A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Honnan tudom, hogy túlsúlyos a kutyám és mit tehetek ellene?

2023. november 04., 14:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Az elhízás veszélyei kedvenceinket sem kímélik - jól tudjuk, de vajon képesek vagyunk felismerni a túlsúlyra utaló jeleket? Hogyan szabadulhatunk meg a feleslegtől?



 

A kutyák esetében sem ritka a súly ingadozása, mint nálunk, gazdiknál, ám az elhízás őket sem kíméli. Az amerikai Egyesült Államokban végzett 2018-as felmérés szerint a kutyák 55.8%-a küzdött súlyfelesleggel, vagyis a megkérdezett gazdik több mint fele állította kedvencéről, hogy el van hízva. De mi vezethet idáig, és miért olyan nehéz tenni ellene, ha köztudott, hogy a túlsúly az ő esetükben is komoly gondok alapját képezheti, a cukorbetegségtől kezdve légzőszervi és szívproblémákon át a fájdalmas ízületi gyulladásig.

 

Az extra kilók nemcsak a mozgást akadályozhatják, hanem súlyos terhet jelentenek a máj- és a vesék működésére, hajlamosíthatnak sérülésekre és a műtétek kockázata is magasabb. Mindezek mellett rányomhatja bélyegét kedvencünk hangulatára is, hiszen kevesebb lesz az energiája, veleszületett kíváncsisága és játékossága is csorbát szenvedhet.

 

Mi vagyunk a felelősek azért, milyen minőségű és mennyiségű táplálékhoz jutnak, odafigyeléssel megelőzhetjük az elhízást, ám akkor sincs veszve minden, ha már kialakult a probléma. De hogyan is tudjuk megállapítani, hogy a kutyánk megfelelő testsúlyban van-e vagy kicsit – esetleg nagyon – duci? Ehhez kínálunk most egy kis segítséget, hiszen az elhízás jeleinek felismerése legalább annyira fontos, mint az, hogy tegyünk ellene. Fitten és egészségesen ők is jobban érzik magukat, és mi is azt szeretnénk, hogy boldogan teljenek a mindennapjaik, ugye?

 

 

Nem cuki, ha duci - az elhízás a kutyáknál sem egészséges állapot
Nem cuki, ha duci - az elhízás a kutyáknál sem egészséges állapot
Fotó: Twitter

 

 

Nézzük meg a kutya testalkatát

 

Az elhízás jelei néhány egyszerű vizsgálattal is fellelhetőek. Ha felülnézetből letekintünk kutyánkra (álló helyzetben legyen ő is), egészséges testsúly esetén jól kivehető a bordák és a derék vonala. Ha azonban egybefolyik a kettő, vagy deréktájon kikerekedik, akkor bizony felesleggel állunk szemben.

 

 

Tapintsuk meg a bordákat

 

Ha kezünkkel finoman végigsimítunk a kutya oldalán, érezni fogjuk a bordák ívét ujjainkkal, amennyiben ideális a testsúlya. Egy sovány, alultáplált eb esetében a bordák láthatóan kidomborodnak, és szinte zongorázni lehet rajtuk. Túlsúly esetén viszont enyhe nyomásra (vagy még úgy sem) érezzük a bordákat a rárakódott zsírréteg miatt. 

 

 

Nézzük meg a kutyát oldalról

 

A megereszkedett, lógó pocak a túlsúly másik egyértelmű jele.  Ideális, ha oldalról nézve a kutya alhasának vonala magasabban van a mellkasénál. Viszont ha egy vonalban van a mellkas és a pocak, vagy utóbbi még meg is ereszkedett, akkor itt az idő átgondolni kedvencünk táplálását, életmódját. Vegyük figyelembe, hogy a fajta is meghatározza a testfelépítést: az agaraknál például mély mellkas és keskeny alhas jellemző, míg másoknál kevésbé szembetűnő az eltérés (pl. bulldog, mopsz, francia bulldog, stb.)

 

 

Pihe-puha…?

 

A kutya testére lerakódott zsír az elhízás jó jelzője. Túlsúly esetén simogatás közben nehezebben érzékelhetjük ujjainkkal a csigolyákat, a vállakat és a combcsontot, míg a farok felső tövénél lévő fókaháj szabályos hurkákat formázhat.

 

 

Figyeljük meg légzését, mozgását

 

Egy elhízott kutya minimális megerőltetésre is nehezen veheti a levegőt, egy rövid sétától vagy játéktól is hamar kifáradhat, erősen liheghet. Ez természetesen függ az időjárástól és a kutya fajtájától, például a rövid orrú ebeknél és keverékeiknél csökkenhet a fizikai aktivitás a rövidebb, szűkebb légutak miatt.

 

 

A túlsúly cipelése komoly teher a kutya szervezete számára
A túlsúly cipelése komoly teher a kutya szervezete számára
Fotó: Pinterest

 

 

Figyeljük meg a kutya viselkedését

 

A dundi kutyák általában kevésbé aktívak egészséges társaiknál, sok időt töltenek lustálkodással, pihenéssel. Ha úgy látjuk, hogy kedvencünk napja javarészét pihenéssel tölti, nehézkesen jár-kel, inkább tartózkodik a mozgástól vagy lelkesedése ellenére is nehezére esik felkelni, hamar leheveredik szusszanni egyet, akkor érdemes kivizsgáltatni, hogy csupán túlsúlyról van-e szó, vagy hátterében más betegség is áll.

 

 

Mérjük le a testsúlyát

 

Az elhízás megállapításának egyik legkézenfekvőbb módja a pontos mérlegelés. Ehhez célszerű az állatorvosi rendelőben kihelyezett speciális mérleget igénybe venni az aktuális vizsgálat, oltás előtt. Ideális, ha a kutya testsúlya a fajtára, életkorra jellemző határok közé esik – erről kutyatartással kapcsolatos szakkönyvekből és természetesen az állatorvosnál található testsúly-táblázatból is tájékozódhatunk. 10-15%-os súlytöbblet már elhízást jelent.

 

 

Tartsuk szem előtt az elhízásból eredő problémákat

 

Bármennyire is imádnivalóan tud kinézni egy dundi kutyus, az extra kilók csúnyán visszaüthetnek – méghozzá komoly gondok formájában. A lista legalább olyan hosszú, mint az embereknél, nem árt, ha tudjuk, mi mindenhez járulhat hozzá az elhízás:

  • cukorbetegség
  • bőrproblémák
  • szívproblémák
  • vese- és májproblémák
  • ízületi problémák (ízületi gyulladás, porckopás)
  • keresztszalag-sérülések
  • mozgáshiányból fakadó gondok
  • rák bizonyos típusai
  • légzési nehézség
  • magas vérnyomás
  • csökkent élettartam

A felesleges súly cipelése egyik kutya számára sem kényelmes, de különösen megnehezítheti a kisebb testű, hosszú gerinccel rendelkező fajták életét. A tacskóknál gerincbetegségek alakulhatnak ki, a rövidorrú ebeknél pedig légzési és mozgási problémák is megkeseríthetik a mindennapokat.

 

A túlsúllyal összefüggő egészségi problémák hosszú távú gondokat okozhatnak a kutyáknak, akár éveket is elvehetnek a kutya életéből! Szerencsére a túlsúly leküzdhető, kitartással, megfelelő táplálással, étrenddel és mozgással, türelemmel.

 

 

Testfelépítési táblázat kutyák számára
Testfelépítési táblázat kutyák számára
Ábra: azestfor.com (Fordítás: kutyabarathelyek.hu)

 

 

Kutya fogyókúra?

 

Elsődleges annak megállapítása, hogy az elhízás hátterében áll-e valamilyen betegség, pl. pajzsmirigy-alulműködés, Cushing-kór, inzulinoma, rák, stb. Ha az alapos kivizsgálás nem igazolt betegséget, akkor minden valószínűség szerint a kutya életmódja, táplálása okozza az elhízást. Állatorvosunk útmutatásával összeállíthatjuk a diétás tervet, melynek részeként a kalóriabevitel csökkentése és a testmozgás mennyiségének fokozatos növelése a cél.  

 

1. Étrend

 

Az étrendi változtatásokat természetesen a kutya életkorához, aktuális állapotához kell igazítani. A fogyókúra időszakában megnőhet a tápanyagok iránti igény, fontos, hogy a táplálék optimális mennyiségben tartalmazza azokat. Az eledel összetételének és mennyiségének pontos meghatározását követően kettéoszthatjuk a napi adagot, reggeli és esti etetésre. Száraztáp esetén mérjük le mérőpohárral, kövessük az előírást. Tegyük le a kutya elé a tálat, várjunk pár percet, és ha abbahagyja az evést, vagy nem kér többet, vegyük el előle. A habzsolók esetében viszont alkalmazhatunk evéslassító tálat.

 

Nem ajánlott drasztikusan lecsökkenteni a napi adagot, az éheztetés legalább annyira helytelen módszer, mint a túletetés. Az éhezés sajnos viselkedési problémák alapjául szolgálhat (szorongás, ingerlékenység, agresszió, stb.), a fokozatosság a lényeg! Így a kutya emésztőrendszere is hozzászokhat a változásokhoz, elkerülendő a hasmenést, székrekedést, puffadást.

 

 

Obie, a tacskó 35 kg-ról nyerte vissza ideális testsúlyát új gazdájának köszönhetően
Obie, a tacskó 35 kg-ról nyerte vissza ideális testsúlyát új gazdájának köszönhetően
Fotó: barkpost.com

 

 

A kalória- és zsírszegény étrend mellett a magasabb fehérje- és rosttartalom stimulálja az anyagcserét és elősegíti a jóllakottság-érzetet, így a kutya nem fog éhezni – legalábbis kevésbé lesz éhes – a diéta során. Erre a célra bevethetünk zöldségeket (pl. répa, brokkoli, zeller, uborka, stb.) főtt, párolt vagy nyers formában, ízlés szerint alma- vagy banándarabkákkal is feldobhatjuk a tápját.

 

Ügyeljünk a jutalomfalatok minőségére és mennyiségére is! Az előregyártottak gyakran szénhidrátban és zsírban gazdagok, tartalmazhatnak cukrot, sót, mesterséges színezéket, tartósítószert, stb. Kezdhetjük azzal, hogy kisebb, kevesebb falatkát adunk neki a fokozatos megvonás elvén. Kérjük ki állatorvosunk vagy kisállatdietetikus szakember tanácsát; útmutatásuk alapján házilag is elkészíthetünk ínycsiklandó és egészséges rágcsálnivalókat.

 

A kutyák persze rendkívül leleményesek tudnak lenni! Megtanulják kinyitni az élelmiszeres fiókokat, leverik a polcról a dobozokat, zacskókat, akár még a hűtőben, a kamrában és a szemetesben is turkálhatnak, ha rájönnek a nyitjára. Előzzük meg, hogy garázdálkodhassanak!

 

Beszéljük át családtagjainkkal is a diétás irányelveket, hiszen a titokban adott finomságok, a vacsoramaradék eltakarítása vagy az asztal alatt csúsztatott falatok nem segítik a fogyókúrát, és a fűszeres, zsíros ételek, pékáruk gyomorrontást okozhatnak, megterhelhetik a kutya emésztőrendszerét.

 

 

A kutya testfelépítésének fokozatai felülnézetből és oldalról
A kutya testfelépítésének fokozatai felülnézetből és oldalról
Ábra: wikihow.com (Felirat: kutyabarathelyek.hu)

 

 

2. Testmozgás

 

A személyre szabott testmozgás elősegíti a kutya fogyását. Egy 10-15 perces könnyed, laza séta kezdetben elegendőnek bizonyul, majd fokozatosan növelhetjük a távot és az időtartamot, míg elérjük a kutya életkorának, igényeinek megfelelőt. Az úszás oly módon erősíti az izmokat és égeti a kalóriát, hogy kíméli az ízületeket, átmozgatja az egész testet. Ha kedvencünk szereti cipelgetni játékait, egy rövid labdázás is remek kikapcsolódás. A fizioterápia célzottan edzi a kutyát, a sikeresen elvégzett feladatok és a jutalmazás kedvére is jó hatással van.

 

Bármilyen testmozgást is választunk, a lényeg, hogy mindkettőnk számára élményteli legyen, mentálisan is megdolgoztassa a kutyust, és ne terhelje meg szervezetét.

 

Legyünk türelmesek, hiszen időbe telik, mire megmutatkoznak az első eredmények. A túlzásba vitt fogyókúra kutyáknál is káros, a szilárd szövetek leépülhetnek, csökken az izomtömeg, mely egészségét is veszélyeztetheti, és jóval nehezebb visszahozni belőle, mintha fokozatosan betartjuk a diétás előírásokat.

 

Az elhízás a legtöbb esetben visszafordítható: állatorvosi segítséggel, odafigyeléssel és türelemmel. Kutyánk egészsége, jólléte és boldogsága elegendő motiváció kell legyen ehhez, hiszen mindannyian azt szeretnénk, hogy hosszú, boldog életet tölthessen el velünk.

 

 

Az úszás kíméletes testmozgás a fogyni vágyó kutyáknak
Az úszás kíméletes testmozgás a fogyni vágyó kutyáknak
Fotó: Pinterest

 

 

 

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

 

 

 

Forrás: akc.org, petmd.com
Indexkép forrás: Pinterest
Cikk első megjelenése: 2020. március 05.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét 6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét
A kutyák rengeteg örömmel ajándékoznak meg minket, feltétel nélküli szeretetük mellett arra is mindig emlékeztetnek, hogy a boldogság olykor a legapróbb dolgokban rejlik. Mi tehetünk mi annak érdekében, hogy ők is kiegyensúlyozottak, vidámak legyenek?

Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás
A rendszeres testmozgás fontos része a kutya életének: hozzájárul fizikai egészségéhez, elősegíti, hogy kiegyensúlyozott és boldog legyen. Ha pedig kutyánkkal együtt végezzük, kapcsolatunk is erősebbé válik. Milyen szempontokra figyeljünk, ha belevágunk a közös edzésbe?

Miért eszik füvet a kutyám? Miért eszik füvet a kutyám?
Éhes? Fáj a pocakja? Szorongását próbálja enyhíteni? Vagy csupán megszokásból legelészik? Mit kell tudnunk a fűevésről és hogyan segíthetünk kedvencünknek, ha túlzásba viszi?

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

Mikortól tekinthető idősnek a kutya? Mikortól tekinthető idősnek a kutya?
A kutyám a mindenem – és bármit megtennék érte, hogy jól érezze magát. Ám az öregedés az ember legjobb barátját sem kerülheti el. Honnan lehet tudni, hogy idős korba lépett?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Praktiker Hírstart MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Cukorbetegség kutyáknál – 10 jellemző tünet Hírek - Címlapon
Cukorbetegség kutyáknál – 10 jellemző tünet
Az űrkutatás négylábú mártírja - Lajka kutya története Hírek - Címlapon
Az űrkutatás négylábú mártírja - Lajka kutya története