez volt a legjobb cipőm!" - Megette a Drága? ...a kedvencünknek szinte minden ehető ebben a Világban! Kivéve természetesen a (gyakran) prémium kategóriás táp, ami még egészséges is - és amiből a kóstolót pillanatok alatt behabzsolta az eb. 

 

A Gazdik tapsztalata szerint a négylábú családtagok gyakran ráunnak kedvenc "kutyakajájukra" - csakhogy ha belegondolsz, Te sem eszed állandóan ugyanazt, persze, hogy ő se kér egy idő után grillcsérkét, ha csak az van... smiley

 

Ez is fincsi? (kép: www.csirip.hu)

 

Az állatorvosok jelentős része szerint a táp kiválasztásánál a magas hústartalmat kell figyelembe venni elsősorban. Ha ugyanis több a rostanyag, mint a hasznosítható tápanyag, akkor annak két következménye lehet:

- rengeteg ürülékes zacskó fogy...,

- állandóan éhes az állat.

A túl sok gabonát tartalmazó tápot tehát jobb mellőzni, nagyon becsapós az alkalmazhatósága.

 

Ez a "túl" kategória! (kép: www.haziallat.hu)

 

A megfelelő táp kiválasztása a mi dolgunk, és nem a kutyáé! Ne bízzuk rá, mit választ: a kutyáknak szánt ételek többsége cukrot/édesítőszert is tartalmaz, és ettől kedvtelve eszi az eb. Rövid távon. Hosszabb távon ugyanis meghalhat, de legalábbis megbetegedhet tőle. Gazdi, Te vagy az okosabb: adj elé pl. három szemet abból a száraz tápból, amit TE legjobbnak ítélsz - és amelyiket ezek közül választja, az jó lesz! 

 

Tápváltás = hasmenés? Elkerülhető! Ha fokozatosan, arányosan keverjük a régi tápot és az újat, akkor még az érzékeny gyomrú kutyusok is jól (értsd: éjjel-nappali hasmars nélkül...) vészelik át a táplálékváltozást. (Előbb csak egy picit kapjon az új finomságból. Majd naponta egyre többet tegyél bele az új tápból, és egyre kevesebbet a régiből.)

 

...fincsire várva? (kép: www.csirip.hu)

 

Száraz táp? Konzerv? Házikoszt? - Ami teljes értékű tápanyagot szolgáltat neki. Ha vegyesen, keverve, akkor úgy! A lányeg, hogy a fehérje és ásványianyag-bevitel, valamint a vitaminok megfelelő menniységben rendelkezésre álljanak a szervezet működéséhez. Sokat számít a szoktatás is: a kölyökkorától azonos jellegű ételen felnőtt kutyát megviselheti - még pszichés szempontból is! - a gyökeres változás.

 

Fontos azonban, hogy ne felejtsük el, hogy a kutya alkalmazkodó szervezet - adott idő alatt "átszokik" a szervezetük arra az ételre, amit kapnak. Ha a szokásosnál többször éhes (pl.: az utcán felenne minndent a földről, többször odamegy a táljához ennivalót keresve, kinézi a falatot az ember szájából, stb.), akkor viszont gond lehet az étel minőségével.

Vannak persze fallánk kutyák is, itt ismét a Gazdi szerető gondoskodására van bízva, hogy a  folyton éhes állat ne hízzon el - csökkentve ezzel az életesélyeit. (A falánkság oka lehet akár kölyökkori trauma is: ha rendszeresen meg kellett közdenie az ételért, addig eszik, amíg csak bírja szusszal...)

 

Igen, "úgy" néz - de mindent azért mégse szabad! (kép: www.szimat.potr.hu)

 

Az állítvédők szerint az a kutya NEM elhízott, amelyiknek - ha megpróbáljuk a hátán, a gerinc vonalában megmarkolni a bőrét - meg tudjuk markolni felül az irháját. Ha ez nem lehetséges, akkor elhízott ebről beszélünk. 

Tartsuk szem előtt a másik végletet is: vannak olyan kutyák (pl: agár), ahol fajtajellegzetesség, hogy látható a borda! 

 

A hirtelen súlyváltozásnál célszerű felkeresni az állatorvost! - Ahogy az embernél, úgy náluk is fontos jelzése ez a szervezetnek.

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 


Cikk első megjelenése: 2014. szeptember 19.

Témába vág

Miért nem eszik a kutyám? Az étvágytalanság lehetséges okai 10 pontban Miért nem eszik a kutyám? Az étvágytalanság lehetséges okai 10 pontban
A napi rutinban bekövetkező változásoktól kezdve az egészségi problémákig terjedhet azon okok széles köre, melyek miatt a kutya elutasítja az ételt. Mit szeretne velünk közölni és hogyan segíthetünk neki?

Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van
Ha kutyusunk a barátságosabbak közé tartozik, elgondolkozhatunk azon, miért is nem szabad engedni, hogy másokat köszöntsön, amikor pórázon sétál. Mi baj lehet belőle? Elvégre a kutyák szeretnek ismerkedni, nem?

Allergia kutyáknál - Kisokos gazdiknak Allergia kutyáknál - Kisokos gazdiknak
Viszketés, könnyezés, vakarózás... Lehet, hogy kedvencünk allergiás? Bár a téma rendkívül komplex, összefoglalónkkal szeretnénk egy kis segítséget nyújtani az eligazodásban.

Mancs a bajban! – Segíts az árva állatokon! Mancs a bajban! – Segíts az árva állatokon!
Negyedik alkalommal szervezi meg a Mancs a bajban! akciót a SPAR Magyarország és az Országos Állatvédőrség Alapítvány. A 2024. május 11-12-én, szombaton és vasárnap zajló adománygyűjtés során állatvédő szervezetek közreműködésével az INTERSPAR hipermarketekben száraztápot, konzervet, szalámit, tasakos nedves eledelt, jutalomfalatot, állatfelszereléseket és tisztító szereket gyűjtenek menhelyeken élő kutyák, macskák támogatására.

10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét 10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét
Kutyáink ügyesen alkalmazkodnak az emberi környezethez, ám néhány aprósággal mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy elmondhassák magukról: óriási szerencsém van a gazdimmal!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. Praktiker Rehabportál EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Überluxus kutyaházak Hírek - Címlapon
Überluxus kutyaházak
Egy igazán kutyabarát polgármester Hírek - Címlapon
Egy igazán kutyabarát polgármester