A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Nevelés

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hogyan szoktassuk le kutyánkat a kukázásról?

2016. szeptember 11., 06:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Nevelés
Ha hazaérkezéskor az egész padló üres konzervdobozokkal, szétrágott palackokkal és ételes zacskókkal van tele, az első gondolat természetesen, hogy ezt csak a csíntalan négylábú művelhette…Nehéz melléfogni ilyenkor, látva, hogy a négylábú a széthordott szemét közepén ül, büszkén bár, de némi félelemmel a tekintetében. Ilyenkor gyakran az első gondolat – mert ugyebár szeretjük a kutyánkat – hogy remélem legalább jót lakmározott a szemétből. (Bár nem sok számára ehetőt talál benne, hiszen amit csak lehetett megkapta már a vacsijához, vagy nasiként a mi elemózsiánkból). Minden kedves gondolat ellenére, ha a kutya a szemétben kotor, amikor nem vagyunk otthon, azzal nem csak felfordulást csinál, hanem veszélyezteti egészségét, és saját testi épségét.

 

Túl sok kutya hal bele évente a szemétből kikotort, megevésre alkalmatlan tárgyak elfogyasztásába. A legtöbb dolog, amit az eb a szemétben talál – például cukormentes rágógumi, rágcsálóirtók, mosószerek, vagy különböző fémszármazékok – mind erősen mérgezőek lehetnek a négylábúak számára. Az éles tárgyak, nyitott konzervdobozok, és törött poharak is nagy veszélyt jelenthetnek. Egy rossz helyen esett vágás akár ideget, vagy artériát is eltalálhat, ami azonnali ellátás hiányában végzetes is lehet. Emiatt különösen fontos a kutya távoltartása a szemetes kosártól.

 

Hol a finom falat?
Hol a finom falat?
Fotó: gooddogsrule.com

 

Íme néhány tanács az eb egészségének, és a konyha tisztaságának megőrzése érdekében:

 

Mindig megetetve hagyd otthon

 

Indokolatlannak tűnhet állandóan etetni a kutyát, de sokkal kisebb az esélye, hogy szétrámolja a kukát, ha mindig jóllakott. Bizonyosodj meg róla, hogy sosem éhes, és lehetőség szerint akár napi 4-5-ször adj neki kisebb adagokat. Ügyelj a mennyiségre, hogy a többszöri etetés ellenére se hízzon el! Ha fogynia kellene, próbálj magasabb rosttartalmú ételekkel előállni. Ez növeli a teltségérzetet, amellett, hogy a kutyák számára többnyire nem hasznosítható anyagokat tartalmaz.

 

Foglald le!

 

A gazdi távozása, az ezzel járó unalom miatt is kiválthatja a kukázást. Ez több módon is kiküszöbölhető. Távollétedben adj neki rágókákat, kutyafogkefét, vagy kemény csontot (pl.: marhalábszárat). Ez leköti őt hosszú időre. A kutya egyedül hagyása előtt célszerű egy kiadós sétára vinni, vagy hosszan játszani vele a parkban. Fáradt kutya, boldog kutya. És főként jó kutya!

 

Szerelj fel kapukat, vagy rácsokat

 

Ha távozás előtt kevés az időd, és nem tudtok nagyot sétálni, megoldás lehet egy babáknak kapható, ajtófélfára szerelhető kapu, ami gátolja a bejutást a szemeteshez. Ha rövid időre megyünk csak el, bezárhatjuk egy boxba is, amit előzetesen megszoktattunk vele.

 

Egy lehetséges veszélyforrás: nyakra szorult szemetes tető
Egy lehetséges veszélyforrás: nyakra szorult szemetes tető
Fotó: m.cdn.blog.hu

 

Tanítás

 

Meg kell tanítani a kutyának, hogy ne nyúljon a szemetes kosárhoz. Mindenképpen érje valami negatív élmény, ha közeledik hozzá. Csapd össze jó hangosan a kezed, vagy dobj le valamit a földre, és fűzd hozzá a „nem” vezényszót. Ha ez nem használ bevezethető a néhány percre történő semleges helyre zárásos módszer is. Testtel, megtolással is eltávolítható az eb a nem kívánt helyről. Bármelyik módszert választjuk, addig kell ismételnünk, míg le nem szokik teljesen a kukázásról.

 

Kapd rajta!

 

Ha nem éred tetten, már nem is szidhatod le. Azonban ha rajtakapod, jöhet a bünti. Tudni fogja mit csinált rosszul. Ez a leghatásosabb módszer, csak ki kell produkálni a turpisságot egy látszólagos távozással.

 

Tedd el a szemetest!

 

A legkézenfekvőbb megoldása szemetes elrejtése, akár a csap alá, akár egy szekrénybe. Könnyű a kutyát okolni, de ha a kuka nem hozzáférhető, megoldódik minden.

 

Forrás: caesarsway.com
Indexkép forrás: healthypawspetinsurance.com
Cikk első megjelenése: 2015. november 13.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét 10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét
Kutyáink ügyesen alkalmazkodnak az emberi környezethez, ám néhány aprósággal mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy elmondhassák magukról: óriási szerencsém van a gazdimmal!

Miért szeretik a kutyák csipkedni, rágicsálni egymást? És minket? Miért szeretik a kutyák csipkedni, rágicsálni egymást? És minket?
Bármennyire is aranyos egy kölyöknél, hamar kellemetlenné válhat, ha kutyánk előszeretettel rágicsálja meg kezünket, lábunkat. Honnan ered a viselkedés és mit szeretne közölni általa?

“Mi most is gondolunk rátok!” - Menhelyi árva kutyáknak gyűjtöttek a kaposvári ovisok “Mi most is gondolunk rátok!” - Menhelyi árva kutyáknak gyűjtöttek a kaposvári ovisok
Évek óta jótékonykodnak a kaposvári ovisok: állateledelt, felszerelést gyűjtenek a menhelyi állatok számára. Koronavírus ide, járvány oda, ez idén se maradhatott el: az állatok világnapja után nem sokkal össze is gyűlt az idei ellátmány a négylábúak számára!

Miért nem passzol a kutyám személyisége a fajtájához? Miért nem passzol a kutyám személyisége a fajtájához?
Kutyaválasztáskor ösztönösen is a személyiségünkhöz legjobban illő négylábút szeretnénk megtalálni. Ebben segíthetnek a fajtaleírások, melyekből olyan fontos dolgokat is megtudhatunk, mint a fajta megjelenése, testmérete, mozgásigénye és jelleme. Olykor viszont meglepetést okozhat, ha kiszemeltünk nem igazán felel meg az „ideális” képnek. Mi történhetett?

Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit
Legszívesebben a nap minden percét együtt töltenénk imádott kedvencünkkel, ám sokunk számára ez sajnos nem lehetséges. Mivel varázsolhatjuk komfortosabbá az egyedüllét idejét?

Az én kutyám nem éppen egy zseni... Biztos vagy benne? Az én kutyám nem éppen egy zseni... Biztos vagy benne?
Hajlamosak lehetünk úgy tekinteni kutyánkra, mint a világ legcsodálatosabb kis (vagy nagy) élőlényére. És hát így is van. Tündéri pofijának és kedvességének hála ő a legjobb barátunk, még ha akadnak is döcögők közös utunkon. Például amikor valami olyat tesz, ami előtt értetlenül állunk, felmerülhet bennünk a kérdés: "Hülye a kutyám?".

Új kutya érkezik a családba – 10 tipp az életre szóló kapcsolat megalapozásához Új kutya érkezik a családba – 10 tipp az életre szóló kapcsolat megalapozásához
Izgalmas időszak elé néz, aki kutyát vesz magához, ám az újdonság varázsa nemcsak elsöprő, hanem időnként nyomasztó is lehet. Ahhoz, hogy zökkenőmentesen induljon közös életünk, és jó kapcsolatot alakítsunk ki kedvencünkkel, fordítsunk hangsúlyt a kötődés megalapozására is.

5 dolog, amit a legtöbb gazdi csinál, ám a kutyák értetlenül fogadják 5 dolog, amit a legtöbb gazdi csinál, ám a kutyák értetlenül fogadják
A kutyáink rendkívül intelligensek, könnyen tanulnak. Mégis, van, hogy elfelejtjük: ők nem emberek. Az embertársainkkal való kommunikációnk nem biztos, hogy érthető a kutyák számára is.

Veszélyes, ha a kutyám kilopja a ruháimat a szennyesből? Veszélyes, ha a kutyám kilopja a ruháimat a szennyesből?
Kiskedvenced előszeretettel cipeli be használt pulcsidat fekhelyére, hogy bevackolhasson vele? Netán elcseni az éppen levetett zoknidat, majd boldogan körbe-körbe rohangál a házban? Miért csinálja?

8 jel, hogy a kutyád több időt szeretne veled tölteni 8 jel, hogy a kutyád több időt szeretne veled tölteni
Szófogadatlan, rombol, unalmában mindenfélével elfoglalja magát? A gazdi legnagyobb meglepetésére, holott csupán arról van szó, hogy több figyelmet és foglalkozást igényelne. Lássuk az árulkodó jeleket!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak Ebugatta MTI Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Vizsgálat indul a francia kutyát kilövő vadász ellen Hírek - Címlapon
Vizsgálat indul a francia kutyát kilövő vadász ellen
Így NE etesd a kutyád nyerssel! Hírek - Címlapon
Így NE etesd a kutyád nyerssel!