A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Mit tehetsz, ha medvébe botlasz a kutyasétán?

2018. június 27., 06:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Igen, hazánkban ismét megtörténhet, hogy kirándulás, túrázás alkalmával medvébe botlunk. A medvétől jobb tisztes távolságot tartani, ám pánikra nincs ok: a medvék ok nélkül nem támadnak!



Idén már több alkalommal jelentek meg medvék hazánkban, mi több, a szakértők szerint végleg vissza is térhetnek Magyarországra.

Egész Európában nő a medvepopuláció, és az állatok új élőhelyet keresnek maguknak - mondta a Bükki Nemzeti Parki Igazgatóság igazgatója az M1-nek. Rónai Kálmánné ismertette: 1850 körül még a mai Magyarország területén is sok medve élt, de később teljesen eltűntek. Az állatok száma azonban Európában 2010-re annyira megnőtt, hogy térhódításba kezdtek, Magyarországra főként Szlovákiából érkeznek. Megjegyezte, a medve alapvetően konfliktuskerülő állat, de nem tanácsos megközelíteni. Ha egy vagy több bocs is van a közelben, semmiképpen sem szabad őket megsimogatni, megzavarni, hanem nagyon gyorsan távozni kell - tette hozzá.

 

A Bükki Nemzeti Park eddig három medvéről tud, akik valószínűleg végleg magyar területre költöztek, de lehetséges, hogy ennél többen is vannak. Látták már őket Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Heves megyében, Nógrád megyében és Csongrád megyében is.

 

Mit tehetsz, ha medvébe botlasz a kutyasétán?

 

Egyre nagyobb hát a valószínűsége, hogy kutyasétán, kiránduláson, vagy túrán megpillanthatunk egy macit - pánikra azonban semmi ok, hiszen ezek az állatok ok nélkül nem támadnak emberre, a szabadban ugyanúgy megijednek tőlünk, mint mi tőlük, és inkább a menekülést választják. Fontos azonban pár szabályt betartani, hogy biztosan elkerüljük a veszélyes helyzetet.

 

Az alábbiakban olvasható a Bükki Nemzeti Park tájékoztatását:

 

  • A medve nem játék, a medvét el kell kerülni! A medvével nem kell barátkozni – bármilyen korú is legyen. A bocsok közelében nagy valószínűséggel az anya is ott van. A legtöbb konfliktus az anyamedvékhez kapcsolódik!
  • A medve indokolatlanul nem támad emberre, sőt ha lehetősége van rá, messze elkerüli.
  • Ha erdőben járunk, és úgy gondoljuk, hogy bármikor felbukkanhat, keltsünk magunk körül zajt (pl. fütyülés). Nagyobb társaság esetén kisebb a támadás veszélye.
  • Ha mégis medvével találkozunk, de az állat nem vett észre minket, lehetőleg feltűnés nélkül, halkan azonnal távozzunk a helyszínről. Ha a medve észrevesz, ne próbáljuk elzavarni kövekkel vagy bármi mással.
  • Autós találkozás esetén tilos elhagyni a járművet!
  • Ne etessük, közelről ne fényképezzük a medvét!
  • Ha a medve közeledni próbál, hagyjuk ott a magunkkal vitt élelmet egy helyen, és lassan, figyelemmel kísérve az állatot, távolodjunk el a környékről.
  • Ne nézzünk a medve szemébe, ez agresszivitást válthat ki, ugyanakkor ne fordítsunk hátat az állatnak.
  • Ha a medve két lábra áll, őrizzük meg nyugalmunkat, ez még nem jelent kimondottan támadási jelet, lehet, hogy csupán a terepet fürkészi.
  • Ha a medve közel merészkedik, ne provokáljuk, és ne tegyünk hirtelen mozdulatokat.
  • Ha a medve mégis odajön hozzánk, feküdjünk hasra, a fejünket takarjuk el a kezünkkel, és maradjunk mozdulatlanul.
  • Kutyasétáltatás, kutyával való vadászat esetén is veszélyes helyzet alakulhat ki, ha a medve elől menekülő kutya a gazdához fog visszafutni – akár az őt követő állat kíséretében.
  • Az erős illatú élelmiszereket ne a sátorban tároljuk. Éjszakára célszerű a sátortól távolabb, fára, a medve által hozzáférhetetlen helyre tenni.

 

Ha kutyánk is kiszúrná a medvét, azonnal hívjuk oda magunkhoz, tegyük pórázra, hogy véletlenül se érezze a medve a közeledő kutya által fenyegetve magát. Ne engedjük ugatni, csitítsuk, és a fentieket betartva kezdjünk el távolodni a mackótól.

 

Nagyobb problémát, sőt, veszélyt jelentenek a katasztrófaturisták, akik a kaland kedvéért mondhatni keresik a medvéket. A medvék megzavarása, kergetése, hergelése nem játék: veszélyes lehet mind az emberekre, mind az állatokra.

 

A barna medve fokozottan védett, kiemelt közösségi jelentőségű faj, engedély nélküli kilövése bűncselekmény!

 

Találkozás a medvével - plakát

 

 

 

Témába vág

Miért szeretnek a kutyák belehemperegni a kakiba? Miért szeretnek a kutyák belehemperegni a kakiba?
… és egyéb szagos dolgokba, amit csak úton-útfélen találnak. Valami ellenállhatatlan erő vonzza szimatukat feléjük, majd hazafelé büszkén hordják „varázslatos” illatukat. Mi pedig nem győzzük befogni orrunkat, és lélekben készülünk egy (újabb) alapos fürdetésre.

Túrázás kutyával – Ezek a leggyakoribb sérülések Túrázás kutyával – Ezek a leggyakoribb sérülések
Balesetek sajnos bármikor történhetnek, kirándulás közben is. Mire figyeljünk?

Szeptemberben az erdőben – kezdődik a szarvasbőgés! Szeptemberben az erdőben – kezdődik a szarvasbőgés!
Augusztus végétől október közepéig tart a szarvasbőgés. Kutyáink és saját biztonságunk érdekében erdei kirándulásaink alkalmával és az autóutakon is figyeljünk fokozottabban!

Óvatosságra intik a túrázókat, kirándulókat Óvatosságra intik a túrázókat, kirándulókat
A Bükki Nemzeti Park óvatosságra inti az erdőjárókat: területükön medve kóborol, akit végre lencsevégre is sikerült kapni. Mihályt, a medvét egy vadkamera filmezte le.

Megszülettek az őzgidák: ne nyúljunk a magára hagyott kicsinyekhez! Megszülettek az őzgidák: ne nyúljunk a magára hagyott kicsinyekhez!
...ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy magára van hagyva! Ezekben a hetekben (is) különösen fontos, hogy felelős kutyások legyünk, és odafigyeljünk kedvencünkre, mikor a természetben járunk.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Irodakutya.com Egyedi kutyás ajándéktárgyak MTI MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Májusi hőguta Hírek - Címlapon
Májusi hőguta
Önnek egy új kutyagumija érkezett! Hírek - Címlapon
Önnek egy új kutyagumija érkezett!