A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Ehetnek a kutyák fahéjas ételeket?

2023. november 27., 15:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Ki tudna ellenállni egy mennyei fahéjas finomságnak? Ugye, hogy még kedvencünk sem? De milyen hatással van rájuk a fahéj?



 

Szerencsére a fahéj nem tartozik a mérgező fűszerek közé, de azért arra érdemes odafigyelni, hogy nagyobb mennyiség elfogyasztása esetén kellemetlen tünetek léphetnek fel. Hashajtó hatással bírhat, így ha kedvencünk érzékeny gyomrú, jobb, ha kihagyjuk a fahéjat a neki sütött kutyakekszekből.

 

Cukorbeteg kutyáknál pedig azért lehet problémás, mert a fahéj (szintén nagyobb mennyiségben) csökkentheti a vércukorszintet, felborítva ezáltal a gondosan kialakított gyógyszeres terápiát.

 

 

Fahéj - szeretjük, de kaphat belőle a kutya?
Fahéj - szeretjük, de kaphat belőle a kutya?
Fotó: slowfoodgroup.com

 

 

Magas koncentrátumban (pl. fahéjolaj) bőrre kerülve irritációt és érzékenységet okozhat, tünetei: kipirosodás, égő érzés, felhólyagosodás. Ahhoz elég nagy mennyiségben kellene a kutyának fahéjat fogyasztania, hogy ajkain vagy szájában probléma keletkezzen, de ha történetesen fahéjfát nevelgetünk otthon, és távollétünkben megrágja a kutya a kérgét, akkor bizony állatorvosi látogatásra is számíthat.

 

Legalább ilyen fontos, hogy tartsuk távol kedvencünket a sütés-főzéshez előkészített fahéjaromától, a fahéjrudakkal ellátott díszektől, és az aromaterápiában használatos fahéjolajat is olyan helyen tároljuk, ahol a kutya nem férhet hozzá!

 

 

Fahéjas csiga - A kutyák sem tudnak ellenállni neki
Fahéjas csiga - A kutyák sem tudnak ellenállni neki, mégis jobb, ha nem esznek belőle
Fotó: click2houston.com

 

 

Ha valamilyen módon mégis hozzáfért az őrölt fahéjhoz, nemcsak az okozhat gondot, ha belenyal, de az is, ha belélegzi a port, mivel rendkívül irritáló. Jellemző tünetek: köhögés, nehézlégzés, fulladás, súlyos esetben hörgőgörcs.

 

A pékségekben és a boltok polcain található fahéjas termékekkel is legyünk óvatosak, mert tartalmazhatnak olyan összetevőket, melyek a kutya számára toxikusak, ilyen például a csokoládé, a mazsola, a nyírfacukor (xilit), a makadámdió és a szerecsendió. Ez utóbbi nagyobb mennyiségben megemelheti a vérnyomást, gyomorrontást, alhasi fájdalmakat, szapora szívverést, és még hallucinációkat is okozhat! Megjegyeznénk, hogy e tünetek embereknél is mutatkozhatnak, ha túl sok szerecsendió kerül az édességbe vagy italba.

 

 

Karácsonyi dísz fahéjjal - Tartsuk távol a kutyától
Karácsonyi dísz fahéjjal - Tartsuk távol a kutyától
Fotó: dogfoodguide.com

 

 

Mindig olvassuk el a címkét, mielőtt megkóstoltatnánk a kész fahéjas nasit kutyusunkkal! A legjobb, ha mi magunk készítjük el otthon a neki szánt sütit, kekszet, hiszen így pontosan tudjuk, mi kerül bele – természetesen csakis kutyabarát alapanyagokból! Ez egyébként minden ennivalóra vonatkozik: csak olyanból adjunk kutyusunknak, amit biztonsággal fogyaszthat.

 

Ha pedig vendégeket fogadunk, kérjük meg őket arra, hogy ne adjanak neki falatkákat, de ha nagyon szeretnének, előbb kérdezzék meg a gazdit. Készíthetünk egy listát is arról, mit nem ehet a kutyus, függesszük ki jól látható helyre, például a hűtőre.

 

 

 

Vigyázzunk rájuk az ünnepek alatt is!

 

 

 

 

Jótékony fűszerek és gyógynövények kutyáknak - Kutyabarát helyek

Tápanyagokban gazdag fűszereink és gyógynövényeink igazi áldásként hatnak egészségünkre. Antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságaiknak hála hozzájárulnak szervezetünk megfelelő működéséhez. Jótékony hatásaikat kedvenceink is megérezhetik. Lássuk, mit és hogyan adhatunk nekik a természet patikájából!

 

Forrás: petpoisonhelpline.com, petmd.com
Indexkép forrás: slowfoodgroup.com/praxistipp.chip.de
Cikk első megjelenése: 2022. december 07.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Emésztőrendszeri zavarok? Lehet, hogy Irritábilis bél szindrómával (IBS) küzd a kutyánk! Emésztőrendszeri zavarok? Lehet, hogy Irritábilis bél szindrómával (IBS) küzd a kutyánk!
Csakúgy, mint az embereknél, az irritábilis bél szindróma, vagyis IBS a kutyák esetében is emésztőrendszeri panaszokat okoz. Bár náluk jóval ritkábban fordul elő, mégis fontos tudnunk róla.

Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell
Bármennyire is nem szeretünk gondolni rá, fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a betegségekkel, melyek hamar leverhetik lábukról kiskedvencünket. Ismerjük fel a jeleket!

Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét? Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét?
Kedvelt nassolnivalónk, a csokoládé sajnos már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat kedvencünk egészségére nézve. Mitől minősül mérgezőnek, és mit tehetünk, ha kutyánk csokoládét fogyasztott?

Honnan tudom, hogy lázas a kutyám? Honnan tudom, hogy lázas a kutyám?
És mit tehetek, hogy segítsek neki?

Betegségre is utalhat, ha a kutya folyton szomjas, túl sokat iszik Betegségre is utalhat, ha a kutya folyton szomjas, túl sokat iszik
A fokozott szomjúságérzet gyakran átmeneti állapot kutyáknál, ám ha hosszabb időn át fennáll, vagy egyéb tünetek kísérik, jelezhet egészségügyi problémát. Tudj meg többet a lehetséges okokról!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. EB OVO Közhasznú Egyesület MOL Nyrt. Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Egy ritka terrierfajta lett Amerika legszebb kutyája 2023-ban Hírek - Címlapon
Egy ritka terrierfajta lett Amerika legszebb kutyája 2023-ban
Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi? Hírek - Címlapon
Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi?