A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A rostok jelentősége kutyáink táplálásában

2023. május 27., 08:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Kedvencünk minőségi táplálásának lényeges részét képezik az élelmi rostok. Hogyan biztosíthatjuk számára a kellő mennyiségű rostot és mit okozhat annak hiánya?



 

Bármennyire is meglepően hangzik, gazdi és kedvence táplálékigénye között igen szoros a hasonlóság. Ám ettől még távolról sem célszerű abba a hitbe ringatni magunkat, hogy kutyáink táplálása pofonegyszerű feladat. A száraztápok, nedves eledelek, étrendkiegészítők erdejében hamar utunkat veszthetjük, és akkor még nem is beszéltünk a nyers táplálás mibenlétéről. Több könyvet is meg lehetne tölteni a kutya táplálásával kapcsolatos információkkal, jelen cikkünkben azonban az oly sokszor mellőzött összetevők, a rostok szerepébe szeretnénk egy kis betekintést nyújtani.  

 

Felelős állattartóként és kedvencünk odaadó gondozóiként természetesen arra is illik figyelmet fordítanunk, mivel tápláljuk, hogy biztosíthassuk számára a szükséges tápanyagok – így a rostok – kellő mennyiségben történő bevitelét. E nélkül fogékonyabbá válhat különböző betegségekre és fertőzésekre, melyek nem csak fajtársaikra, hanem – szélsőséges esetben – ránk, emberekre is átterjedhetnek. Lássuk hát, mi mindenben segíthetnek a rostok kedvenceinknek?

 

Emésztési problémák megelőzése, enyhítése

 

Étrendünk alapvető részét képezik a rostok, és ez kutyáinkra is igaz. A megfelelő mennyiségben elfogyasztott rostok megelőzhetik a székrekedést, másrészről azonban a hasmenés kellemetlen tüneteit is megelőzhetik, enyhíthetik. A magasabb rosttartalmú étrend a kutya bélrendszerének működését is kiegyenlítettebbé teszi, ez pedig áltanos jóllétére, hangulatára is kihathat.

Jótékony tisztító hatásuknak köszönhetően a rostok által gördülékenyebben zajlik az emésztési folyamat is. Természetesen itt is az egyensúlyon van a hangsúly, a túl kevés vagy éppen túl sok rost fogyasztása megzavarhatja az emésztést, mely hosszabb távon jelentős gondokat okozhat a kutya egészsége – és a gazdi pénztárcájának – szempontjából is.

 

 

A répa nyers és párolt formában is kiváló rostforrás a kutya számára
A répa nyers és párolt formában is kiváló rostforrás a kutya számára
Fotó: k9ofmine.com

 

 

Segítség a fogyásban túlsúly esetén

 

Ha kutyánk túlsúllyal küzd, a bevitt rost megemelése nagyszerű módja lehet a fogyás elősegítésének. Hozzánk hasonlóan, ha kedvencünk hozzászokik a szükségesnél nagyobb mennyiségű eledel elfogyasztásához, akkor idővel az a megemelt adag lesz számára a normális. Annál kevesebbel nem fogja beérni a szervezete, a „jó öreg”, megszokott eledel pedig csak fokozhatja éhségérzetét, mely negatívan befolyásolja általános hangulatát is: könnyedén ingerlékennyé válhat, ez pedig további viselkedési problémák kialakulásának alapját adhatja. Egy izgatott, szorongó, agresszív vagy éppen letargikus, melankolikus kutya esetében a viselkedés javítása csupán tüneti kezelésként fog működni, amennyiben annak kiváltó oka a hiányos táplálás. Elsősorban ezt a helyzetet kell orvosolni, s ha az általános állatorvosi kivizsgáláson túl a minőségi táplálás és kiegészítők mellett is fennáll a probléma, akkor mindenképpen érdemes kutyakiképző szakember tanácsát is kikérni.

 

De térjünk vissza a testsúly kérdéséhez. Ha kutyánk túlsúlyának hátterében nem egészségi probléma (betegség, hormonális egyensúly felbomlása pl. pajzsmirigy-alulműködés, stb.), hanem a túlzásba vitt táplálás és a kevés testmozgás áll, akkor a magasabb rosttartalmú élelmiszerek bevezetése az étrendjébe kitűnő segítséget nyújthat. Ugyanis anélkül fogyaszthatja el a megszokott, nagyobb mennyiséget, hogy felesleges kalóriát vinne be szervezetébe, mely csak tovább súlyosbíthatná a helyzetet. Oly módon fog megszabadulni a plusz kilóktól, hogy közben nem érzi a kínzó éhséget. Velünk ellentétben kutyáink sajnos nem tudják értelmezni a diéta fogalmát, nem értik, hogy a kevesebb étel végső soron jót tesz majd nekik. A csökkentett adag miatt érzett éhség okozta ingerlékenység, szorongás és egyéb viselkedési problémák könnyedén megelőzhetőek a rostban gazdag táplálással.

 

Segítség a rák megelőzésében

 

A rostok emésztése során az ún. hasznos baktériumok közreműködésével a szerves anyagok rövidláncú zsírsavakká alakulnak át. E jótékony zsírsavak segíthetnek a károsodott vastagbél flórájának helyreállításában. A víz felszívása által a vastagbélben vándorló széklet mérete valamelyest megnőhet a rostoknak köszönhetően, e folyamat pedig „leadja” a jelet a kutya szervezetének az ürítés megkezdéséhez. A megfelelő gyorsaságú emésztési folyamat egyik előnye, hogy az ürülék rövidebb ideig tartózkodik a belekben, ezáltal kevésbé nyomódik neki a bélfalnak, közvetve pedig a beleket körülvevő szöveteknek, szerveknek. S hogy miért is fontos ez? Ha a széklet túl sokáig időzik a belekben, számos egészségi probléma alakulhat ki e területen kezdve a bélgyulladástól egészen a vastagbélrákig.

 

A bűzmirigy-gondok megelőzése

 

A kutya végbélnyílása mellett kétoldalt 1-1 mirigy helyezkedik el, melyek közismertebb neve a „bűzmirigy”. Kivezető nyílásuk a végbélnyílás mellett található, a széklet ürítésekor nyálkássá teszik a végbélnyílást, így könnyebben távozik a széklet. Ha e mirigyek nem képesek kiürülni, feltelhetnek és fájdalmas gyulladást okozhatnak. Tipikus jele, ha kutyánk sűrűn nyalogatja, rágcsálja végbélnyílását vagy „szánkázik”, igyekezvén megszabadulni a hátsójánál lévő feszítő érzéstől. Ha sűrűn kell ellátogatunk állatorvosunkhoz emiatt, érdemes átbeszélni vele a magasabb rosttartalmú étrend kipróbálását. A rostoktól ugyanis megnőhet a széklet mérete, mely segíthet a bűzmirigy természetes módon történő kiürítésében.

 

 

A cukorbetegség kialakulásának megelőzése

 

A kutya szervezete által emészthetetlen rostok lelassítják a tápanyag felszívódásának folyamatát, ezáltal a vércukorszint megemelkedése is lassabban történhet. Korántsem mutat olyan kiugró értéket, mint az értékes rostok elfogyasztásának hiánya esetén. Az emészthető rostok fermentálása (értsd: szerves anyagok átalakítása az emésztés során) szintén kihatással lehet a kutya inzulin iránti érzékenységére. Cukorbetegség gyanúja esetén kérdezzük ki állatorvosunkat a rostban gazdag táplálás lehetőségéről.

 

 

Az egészséges zöldségek és gyümölcsök is fontos részét képezhetik kutyánk étrendjének
Az egészséges zöldségek és gyümölcsök is fontos részét képezhetik kutyánk étrendjének
Fotó: 4dogs.co

 

 

Adjunk rostot az eledeléhez – de hogyan?

 

A megfelelő kutyaeledel megtalálása idő- és energiaigényes lehet, nem beszélve a dolog anyagi vonatkozásáról. Érdemes kikérni állatorvosunk vagy kutyatáplálkozási-szakértők véleményét ez ügyben – természetesen egészségi állapotának előzetes felmérése és az esetleges betegségek ismeretének tükrében. Nem biztos, hogy állapotára a magasabb rosttartalmú eledel jelenti majd a tökéletes megoldást, járjunk utána, szüksége van-e egyáltalán kedvencünknek ilyen jellegű étrendi változtatásra.

Ha azonban a rostban szegény táplálás a probléma, számos lehetőség áll rendelkezésünkre a speciális száraztápoktól kezdve az alternatív utakon át a mesterséges kiegészítőkig. A kutyaeledelek normális rosttartalma 4-5% között mozog, mely egy átlagos tápanyagszükségletű, egészséges kutya számára elegendőnek bizonyulhat. Ha kedvencünk szervezete, állapota ennél több rostot igényel, zöldségekkel is pótolhatjuk:

  • sütőtökpüré (sütőben sütve vagy vízben párolva, pépesítve)
  • párolt brokkoli, zöldbab
  • párolt spenót (mirelit püré helyett friss levelekből)
  • répa, retek, édesburgonya (nyersen, apróra reszelt formában vagy aprítva, párolva is adható)
  • főtt cékla (semmiképpen sem az ecetes, savanyított változat!)
  • natúr zabpehely (natúr joghurtba, kefírbe is keverhető)
  • lenmag, lenmagolaj (A-, B-, C-, D- és E-vitaminokban gazdag)
  • teljes kiőrlésű gabonából készült termékek (tartósítószer, mesterséges ízfokozó, cukor- és sómentes bio-változatban)

 

Fontos tisztában lennünk azzal is, hogy ha rostban gazdagabb étrendre váltunk, hosszabb távon az orvosolni kívánt probléma ellenkezőjébe is belefuthatunk. Az extra rost hozzáadását mindig gondosan kell monitorozni, ugyanis ha túlzásba esünk adagolásával, a túl sok rost kimoshatja a létfontosságú tápanyagokat. Ma már rosttartalmú kapszulák, tabletták, porok közül is választhatunk – beszerzésük előtt azonban beszéljük át állatorvosunkkal a kérdést!

 

 

Összegzés

 

Legtöbben nem szívesen dobunk ki feleslegesen több pénzt, ám éppen erre kerülhet sor, ha nem fordítunk figyelmet kutyánk étrendjének minőségére. Kis ráfordítással komoly egészségi gondok kialakulását előzhetjük meg, az idő hiánya nem lehet kifogás, ha imádott négylábúnkról van szó. Kölyök, felnőtt és idős korban eltérő összetételű eledelt igényel szervezetük, ezért is fontos, hogy minden lényeges összetevőt tartalmazzon, mely végső soron nem csak egészségre, hanem közérzetére, hangulatára és viselkedésére is kihathat. A minőségi táplálás és a szükséges módosítások végrehajtása hozzájárulhat kutyánk egészségi állapotának fenntartásában. Elvégre mind arra törekszünk, hogy még sokáig élvezhessük csillogó szemű, boldog kedvencünk társaságát, ugye?

 

 

Forrás: doggybakery.com
Indexkép forrás: 4dogs.co
Cikk első megjelenése: 2019. február 15.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Ehetnek a kutyák epret? Ehetnek a kutyák epret?
Ízlelhetjük apró szeletekre vágva, porcukorral meghintve vagy pürésítve, és akkor még nem is beszéltünk a mennyei eperlekvárról... Már a gondolatától is összefut az ember szájában a nyál! Nincs is min csodálkozni, ha a finomság illata kedvencünk figyelmét is felkelti. Adhatunk nekik epret?

Ehetnek a kutyák sonkát? Ehetnek a kutyák sonkát?
Bár az ünnepek már elmúltak, a húsvéti sonkából maradt falatokra még mindig áhítozhat kedvencünk. De kaphat belőle?

6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét 6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét
A kutyák rengeteg örömmel ajándékoznak meg minket, feltétel nélküli szeretetük mellett arra is mindig emlékeztetnek, hogy a boldogság olykor a legapróbb dolgokban rejlik. Mi tehetünk mi annak érdekében, hogy ők is kiegyensúlyozottak, vidámak legyenek?

Segítség! Kakit eszik a kutyám! Segítség! Kakit eszik a kutyám!
Undort vagy meglepetést válhat ki a gazdiból, amikor észreveszi, hogy kedvence ürüléket fogyaszt. Lássuk a lehetséges okokat és megoldási tippeket!

Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás
A rendszeres testmozgás fontos része a kutya életének: hozzájárul fizikai egészségéhez, elősegíti, hogy kiegyensúlyozott és boldog legyen. Ha pedig kutyánkkal együtt végezzük, kapcsolatunk is erősebbé válik. Milyen szempontokra figyeljünk, ha belevágunk a közös edzésbe?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Ebugatta JULIUS-K9 AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Négylábú Szeretetfutár Hírek - Címlapon
Négylábú Szeretetfutár
Árva Állatok Karácsonyfája - óriási szüksége van a segítségre az állatvédő egyesületnek Hírek - Címlapon
Árva Állatok Karácsonyfája - óriási szüksége van a segítségre az állatvédő egyesületnek