A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Egészség

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Csak még egy falatkát… avagy az elhízás veszélyei kutyánkra nézve

2020. augusztus 03., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség
Ízületi gyulladás, szívproblémák, légzési nehézségek… Bármennyire is aranyosan néznek ki dundin, az elhízás számos egészségügyi gondot okozhat kedvenceiknél. De mitől is híznak el a kutyák?"Annyira, de annyira édesen néz rám! Hát lehet neki ellenállni?" – tehetjük fel magunknak nap, mint nap a kérdést, mikor étkezés közben szeretett négylábúnk kikerekedett szemekkel bámul – felváltva – minket és a tányérunkat, valamint a kezünk ügyébe kerülő falatokat. S ha vajszívvel áldott meg a sors, kihívást jelenthet nemet mondani. Különösen az ünnepek közeledtével, mikor az év fáradalmait magunk mögött hagyva a szokásosnál is engedékenyebbé válhatunk.
 
Egyvalami azonban nem változik: kutyánk az év bármely napján képes elővenni könyörgő tekintetét az asztalnál vagy tévénézés alatt nasizásnál. Jaj, hát egy apró falat igazán semmiség… - győzködhetjük magunkat, ám ha sűrűn potyognak le a finomságok, kedvencünknek nemcsak szemei fognak kikerekedni, hanem ő maga is. 
 
Az elhízás az egyik leggyakoribb táplálkozással összefüggő betegség kutyáknál, a probléma globális jellegét jól mutatja, hogy a világ különböző tájairól származó felmérések szerint közel 40%-ra tehető a túlsúlyos kutyák aránya, és a klinikailag kórosan elhízott kategóriába esők száma is jelentős. A felmérések alapján a megkérdezett gazdik 95%-ának nem tűnt fel, hogy „gombócartúrtnak” ideje lenne leadni némi súlyfelesleget. Sokak szemében az átlagos megjelenésű kutya az, amelyik kissé dundi, azt viszont senki sem hallja szívesen, hogy kedvence dagi, így az eb-elhízás elleni küzdelem első lépéseként a tévhitek eloszlatása az igazi kihívás. 

 

Elhízás kutyáknál - Ez a pár falat még biztosan lemegy, pedig nem kellene
Elhízás kutyáknál - Ez a pár falat még biztosan lemegy, pedig nem kellene
Fotó: Twitter

 

De mitől hízik a kutyám?

 
A kutyák természetüknél fogva „potyalesők”, portyázó-vadászó életmódot folytató őseiktől örökölték abbéli tulajdonságukat, hogy szinte bármit képesek bekebelezni, amihez csak hozzáférhetnek. Az idők során kifejlesztett kölykös tekintet olyannyira igézően hat ránk, hogy könnyedén elérik vele, amit szeretnének. Vágyuk tárgya nem meglepő módon pedig leginkább „valami ehető”. Emellett természetesen számos tényező állhat az elhízás hátterében, lássuk, melyek ezek!
 
1. Túletetés
 
Az elhízás alapvető oka, ha felborul a felvett és leadott energia egyensúlya, vagyis a kutya több táplálékot fogyaszt el, mint amennyi a mozgásigényéhez szükséges. A száraztápok címkéjén szereplő, testsúlyhoz mért napi adag mennyisége kiindulási alapnak kiváló, ám nem feltétlen ideális a kedvencünk számára, életmódunkhoz mérten igényelhet kevesebbet vagy éppen többet is. 
 
A kutyák igénylik a napi rutint, a rendszeresség biztonságot nyújt számukra – nincs ez másként az etetésnél sem. Ha többen élünk egy háztartásban, család, barátok, lakótársak, egyezzünk meg abban, ki, mikor, mivel eteti a kutyát, és a vendégeinknek is adjuk értésére, hogy kaphat-e egy-egy falatkát, vagy sem. Ha mindenki össze-vissza eteti az ebet, nemcsak az elhízás, hanem a tápanyagban szegény, kiegyensúlyozatlan étrend veszélye is fennáll, ami emésztési gondok alapját képezheti (pl. hasmenés, székrekedés, hányás, puffadás), hosszú távon pedig emésztőrendszeri problémákhoz, felszívódási zavarokhoz, máj- és vesebetegséghez vezethet.
 
Az elhízás és a túlsúly veszélyei kutyáknál
Csak még egy falatkát... A kutyák szinte bármennyit képesek lennének megenni, aminek egyenes következménye az elhízás
Fotó: barkingroyalty.com

 

Érdemes megfigyelni, hogy az előírt eledel mennyiségénél változik-e a kutya testsúlya; ha elkezdenek felkúszni a plusz dekák, akkor valamelyest csökkenthetjük az adagot. Ha bizonytalanok vagyunk, kutyánknak mely eledelből – legyen az száraz, nedves vagy nyers – mennyit adjunk, kérjük ki állatorvosunk és kisállat-dietetikus tanácsát.

 
2. Mozgásszegény életmód 
 
A lakásban tartott ebeknél magasabb az elhízás kockázata, ugyanakkor tévhit, hogy a kert elegendő testmozgást nyújt. A kutyák szeretik a kényelmet és örömmel töltik el napjaikat pihengetéssel, néhány aktív időszakkal megfűszerezve. Önmaguktól nem fognak többet mozogni, a kevés mozgás pedig egyenes út a lassú, de biztos elhízáshoz, ezért is lényeges a kutya igényeit kielégítő, rendszeres testmozgás, legyen szó egy kiadós sétáról, játékról a parkban, kirándulásról vagy sporttevékenységről.
 
3. Ivartalanítás
 
Gyakran hibáztatják az ivartalanítást az elhízásért. Tény, hogy a műtétet követően megváltozik a hormonháztartás, valamelyest lassulhat az anyagcsere, a „jóllakottság-érzet” eltolódásával megnőhet a kutya táplálék iránti igénye, de ez még nem okoz önmagában elhízást. Helyes táplálás és megfelelő testmozgás mellett az ivartalanított kutyák egészséges testalkata is megőrizhető. Ha emellett mégis felszalad egy kis felesleg, az általában visszavezethető genetikai adottságra, esetleg betegségre; érdemes kivizsgálást kérni állatorvosunktól.
 
4. Genetikai hajlam
 
Fajtától függetlenül szinte bármelyik eb elhízhat, bizonyos fajták azonban hajlamosabbak rá, például: labrador retriever, tacskó, corgi, cocker spániel, beagle, terrierek és keverékeik. Mindebben szerepet játszhat a lassabb anyagcsere, az evés iránti szeretet és ellenállhatatlan cukiságuk is. Ha tudjuk magunkról, hogy imádjuk elhalmozni kedvencünket finomságokkal, de nincs lehetőségünk az igényeinek megfelelő rendszeres lemozgatásra, válasszunk inkább olyan fajtát, mely kevésbé hajlamos az elhízásra. 
 
Mennék én, de nem bírok - a túlsúly korlátozhatja a kutya mozgását, nehezebben jut levegőhöz is
Mennék én, de nem bírok - a túlsúly korlátozhatja a kutya mozgását, nehezebben jut levegőhöz is
Fotó: Pinterest
 
5. Életkor
 
Az 5-6 évnél idősebb kutyák esetében csökkenhet a testmozgás iránti igény, kevesebb kalóriát égetnek el, miközben az eledel mennyisége nem változik. Ha már ebben az életkorban is ki van kicsit kerekedve, az évek előrehaladtával a helyzet tovább romolhat, ezért ügyeljünk az életkornak és életmódnak megfelelő, kiegyensúlyozott étrendre. 
 
6. Betegségek, gyógyszerek
 
Az elhízás hátterében hormonális rendellenességek is állhatnak: pajzsmirigy-alulműködés, Cushing-kór, inzulinoma (a hasnyálmirigy inzulin-termelő sejtjenek daganatos megbetegedése), rák.
Bizonyos gyógyszerek rendszeres szedése megváltoztathatja a jóllakottság-érzetet, az állandó éhségérzet pedig arra késztetheti a kutyát, hogy minél több táplálékot vegyen magához. Ha kutyánk állapota miatt gyógyszeres kezelésre szorul, konzultáljunk állatorvosunkkal helyes táplálásáról is. 
 
7. Jutalomfalatok
 
Szeretjük kényeztetni kedvencünket, ám szívéhez nem csak a pocakján keresztül vezet az út. A kereskedelmi forgalomban kapható finomságok általában három méretben találhatóak meg: kis, közepes és nagy. Egy kisebb rágórúd tökéletes lehet egy 10-12 kg-os kutya számára, ám egy 3-4 kg-os apróságnak a napi kalóriamennyiséget is lefedheti, s ha emellé még megkapja reggelijét, vacsoráját, hamar felszaladhatnak a plusz dekák. Széles a választék, könnyen beleszaladhatunk a szénhidrátban, cukrokban és sóban gazdag falatokba is, melyek gyakori fogyasztása ártalmas lehet kedvencünk egészségére. 
Ügyeljünk a jutalomfalatok minőségére és mennyiségére! A kutyaiskolai foglalkozáson, tanításnál adagolt virsli, sajt, vagy a pusztán jókedvből osztogatott kekszek mennyiségét ajánlatos levonni a vacsora adagjából. Ha szeretünk sütni-főzni, készíthetünk kutyasütit otthon is, így mi magunk választhatjuk meg az egészséges összetevőket és azt is, miből mennyi kerüljön bele. 
 
Az elhízás a leggyakoribb táplálkozással összefüggő betegség kutyáknál - tegyünk ellene
Az elhízás a leggyakoribb táplálkozással összefüggő betegség kutyáknál - tegyünk ellene
Fotó: Pinterest
 
8. Rossz tanácsok
 
Az elhízás olyannyira gyakori napjainkban, hogy a dundibb kutyák látványához is könnyen hozzászokhatunk. Egy egészséges, fitt kutya láttán némelyeknek majd beleszakadhat a szívük („szegényem, olyan sovány, de meg kellene etetni”), és hangot is adhatnak véleményüknek. Konfliktusok forrása lehet még egy háztartáson belül is a kutya helyes táplálása. Érdemes szakértőhöz fordulni, és jobb esetben egy legyintéssel figyelmen kívül hagyni a jószándékú, ám téves tanácsokat.
 
 
Miért veszélyes az elhízás?
 
Elhízásról beszélünk, ha a felesleges zsír felgyülemlik a szervezetben, melynek eredményeként a testsúly a kutya számára optimális értéket min. 15%-kal meghaladja. Az állapot kihat a kutya életminőségére, várható élettartamára és általános egészségére:
 • mozgásszervi problémák
 • ízületi gyulladás, kopás
 • keresztszalag-szakadás
 • légzési nehézségek
 • szív- és érrendszeri betegségek
 • magas vérnyomás
 • emésztőrendszeri problémák (hányás, hasmenés, székrekedés, puffadás, gázok)
 • szaporodási képességek csökkenése
 • vemhességi, ellési, szoptatási nehézségek
 • kettes típusú cukorbetegség kialakulásának fokozott kockázata
 • bőrbetegségek
 • daganatos megbetegedések
 • fáradékonyság, letargia
Dundin cuki? Egy kövér kutya bármennyire is aranyos, szükségtelen az elhízás - segítséggel tud csak lefogyni
Dundin cuki? Egy kövér kutya bármennyire is aranyos, szükségtelen az elhízás - segítséggel tud csak lefogyni
Fotó: vettedpetcare.com
 
Ízületi gyulladás
 
Túlsúly esetén a normálisnál nagyobb teher nehezedik a kutya ízületeire, a csontokat összefogó porcok kopásnak indulnak, amely gyulladáshoz vezet az ízületben. Fájdalmas állapot, jelentősen beszűkítheti a mozgásteret, mely csak tovább fokozza az elhízást. Fájdalomcsillapítókkal és gyulladáscsökkentőkkel enyhíthető az állapot, de sokkal jobb megelőzni, melyhez elengedhetetlen az egészséges testsúly megtartása. 
 
Keresztszalag-szakadás
 
A térdízület elülső részén található keresztszalagok szakadása gyakori betegség, túlsúlyos ebeknél megnő a kockázata. A combcsontot és a sípcsontot összetartó szalagok fontos szerepet játszanak a térdízület stabilitásában, sérülésük esetén károsodik az ízület, a porc kopásnak indul, nehezíti a járást, sántaságot okoz. Műtéttel orvosolható, ám a gyógyuláshoz heteken át korlátozni kell a kutya mozgását. A plusz súlyok bármely méretű kutyánál hajlamosító tényezőnek számítanak, ezért itt is jobb a megelőzésre fektetni a hangsúlyt. 
 
Szívproblémák, légzési panaszok
 
Az elhízás kutyáinknál is szív- és érrendszeri betegségeket, magas vérnyomást és légzési nehézségeket okozhat. A rövid orrú fajtáknál és keverékeiknél komoly megterhelést ró a szervezetre az, hogy a külső-belső zsírpárnák közt elegendő levegőhöz jussanak. A túlsúly hajlamosíthat a légcsőkollapszusra és a gégébénulásra, kezelés nélkül a légutak súlyos elváltozása életveszélyes krízist eredményezhet.
 
Daganatos megbetegedések
 
A felesleges zsírok növelhetik bizonyos daganatok kialakulásának kockázatát. A zsírszövetekből képződő jóindulatú lipomák hiába jóindulatúak, ha méretük és/vagy elhelyezkedésük miatt kellemetlenséget okoznak a kutyának a mindennapokban, esetenként korlátozzák mozgását, nyomják belső szerveit, nehezítve ezzel egészséges működésüket. Műtéti eltávolításra szorulhatnak, mely szintén kockázatos lehet dundi ebeknél. A túlsúly emellett a belső szerveket érintő daganatokra is hajlamosíthat.
 
A túlsúly komoly teher a kutya ízületeire, egész szervezetére - hamar kifárad, inkább lefekszik pihenni
A túlsúly komoly teher a kutya ízületeire, egész szervezetére - hamar kifárad, inkább lefekszik pihenni
Fotó: rover.com
 
Altatási kockázat
 
Az elhízott kutya szíve és tüdeje is erőteljesebben dolgozik egy műtét alatt. A szervekre nehezedő nyomás miatt nehezebb kitágítania a mellkasát, így erőlködik, hogy levegőhöz jusson. Altatás követően tovább tarthat az ébredés is, mire kitisztul elméje, és újra tudatánál lesz.
 
Bőrbetegségek
 
A felgyülemlett zsírok okozta extra bőrrétegek miatt a kutya fogékonyabb a bőrirritációra és a bőrrétegekben megülő bakteriális, gombás fertőzésekre. A viszketést enyhítő vakarózás súlyosbíthatja az állapotot, a kellemetlen testszag, váladékozás és a bőrpír a kutyát is zavarja, színtelen, matt szőrzethez, szőrhulláshoz vezethet. A gyógykezelés hosszadalmas folyamat lehet antibiotikumokkal, gyógysamponos fürdetésekkel. Ha figyelünk kutyánk egészséges testsúlyára, e problémák java része elkerülhető. 
 
Az életminőség romlása
 
A plusz dekák, kilók cipelése komoly teher a kutya számára: lelassítják mozgását, nehezebben kelnek fel, hamarabb kifáradnak a sétától, és egyre kevésbé lesz kedve játszani, szaladgálni. Szeméből lassan kihunyhat a csillogás, és ami még ijesztőbb: az elhízás hónapokkal, akár 1-2 évvel is megrövidítheti kedvencünk életét! 
 
A felesleges súly lerakódását könnyebb megelőzni, mint a túlsúlyt eltünteni. Cikkünk folytatásában erről is olvashattok az elhízás felismerése és a teendők mellett. Tartsatok velünk!
 

Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

Forrás: akc.org, petmd.com
Indexkép forrás: barkingroyalty.com
Cikk első megjelenése: 2019. december 13.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Túlélők: a bájos kutya és gazdája együtt gyógyultak meg a rákbetegségből Túlélők: a bájos kutya és gazdája együtt gyógyultak meg a rákbetegségből
Egymás támaszai voltak életük legnehezebb időszakában – ma már együtt ünnepelhetik győzelmüket és bátran néznek szembe a jövővel, bármit is hozzon.

Könnyezés, csipásodás kutyáknál - Milyen betegségre utalhat? Könnyezés, csipásodás kutyáknál - Milyen betegségre utalhat?
A könnyezés a test természetes reakciója, hogy eltávolítsa a szembe jutott idegen anyagokat, ily módon segíti kedvencünket megszabadulni az irritációtól. Meddig normális és mikor érdemes állatorvoshoz fordulni?

Itt valami bűzlik… avagy mit árul el a kutya széklete? Itt valami bűzlik… avagy mit árul el a kutya széklete?
A kutya egészségi állapotának felméréséhez nemcsak azzal kell tisztában lennünk, mit fogyasztott el, hanem azzal is, mi távozik „hátul”.

Szinte hibátlanul szagolják ki a kutyák a koronavírust Szinte hibátlanul szagolják ki a kutyák a koronavírust
Akár egy hét alatt is képesek megtanulni a keresőkutyák a koronavírus minták szagának felismerését. Szaglásuk pedig csalhatatlan: elképesztő pontossággal képesek a minta azonosítására, annak jelzésére!

Miért kergeti a kutya a farkát? Miért kergeti a kutya a farkát?
Kölyökkorban szórakoztató, és nem is szembetűnő, ha a négylábú gyakran lohol a farka után. Mozgásába beleszédülve elesik, nagyot gurul a földön, majd alszik egy kicsit. Hiszen a farok kergetés fárasztó móka. Gondoljuk, majd kinövi, nem lesz ilyen bolondos…

8 jel, hogy a kutyád több időt szeretne veled tölteni 8 jel, hogy a kutyád több időt szeretne veled tölteni
Szófogadatlan, rombol, unalmában mindenfélével elfoglalja magát? A gazdi legnagyobb meglepetésére, holott csupán arról van szó, hogy több figyelmet és foglalkozást igényelne. Lássuk az árulkodó jeleket!

Honnan tudom, hogy túlsúlyos a kutyám és mit tehetek ellene? Honnan tudom, hogy túlsúlyos a kutyám és mit tehetek ellene?
Az elhízás veszélyei kedvenceinket sem kímélik - jól tudjuk, de vajon képesek vagyunk felismerni a túlsúlyra utaló jeleket? Hogyan szabadulhatunk meg a feleslegtől?

Miért támasztja a fejét a falnak? - “Head pressing” Miért támasztja a fejét a falnak? - “Head pressing”
Érdemes utánajárni a betegség kezdeti tüneteinek, ugyanis a fej lógatásáig jutott kórt már igen nehéz kezelni. Ha bármikor látjuk, hogy kutyánk a falat támasztja azonnal forduljunk állatorvoshoz!

Depressziós a kutyám? Depressziós a kutyám?
Étvágytalan, letargikus, elment a kedve a játéktól és a sétától? Bár sokunknak elképzelhetetlen, a depresszió sajnos kutyánkat is érintheti. Tudj meg többet az okokról és kezelési lehetőségekről!

3 dolog, amivel a legtöbb gazdi kedveskedni akar kutyájának, ám inkább árt vele 3 dolog, amivel a legtöbb gazdi kedveskedni akar kutyájának, ám inkább árt vele
Imádjuk őket, és mindent megtennénk értük - és a lehető legtöbb módon éreztetni is akarjuk ezt velük. Kutyáink azonban nem biztos, hogy ugyanúgy értelmezik a jeleket, mint mi - néhány ilyen szeretet-kimutatási módszerünkkel sokszor többet ártunk, mint használunk…

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Ebugatta AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Hírstart Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
A kutyák agya az emberekéhez hasonlóan dolgozza fel a beszédet Hírek - Címlapon
A kutyák agya az emberekéhez hasonlóan dolgozza fel a beszédet
10 pillanat, amiért gazdinak lenni jó! Hírek - Címlapon
10 pillanat, amiért gazdinak lenni jó!