A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Viharos szél: figyeljünk oda kutyáinkra is!

2024. január 25., 11:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Kicsavart fák recsegése, ledőlt kémények robaja, kicsapódó kertkapuk… A kutyák számára legalább olyan félelmetesek lehetnek ezek a zajok, mint a nyári viharokat kísérő dörgés, vagy a szilveszteri tűzijáték.



 

A szélviharok hangja önmagában félelmetes, nem beszélve az általa okozott zajokról. Óriási károkat képes okozni, ember- és állatéleteket is komolyan veszélyeztet.

A viharos szél idején fokozottan oda kell figyelnünk állatainkra is! A kutyák nagy hányada fél a viharban a dörgésektől, és az arra nagyon hasonlító tűzijátékoktól is - némelyikül csak kis mértékben mutatja a stressz, a félelem jeleit, mások azonban teljes pánikba esnek, sokuk a menekülést választják. A pánik akár szívrohamot is okozhat a rettegő állatnál!

 

Bár a szélvihart nem kíséri minden esetben dörgés, villámlás, a vihartól félő kutyák gyakran az erős szélre is érzékenyek. A fák, vagy épületek között süvítő szél hangja már önmagában félelmetes lehet, nem beszélve az általa okozott zajokról: a kidőlő fák recsegése, csapkodó zsaluk, kertkapuk, ajtók, ledőlő kémények robaja… Ezekre mi is feszülten reagálunk, kedvenceink nem különben.

 

 

A szelet gyakran élvezik a kutyák, ám ha az viharossá erősödik, veszélyessé válik!
A szelet gyakran élvezik a kutyák, ám ha az viharossá erősödik, veszélyessé válik!
Fotó: Unsplash - Kevin Butz

 

 

Mit tehetünk kutyánk biztonsága érdekében?

 

Legyen zárt helyen!

Ha tehetjük, vigyük zárt helyre kutyánkat! Ez nem csak a szélvihar hangjaitól rettegő kutyák esetében fontos: a szél belökheti a kertkaput, így pedig szabaddá válik az út egy kis “önsétáltatásra”. Az otthonról meglépő, bóklászó kutyák könnyen autó elé kerülhetnek nem csak saját, de a közlekedők biztonságát is veszélyeztetve. Könnyebben konfliktusba kerülhetnek más kutyákkal, de az is veszélyes helyzeteket okozhat, ha a mi megszökött kutyánk lép fel agresszívan más állatokkal, netán emberekkel szemben. Legyünk felelősek! Zárjuk be jól a kapukat, ajtókat, ablakokat!

A félős kutyák esetében egyrészt azért is fontos, hogy zárt helyre kerüljön, hogy ne tudjon félelmében kereket oldani, másrészt így kevésbé érzékeli a szelet, a hangokat, így kevésbé eshet pánikba, nagyobb biztonságban érezheti magát.

 

 

Tartsuk pórázon kutyánkat!
Tartsuk pórázon kutyánkat!
Fotó: Unsplash - Bianca Ackermann

 

 

Nyomjuk el a zajokat!

Ha kutyánk a szél hangjától fél leginkább, keressünk a lakásban, házban olyan helységet, ahol a legkevésbé hallani a szelet. Segíthet az is, ha rádiót, tévét, vagy valamilyen háztartási gépet kapcsolunk be, ezek hangjai is tompítják a szél zajait.

Ha kutyánk fél, maradjunk mellett, ez megnyugtatja. Maradjunk nyugodt, magabiztos gazdik, így kutyánk is meg fog nyugodni!

 

 

Legyen pórázon!

Séták alkalmával tartsuk pórázon kutyánkat, akár félős, akár nem! A nem félős kutya is könnyen pánikba eshet és elszaladhat, ha a szél valamilyen tárgyat felkap és pont mellettünk esik le.

 

 

Vigyázzunk magunkra!

Saját- és kedvencünk biztonsága, épsége érdekében is ébernek kell lennünk! Ha tudjuk, kerüljük a nagy, öreg fák alatt vezető sétákat, ne válasszunk erdei útvonalat: a nagy szélben könnyen törnek az ágak, rosszabb esetben az egész fa is dőlhet. Városi sétákon veszélyt jelenthetnek az öreg házak tetejéről meginduló cserepek is!

 

 

 


Indexkép forrás: Unsplash - Kevin Butz
Cikk első megjelenése: 2020. február 10.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem? Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem?
Tomboló vihar nyáron, tűzijáték ünnepségekkor és újévkor… Rengeteg kutyát tölt el rettegéssel a velük járó hangzavar, de akadnak olyanok is, akiknek szinte fel sem tűnik, hogy mi zajlik körülöttük. Érdekes eredményeket mutatnak a kutatások is!

Tűzijáték Augusztus 20-án - Mit tehetsz kutyád védelmében? Tűzijáték Augusztus 20-án - Mit tehetsz kutyád védelmében?
Évről-évre felmerül a kérdés, hogyan vigyázhatunk még jobban kedvencünk testi-lelki épségére ezen a napon. Következő tanácsainkkal ebben szeretnénk segíteni a kedves Olvasót.

Mit tehetsz, ha kutyád fél a vihartól? Mit tehetsz, ha kutyád fél a vihartól?
Fél, retteg, pánikol, ha közeledik a vihar. Rosszabb esetben félelmében rombol, netán saját magában is kárt tesz, miközben menekülni próbál. A vihartól, mennydörgéstől való félelem a kutyatulajdonosok nagy részét érinti. Mi lehet gyógyír a problémára, hogyan enyhíthető a kutya rettegése?

Jön az év legnehezebb éjszakája -  segíthetnek a természetes stresszoldók Jön az év legnehezebb éjszakája - segíthetnek a természetes stresszoldók
Számtalan gazdi tapasztalta már meg, hogy milyen az, amikor kedvence valamitől fél, szorong. Ilyen szituációban a legrosszabb, amikor sehogy nem tudjuk megnyugtatni a kis rettegőt és tehetetlenül vagyunk kénytelenek nézni, ahogy zihálva, remegve mászkál fel s alá a lakásban vagy próbál valahova elbújni. Esetleg olyannyira próbál menekülni, hogy félelmében még akár a bejárati ajtót is képes kibontani, kockáztatva ezzel a saját testi épségét és komoly károkat is okozva.

Ilyen egy igazi barát: a cica vigyáz a kutyára, aki retteg a viharoktól Ilyen egy igazi barát: a cica vigyáz a kutyára, aki retteg a viharoktól
Mintha érezné, hogy társa fél, ezért mindaddig mellette marad, amíg elcsendesül a vihar. Szívmelengető történet egy kutya-macska barátságról!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Praktiker Rehabportál AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Utazás kutyával - Télen is vár a Balaton Hírek - Címlapon
Utazás kutyával - Télen is vár a Balaton
Miért csóválja a kutya a farkát? Hírek - Címlapon
Miért csóválja a kutya a farkát?