A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Ízlelés kutyáknál – Hogyan érzik kedvenceink az ízeket?

2023. november 12., 14:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Bár a kutyák elsősorban orrukat használják a világ felfedezéséhez, a többi érzékszervüket is segítségül hívják, így az ízlelésnek is nagyon fontos szerepe van. De milyen ízeket éreznek?



 

Úgy tűnik, a kutyák szinte bármit hajlandóak lennének megenni, még olyasmit is, aminek a gondolatától is fintorogni kezdünk. Szemét, ürülék, döglött állatok, rothadó növényi maradványok mellett persze a műanyag és textil termékek, játékok is rajta vannak a listán... A kutyák között is akadnak válogatósak, akik alaposan meggondolják, belekóstoljanak-e a gazdi által felkínált ennivalóba. De mi alapján döntik el, hogy valami finom vagy sem? Mi az, ami ízleni fog, és mi az, amitől még az ő hátukon is feláll a szőr? Vannak egyáltalán ízlelőbimbóik?

 

Igen, a kutyák is rendelkeznek ízlelőbimbókkal, képesek arra, hogy érezzék különböző dolgok ízét. Ha megnézzük a tükörben a nyelvünket, láthatjuk, hogy apró dudorok (ízlelőszemölcsök) vannak rajta, ezeken találhatóak a még apróbb ízlelőbimbók. Számuk kb. 9000-re tehető, míg kutyáknak kb. 1700 ízlelőbimbója van – jóval kevesebb tehát a miénknél, ezért is lehet az, hogy azt is megeszik, amit szerintünk nagyon nem kellene. Az ízleléshez azonban nemcsak arra van szükség, hogy megkóstoljunk valamit, hanem nyálra is, mert csak annak érezhetjük az ízét, ami nyálban oldódik.

 

 

Az ízlelés már kölyökkorban kialakul a kutyáknál, megelőzi a látást és a hallást
Az ízlelés már kölyökkorban kialakul a kutyáknál, megelőzi a látást és a hallást
Fotó: iStock

 

 

Ízlelés – az elsők között

 

Az ízlelés már néhány hetes korban kifejlődik a kölyköknél, az érzékelés egyik legkorábban kialakuló része. A kiskutyák szeme 10-14 napos korukban kezd el kinyílni, fülük pedig csak napok múltán, tehát az ízlelés megelőzi a látást és a hallást is. Idős korba lépve a kutya ízlelőbimbóinak száma fokozatosan csökken, és a szaglása is gyengülhet – ezek együttesen hozzájárulhatnak ahhoz, hogy válogatóssá válik, és már az étvágya „sem a régi”.

 

Minden egyes ízlelőbimbónak megvan a képessége arra, hogy minden egyes ízt érezzen, amennyiben az elég erős. A nyelv különböző részein található ízlelőbimbók valamivel érzékenyebbek bizonyos ízekre, így például a keserű és a savanyú ízt a nyelv hátulsó részén, míg az édes és sós ízeket inkább a nyelv elülső részén érezni.

 

 

Ízlelőbimbók – finomra hangolva

 

A kutyák emellett speciális ízlelőreceptorokkal is rendelkeznek, melyek segítenek nekik kiválasztani a húst, zsírokat és a húsokhoz fűződő vegyületeket. Ősidőkre nyúlik ez vissza, amikor elődeik étrendjének fő elemét a hús képezte.

 

Az, hogy a miénknél kevesebb ízlelőbimbóval rendelkeznek, megmagyarázhatja, miért nem képesek különbséget tenni hasonló ízek között. Például a hús típusa (csirke, sertés, marha) vagy különféle bogyós termésű gyümölcsök (málna, eper, áfonya, szeder, stb.) nagyjából egyformának tűnnek számukra, vagy megeszi a kutya vagy nem, és persze az elkészítés, tálalás módja is kihathat erre.

 

 

Epret a kutyának - Kölyökkorban óvatosan a mennyiséggel
A bogyós termésű gyümölcsök nagyjából hasonló ízűnek tűnnek a kutyák számára
Fotó: faiye.net

 

 

Ízlelőbimbók a víz érzékeléséhez

 

Egy másik érdekesség az a tulajdonság, miszerint bizonyos ízlelőbimbók kifejezetten a víz ízére vannak hangolva. Ez a képesség macskáknál és más húsevő állatoknál is megtalálható – embereknél hiányzik. A kutya nyelvének hegyén olyan ízlelőbimbók vannak, melyek speciális érzékelősejtjei a vízre reagálnak, miközben az állat iszik. A szomjúság és a táplálkozás fokozza érzékenységüket, emiatt isznak többek azután, hogy elfogyasztották eledelüket.

 

 

Az ízlelőbimbók és a szaglás kapcsolata

 

A szaglás és ízlelés között szoros kapcsolat áll fenn kutyáinknál is. Egy étel vagy tárgy illata felerősítheti annak ízét, ezért nagyon fontos szerepet játszik abban is, milyennek érzi a kutya például a vacsorája ízét. Emellett a szájpadláson található speciális szerv is „beleszól” abba, hogyan ízlel valamit a szagláson keresztül. Amikor a kutya megszimatol valamit, az illatmolekulák bekerülnek orrába, majd innen az agyba, és így információt kap annak ízéről is. Ezért is van az, hogy sok kutya előbb megszaglássza a földön lévő dolgot, és csak azután kóstol bele (ha egyáltalán), vagy a kezünkben lévő finomságot, amit aztán vagy elfogad vagy nem. Más esetekben, amikor úgy tűnik, gondolkodás nélkül ront rá valami általa ehetőnek vélt dologra, orra már jóval előbb  munkához látott, hiszen tudjuk jól, a kutyák bizonyos szagokat sokkal nagyobb távolságról is megéreznek, mint mi.

 

 

Mindig legyen könnyen elérhető, friss, de nem hideg víz a kutya előtt!
A kutyáknál speciális ízlelőbimbók segítik a víz ízének érzékelését
Fotó: community.petco.com

 

 

Édes, sós, fűszeres, savanyú, keserű – érzik ezeket a kutyák?

 

Náluk is megvannak ugyanazok a receptorok, mint nálunk, de esetükben a sós ízeket érzékelő sejtek jóval kifinomultabbak. Ez is annak az eredménye, hogy őseik húsban gazdag étrenden éltek, amely alapvetően több sót tartalmaz. Ily módon nem volt arra szükségük, hogy a szervezetük egészséges működéséhez fontos sómennyiséget más forrásból szerezzék be (mint például lovaknál télen a nyalósó). A sós ételeket emiatt kevésbé találják vonzónak – persze legtöbbször nem utasítják vissza, ha amúgy finom az illatot árasztanak.

 

Az édes ízeket ezzel szemben nagyon is szeretik, ami eredhet abból, hogy az ősidőkben étrendjüket vadon termő gyümölcsökkel és zöldségekkel egészítették ki. Ma sem vetik meg ezeket, és szerencsére számos egészséges zöldség és gyümölcs közül választhatunk, ha kedvencünk kedvére tennénk. (A mennyiségekre itt is érdemes figyelni!) Bármennyire is édesszájú kutyusunk, jobb, ha olyan élelmiszert adunk neki, ami természetes módon tartalmaz cukrokat – az édességek, péksütemények, magas cukortartalmú finomságok károsak az egészségükre. Betegségek egész sorára nyithat kaput, ha túl sok cukrosat fogyaszt a kutya. A xilit pedig egyenesen életveszélyes számukra!

 

 

Ne egyen édességet a kutya, a túl sok cukor káros egészségére
Ne egyen édességet a kutya, a túl sok cukor káros egészségére
Fotó: stringfixer.com

 

 

Mi az, ami nem finom?

 

Van egyáltalán olyan, amit nem ennének meg? A kutyák többsége kerüli a túl sós, fűszeres, keserű vagy savanyú ízeket. Sokszor figyelmeztetőleg hat rájuk, ha ezen ízek illatmolekuláival találkoznak, ezért nem találják biztonságosnak. A különféle mérgek, vegyszerek és a bakteriális szennyeződés szaga a kutyáknak is kellemetlen, ezért óvakodnak attól, hogy belekóstoljanak. És persze a gyógyszerek beadását is nehezítheti az, ha „fura szaguk” van. A fűszeres ételekből áradó forróság érzetét okozhatja például a kapszaicin vegyülete, ami kutyáknál kellemetlen fizikai reakciókat válthat ki, annak ellenére, hogy magát a csípős ízt nem igazán érzik.

 

 

Összegzés

 

A legjobb tehát, ha kutyánknak csak olyan minőségi ételt, eledelt adunk, amely életkorának, testméretének, aktivitási szintjének megfelelő. A jutalomfalatokból és finomságokból is válasszuk azt, amelyik hozzájárul egészségéhez!

 

Forrás: petmd.com
Indexkép forrás: iStock
Cikk első megjelenése: 2022. szeptember 20.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya
Ételeink kedvelt ízesítői a fűszerek, jótékony hatásuk miatt előszeretettel fogyasztjuk őket. Ám az, ami egészségünknek kedvez, négylábú barátaink számára komoly gondokat okozhat. Tudj meg többet!

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Ehetnek a kutyák sonkát? Ehetnek a kutyák sonkát?
Bár az ünnepek már elmúltak, a húsvéti sonkából maradt falatokra még mindig áhítozhat kedvencünk. De kaphat belőle?

Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat? Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat?
A puha, nedves orr az egészséges kutya egyik fő jellemzője. Könnyen aggodalomra adhat okot azonban, ha száraz és tapintásra meleg érzetet kelt. Tudj meg többet kedvenced nózijáról!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Irodakutya.com Ebugatta MOL Nyrt. AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Mennyire etikus szobakennelbe zárni a kutyát? Hírek - Címlapon
Mennyire etikus szobakennelbe zárni a kutyát?
A kutya arckifejezései II. – Miről mesélnek a fülek? Hírek - Címlapon
A kutya arckifejezései II. – Miről mesélnek a fülek?