A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Lehetnek a kutyák is cukorbetegek?

2015. március 05., 07:00


Szerző: kiberov


Kategória: Egészség




A válasz? Igen. A kialakulás legfőbb oka az elhízás lehet! Két fajtája van. Az egyik a diabetes mellitus, a másik a nagyon ritkán előforduló diabetes insipidus .



 A Diabetes mellitus  az állatok életének későbbi szakaszában, általában hat és kilenc év között alakulhat ki és az előfordulási aránya magasabb a nőstényeknél. Bár lehet genetikai oka is, de az esetek túlnyomó többségénél diétával és testmozgással megelőzhető. Cukorbetegség a kutyáknál sem gyógyítható, de korai diagnózis esetén megfelelő keretek között tartható. A kezelése a kutyáknál azonos módon történik, mint az embernél: szigorú diéta, rendszeres testmozgás, és ha szükséges, akkor inzulin injekció is.


A diabetes kialakulásának folyamata és tünetei

 

A diabetes mellitus esetében a hasnyálmirigy nem képes megfelelő mennyiségű inzulint termelni.
Az inzulin segítségével jut be vércukor a véráramból a sejt belsejébe. A glükóz (szőlőcukor, vércukor) biztosítja a sejtek energiaszükségletének legnagyobb hányadát az élet során. Inzulin hiányában a glükóz nem képes belépni a sejt belsejébe, és részt venni ezekben a folyamatokban. Ilyenkor felgyülemlik a vérben, és ez olyan történések sorozatát indítja el a szervezetben, amely végzetessé válhat.
Ha nincs inzulin, a sejt energiahiányossá válik, azaz éhezik. A szervezet ilyenkor nem tehet mást, minthogy a raktáraihoz nyúl: elkezdi lebontani a zsírt és a fehérjéket. Ezek az ún. alternatív energiaforrások. Ennek következtében a kutya próbál ugyan többet enni, sőt, farkasétvágya van, de mégis fogy. A szervezet közben próbál a felesleges cukormennyiségtől megszabadulni, és a vizelettel kiválasztani azt. Mivel a szőlőcukor egy olyan aktív molekula, ami magával viszi a vizet, az állat vizeletének mennyisége nagymértékben megnő. Hogy elkerülje a kiszáradást, a kutya egyre többet és többet kezd el inni.

 

A német juhászkutyák hajlamosabbak a cukorbetegségre - Fotó: dogster.com

 

A cukorbetegség négy legfőbb tünete: 

  • súlyvesztés
  • megnőtt vízfogyasztás
  • megnőtt étvágy
  • nagy mennyiségű vizelet ürítése

A cukorbetegség ritkább formája a diabetes insipidus. Ebben az esetben a kutya szervezete képtelen megtartani a vizet. Ennek oka lehet az agyalapi mirigy rendellenes működése (fejsérülés miatt) vagy vesebetegség is.

 

A betegség következményei

 

Amennyiben nem kezelik a betegséget, akkor az első, amit „ megtámad” az a szem és a vese. A cukorbeteg kutyák fokozottan ki vannak téve a szürkehályog kialakulásának, ami  akár vaksághoz is vezethet. A vércukorszint változás vesenagyobbodással és húgyúti fertőzésekkel is járhat.

 

Hogyan diagnosztizálható a  cukorbetegség?

 

Bár nem bizonyítható, de nagyobb valószínűséggel lesz cukorbeteg az a kutya, aki túlsúlyos vagy hajlamos erre, mint az, amelyik fegyelmezett étrenddel és rendszeres testmozgással él.

Amennyiben a fent említett tünetek jelentkeznek, az állatorvos vér-és vizeletvizsgálattal azonnal meg tudja állapítani, hogy  a betegség kialakult már vagy sem.


Gyógyítható-e a kutyák cukorbetegsége?

 

A diagnosztizált cukorbetegség a kutyáknál sem gyógyítható, de ugyanúgy kezelhető, mint az embereknél.

 

Inzulin injekció beadása - Fotó: dogster.com


Állatorvos állandó felügyelete mellet egy módosított táplálkozással, rendszeres testmozgással , és akár inzulin injekció adásával nagyon sokáig élhetnek még tovább. Fontos tudni, hogy ebben az esetben is hátralévő életükben egy sokkal szigorúbb életmód szerint kell élniük, mint előtte, ami egy nagyfokú elhivatottságot és fegyelmezettséget követel a kutya gazdájától is!

 

Hogyan előzzük meg a cukorbetegséget?

 

Bizonyos kutyafajtáknál a diabetes kialakulásának kockázata sokkal magasabb, mint egyébként.

Az alábbi fajták hajlamosabbak a cukorbetegség kialakulására: 

  • Beagle, bichon frise, tacskó, németjuhász, Golden Retriever, farkasspicc, törpe pinscher, schnauzer, uszkár, puli, szamojéd, Spitz, és bizonyos terrier fajták (Australian , Cairn, és Fox).

A genetikai hajlam csak annyit jelent, hogy nagyobb a valószínűsége a cukorbetegség kialakulásának, de ez nem azt jelenti, hogy ezekből a fajtákból származó egyedek mind azok is lesznek.
Kortól és fajtától függetlenül a nőstényeknél nagyobb az esély a diabetesre, amit ivartalanítással csökkenteni lehet.

Egy szabályos, jól adagolt étrenddel és a rendszeres, napi testmozgással megelőzhető a betegség kialakulása. Ezzel szemben a kiegyensúlyozatlan táplálkozás és az elégtelen testmozgás mind-mind  elvezethetnek oda, hogy cukorbeteg legyen a kutyánk, főleg, ha már túl van élete „delén”.

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Forrás: dogster.com

Témába vág

Betegségre is utalhat, ha a kutya folyton szomjas, túl sokat iszik Betegségre is utalhat, ha a kutya folyton szomjas, túl sokat iszik
A fokozott szomjúságérzet gyakran átmeneti állapot kutyáknál, ám ha hosszabb időn át fennáll, vagy egyéb tünetek kísérik, jelezhet egészségügyi problémát. Tudj meg többet a lehetséges okokról!

Miért pöttyös a kutyám nyelve? Miért pöttyös a kutyám nyelve?
A kutyák számos érdekességet tartogatnak számunkra. Néhányuknak nemcsak a bundáját, hanem még a nyelvét is pöttyök színesítik. Mi okozza és mikor kell betegségre gyanakodnunk?

Cukorbetegség kutyáknál - 5 tipp a megelőzéshez Cukorbetegség kutyáknál - 5 tipp a megelőzéshez
A cukorbetegség egyre szélesebb körben terjed, ma már azt is tudjuk, hogy nemcsak az embereket, de a kutyákat is veszélyezteti. Mit tehetünk annak érdekében, hogy megelőzzük a bajt?

Elő a kamerával! 5 tipp az imádnivaló kutyafotókért Elő a kamerával! 5 tipp az imádnivaló kutyafotókért
Csillogó tekintet, pajkos fülek, imádnivaló mosoly a pofiján - ugye milyen jó lenne megörökíteni egy csodás fényképen? Néha nem is olyan egyszerű, de egy kis kreativitással már készülhetnek is a szuper fotók kedvencedről!

Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája? Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája?
Kedvenceink szájszaga amellett, hogy kellemetlen, komoly gondot is jelezhet. Mi minden állhat a hátterében, és hogyan segíthetünk kutyánknak?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Beagle Club Online MTI Hírstart AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Egy reklám, amit nem tudsz nem-végignézni! Hírek - Címlapon
Egy reklám, amit nem tudsz nem-végignézni!
Ötszáznál is több kutyának sikerült menedéket biztosítani a télen Hírek - Címlapon
Ötszáznál is több kutyának sikerült menedéket biztosítani a télen