A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Segítség! Vakarózik a kutyám!

2024. április 23., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!



 

A vakarózás leggyakoribb oka a bőrszárazság. Ha kizártuk az ételallergiát, megfelelően óvjuk kedvencünket a külső élősködők (bolha, kullancs, atka, szúnyog, bőrféreg) ellen, és a szőrébe sem ragadt idegentest (pl. bogáncs, toklász, tüske), akkor szerencsés esetben csupán bőre kiszáradása miatt vakarózik. Hogyan enyhíthetjük a viszketést?

 

 

1. Fürdetés

A kutya bőrének és szőrtípusának megfelelő, lehetőleg vegyszermentes samponnal történő fürdetés megoldást kínálhat a bőr szárazságából eredő viszketésre. A fürdetés során eltávolíthatjuk az elhalt hámsejteket, melyek a szőrszálak között korpává tömörülnének össze, s a fokozott olajképződés miatt a kutya bundájára a száraz-zsíros kombinációja lesz jellemző.

Kutyáink esetében azonban fokozottan érvényes a mondás, hogy semmit se vigyünk túlzásba. Velünk ellentétben nekik nincsen szükségük a mindennapos fürdésre, sőt, a gyakori fürdetés káros is lehet, mivel lemoshatja érzékeny bőréről azt a speciális olajréteget, mely szervesen hozzájárul a bőr egészségének megőrzéséhez, a sav-bázis egyensúlyának fenntartásához. Ha a kutya nem szenved állatorvosi ellátást, különleges kezelést igénylő bőrproblémáktól, havonta legfeljebb egy alkalommal fürdessük meg, de évszakonként is elegendő. 

 

 

A speciális samponnal történő fürdetés is enyhítheti a kutya viszketését
A speciális samponnal történő fürdetés is enyhítheti a kutya viszketését
Fotó: blog.myollie.com

 

 

2. Fésülés, kefélés

A kutya bundájának átfésülése, alapos kikefélése eltávolítja az elhalt szőrszálakat és hámsejteket, melyek összetapadhatnak a bőrfelületen. Rendszeres fésüléssel továbbá stimulálhatjuk a kutya bőrében található mirigyeket a bőrét védő olajok kibocsátására. 

A hosszúszőrű és duplarétegű bundával rendelkező kutyák esetében különösen fontos a rendszeres szőrápolás, ezáltal megelőzhetjük, hogy a szőr összeragadjon és filcesedjen, mely rövid időn belül bőrszárazságot és viszketést, hosszantartó elhanyagolás esetén pedig komoly fájdalmat, mozgásképtelenséget és súlyos bőrproblémákat is okozhat. A rövidszőrű kutyáknál se feledkezzünk meg a szőrápolásról, főleg, ha hajlamosak bőrszárazságra.

 

 

3. Bőr- és szőrápoló készítmények

Hidratáló, korpásodás elleni, viszketést enyhítő, bőrtápláló és bőrnyugtató tulajdonságokkal bíró készítmények széles választéka áll rendelkezésre, éppen ezért ajánlatos kikérni szakértő (kutyakozmetikus, állatorvos) tanácsát vásárlás előtt. Elérhetőek már bio- és vegán termékek is, melyekben gyakran a teafa olaj és a zab gyengéd hidratáló tulajdonságait vegyítik. A bőr- és szőrápoló kondícionálókat fürdetés után alkalmazzuk a kutya bőrfelületén. 

Korpásodás, kisebesedés, gyulladás, egyéb bőrproblémák gyógyítására állatorvosunk javasolhat speciális sampont, kondícionálót és krémet, melynek antibiotikus, (allergia esetén) antihisztaminos és fájdalomcsillapító hatása van. Bizonyos esetekben szteroidos készítményt is felírhat - alkalmazzuk előírás szerint!

 

 

Nemcsak a bőrszárazság, hanem a kutyafelszerelés is okozhat viszketést
Nemcsak a bőrszárazság, hanem a kutyafelszerelés is okozhat viszketést
Fotó: sarasotaveterinarycenter.com

 

 

4. Párásítás

A száraz klíma száraz bőrhöz vezethet – házon kívül és belül egyaránt. Bármennyire is frissítően hat a nyári hőségben a légkondíciónáló használata, ugyanúgy elvonja a levegőből a nedvességet, mint télen a fűtőtest. Szárazabb légtérben pedig nemcsak a mi bőrünk, hanem kutyánk kültakarója is hajlamosabb lehet a kiszáradásra. Lehetőség szerint használjunk párásító készüléket a levegőből kivont nedvesség visszanyeréséhez, és szellőztessük át gyakrabban otthonunkat. 

 

 

5. Táplálékkiegészítők 

Az egészséges bőr megőrzésének nagyszerű módja, ha bőrtápláló anyagokat tartalmazó kiegészítőket adunk kutyánknak. Népszerű termék az Omega-3 és Omega-6 zsírsavakat tartalmazó halolaj (lazacolaj), melyet - az adagolás figyelembevételével - növényi olajokkal is helyettesíthetünk, pl. kendermagolajjal vagy lenmagolajjal.

A vitaminokban, antioxidánsokban és gyulladáscsökkentő anyagokban gazdag kiegészítők bizonyítottan hozzájárulnak a puha, selymes bundához is a vedlés csökkentése és a bőr természetes nedvességtartalmának megőrzése mellett. 

 

 

A hempergés is enyhítheti a kutya viszketését
A hempergés is enyhítheti a kutya viszketését 
Fotó: topdogtips.com

 

 

Fontos tudnunk, hogy a vakarózás stressz jele is lehet. Ismeretlen környezetben, új helyzetben mintegy feszültségoldó póttevékenységként is alkalmazhatja a kutya - kölykök esetében gyakran megfigyelhetjük ezt.

 

A nyakörv, hám, kutyaruha viselése miatt is lehet "csikis", e felszerelések levétele után általában abbamarad a vakarózás. 

 

Viszketést okozhatnak a háztartásban és ház körül alkalmazott vegyszerek is, ezekről korábbi cikkünkben olvashatsz bővebben.

 

 

 


 

A cikkben megfogalmazott állítások nem alkalmasak diagnózis felállítására, illetve betegségek gyógyítására. Ha a kutyánk bőre kipirosodik, váladékozni kezd, érintésre fájdalommal reagál, szőrhullást vagy egyéb szokatlan tünetet tapasztalunk, keressük fel állatorvosunkat! 

 

 

 

Forrás: iheartdogs.com
Indexkép forrás: rd.com
Cikk első megjelenése: 2017. augusztus 25.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador
Pályáját kábítószer kereső kutyaként képzelték el, de kedvessége miatt alkalmatlannak nyilvánították erre. Roger kutató-mentőnek tanult tovább, és elképesztő tehetséggel szimatolja ki a romok alatt rekedt embereket.

Idős korban is fontos a mozgás!  5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson Idős korban is fontos a mozgás! 5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson
Lassuló léptek, kevesebb mozgás, több pihenés és alvás... Kisöregünk talán már nem igényli annyira az aktív életmódot, mint fiatalabb éveiben, de attól még fontos, hogy mozogjon. Hogyan segíthetünk neki, és miképpen tehetjük örömtelivé a kíméletes mozgást is?

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán 15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán
Életében először végre megtapasztalhatta, mit is jelent szabadnak lenni.

Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben
"Ők is megérdemlik a szeretetet, és úgy reagálnak rá, mint bármely másik, fiatalabb kutya tenné. Viszonozzák, tiszta szívből."

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MOL Nyrt. Praktiker Ebugatta Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Leírhatatlan a kutyus reakciója, amikor meglátja az utcán kedvenc kozmetikusát Hírek - Címlapon
Leírhatatlan a kutyus reakciója, amikor meglátja az utcán kedvenc kozmetikusát
Szteroid kutyáknak: megrövidítheti az életüket? Hírek - Címlapon
Szteroid kutyáknak: megrövidítheti az életüket?