A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyáink imádják a szagunkat

2016. április 24., 13:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Egy tudományos kutatás bebizonyította, hogy kutyánk kedvenc illata nem más, mint a miénk. Még kutyabarátai szagánál is sokkal vonzóbbnak találja! Hitted volna?



Gregory Berns idegkutató és csapata (Emory University) kutyák agyáról készült MRI-felvételek vizsgálatával bizonyította, hogy a kutyák a szag forrásának hiányában is felismerik annak tulajdonosát. A 2015. januárban publikált tanulmány egyik legérdekesebb felfedezése az volt, hogy a kutyák agya eltérő válaszreakciót ad a számukra ismeretlen kutyák és emberek szagára. Nem úgy, mint családjuk, szeretteik esetében! (Egy korábbi kísérletből azt is megtudhattuk, hogy kutyánk arcunkat is felismeri.) 

 

A kutyák már kölyökkorban is orrukkal fedezik fel a világot
A kutyák már kölyökkorban is orrukkal fedezik fel a világot
Fotó: dogloversdigest.com

 

Berns éveken át tanulmányozta a kutyák gondolkodását. Ő volt az első tudós, akinek sikerült megtanítania a kísérleti alanyokat arra, hogy ébrenléti állapotban mozdulatlanok maradjanak az MRI-készülékben a vizsgálatok alatt. Továbbá az ő nevéhez fűződik számos módszer, melynek alkalmazásával megállapítható, hogy egy kutya megfelelő lesz-e terápiás, segítő feladatok vagy katonai szolgálat ellátására. Az idegtudomány kutatásait felhasználva könyvet is írt arról, hogyan gondolkodnak, éreznek és szeretnek a kutyák.

 

Újabban azonban a kutyák kogníciója és szaglása képezi Berns vizsgálatainak elsődleges tárgyát. Mind tapasztaltuk, milyen erőteljes érzelmi reakciót vált ki bennünk egy-egy parfüm illata. Szeretteink, barátaink, otthonunk, munkakörnyezetünk, ételeink mind-mind olyan illatokat árasztanak, melyek specifikus érzéseket és emlékeket hívnak elő.

 

Berns arra volt kíváncsi, mi járhat a kutya fejében szaglászás közben, főleg azért, mert a kutyák által érzékelt információk legnagyobb része a szagokból származik. Mivel a kutyák szaglása sokkal erősebb az emberénél, vélhetően a szagokra adott válaszreakcióik is jelentősen különböznek a miénktől. A kísérletben 12 kutya MRI felvételeit vizsgálták, miközben 5 különböző szagot mutattak nekik:

  1. a kutya saját szaga

  2. egy idegen kutya szaga

  3. a kutyával együtt lakó kutya szaga

  4. egy idegen ember szaga

  5. a kutyával együtt élő ember szaga

 

A kísérletben résztvevő kutyák MRI-vizsgálata előzetes szoktatást igényel
A kísérletben résztvevő kutyák MRI-vizsgálata előzetes szoktatást igényel
Fotó: staffordsmokesignal.com

 

A szag forrása nem volt jelen, így a teszt a kutya érzékelési memóriáját is vizsgálta. A prezentált szagokat az erőteljesebb illatanyagokat kibocsátó testrészekről gyűjtötték: kutyák esetében a “hátsó felükről”, embereknél a hónaljról (a résztvevőknek a kísérletet megelőző 24 órában tilos volt fürödniük és dezodort használniuk).  

 

A tanulmány eredménye szerint mind az öt szag nagyobb aktivitást váltott ki az agynak azon a területén, amely a pozitív elvárásokkal áll kapcsolatban. Vagyis a kutyák mindegyik aromával kapcsolatban szereztek már tapasztalatokat. A legerősebb érzelmi válaszokat a kutya számára ismerős emberek, illetve kutyabarátaik szaga váltotta ki. Elmondható, hogy a kutyák előnyben részesítik a számukra ismerős szagokat. A terápiás és segítőkutyák, illetve a szolgálati kutyák adták a legerősebb választ az emberi illatokra. Ennek lehet genetikai oka is, de az időigényes kiképzésből is fakadhat, mivel gyakorlatilag folyamatos kapcsolatban vannak gazdájukkal, gondozóikkal. A közelségből eredő pozitív érzések és ezek emlékei elraktározódnak a kutyákban.

 

“A kutyák képesek voltak megkülönböztetni a számukra ismerős emberek szagát másokétól, pozitív értelemben. Azt várnánk, hogy leginkább más kutyák szaga vonzza őket, de úgy tűnik, a legintenzívebb válaszreakciót szeretett gazdáik szaga váltja ki. További vizsgálatok tárgyát képezi, hogy valójában min alapszanak e reakciók - legyen az a kutya kedvence étele, játéka, vagy más tényezők, például a genetika.”

 

Kábítószer-kereső kutya (labrador) munka közben
Kábítószer-kereső kutya (labrador) munka közben
Fotó: snipview.com

 

Ezek a kutatások elősegíthetik a szolgálati kutyák kiválasztását is. A bomba- vagy kábítószer-kereső, rendőrségi vagy katonakutyák, illetve a mozgáskorlátozott vagy érzelmi problémákkal küzdő egyéneket segítő kutyák kiképzése meglehetősen idő- és költségigényes folyamat. Ha a képzés mégis kudarcba fullad, komoly források veszhetnek kárba. Berns szerint a kölyökkutya agyáról készített felvételek segíthetnek eldönteni, hogy a kiszemelt eb milyen feladat ellátására lesz alkalmas. “Ha megértjük, hogyan működik a kutya agya, hatékonyabb módszereket is találhatunk kiválasztásukra és képzésükre egyaránt.”

 

Forrás: hazipatika.com, thedodo.com
Indexkép forrás: huffingtonpost.com
Cikk első megjelenése: 2015. december 08.
Fordította: Maurer Lilla

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük
Régészet, biotechnológia, gyógymódok, űrutazás... A tudományos kutatások és felfedezések megannyi területén találkozhatunk kutyákkal is, akik nélkül ma egészen máshol tartana a világ. Kik voltak ők?

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről
Az intelligencia egyik fő alkotóeleme, az úgynevezett g faktor kutyáknál is létezik, és sok jellemzőjében, többek között öregedési mintázatában is hasonlít az emberi g faktorhoz. Ennek vizsgálata így közelebb vihet minket az emberi kogníció szerveződésének, valamint a korral járó kognitív hanyatlás folyamatának megértéséhez - írták az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia Tanszék kutatói legújabb, a GeroScience című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Praktiker MTI Hírstart EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Szemsérülések kezelése és megelőzése kutyáknál Hírek - Címlapon
Szemsérülések kezelése és megelőzése kutyáknál
Ínycsiklandó pulykás-sajtos kutyasüti Hírek - Címlapon
Ínycsiklandó pulykás-sajtos kutyasüti