A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Szinte hibátlanul szagolják ki a kutyák a koronavírust

2020. augusztus 04., 13:15


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Akár egy hét alatt is képesek megtanulni a keresőkutyák a koronavírus minták szagának felismerését. Szaglásuk pedig csalhatatlan: elképesztő pontossággal képesek a minta azonosítására, annak jelzésére!



 

A Hannoveri Állatorvosi Egyetemen a hadsereg keresőkutyái közül nyolcat képeztek ki a koronavírus szagának felismerésére. A mintákat a vírussal fertőzött emberek nyálából és orrváladékából szerezték, összesen 1012 mintával dolgoztak a projekt során. 

 

 

Egy hét képzés és tanulás után a kutyák sikeresen teljesítették a feladatokat: a minták 96 százalékánál jeleztek!

 

 

A projektben egy speciális gépet használtak, melyen hat nyílás található: ezek mögé helyezi el a gép véletlenszerűen az öt negatív és egy pozitív mintát, melyet a kutyának ki kell szagolni és jeleznie vezetőjének. 

 

"Bár tisztában voltunk azzal, hogy milyen rendkívüli képességekkel rendelkeznek a kutyák a szaglás terén, még minket is meglepett, milyen gyorsan tanulták meg és milyen pontossággal jelezték a pozitív mintákat kutyáink." – idézi az egyetem közleménye Dr. Esther Schalke-t, a hadsereg kutyakiképzőjét.

Bizonyos betegségek specifikus, illékony szerves vegyületeket szabadítanak fel. Ez volt a kiindulópont a kutatáshoz – mutatott rá Albert Osterhaus, az egyetem professzora.

 

A projekt még kísérleti stádiumban van, az eredmények azonban rendkívül bíztatóak. Elképzelhető, hogy a későbbiekben a kutyák nagyobb szerepet kapnak majd a koronavírussal fertőzött emberek felfedezésében olyan nyilvános területeken, eseményeken, mint például repülőtereken, sporteseményeken.

 

 

 

 

 

Ugyanakkor a Torontói Egyetem docense, Colin Furness felhívja arra is a figyelmet, hogy az ilyen jellegű kísérletekkel is nagyon óvatosan kell bánni, hiszen nem zárható ki, hogy a kutyák is hordozzák a vírust, de nem szabad esélyt adni a vírus mutálódására sem. A szakértők egyébként továbbra is egyetértenek abban, hogy házi kedvenceink nem játszanak szerepet a vírus terjedésében. 

 

Mindenesetre további vizsgálatokra, kutatásra van szükség, míg a kutyák bevethetőek lesznek. Nem csak Németország dolgozik a programon: hasonló munka folyik az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztriában, Nagy-Britanniában, de még Chilében is.

 

 

 

 

 

 

Forrás: tiho-hannover.de, globalnews.ca

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Hogyan találnak haza a kutyák? Hogyan találnak haza a kutyák?
Rengeteg megható történetet hallhattunk, olvashattunk elveszett kutyákról, akik dacolva távolsággal, időjárással, megtalálták a hazavezető utat. De hogyan képesek erre? Tényleg olyan jó az irányérzékük, mint nekünk? Vagy egy belső iránytű vezeti őket?

Hogyan adjuk be kutyánknak a gyógyszert? 12 tipp a cél eléréséhez Hogyan adjuk be kutyánknak a gyógyszert? 12 tipp a cél eléréséhez
Kutyánk iránt elkötelezett, gondos gazdiként jól tudjuk, hogy kedvencünknek is szüksége lehet kezelésekre. Mit tegyünk, ha gyógyszert kell szednie? Hogyan változtassuk élménnyé azt, amit legszívesebben mi is elkerülnénk?

5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál 5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál
Erőteljesen liheg vagy nyálzik? Folyton szomjas és vizet kér? Másként kezd el viselkedni? Talán még a szaga is megváltozik... Mi mindenre utalhat, ha szokatlan tüneteket tapasztalunk kedvencünknél?

Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador
Pályáját kábítószer kereső kutyaként képzelték el, de kedvessége miatt alkalmatlannak nyilvánították erre. Roger kutató-mentőnek tanult tovább, és elképesztő tehetséggel szimatolja ki a romok alatt rekedt embereket.

Tényleg tisztább a kutya szája, mint az emberé? Tényleg tisztább a kutya szája, mint az emberé?
Hányszor, de hányszor hallhattuk már e szavakat, de valóban így lenne? Honnan tudhatjuk, hogy a tisztasági skálán hol helyezkedik el kutyánk szájának állapota? És mi a helyzet a kutyanyállal?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MTI Brimo partysátor EB OVO Közhasznú Egyesület Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Az erőkifejtés vagy testmozgás miatt kapnak hőgutát a kutyák az esetek háromnegyedében Hírek - Címlapon
Az erőkifejtés vagy testmozgás miatt kapnak hőgutát a kutyák az esetek háromnegyedében
A kutyák agya az emberekéhez hasonlóan dolgozza fel a beszédet Hírek - Címlapon
A kutyák agya az emberekéhez hasonlóan dolgozza fel a beszédet