A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?

2024. április 25., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!



 

Élelem és érzelmek – e kettő szorosan egybefonódik életünkben, gyakran oly módokon, melyek nemcsak a vonalainkra, hanem jóllétünkre és egészségünkre is komoly hatással vannak.

 

Érzelmi evésről, másnéven 'stresszevésről' beszélünk, ha a kellemetlen érzelmeink enyhítése érdekében eszünk, és nem azért, mert éhesek vagyunk. Ismerős lehet a filmbéli jelenet, amikor egy szerelmi csalódást követően egy doboz bonbonnal vagy jégkrémmel lehuppan a kanapéra, és – akár a rosszullétig – fal. A néző pedig jót mulat ezen, hiszen legtöbben könnyen tudunk kapcsolódni ehhez.

 

 

Érzelmi evés - egy kutatás szerint a kutyáknál is lehetséges
Érzelmi evés - egy kutatás szerint a kutyáknál is lehetséges
Fotó: Freepik

 

 

A negatív hangulat megnövelheti az evés iránti motivációt. Ilyenkor az ún. „kényelmi ételek”, tehát a cukrokban és zsírokban gazdag finomságok, kifejezetten csábítóak lehetnek. Azt pedig jól tudjuk, hogy a gyakori stresszevés egyenes út a túlsúlyhoz és elhízáshoz.

 

És nagyon úgy tűnik, hogy nem vagyunk ezzel egyedül. Az érzelmi evés a velünk élő kutyák és macskák esetében is felelőssé tehető a plusz dekákért, illetve kilókért. Az élelem-érzelem és kedvenceink között fennálló szoros összefüggésre egy tanulmány is felhívja a figyelmet.

 

Isabel Luño, kutató és munkatársai több mint 1000 kutyatulajdonost kérdezett meg etetési szokásaikról, kedvenceik evési viselkedéséről, valamint érzelmi állapotukról. Arra voltak kíváncsiak, felfedeztek-e a gazdik valamilyen kapcsolatot a kutyák érzelmei és az evést övező viselkedésük között.

 

 

Kutyák és étkezi szokások - Lehet, hogy szívesebben enne mást a száraztáp helyett?
Kutyák és étkezi szokások - Lehet, hogy szívesebben enne mást a száraztáp helyett?
Fotó: Freepik

 

 

Elképesztő, de szinte több mint 80%-uk azt vallotta, hogy igen, nagyon is lehetséges, hogy kutyájuk stresszevő. Emellett kb. 40% ítélte magasnak vagy nagyon magasnak kedvencük érzelmi evésének intenzitását.

 

Úgy tűnt, számos változó kapcsolódik az érzelmi evéshez. A stresszevő kutyákon a boldogtalanság jeleit vélték észlelni, valamint úgy írták le őket, mint akik túlságosan is függenek a gazdájuktól. Sokuk nem volt hajlandó enni, ha gazdájuk nem volt jelen, többüknél betegsége diagnosztizáltak, míg másoknál gyakoriak voltak a viselkedési problémák a gazdik megítélése szerint.

 

Az érzelmi evés továbbá több ízben összefüggött a gazdák által meghatározott etetési szokásokkal, például a napi egyszeri etetéssel, de ide sorolható az is, ha a kutyák étrendjében házi készítési eledelek is szerepeltek.

 

 

Kutyabarát finomság - Erre a kutya sem mondhat nemet
Kutyabarát finomság - Erre a kutya sem mondhat nemet
Fotó: Freepik

 

 

A tanulmány két legfőbb tanulsága az alábbiakban foglalható össze:

 

  1. A mentális egészség veszélyeztetése fontos kockázati tényező lehet a kutyák elhízásában. Ha a kutya túlsúllyal küzd, ez lehet a jel, hogy életminősége pszichológiai szempontból nem annyira jó, mint amennyire jó lehetne, vagy lennie kellene.
     
  2. A kutyák elhízásának kezelésében figyelembe kell venni az érzelmek szerepét is. Meg lehet próbálni az érzelmi evés hátterében álló okokat kezelni a stressz és a szorongás forrásának feltárásával. Példák: ha a kutya hosszú időn át van magára hagyva; ha a kutya stresszt vagy félelmet keltő zajoknak, ingereknek van kitéve; ha a kutya unatkozik; ha a kutyát büntetésen alapuló módszerekkel tanítják, stb.

 

 

Ha segíteni szeretnénk a túlsúlyos kutyán, az eledel részleges megvonása, a napi adag drasztikus lecsökkentése semmiképpen sem mondható ideális stratégiának. Ezek ugyanis éppen hogy növelhetik a kutya stressz-szintjét, mely csak tovább fokozza az evés iránti motivációt.

 

 

Falánk kutyák - Boldogan megkóstolnának mindent, amiből a gazdi eszik
Falánk kutyák - Boldogan megkóstolnának mindent, amiből a gazdi eszik
Fotó: Freepik

 

 

Luño és kollégái természetesen a kutyatartók megfigyeléseit is feljegyezték, melyek nem feltétlen tükrözték pontosan, mi zajlott le kedvenceikben. A kutatásokban gyakori, hogy a gazdik által kitöltött kérdőívek alapján igyekeznek felmérni a kutyák viselkedését. Az elképzelés azon alapszik, hogy a kutya és gazdája között fennálló szoros érzelmi kötelék mélyebb betekintést nyújt a kutya érzéseibe és viselkedésébe.

 

Mindazonáltal a kutatók elismerték, hogy a kérdőívet kitöltők 25%-a bizonytalan volt abban a kérdésben, hogy kutyája túlsúlyos-e, mert nem tudták, miként nézne ki kutyájuk, ha egészséges testsúlyban lenne. 
 

A kutyák gyakran olyan dolgokat is megesznek, amik nem minősülnek ehetőnek
A kutyák gyakran olyan dolgokat is megesznek, amik nem minősülnek ehetőnek
Fotó: Freepik

 

 

Ennek ellenére fontos tanulsággal szolgál a kutatás, és további vizsgálatokra adhat alapot. A kutyák evési viselkedésének birodalma jóval tágasabb és elképesztőbb, mint hinnénk – az érzelmi evés csupán egy kis szelete ennek. Ez pedig egy olyan terület, mely sokkal nagyobb figyelmet kíván.

 

Ahhoz, hogy még jobban megérthessük kutyusainkat, és még jobban gondoskodhassunk róluk, érdemes alaposabban megfigyelni a következőket:

  • hogyan viszonyulnak az élelemhez,
  • milyenek az evési szokásaik és viselkedési mintáik,
  • és milyen kapcsolat állhat fenn az étel és a kutya hangulata között.

 

Óhajt egy falatkát? - A válogatós kutyáknak is meg lehet találni a gyenge pontját
Óhajt egy falatkát? - A válogatós kutyáknak is meg lehet találni a gyenge pontját
Fotó: Freepik

 

Készíthetünk egy naplót a fentiekről, különös tekintettel az alábbi kérdésekre:

 

  • Hogyan reagál az étel jelenlétére, mennyire motiváló számára, vagy inkább válogatós?

  • Feljegyezhetjük azt is, mennyi idő alatt fogyasztja el eledelét, falánkságra hajlamos vagy inkább ínyenchez méltón csipeget?

  • Másként eszik-e akkor, ha a gazdi távol van, félti-e az ennivalóját, hajlamos-e agresszívan bevédeni?

  • Szokott-e ételt lopni?

  • Szokott-e megenni olyasmiket, amik nem minősülnek élelmiszernek (pl. kavicsok vagy föld)?

  • Mi a helyzet a legelészéssel vagy a kakievéssel?

  • Érdemes megfigyelni azt is, változik-e a kutya evési viselkedése, ha beteg, nem érzi jól magát, vagy valamilyen kezelés alatt áll?

 

Ami talán még érdekesebb a tanulmányban, hogy azoknál a kutyáknál, akik mindenféle indok nélkül is kaptak jutalomfalatot, a gazdik nem jelentettek érzelmi evést. Hogy ebből milyen tanulságot vonhatunk le, az csupán egy újabb jó kérdés, de ha módunkban áll, nyugodtan adjunk néha egy-két falatot kutyusunknak, csak az öröm kedvéért.

 

Forrás: psychologytoday.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét 10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét
Kutyáink ügyesen alkalmazkodnak az emberi környezethez, ám néhány aprósággal mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy elmondhassák magukról: óriási szerencsém van a gazdimmal!

Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi? Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi?
Előfordult már, hogy belenéztél kedvenced szemébe, és úgy tűnt, mintha éppen legördülne egy könnycsepp a pofiján? Azt gondolhatnánk, hogy sír, ám a jelenség hátterében az érzelmeken túl másra kell gyanakodnunk.

Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya
Ételeink kedvelt ízesítői a fűszerek, jótékony hatásuk miatt előszeretettel fogyasztjuk őket. Ám az, ami egészségünknek kedvez, négylábú barátaink számára komoly gondokat okozhat. Tudj meg többet!

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

Emésztőrendszeri zavarok? Lehet, hogy Irritábilis bél szindrómával (IBS) küzd a kutyánk! Emésztőrendszeri zavarok? Lehet, hogy Irritábilis bél szindrómával (IBS) küzd a kutyánk!
Csakúgy, mint az embereknél, az irritábilis bél szindróma, vagyis IBS a kutyák esetében is emésztőrendszeri panaszokat okoz. Bár náluk jóval ritkábban fordul elő, mégis fontos tudnunk róla.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com MOL Nyrt. EB OVO Közhasznú Egyesület AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen Hírek - Címlapon
Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen
Magaspart, Siófok és a Balaton – kutyával! Hírek - Címlapon
Magaspart, Siófok és a Balaton – kutyával!