A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

20 összetevő, amit kerülj el, ha kutya sampont választasz

2017. február 25., 07:15


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Egészség




A kutya bőre a legnagyobb szerve - bármi, amit alkalmazunk rajta, vagy a szőrén, az beszívódik a szervezetbe. Ebből kifolyólag érdemes elkerülni a mérgező anyagok alkalmazását fürdetéskor is. A samponok összetevőinek megfejtése nem egyszerű, lássuk tehát a kémiai megnevezések jelentését!



A megállapítás igen nehéz, mivel bizonyos összetevők csak irritálják az érzékeny bőrt, míg mások rákkeltő hatásúak, de ez függ az előállítás menetétől, valamint attól is, hogy milyen anyagokat kevernek össze. A könnyebb meghatározás érdekében mi csak „jó” és „rossz” jelzőkkel illetjük a különböző kemikáliákat.

 

Kerüld el!

 

1.Szabadalmazott szőr és bőr kondicionálók, és hidratálók

Tény, hogy ez nem egy összetevő, de gyakran szerepel a samponok címkéjén a szöveg. Ez azt jelenti, hogy a gyártók nem szeretnék, hogy tudd, mi van a termékben.

 

2.Mesterséges illatanyag

Akár száz összetevő elegyéből is származhat, melyek körül egyik sincs feltüntetve a csomagoláson. Számos közülük rákkeltő hatású, mások pedig méreganyagok.

 

Ne menjen a szemébe a sampon, veszélyes lehet
Ne menjen a szemébe a sampon, veszélyes lehet
Fotó: petfinder.com

 

3.Ftalátok

Gyakran nem jelennek meg a címkén. Érdemes figyelni az illat, parfüm, vagy fragrance szó jelenlétét, ugyanis ez általában ftalát tartalomra is utal. Ezek befolyásolhatják a hormonális szabályozást, jobb elkerülni őket.

 

4.Mesterséges színezőanyagok

Petróleumból állítják elő, és felelős lehet szervi rendellenességek, daganatos megbetegedés, születési problémák, és allergiás reakciók kialakulásában. A színezékek általában nem tiszta kemikáliák, hanem szennyezett melléktermékek, és kizárólag azt a célt szolgálják, hogy elnyerjék a vásárló tetszését.

 

5.Formaldehid tartósítószerek

Ilyen formában nem látható a csomagoláson, de ettől még tartalmazza a sampon. Káros hatású, kiváltja a szervezet immunválaszát. Égő, viszkető érzést, és hámlást válthat ki, valamint hólyagokat okozhat. Amennyiben az alábbiak közül bármelyiket tartalmazza a sampon, jobb elkerülni: Bromopol, Doazolidinyl urea, DMDM Hydantoin, Imidazolidinyl urea, Quaternium-7, -15, -31, -61, és Sodium hydroxymethylglycinate.

 

Legjobb sampon nélkül, vagy bio samponnal fürdetni
Legjobb sampon nélkül, vagy bio samponnal fürdetni
Fotó: class.dogloveit.com

 

6.Isothiazolinone tartósítószerek

Metil, és metil klorid származékai irritáló hatásúak, és jelentős allergének. Emellett a methylisothiazolinone neurotoxin.

 

7.Parabén tartósítószerek

Halmozódnak a szervezetben, és csak nagy mennyiségben fejtik ki hatásukat. Ösztrogén zavart, daganatos megbetegedéseket, és szaporodásbeli problémákat okoznak.

 

8.Cocoamide-MEA

A Cocoamide-MEA egy magas nitrozamin tartalmú felületaktív anyag, amit a kozmetikumok előállításánál használnak. Olyan rendellenességeket okoz, mint a magas testhő, vagy a savas pH. Méregként hat a szervezetre, és vízvesztéshez is vezet. A vezető samponmárkák között is előfordul olyan, ami tartalmazza a Cocoamide-MEA-t.

9.Trietanolamin

Közeli rokona a Cocomaide-MEA-nak, a nitrozamin tartalma miatt hasonlóanveszélyes.

 

10.Ásványi olajok

Segítenek megtartani a bőr saját nedvességét, de megszabadítja természetes olajtartalmától, és természetes védőrétegétől. Méreganyag, és allergiára hajlamosít. Egyes internetes portálokon azt ajánlják, hogy csöpögtessünk néhány csepp ásványi olajat a kutya szemébe fürdés előtt, és ez megvédi a fájdalomtól, ha belemegy a sampon. Semmiképpen ne tegyük ezt! Csak a gyógyászati ásványi olajak mentesek a komplex szénhidrogénektől, és a benzoltól.

 

Házi sampon készítés
Házi sampon készítés
Fotó: s-media-cache-ak0.pinimg.com

 

11.Izopropil SD-40 (SD-40 Alkohol)

Kutyakozmetikai kellék, mely megszünteti a szőr zsírosodását, és szárítja a bőrt. Fokozza a bőr felszívó képességét, így a méreganyagok bejutását is. A legtöbb fültisztító termék fő összetevője.

 

12.Polietilén-glikol (PEG)

Növeli a bőr vízmegtartó tulajdonságát, bár bőrirritáló, és penetráció fokozó hatású – ez azt jelenti, hogy más kemikáliákat is hordoz, segíti őket átjutni a bőr felületén, és bekerülni a véráramba.

 

13.PEG-40 Lanolin

A polietilén-glikol leszármazottja. Mérgező a szervezet számára, és a legnagyobb gondot az okozza, hogy dioxánnal, és etilénnel szennyezett.

 

14. Propilén-glikol

Bőr kondicionáló, oldó- és nedvesítőszer. Károsítja az immunrendszert, a bőrt, és a sejteket.

 

További összetevők, melyeket érdemes elkerülni: Sodium benzoat, Sodium Lauryl-, és Laureth sulfate, Ammonium Laureth sulfate, polyszorbátok, és a Cocoamidopropil betaine.

 

Ezek az alkotók szinte minden mesterségesen előállított samponban előfordulnak, így érdemes bio, vagy saját készítésű tisztálkodó szereket alkalmazni kutyáinkon. 

 

 

Forrás: dogsnaturallymagazine.com
Indexkép forrás: dogmagz.com
Cikk első megjelenése: 2016. április 21.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Allergia kutyáknál - Kisokos gazdiknak Allergia kutyáknál - Kisokos gazdiknak
Viszketés, könnyezés, vakarózás... Lehet, hogy kedvencünk allergiás? Bár a téma rendkívül komplex, összefoglalónkkal szeretnénk egy kis segítséget nyújtani az eligazodásban.

Hogyan adjuk be kutyánknak a gyógyszert? 12 tipp a cél eléréséhez Hogyan adjuk be kutyánknak a gyógyszert? 12 tipp a cél eléréséhez
Kutyánk iránt elkötelezett, gondos gazdiként jól tudjuk, hogy kedvencünknek is szüksége lehet kezelésekre. Mit tegyünk, ha gyógyszert kell szednie? Hogyan változtassuk élménnyé azt, amit legszívesebben mi is elkerülnénk?

Segítség! Vakarózik a kutyám! Segítség! Vakarózik a kutyám!
Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!

6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét 6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét
A kutyák rengeteg örömmel ajándékoznak meg minket, feltétel nélküli szeretetük mellett arra is mindig emlékeztetnek, hogy a boldogság olykor a legapróbb dolgokban rejlik. Mi tehetünk mi annak érdekében, hogy ők is kiegyensúlyozottak, vidámak legyenek?

Segítség! Kakit eszik a kutyám! Segítség! Kakit eszik a kutyám!
Undort vagy meglepetést válhat ki a gazdiból, amikor észreveszi, hogy kedvence ürüléket fogyaszt. Lássuk a lehetséges okokat és megoldási tippeket!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MOL Nyrt. Mondial Assistance GesmbH AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Nem tudta eldönteni, melyik kutyát mentse meg a menhelyről - ezért megvette mindet! Hírek - Címlapon
Nem tudta eldönteni, melyik kutyát mentse meg a menhelyről - ezért megvette mindet!
Így örült a vak kutya a rég nem látott gazdáinak Hírek - Címlapon
Így örült a vak kutya a rég nem látott gazdáinak