A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Tévhitek az állatszőr allergiáról

2016. augusztus 31., 06:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Egészség




Ne okoljuk rögtön a csóváló ebet, ha viszketünk, tüsszögünk, vörös a szemünk, és tele vagyunk kiütéssel. A tünetek oka bármi lehet, érdemes orvoshoz fordulni mielőtt végleg kilakoltatjuk kedvencünket az udvarra.



"Allergiás vagyok a kutyaszőrre" - Ez az elsődleges tévhit, ugyanis az allergéneket nem csak az állatok szőre, hanem azok hámsejtjei, nyála és vizelete ugyanúgy hordozza. A szervezet reakcióját kiváltó anyagok lehetnek különböző szerkezetű makromolekulák, és fehérjék is. Nem számít milyen fajtájú ebet tartunk, az allergéneket nem tudjuk elkerülni. Ha nehéz meglennünk egy kutya mellett hosszú távon jobb, ha felelősen gondolkodunk, és nem vállalunk efféle kedvencet.

 

allergia
Allergia
Forrás: http://www.bien.hu/

 

Van hipoallergén kutya - Fontos leszögezni, ilyen kutya nem létezik. A tenyésztőknek jó üzleti fogás, magas árat is kérhetnek ezekért a “luxuscikkekért”, de ne hagyjuk magunkat átverni. Tény, hogy léteznek olyan ebek, akik kevésbé hullajtják a szőrüket, de ez közel sem elég az allergia elkerüléséhez. A keveset vedlő fajták átlagosan kevesebb elhalt hámsejtet is hullajtanak, mint kimondottan vedlős társaik. Ilyen típusú például az uszkár, a portugál vízikutya, az ír vízispániel, egyes bichon fajták és a kínai meztelen kutya is. Léteznek kifejezetten allergén ebek is, például a spánielek, a németjuhász, a golden retriver, a tacskók, valamint a terrierek egy része.

 

A hoszú szőr a bűnös - Kutatások bizonyítják, hogy az állítás nem helyénvaló. Bármennyire is meglepő, nem vált ki jelentősebb immunreakciót egy tetőtől-talpig bundás eb, mint rövid szőrű társa.

 

Hosszú szőrrel
Hosszú szőrrel
Forrás: http://cupegraf.com/

 

Mindenképpen a kutya hibája - Viszketés és kiütések jelentkeznek, ha csak belépünk a lakásba, közel megyünk kedvencünkhöz, vagy befekszünk az ágyba? Ne okoljuk rögtön Bundást, lehet, hogy más a bűnös. Az ágyban, szőnyegben, ülőgarnitúrán hamar elszaporodnak a poratkák, főleg, ha kutyát is tartunk, és nem porszívózunk mellette napi rendszerességgel. Érdemes néha alaposan kitakarítani, kimosni az eb fekhelyét, saját matracunkat és ágyneműnket is. Néhány nagytakarításnál segíthet a szőnyeg kitisztíttatása és egy alapos fertőtlenítés.

A tüneteggyüttes másik okozója a bolha is lehet. Ha ebünk akár csak egy példányt is hazacsempészett, az a figyelmünket elkerülve kiköthetett rajtunk is. Az állatka hamar távozik, de előtte kis véres pontot hagy emlékül a bőrön.

 

Összefoglalva: Senki ne feledje tehát, ne essünk kétségbe, előbb gondolkozzunk. Nem biztos, hogy a kutya a bűnös, de egy röpke allergia vizsgálat segíthet ezt eldönteni. Aki biztosan érzékeny az állatok allergénjeire, az legjobb ha nem vállal ilyen felelősséget, vagy más fajt választ. Ne hagyjuk magunkat meggyőzni, hipoallergén fajta nincs, a tüneteket elkerülni csak gyógyszerekkel, orvosi készítményekkel lehet. A szőrhossz nem mérvadó, és kutya mellett elengedhetetlen a gyakori takarítás az eb fekhelye körül is.

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 


Indexkép forrás: http://www.bien.hu/
Cikk első megjelenése: 2015. május 15.

Témába vág

Segítség! Vakarózik a kutyám! Segítség! Vakarózik a kutyám!
Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat? Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat?
A puha, nedves orr az egészséges kutya egyik fő jellemzője. Könnyen aggodalomra adhat okot azonban, ha száraz és tapintásra meleg érzetet kelt. Tudj meg többet kedvenced nózijáról!

6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét 6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét
A kutyák rengeteg örömmel ajándékoznak meg minket, feltétel nélküli szeretetük mellett arra is mindig emlékeztetnek, hogy a boldogság olykor a legapróbb dolgokban rejlik. Mi tehetünk mi annak érdekében, hogy ők is kiegyensúlyozottak, vidámak legyenek?

Segítség! Kakit eszik a kutyám! Segítség! Kakit eszik a kutyám!
Undort vagy meglepetést válhat ki a gazdiból, amikor észreveszi, hogy kedvence ürüléket fogyaszt. Lássuk a lehetséges okokat és megoldási tippeket!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. Irodakutya.com EB OVO Közhasznú Egyesület Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Tudd biztonságban kedvencedet, míg távol vagy - luxuskörülmények között! Hírek - Címlapon
Tudd biztonságban kedvencedet, míg távol vagy - luxuskörülmények között!
Vakvezető kutyája miatt nem kap kollégiumot egy látássérült diáklány - frissítve! Hírek - Címlapon
Vakvezető kutyája miatt nem kap kollégiumot egy látássérült diáklány - frissítve!