A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu
Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Csak még egy falatkát… avagy az elhízás veszélyei kutyánkra nézve

2020. december 14., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség
Ízületi gyulladás, szívproblémák, légzési nehézségek… Bármennyire is aranyosan néznek ki dundin, az elhízás számos egészségügyi gondot okozhat kedvenceiknél. De mitől is híznak el a kutyák?"Annyira, de annyira édesen néz rám! Hát lehet neki ellenállni?" – tehetjük fel magunknak nap, mint nap a kérdést, mikor étkezés közben szeretett négylábúnk kikerekedett szemekkel bámul – felváltva – minket és a tányérunkat, valamint a kezünk ügyébe kerülő falatokat. S ha vajszívvel áldott meg a sors, kihívást jelenthet nemet mondani. Különösen az ünnepek közeledtével, mikor az év fáradalmait magunk mögött hagyva a szokásosnál is engedékenyebbé válhatunk.
 
Egyvalami azonban nem változik: kutyánk az év bármely napján képes elővenni könyörgő tekintetét az asztalnál vagy tévénézés alatt nasizásnál. Jaj, hát egy apró falat igazán semmiség… - győzködhetjük magunkat, ám ha sűrűn potyognak le a finomságok, kedvencünknek nemcsak szemei fognak kikerekedni, hanem ő maga is. 
 
Az elhízás az egyik leggyakoribb táplálkozással összefüggő betegség kutyáknál, a probléma globális jellegét jól mutatja, hogy a világ különböző tájairól származó felmérések szerint közel 40%-ra tehető a túlsúlyos kutyák aránya, és a klinikailag kórosan elhízott kategóriába esők száma is jelentős. A felmérések alapján a megkérdezett gazdik 95%-ának nem tűnt fel, hogy „gombócartúrtnak” ideje lenne leadni némi súlyfelesleget. Sokak szemében az átlagos megjelenésű kutya az, amelyik kissé dundi, azt viszont senki sem hallja szívesen, hogy kedvence dagi, így az eb-elhízás elleni küzdelem első lépéseként a tévhitek eloszlatása az igazi kihívás. 

 

Elhízás kutyáknál - Ez a pár falat még biztosan lemegy, pedig nem kellene
Elhízás kutyáknál - Ez a pár falat még biztosan lemegy, pedig nem kellene
Fotó: Twitter

 

De mitől hízik a kutyám?

 
A kutyák természetüknél fogva „potyalesők”, portyázó-vadászó életmódot folytató őseiktől örökölték abbéli tulajdonságukat, hogy szinte bármit képesek bekebelezni, amihez csak hozzáférhetnek. Az idők során kifejlesztett kölykös tekintet olyannyira igézően hat ránk, hogy könnyedén elérik vele, amit szeretnének. Vágyuk tárgya nem meglepő módon pedig leginkább „valami ehető”. Emellett természetesen számos tényező állhat az elhízás hátterében, lássuk, melyek ezek!
 
1. Túletetés
 
Az elhízás alapvető oka, ha felborul a felvett és leadott energia egyensúlya, vagyis a kutya több táplálékot fogyaszt el, mint amennyi a mozgásigényéhez szükséges. A száraztápok címkéjén szereplő, testsúlyhoz mért napi adag mennyisége kiindulási alapnak kiváló, ám nem feltétlen ideális a kedvencünk számára, életmódunkhoz mérten igényelhet kevesebbet vagy éppen többet is. 
 
A kutyák igénylik a napi rutint, a rendszeresség biztonságot nyújt számukra – nincs ez másként az etetésnél sem. Ha többen élünk egy háztartásban, család, barátok, lakótársak, egyezzünk meg abban, ki, mikor, mivel eteti a kutyát, és a vendégeinknek is adjuk értésére, hogy kaphat-e egy-egy falatkát, vagy sem. Ha mindenki össze-vissza eteti az ebet, nemcsak az elhízás, hanem a tápanyagban szegény, kiegyensúlyozatlan étrend veszélye is fennáll, ami emésztési gondok alapját képezheti (pl. hasmenés, székrekedés, hányás, puffadás), hosszú távon pedig emésztőrendszeri problémákhoz, felszívódási zavarokhoz, máj- és vesebetegséghez vezethet.
 
Az elhízás és a túlsúly veszélyei kutyáknál
Csak még egy falatkát... A kutyák szinte bármennyit képesek lennének megenni, aminek egyenes következménye az elhízás
Fotó: barkingroyalty.com

 

Érdemes megfigyelni, hogy az előírt eledel mennyiségénél változik-e a kutya testsúlya; ha elkezdenek felkúszni a plusz dekák, akkor valamelyest csökkenthetjük az adagot. Ha bizonytalanok vagyunk, kutyánknak mely eledelből – legyen az száraz, nedves vagy nyers – mennyit adjunk, kérjük ki állatorvosunk és kisállat-dietetikus tanácsát.

 
2. Mozgásszegény életmód 
 
A lakásban tartott ebeknél magasabb az elhízás kockázata, ugyanakkor tévhit, hogy a kert elegendő testmozgást nyújt. A kutyák szeretik a kényelmet és örömmel töltik el napjaikat pihengetéssel, néhány aktív időszakkal megfűszerezve. Önmaguktól nem fognak többet mozogni, a kevés mozgás pedig egyenes út a lassú, de biztos elhízáshoz, ezért is lényeges a kutya igényeit kielégítő, rendszeres testmozgás, legyen szó egy kiadós sétáról, játékról a parkban, kirándulásról vagy sporttevékenységről.
 
3. Ivartalanítás
 
Gyakran hibáztatják az ivartalanítást az elhízásért. Tény, hogy a műtétet követően megváltozik a hormonháztartás, valamelyest lassulhat az anyagcsere, a „jóllakottság-érzet” eltolódásával megnőhet a kutya táplálék iránti igénye, de ez még nem okoz önmagában elhízást. Helyes táplálás és megfelelő testmozgás mellett az ivartalanított kutyák egészséges testalkata is megőrizhető. Ha emellett mégis felszalad egy kis felesleg, az általában visszavezethető genetikai adottságra, esetleg betegségre; érdemes kivizsgálást kérni állatorvosunktól.
 
4. Genetikai hajlam
 
Fajtától függetlenül szinte bármelyik eb elhízhat, bizonyos fajták azonban hajlamosabbak rá, például: labrador retriever, tacskó, corgi, cocker spániel, beagle, terrierek és keverékeik. Mindebben szerepet játszhat a lassabb anyagcsere, az evés iránti szeretet és ellenállhatatlan cukiságuk is. Ha tudjuk magunkról, hogy imádjuk elhalmozni kedvencünket finomságokkal, de nincs lehetőségünk az igényeinek megfelelő rendszeres lemozgatásra, válasszunk inkább olyan fajtát, mely kevésbé hajlamos az elhízásra. 
 
Mennék én, de nem bírok - a túlsúly korlátozhatja a kutya mozgását, nehezebben jut levegőhöz is
Mennék én, de nem bírok - a túlsúly korlátozhatja a kutya mozgását, nehezebben jut levegőhöz is
Fotó: Pinterest
 
5. Életkor
 
Az 5-6 évnél idősebb kutyák esetében csökkenhet a testmozgás iránti igény, kevesebb kalóriát égetnek el, miközben az eledel mennyisége nem változik. Ha már ebben az életkorban is ki van kicsit kerekedve, az évek előrehaladtával a helyzet tovább romolhat, ezért ügyeljünk az életkornak és életmódnak megfelelő, kiegyensúlyozott étrendre. 
 
6. Betegségek, gyógyszerek
 
Az elhízás hátterében hormonális rendellenességek is állhatnak: pajzsmirigy-alulműködés, Cushing-kór, inzulinoma (a hasnyálmirigy inzulin-termelő sejtjenek daganatos megbetegedése), rák.
Bizonyos gyógyszerek rendszeres szedése megváltoztathatja a jóllakottság-érzetet, az állandó éhségérzet pedig arra késztetheti a kutyát, hogy minél több táplálékot vegyen magához. Ha kutyánk állapota miatt gyógyszeres kezelésre szorul, konzultáljunk állatorvosunkkal helyes táplálásáról is. 
 
7. Jutalomfalatok
 
Szeretjük kényeztetni kedvencünket, ám szívéhez nem csak a pocakján keresztül vezet az út. A kereskedelmi forgalomban kapható finomságok általában három méretben találhatóak meg: kis, közepes és nagy. Egy kisebb rágórúd tökéletes lehet egy 10-12 kg-os kutya számára, ám egy 3-4 kg-os apróságnak a napi kalóriamennyiséget is lefedheti, s ha emellé még megkapja reggelijét, vacsoráját, hamar felszaladhatnak a plusz dekák. Széles a választék, könnyen beleszaladhatunk a szénhidrátban, cukrokban és sóban gazdag falatokba is, melyek gyakori fogyasztása ártalmas lehet kedvencünk egészségére. 
Ügyeljünk a jutalomfalatok minőségére és mennyiségére! A kutyaiskolai foglalkozáson, tanításnál adagolt virsli, sajt, vagy a pusztán jókedvből osztogatott kekszek mennyiségét ajánlatos levonni a vacsora adagjából. Ha szeretünk sütni-főzni, készíthetünk kutyasütit otthon is, így mi magunk választhatjuk meg az egészséges összetevőket és azt is, miből mennyi kerüljön bele. 
 
Az elhízás a leggyakoribb táplálkozással összefüggő betegség kutyáknál - tegyünk ellene
Az elhízás a leggyakoribb táplálkozással összefüggő betegség kutyáknál - tegyünk ellene
Fotó: Pinterest
 
8. Rossz tanácsok
 
Az elhízás olyannyira gyakori napjainkban, hogy a dundibb kutyák látványához is könnyen hozzászokhatunk. Egy egészséges, fitt kutya láttán némelyeknek majd beleszakadhat a szívük („szegényem, olyan sovány, de meg kellene etetni”), és hangot is adhatnak véleményüknek. Konfliktusok forrása lehet még egy háztartáson belül is a kutya helyes táplálása. Érdemes szakértőhöz fordulni, és jobb esetben egy legyintéssel figyelmen kívül hagyni a jószándékú, ám téves tanácsokat.
 
 
Miért veszélyes az elhízás?
 
Elhízásról beszélünk, ha a felesleges zsír felgyülemlik a szervezetben, melynek eredményeként a testsúly a kutya számára optimális értéket min. 15%-kal meghaladja. Az állapot kihat a kutya életminőségére, várható élettartamára és általános egészségére:
 • mozgásszervi problémák
 • ízületi gyulladás, kopás
 • keresztszalag-szakadás
 • légzési nehézségek
 • szív- és érrendszeri betegségek
 • magas vérnyomás
 • emésztőrendszeri problémák (hányás, hasmenés, székrekedés, puffadás, gázok)
 • szaporodási képességek csökkenése
 • vemhességi, ellési, szoptatási nehézségek
 • kettes típusú cukorbetegség kialakulásának fokozott kockázata
 • bőrbetegségek
 • daganatos megbetegedések
 • fáradékonyság, letargia
Dundin cuki? Egy kövér kutya bármennyire is aranyos, szükségtelen az elhízás - segítséggel tud csak lefogyni
Dundin cuki? Egy kövér kutya bármennyire is aranyos, szükségtelen az elhízás - segítséggel tud csak lefogyni
Fotó: vettedpetcare.com
 
Ízületi gyulladás
 
Túlsúly esetén a normálisnál nagyobb teher nehezedik a kutya ízületeire, a csontokat összefogó porcok kopásnak indulnak, amely gyulladáshoz vezet az ízületben. Fájdalmas állapot, jelentősen beszűkítheti a mozgásteret, mely csak tovább fokozza az elhízást. Fájdalomcsillapítókkal és gyulladáscsökkentőkkel enyhíthető az állapot, de sokkal jobb megelőzni, melyhez elengedhetetlen az egészséges testsúly megtartása. 
 
Keresztszalag-szakadás
 
A térdízület elülső részén található keresztszalagok szakadása gyakori betegség, túlsúlyos ebeknél megnő a kockázata. A combcsontot és a sípcsontot összetartó szalagok fontos szerepet játszanak a térdízület stabilitásában, sérülésük esetén károsodik az ízület, a porc kopásnak indul, nehezíti a járást, sántaságot okoz. Műtéttel orvosolható, ám a gyógyuláshoz heteken át korlátozni kell a kutya mozgását. A plusz súlyok bármely méretű kutyánál hajlamosító tényezőnek számítanak, ezért itt is jobb a megelőzésre fektetni a hangsúlyt. 
 
Szívproblémák, légzési panaszok
 
Az elhízás kutyáinknál is szív- és érrendszeri betegségeket, magas vérnyomást és légzési nehézségeket okozhat. A rövid orrú fajtáknál és keverékeiknél komoly megterhelést ró a szervezetre az, hogy a külső-belső zsírpárnák közt elegendő levegőhöz jussanak. A túlsúly hajlamosíthat a légcsőkollapszusra és a gégébénulásra, kezelés nélkül a légutak súlyos elváltozása életveszélyes krízist eredményezhet.
 
Daganatos megbetegedések
 
A felesleges zsírok növelhetik bizonyos daganatok kialakulásának kockázatát. A zsírszövetekből képződő jóindulatú lipomák hiába jóindulatúak, ha méretük és/vagy elhelyezkedésük miatt kellemetlenséget okoznak a kutyának a mindennapokban, esetenként korlátozzák mozgását, nyomják belső szerveit, nehezítve ezzel egészséges működésüket. Műtéti eltávolításra szorulhatnak, mely szintén kockázatos lehet dundi ebeknél. A túlsúly emellett a belső szerveket érintő daganatokra is hajlamosíthat.
 
A túlsúly komoly teher a kutya ízületeire, egész szervezetére - hamar kifárad, inkább lefekszik pihenni
A túlsúly komoly teher a kutya ízületeire, egész szervezetére - hamar kifárad, inkább lefekszik pihenni
Fotó: rover.com
 
Altatási kockázat
 
Az elhízott kutya szíve és tüdeje is erőteljesebben dolgozik egy műtét alatt. A szervekre nehezedő nyomás miatt nehezebb kitágítania a mellkasát, így erőlködik, hogy levegőhöz jusson. Altatás követően tovább tarthat az ébredés is, mire kitisztul elméje, és újra tudatánál lesz.
 
Bőrbetegségek
 
A felgyülemlett zsírok okozta extra bőrrétegek miatt a kutya fogékonyabb a bőrirritációra és a bőrrétegekben megülő bakteriális, gombás fertőzésekre. A viszketést enyhítő vakarózás súlyosbíthatja az állapotot, a kellemetlen testszag, váladékozás és a bőrpír a kutyát is zavarja, színtelen, matt szőrzethez, szőrhulláshoz vezethet. A gyógykezelés hosszadalmas folyamat lehet antibiotikumokkal, gyógysamponos fürdetésekkel. Ha figyelünk kutyánk egészséges testsúlyára, e problémák java része elkerülhető. 
 
Az életminőség romlása
 
A plusz dekák, kilók cipelése komoly teher a kutya számára: lelassítják mozgását, nehezebben kelnek fel, hamarabb kifáradnak a sétától, és egyre kevésbé lesz kedve játszani, szaladgálni. Szeméből lassan kihunyhat a csillogás, és ami még ijesztőbb: az elhízás hónapokkal, akár 1-2 évvel is megrövidítheti kedvencünk életét! 
 
A felesleges súly lerakódását könnyebb megelőzni, mint a túlsúlyt eltünteni. Cikkünk folytatásában erről is olvashattok az elhízás felismerése és a teendők mellett. Tartsatok velünk!
 

Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

Forrás: akc.org, petmd.com
Indexkép forrás: barkingroyalty.com
Cikk első megjelenése: 2019. december 13.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Közel 16 ezer kilogramm száraz tápot adományoztak a SPAR vásárlói a kisállatoknak Közel 16 ezer kilogramm száraz tápot adományoztak a SPAR vásárlói a kisállatoknak
Eredményesen zárult az Országos Állatvédőrség Alapítvány és a SPAR Magyarország szervezésében megvalósult kétnapos állateledelgyűjtő akció. 2021. május 15-16-án az INTERSPAR áruházakban a „Mancs a bajban!” elnevezésű kezdeményezés során kutya száraz tápból több mint 14 ezer kilogramm, macska száraz tápból pedig mintegy 2 ezer kilogramm gyűlt össze a vásárlók adományainak köszönhetően.

Hogyan adjuk be kutyánknak a gyógyszert? 12 tipp a cél eléréséhez Hogyan adjuk be kutyánknak a gyógyszert? 12 tipp a cél eléréséhez
Kutyánk iránt elkötelezett, gondos gazdiként jól tudjuk, hogy kedvencünknek is szüksége lehet kezelésekre. Mit tegyünk, ha gyógyszert kell szednie? Hogyan változtassuk élménnyé azt, amit legszívesebben mi is elkerülnénk?

Új kutya érkezik a családba – 8 érv a mielőbbi állatorvosi látogatás mellett Új kutya érkezik a családba – 8 érv a mielőbbi állatorvosi látogatás mellett
Az új családtag érkezése megannyi izgalommal jár, akkor is, ha négylábú. Ahogy magunkhoz vesszük választottunkat, felkerülhet a rózsaszín szemüveg is, hiszen olyan édes! Szeretnénk, hogy jól érezze magát és egészséges legyen – ehhez pedig elengedhetetlen egy látogatás az állatorvoshoz, minél előbb!

Fülproblémák kutyáknál – Tünetek és teendők Fülproblémák kutyáknál – Tünetek és teendők
A kutyafül. Kicsi, nagy, háromszögalakú, ovális vagy kerek. Hegye mutathat felfelé, lóghat lefelé vagy hetykén megtörik, és igazán bájos megjelenést kölcsönöz viselőjének. De mi történik, ha a fül megbetegszik? Hogyan segíthetünk kedvencünknek?

Szopornyicás rókákat találtak - kutyánkra is veszélyes a betegség, életmentő lehet a megelőzés! Szopornyicás rókákat találtak - kutyánkra is veszélyes a betegség, életmentő lehet a megelőzés!
A BirdMania - Madárpark és Vadmadár-mentőközpont közzétett felhívása szerint rövid időn belül már a második szopornyica fertőzött róka került hozzájuk. A fertőzés a kutyákra is veszélyes, életmentő lehet a megelőzés!

Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája? Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája?
Kedvenceink szájszaga amellett, hogy kellemetlen, komoly gondot is jelezhet. Mi minden állhat a hátterében, és hogyan segíthetünk kutyánknak?

Furcsa jelenség kutyáknál: a „fordított tüsszentés” Furcsa jelenség kutyáknál: a „fordított tüsszentés”
Bármennyire is ijesztően hangzik, ritkán ad okot komoly aggodalomra. Mi állhat a hátterében és hogyan segíthetünk kedvencünknek a görcsös roham idején?

Papilloma - a kutyáknak is lehetnek szemölcsei Papilloma - a kutyáknak is lehetnek szemölcsei
Furcsa dudorok a kutya szájában? Kerek vagy levélformájú kinövések végtagjain, talpán? A papillomák többnyire ártalmatlanok, de kellemetlenné is válhatnak, ha túlságosan megnőnek. Mit kell tudnunk róluk?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH EB OVO Közhasznú Egyesület MOL Nyrt. AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Befolyásolja a kutyák iránti szeretetünket az, hogy a világ mely pontján élünk? Hírek - Címlapon
Befolyásolja a kutyák iránti szeretetünket az, hogy a világ mely pontján élünk?
Te is úgy várod a karácsonyt, ahogy ez a kutya? Hírek - Címlapon
Te is úgy várod a karácsonyt, ahogy ez a kutya?
fb-text