A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hogyan szoktassuk le kutyánkat a kukázásról?

2016. szeptember 11., 06:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Nevelés




Ha hazaérkezéskor az egész padló üres konzervdobozokkal, szétrágott palackokkal és ételes zacskókkal van tele, az első gondolat természetesen, hogy ezt csak a csíntalan négylábú művelhette…



Nehéz melléfogni ilyenkor, látva, hogy a négylábú a széthordott szemét közepén ül, büszkén bár, de némi félelemmel a tekintetében. Ilyenkor gyakran az első gondolat – mert ugyebár szeretjük a kutyánkat – hogy remélem legalább jót lakmározott a szemétből. (Bár nem sok számára ehetőt talál benne, hiszen amit csak lehetett megkapta már a vacsijához, vagy nasiként a mi elemózsiánkból). Minden kedves gondolat ellenére, ha a kutya a szemétben kotor, amikor nem vagyunk otthon, azzal nem csak felfordulást csinál, hanem veszélyezteti egészségét, és saját testi épségét.

 

Túl sok kutya hal bele évente a szemétből kikotort, megevésre alkalmatlan tárgyak elfogyasztásába. A legtöbb dolog, amit az eb a szemétben talál – például cukormentes rágógumi, rágcsálóirtók, mosószerek, vagy különböző fémszármazékok – mind erősen mérgezőek lehetnek a négylábúak számára. Az éles tárgyak, nyitott konzervdobozok, és törött poharak is nagy veszélyt jelenthetnek. Egy rossz helyen esett vágás akár ideget, vagy artériát is eltalálhat, ami azonnali ellátás hiányában végzetes is lehet. Emiatt különösen fontos a kutya távoltartása a szemetes kosártól.

 

Hol a finom falat?
Hol a finom falat?
Fotó: gooddogsrule.com

 

Íme néhány tanács az eb egészségének, és a konyha tisztaságának megőrzése érdekében:

 

Mindig megetetve hagyd otthon

 

Indokolatlannak tűnhet állandóan etetni a kutyát, de sokkal kisebb az esélye, hogy szétrámolja a kukát, ha mindig jóllakott. Bizonyosodj meg róla, hogy sosem éhes, és lehetőség szerint akár napi 4-5-ször adj neki kisebb adagokat. Ügyelj a mennyiségre, hogy a többszöri etetés ellenére se hízzon el! Ha fogynia kellene, próbálj magasabb rosttartalmú ételekkel előállni. Ez növeli a teltségérzetet, amellett, hogy a kutyák számára többnyire nem hasznosítható anyagokat tartalmaz.

 

Foglald le!

 

A gazdi távozása, az ezzel járó unalom miatt is kiválthatja a kukázást. Ez több módon is kiküszöbölhető. Távollétedben adj neki rágókákat, kutyafogkefét, vagy kemény csontot (pl.: marhalábszárat). Ez leköti őt hosszú időre. A kutya egyedül hagyása előtt célszerű egy kiadós sétára vinni, vagy hosszan játszani vele a parkban. Fáradt kutya, boldog kutya. És főként jó kutya!

 

Szerelj fel kapukat, vagy rácsokat

 

Ha távozás előtt kevés az időd, és nem tudtok nagyot sétálni, megoldás lehet egy babáknak kapható, ajtófélfára szerelhető kapu, ami gátolja a bejutást a szemeteshez. Ha rövid időre megyünk csak el, bezárhatjuk egy boxba is, amit előzetesen megszoktattunk vele.

 

Egy lehetséges veszélyforrás: nyakra szorult szemetes tető
Egy lehetséges veszélyforrás: nyakra szorult szemetes tető
Fotó: m.cdn.blog.hu

 

Tanítás

 

Meg kell tanítani a kutyának, hogy ne nyúljon a szemetes kosárhoz. Mindenképpen érje valami negatív élmény, ha közeledik hozzá. Csapd össze jó hangosan a kezed, vagy dobj le valamit a földre, és fűzd hozzá a „nem” vezényszót. Ha ez nem használ bevezethető a néhány percre történő semleges helyre zárásos módszer is. Testtel, megtolással is eltávolítható az eb a nem kívánt helyről. Bármelyik módszert választjuk, addig kell ismételnünk, míg le nem szokik teljesen a kukázásról.

 

Kapd rajta!

 

Ha nem éred tetten, már nem is szidhatod le. Azonban ha rajtakapod, jöhet a bünti. Tudni fogja mit csinált rosszul. Ez a leghatásosabb módszer, csak ki kell produkálni a turpisságot egy látszólagos távozással.

 

Tedd el a szemetest!

 

A legkézenfekvőbb megoldása szemetes elrejtése, akár a csap alá, akár egy szekrénybe. Könnyű a kutyát okolni, de ha a kuka nem hozzáférhető, megoldódik minden.

 

Forrás: caesarsway.com
Indexkép forrás: healthypawspetinsurance.com
Cikk első megjelenése: 2015. november 13.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen
Gödrök, lyukak, kiégett fű, esős időben pedig sár mindenhol? Ki ne szeretné épségben tudni otthona pázsitját az ásó tappancsoktól? Szerencsére több trükköt is bevethetünk ennek érdekében úgy, hogy közben kutyánk is pozitív élményként élje meg a változást.

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit
Legszívesebben a nap minden percét együtt töltenénk imádott kedvencünkkel, ám sokunk számára ez sajnos nem lehetséges. Mivel varázsolhatjuk komfortosabbá az egyedüllét idejét?

Miért kaparják a földet a kutyák kis- és nagydolguk után? Miért kaparják a földet a kutyák kis- és nagydolguk után?
Mintha balettmozdulatokat gyakorolna... Mókás látvány, ahogy kedvencünk mindent beleadva próbálja elfedni végtermékét. Tényleg erről van szó? Normális viselkedés, vagy aggódnunk kellene miatta? És egyáltalán: miért csinálja?

Miért szeretne mindig hozzám érni a kutyám? Miért szeretne mindig hozzám érni a kutyám?
A Te kedvenced is igényli az érintést? Bökdös az orrával vagy rád teszi a mancsát? Miért csinálja?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MTI JULIUS-K9 AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Vizsgálat indul a francia kutyát kilövő vadász ellen Hírek - Címlapon
Vizsgálat indul a francia kutyát kilövő vadász ellen
Így NE etesd a kutyád nyerssel! Hírek - Címlapon
Így NE etesd a kutyád nyerssel!