A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Tabuk, és tévhitek – „Szegény segítő kutya”

2017. január 10., 06:00


Szerző: Horváth Nikoletta


Kategória: Jó tudni!




Téves információk: az élet minden területén jelen vannak, megkeserítve ezzel boldogulásunkat. Hol a szakmánkat, hobbynkat, az életvitelünket értik félre. A segítő kutyák gazdái sincsenek könnyű helyzetben, amikor az alaptalan, de a köztudatba valamiért gyökeresen beépült értesülésekkel szembesülnek.



„Szegény kutya” –az egyik leggyakoribb reakció, amellyel egy speciális kutyával fuzionáló ember találkozhat. Szegény. De miért is?

 

A válaszok egészen különbözőek: mert egész nap robotolnia kell; mert a munkaruhájában nem csinálhatja azt, amit akar; mert a gazdájának áldozza az életét; mert nem etetheti/simogathatja meg bárki stb.

 

A feleletek sora végtelen… De akkor nézzük meg a tényeket. Valóban szegények a segítő kutyák?

Az egész napi robot kicsit erős kifejezés, de ám legyen, sarkítsunk. Igen, dolgoznak. A gazdájukért, a gazdájuknak. De ne felejtsük el, hogy a négylábúaknak ez egy hivatás, amit szeretnek csinálni. Eleve játékosan tanulják meg a „szakma fortélyait”, ami biztosítja a lelkesedésüket.

 

 

A jókedv indikátora ezen kívül a gazdi jelenléte, akiért szívesen tesznek meg bármit. Nincs kényszer, nincs kényszerítés.

A munkaruha ténylegesen megteremti azt az atmoszférát, amiben az ebek érzik, hogy viselkedniük, teljesíteniük kell. Ez olyan, mint a szövegnek a kontextus, pontosan helyre tesz, és meghatároz. Ez azonban nem feszélyezi a kutyákat, sőt jelzi számukra az újabb kaland közeledtét.

 

A segítő (vakvezető, terápiás stb.) négylábúak szó szerint az életüket adják gazdáiknak a szolgálatukkal, de hogy ez mennyire áldozat… Nyilván dolgozniuk, koncentrálniuk, figyelniük kell, sok esetben hosszú órákon, kilométereken át. Viszont az ebeknek egy a lényeg: azzal lehetnek, akit szeretnek. A gazdájukkal, falkájuk vezérével. Emellett minden más eltörpül.

 

Végül az etetés, simogatás megunhatatlan dilemmája… Egy hobby ebnek sem ildomos kenyeret tunkolni a szájába, miközben idegenként odalépünk cirógatni. Ez fokozottan igaz a speciális négylábúakra. Fogadjuk el a szabályt, hogy ezeknek a kutyáknak a gazdájuk a legfontosabb, s éppen ezért boldogság minden pillanat, amit értük tehetnek – főleg, ha hagyjuk őket érvényesülni.

 

 

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: moderndogmagazine.com
Cikk első megjelenése: 2015. január 31.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Történelmet írt egy vakvezető kutya, amikor megjelent a Golden Globe díjátadón Történelmet írt egy vakvezető kutya, amikor megjelent a Golden Globe díjátadón
Miss Ingrid, a fekete labrador csóválva vonult be a vörös szőnyegen gazdája mellett.

Gesztenye, a labrador is diplomát kapott gazdijával Gesztenye, a labrador is diplomát kapott gazdijával
Emléklapot kapott gazdija diplomaosztóján Gesztenye, a vakvezető kutya is, aki minden lépésénél segítette szeretett gazdáját az egyetemen.

Kutyák a történelemben: Buddy, Amerika első vakvezető kutyája Kutyák a történelemben: Buddy, Amerika első vakvezető kutyája
„Buddynak köszönhetem, hogy visszakaptam a szabadságom”. Magával ragadó történet egy német juhászkutyáról és gazdájáról, akik látássérültek és vakok ezreinek életét változtatták meg.

Már jól van az alkoholelvonón átesett kutya Már jól van az alkoholelvonón átesett kutya
Megérkezésük után nem sokkal mind a két kutyus nagyon rosszul lett. Az állatorvosok megdöbbenve tapasztalták, hogy a két eb alkoholfüggőségben szenved.

Megmentette idős gazdiját a frissen örökbefogadott kutya - „Ő a mi hősünk” Megmentette idős gazdiját a frissen örökbefogadott kutya - „Ő a mi hősünk”
Ruby azonnal segítséget hívott, mikor gazdija eszméletét vesztette, és beleesett az árokba. Nélküle "ki tudja, mennyi ideig lettem volna odalent anélkül, hogy bárki a keresésemre indult volna."

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Hírstart Rehabportál JULIUS-K9 MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Több mint kétezer kutyát és macskát kínzott halálra egy spanyol állatmenhely tulajdonosa Hírek - Címlapon
Több mint kétezer kutyát és macskát kínzott halálra egy spanyol állatmenhely tulajdonosa
Alvás kutyával - egészségesebb mint gondolnád! Hírek - Címlapon
Alvás kutyával - egészségesebb mint gondolnád!