A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A félelem szaga és a boldogság illata - Másként reagálnak rá a kölykök és a felnőtt kutyák

2023. május 11., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Érdekes eredményekre jutottak a kutatók, amikor azt vizsgálták, különbözően reagálnak-e a szagokra a fiatal és felnőtt kutyák.



 

Azt már tudjuk, hogy kutyáink imádják szagunkat, és azt is megérzik, ha félünk. Egy 2017-es tanulmány szerint arra is képesek, hogy az izzadságunkban lévő kémiai jeleket azonosítva „megmondják”, milyen hangulatban vagyunk.

 

Dr. Daniel Anielo és társai különböző mintákat mutattak a résztvevő ebeknek, és a bennük rejlő érzelmi lenyomatokat ők maguk is tükrözték. Amikor például egy olyan embertől vettek mintát, aki éppen szorongást vagy félelmet élt meg, a minta megszimatolása után a kutyák viselkedése is megváltozott: stresszes állapotba kerültek, és a gazdájukat keresték támogatás reményében. Viszont ha olyan mintát szagoltak, mely egy nyugodt és boldog embertől származtak, a kutyák kíváncsivá váltak, szívesebben fedezték fel a kísérlet helyéül szolgáló szobát, kevésbé támaszkodtak gazdájukra, és még idegenekkel is hajlandóak voltak interakcióba lépni.

 

 

Minden kutya érzi a félelem szagát - számukra is ijesztő
Minden kutya érzi a félelem szagát - számukra is ijesztő
Fotó: Pinterest

 

 

Kölyök és felnőtt kutyák szimata – Van eltérés?

 

Ezt szerették volna tudni a kutatók is, így újra felállították csapatukat, hogy behatóbban is megvizsgálják a jelenséget. A következő kérdést tették fel:

 

„Vajon a kölykök és a felnőtt kutyák képességei különböznek-e abban, hogy kizárólag szagmintára támaszkodva megállapítsák, milyen érzelmi állapotban van az ember?”

 

A már ismert eljárást alkalmazva különböző mintákat gyűjtöttek emberektől, akik éppen szorongást/félelmet éltek át, vagy jól érezték magukat, boldogok voltak. Két csoportra osztották a kutyákat: az egyikbe 6 hónaposnál fiatalabb kölyköt (61) soroltak, míg a másikban 1 évnél idősebb felnőttek (80) foglaltak helyet. Mindegyiküket elkísérte saját gazdája a tesztre. Mind a gazdik, mind az idegen szerepét játszó emberek előtt ismeretlen volt, milyen csoportba kerültek a kutyusok (félelem, boldogság vagy kontrollcsoport).

 

 

A kölyökkutyáknál több időbe telik, mire felismerik a boldogság illatát
A kölyökkutyáknál több időbe telik, mire felismerik a boldogság illatát
Fotó: firstvets.co.nz

 

 

Az eredmények szinte ugyanazok voltak a felnőttek esetében, mint a korábbi tanulmányban, ám a kölyköknél érdekes különbségekre bukkantak a kutatók.

 

1. A félelem szaga

 

Mind a kölykök, mind a felnőtt kutyák stressz jeleit mutatták, miután találkoztak ezzel a mintával. Viselkedésükben közös pont volt, hogy gazdájuk közelségét keresték. Ezt a reakciót már leírták hasonló tanulmányokban, és arra enged következtetni, hogy stresszes helyetekben a gazda jelenti kedvence számára a „biztonságos bázist”.

 

2. A boldogság illata

 

A felnőtt kutyák viselkedése szinte megegyezett az előző kísérletben résztvevőkével. A „boldog izzadság” érzékelésének hatására szívesebben közelítették meg a szobában lévő idegen embert, és kevésbé tendáltak a kijárat felé, szemben a „félős” és a kontrollcsoporttal. A kölykök azonban másként reagáltak, viselkedésük inkább a kontrollcsoportéhoz volt hasonló. Mindez azt sugallja, hogy a felnőtt kutyák érzékenyek az emberi boldogság és nyugalom érzésével összefüggő szagokra, míg a kölykök nem.

 

 

A fiatal kutyákból is reakciót váltott ki a félelem szaga
A fiatal kutyákból is reakciót váltott ki a félelem szaga
Fotó: Pinterest

 

 

3. Nem képesek azonosítani a szagokat vagy a viselkedéses válasz hiányzik?

 

Az a tény, hogy a „boldog” és a kontrollcsoportban lévő kölykök viselkedése között nem volt kimutatható különbség, két újabb kérdést vet fel: még nem rendelkeznek azzal a képességgel, hogy be tudják azonosítani a boldogság illatát, vagy felismerik ugyan, de még nem fejlődött ki bennük a viselkedéses válasz. A kutatók kiemelték, hogy a tanulmány kivitelezése során ennek vizsgálatára nem volt lehetőségük.

 

4. A félelmi reakció – Veleszületett vagy inkább biológiailag meghatározott?

 

Az a tény, hogy a kölykök reagáltak a félelemre, ám a boldogságra nem, két dolgot feltételez: már eleve úgy jönnek a világra, hogy felismerik a félelem szagát, és képesek reagálni rá (tehát veleszületett), vagy biológiai alapokon nyugszik a válasz, vagyis születésükkor úgymond „elő van készítve”. Értik itt ez alatt azt, hogy rendelkeznek azzal a képességgel, melynek köszönhetően világrajövetelüket követően rohamos gyorsasággal megtanulnak reagálni a félelem szagára.

 

 

A mi felelősségünk, hogy kutyánk boldogan élhessen
A mi felelősségünk, hogy kutyánk boldogan élhessen - segítsünk neki egészen pici korától
Fotó: vitapet.com

 

 

Összegzés

 

A kutatók azt találták, hogy a félelem szagára adott válasz jellegzetes és viszonylag konzisztens mind a kölyök- mind a felnőtt kutyákban. A két csoport közötti fő különbség az volt, hogy a felnőttek mérsékelt pozitív választ adtak a boldogság illatára, míg a kölykök reakciója nem sokban különbözött attól, mint amikor a kontrollcsoportban nem volt jelen a boldogság illata. Ezen azt mutatják, hogy a fiatal kutyáknak fejlődésük során kell elsajátítaniuk a kettő közötti összefüggést.

 

 

S hogy ez miben segíthet nekünk?

 

A kutya életének első néhány hónapja során rengeteget tanul a világról, társairól, saját magáról, és persze rólunk is. Ezek a tapasztalatok rendkívüli jelentőséggel bírnak, egy életre meghatározóak maradhatnak. Neveljük kiskutyánkat tudatosan, már a legelső pillanattól fogva. Segítsünk neki, hogy kellemes élményeket társíthasson a dolgokhoz, más kutyákhoz, és hozzánk is. Tanítsuk meg neki, mi a helyes, és mi nem az, vigyázzunk fizikai, mentális érzelmi egészségére. Gondoskodjunk róla felelősségteljesen, szeretettel - hogy ő is megismerhesse a boldogság illatát!

 

Forrás: thesciencedog.com
Indexkép forrás: formydachshund.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Geomágneses viharok – Milyen hatással lehetnek a kutyákra? Geomágneses viharok – Milyen hatással lehetnek a kutyákra?
A tudomány is elismeri, hogy kedvenceink nagyfokú érzékenységet mutatnak a geomágneses változásokra. Mire számíthatunk és hogyan segíthetünk nekik ebben az időszakban?

Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van
Ha kutyusunk a barátságosabbak közé tartozik, elgondolkozhatunk azon, miért is nem szabad engedni, hogy másokat köszöntsön, amikor pórázon sétál. Mi baj lehet belőle? Elvégre a kutyák szeretnek ismerkedni, nem?

Hogyan találnak haza a kutyák? Hogyan találnak haza a kutyák?
Rengeteg megható történetet hallhattunk, olvashattunk elveszett kutyákról, akik dacolva távolsággal, időjárással, megtalálták a hazavezető utat. De hogyan képesek erre? Tényleg olyan jó az irányérzékük, mint nekünk? Vagy egy belső iránytű vezeti őket?

Szívmelengető videó - Aprócska kölykök lettek a sérült kacsa legjobb barátai Szívmelengető videó - Aprócska kölykök lettek a sérült kacsa legjobb barátai
Nagy szeretettel gondozgatja a kiskutyákat, és még a tollas farkincáját is csóválja, annyira örül nekik!

Igéző tekintet - Miért van a legtöbb kutyának barna szeme? Igéző tekintet - Miért van a legtöbb kutyának barna szeme?
Egy tanulmány szerint a háziasításnak köszönhető, hogy a kutyák és farkasok szemének színe olyannyira különbözik egymástól.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Beagle Club Online Egyedi kutyás ajándéktárgyak MTI Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A modern kutyafajták agya nagyobb, mint az ősi fajtáké Hírek - Címlapon
A modern kutyafajták agya nagyobb, mint az ősi fajtáké
Május 10-e a szívférgesség napja Magyarországon - A parazita ellen a megelőzés a legerősebb fegyverünk Hírek - Címlapon
Május 10-e a szívférgesség napja Magyarországon - A parazita ellen a megelőzés a legerősebb fegyverünk