A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Mire tanítanak az idős kutyák?

Egy életnyi tapasztalat...


2020. április 05., 08:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Az idős kutyák gyakran bújósabbak és több szeretetet igényelnek fiatalabb társaiknál. Barátságuk ritka ajándék. Családjuknak a feltétel nélküli szeretet egy egészen új formáját képesek megmutatni, s ha odafigyelünk rájuk, meghallhatjuk üzenetüket.



Légy empatikusabb!
 
Ahogy múlnak az évek, a gazdi és a kutya közötti kapocs egyre szorosabbá válik. Minél idősebb a kutya, annál mélyebb és őszintébb szeretetettel fordul családja felé. Ezáltal mi is kedvesebbé válhatunk, s több megértéssel fordulhatunk társaink felé – legyenek bár két- vagy négylábúak. 
 
 
Mindig remélj!
 
Amikor magadhoz veszel egy öregedő állatot, a Te életedben is fordulópont közvetkezik be. Ha menhelyről fogadod örökbe, nem tudhatod, mi mindenen ment keresztül azelőtt, hogy odakerült volna. Talán volt valaha egy szerető családja, de lehet, hogy már hosszú ideje az utcán kóborolva tengette napjait, miközben elszállt felette az idő. Azáltal, hogy befogadod otthonodba és biztonságot nyújtasz neki, finom étellel táplálod, játszol vele és megsimogatod, új élettel ajándékozod meg. Reménykedve vártmindaddig, s Te valóra váltottad álmát.   
 
Idős border collie
Border collie - emlékeibe merülve
Fotó: 3milliondogs.com
 
A bölcsesség igazi kincs
 
Könnyen illethetnénk az idős kutyákat az „öreg” jelzővel, de a korral egyfajta bölcsesség is jár. Ahogy mi emberek haladunk előre utunkon, éveink számának növekedésével egyre több tapasztalatot szerzünk, és mindazon élmények, melyeken a különböző élethelyzetekben átestünk, egy-egy emlékkel gazdagítanak minket. Nincs ez másképpen az ő esetükben sem. 
 
 
Érezd magad jól a bőrödben!
 
Az idős kutyák magukat adják, mindig, minden körülmények között. Nem korlátozzák őket mások elvárásai, nem ítélkeznek mások felett. Nem foglalkoztatja őket, vajon mások mit gondolnak róluk. Egyszerűen élik mindennapjaikat, örülnek, amikor szeretett családjuk közelében lehetnek, s részt vehetnek a közös tevékenységekben. Spontán, önfeledten.  
 
Idős dalmata - mindig vidáman
Dalmata - idős korban is vidáman
Fotó: windycityrescue.com
 
Becsüld meg az élet apró örömeit!
 
Idősebb korára egy kutya otthonának minden zugát jól ismeri már. Tisztában van a napi rutinnal, tudja, mikor kel fel a gazdi, mikor megy el otthonról, mikor érkezik haza, mikor van a sétaidő, és természetesen mikor jön a reggeli és/vagy a vacsora. Értékelik az élet apró örömeit, hiszen azok mind-mind hozzáadódnak a nagy képhez.
 
 
Légy hálás!
 
Minden kutya hálás a jó szóért és kedveskedésért, az idős kutyák esetében azonban még erősebben megnyilvánul ez az érzés. Az élet nemcsak a boldog pillanatokról szól, hanem bizony nem várt nehézségekkel is szembetaláljuk magunkat sokszor. Hozzánk hasonlóan bizonyára a kutyák is érezték magukat kétségbeesettnek vagy éppen bizonytalannak egy-egy élethelyzetben, mégsem torpantak meg a kihívások előtt. Ha visszaemlékezünk azokra a pillanatokra, amikor köszönetet mondtunk valamiért, és átgondoljuk, mi az, amiért most, ebben a percben hálásak lehetünk, máris jobban fogjuk érezni magunkat. 
 
 
Relaxálj! 
 
Éveik számának előrehaladtával az idősödő kutyák energiaszintja is szép lassan lecsökken. Nincsenek váratlan kitöréseik, viselkedésük kiszámíthatóbbá válik, és egy hosszú, játékkal és rohangálással eltöltött délután helyett gyakran többre értékelik, ha a gazdi lábánál, vagy szorosan mellette összekucorodva pihenhetnek csendben, nyugalomban egy kellemes séta után. Saját életünkben is elengedhetetlen időt szánni egy kis kikapcsolódásra, négylábú barátunk nyújthatja a legjobb társaságot ebben.  
 
Idős német juhász
Édes a pihenés - idős német juhász kutya
Fotó: wallbacks.com
 
Egyszer fent, egyszer lent...
 
A legtöbb idős kutya életében már jónéhány hullámhegyen- és völgyön kelt át. Sokuk rajtuk kívül álló okok miatt kerülnek menhelyre, és hiába szeretnének, nem mehetnek vissza arra a helyre, amelyre valaha otthonukként tekintettek. Hozzájuk hasonlóan gyakran mi is úgy érezhetjük, hogy belecsöppentünk egy-egy helyzetbe, mintha egyszerűen csak sodródnánk az árral, de végül mind kikeveredünk a partra.
 
 
Tanulj meg újra bízni!
 
Mindnyájan hordozunk magunkban sebeket, amelyeket életünk során szereztünk. Bizalmunk megrendülhetett egy embertársunkban, egy helyzetben vagy éppen saját magunkban... A menhelyen hagyott idős kutyák is megtapasztalták, milyen érzés csalódni valakiben, akiben megbízol, akit szeretsz. De ahogy ők képesek megtanulni újra bízni az emberekben, végtelen türelmükből és hitükből mi is erőt meríthetünk. 

 

 

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: chagrinfallspetclinic.com
Cikk első megjelenése: 2015. augusztus 01.
Fordította: Maurer Lilla

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Idős korban is fontos a mozgás!  5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson Idős korban is fontos a mozgás! 5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson
Lassuló léptek, kevesebb mozgás, több pihenés és alvás... Kisöregünk talán már nem igényli annyira az aktív életmódot, mint fiatalabb éveiben, de attól még fontos, hogy mozogjon. Hogyan segíthetünk neki, és miképpen tehetjük örömtelivé a kíméletes mozgást is?

Szívmelengető videón, ahogy először találkozik kishúgával a golden retriever Szívmelengető videón, ahogy először találkozik kishúgával a golden retriever
Winnie, az aranyszívű kutyus elmondhatatlanul örült, amikor meglátta az új jövevényt!

Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról? Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról?
A kutyák megnyitják szívünket a szeretet, az öröm és a barátság felé. Hálájuk talán még ennél is nagyszerűbb érzés, általa lényük legmélyéhez kapcsolódhatunk.

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán 15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán
Életében először végre megtapasztalhatta, mit is jelent szabadnak lenni.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Beagle Club Online MTI Mondial Assistance GesmbH Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Karanténba kerülés gazdiként – Mi fog történni, hogy készülhetünk fel? Hírek - Címlapon
Karanténba kerülés gazdiként – Mi fog történni, hogy készülhetünk fel?
Így lopta el a showt egy kutya a gazdái esküvőjén Hírek - Címlapon
Így lopta el a showt egy kutya a gazdái esküvőjén