A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Vigyázz hova teszed a jutifalatot – A kutyád megjegyzi!

2023. október 03., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Pontosan tudja, melyik polcon hova tettük le a finomságos dobozkát. De honnan ered ez a lenyűgöző képesség?



 

Nálatok is megvan a konyhában az a hely, ahol a jutifalatos doboz "rejtőzik"? És ha kedvenced tehetné, örömmel megmutatná, amikor csak egy kis nasira vágyik? Hiszen emlékszik rá!  

 

A megfigyelésen alapuló térbeli memória olyan képesség, melynek köszönhetően elég egy alapos pillantást vetnünk környezetünkre vagy az elénk elterülő tájra ahhoz, hogy emlékezzünk rá. Elménkben rögzül az elrendezés térképe, és a későbbiekben fel tudjuk idézni az ott található tárgyak, jellegzetes pontok (pl. egy hegy vagy tó) hollétét.

 

Az emberek mellett számos állatnak megvan ez a veleszületett tulajdonsága, így a vándormadarak, rovarok, delfinek és a fókák is rendelkeznek vele. Korábban a farkasokról és a kutyákról is így vélekedtek a kutatók, de a térbeli memória mibenlétét csak nemrégiben kezdték el vizsgálni.

 

 

Emlékezik rá a kutya, hova tettük el a jutalomfalatot a konyhában
Emlékezik rá a kutya, hova tettük el a jutalomfalatot a konyhában - és meg is mutatja
Fotó: dogingtonpost.com

 

 

A tanulmányhoz 9 timberfarkas (észak-amerikai keleti erdei farkas) és 8 keverék kutya térbeli tájékozódási képességeit figyelték meg az ausztriai Wolf Science Center farkas-kutatóközpontban. A tesztek során ételt tartalmazó dobozkákat kellett megtalálniuk, szám szerint négyet, hatot és nyolcat, melyeket különböző helyekre rejtettek el a kutatók.

 

Néhány esetben a kutyák és a farkasok megfigyelhették, hova rejtik el az ennivalót, míg a többieknek a már elrejtett dobozkákat kellett megkeresniük. Sokkal hamarabb találta rá a dobozokra akkor, ha megnézhették, hova tették le azokat a kutatók. Nehezebb volt a helyzet, amikor nem láthatták, merre rejtették el a dobozkákat.

 

Mindebből arra következtettek, hogy az állatok nem csupán a szaglásukra támaszkodtak, ami arra utalhat, hogy valóban képesek emlékezni arra, mi hol helyezkedik el a környezetükben, főleg, ha előzőleg vethettek rá egy pillantást. Vagyis rendelkeznek a megfigyelésen alapuló térbeli memória képességével.

 

 

Vigyázz hova teszed a jutifalatot – A kutyád megjegyzi!
Vigyázz hova teszed a jutifalatot – A kutyád megjegyzi!
Fotó: goodfon.to

 

 

Érdekesség, hogy a farkasok lekörözték a kutyákat a dobozkák megtalálásában. Még akkor is gyorsabbnak bizonyultak, ha nem látták, hova rejtették el azokat a kutatók. Úgy vélik, ez annak tudható be, hogy a farkasok kitartóbbak és erősebb motivációt éreznek az élelemkeresés közben. Mindez onnan is eredhet, hogy a vadon élő állatoknál gyakran a túlélés múlik azon, hogy képesek legyenek gyorsan és hatékonyan felkutatni az erőforrásokat, így az élelmet és a vizet is.

 

Nem véletlen tehát az sem, hogy a kutyánk pontosan tudja, hol tartjuk a jutalomfalatos dobozokat – elég egyszer megnéznie, melyik polcon hova tettük, és ha szeretne belőle, jelentőségteljesen szuggerálja ama bizonyos pontot.

 

A kutatás azt is segíthet megérteni, hogyan észlelik a kutyák a körülöttük lévő világot, és persze nagyon ügyesek abban is, hogyan manipuláljanak ki a gazdiból egy kis plusz finomságot.

 

 

Jelentőségteljes pillantás - Nagyon szépen tud nézni a kutya, ha ennivalót talál a konyhában
Jelentőségteljes pillantás - Nagyon szépen tud nézni a kutya, ha ennivalót talál a konyhában
Fotó: housebeautiful.com

 

 

Kutyáink megtanulták, hogyan kérjenek segítséget tőlünk, ha valamihez nem férnek hozzá, például begurult az ágy alá a labda, vagy beesett a jutalomfalat a hűtő és a fal közé. Ehhez hasonlóan a térbeli memória képessége is az ember és a kutya közös történelmének eredménye lehet, hiszen több ezer éven át fejlődtünk, változtunk, tanultunk együtt, egymástól. 

 

Nem kell csodálkozni azon, ha legközelebb véletlenül elől hagyjuk a jutisdobozt, és mire hazaérünk, hűlt helyét találjuk a falatkáknak. Kedvenceinknek manapság már nem igazán kell aggódniuk a túlélésük miatt, de ha az orruk elé kerül valami finomság, amellett bizony nem lehet szó nélkül elmenni. Ti is tapasztaltátok már?

 

 


Forrás: https://www.independent.co.uk/news/science/dogs-austria-school-b2410937.html

Forrás: independent.co.uk
Indexkép forrás: goodfon.to

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Mit árul el a kutya farka? Mit árul el a kutya farka?
Hosszú, rövid, sima, zászlós, kunkori – minden kutyának más a farka, néhány kivételtől eltekintve azonban mindegyiküknek van. Tisztában vagyunk-e vele, milyen célt szolgál a farok és milyen üzenetet hordoz a csóválás?

A kutyámmal a futtatón - 6 jel, hogy ideje a távozás mezejére lépni A kutyámmal a futtatón - 6 jel, hogy ideje a távozás mezejére lépni
Megannyi érvet és ellenérvet sorolhatnánk fel a téma kapcsán, mindenesetre érdemes átgondolni. Nemcsak saját kutyánkról, hanem a kutyák viselkedéséről is fontos, hogy birtokában legyünk a megfelelő információknak ahhoz, hogy eldönthessük, futizzunk-e vagy sem?

10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét 10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét
Kutyáink ügyesen alkalmazkodnak az emberi környezethez, ám néhány aprósággal mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy elmondhassák magukról: óriási szerencsém van a gazdimmal!

5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál 5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál
Erőteljesen liheg vagy nyálzik? Folyton szomjas és vizet kér? Másként kezd el viselkedni? Talán még a szaga is megváltozik... Mi mindenre utalhat, ha szokatlan tüneteket tapasztalunk kedvencünknél?

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MOL Nyrt. Ebugatta JULIUS-K9 EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ehet a kutya almát? Hírek - Címlapon
Ehet a kutya almát?
Kiemelkedő magyar eredmény született a Mentőkutya Világbajnokságon Hírek - Címlapon
Kiemelkedő magyar eredmény született a Mentőkutya Világbajnokságon