A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?

2024. április 14., 08:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Nevelés




Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?



Ha előfordult már velünk, hogy a frissen kimosott ruhakupac tetejére telepedett le kedvencünk, a mulatságos jelenet mellett egy cseppet bosszankodhatunk is a kutyaszőr és az esetleges kosz miatt, ami rákerül a ruhákra. Vagy éppen a mosáshoz összekészített szennyesért van oda? Elcsen egy zoknit, pólót, és csócsálni kezdi vagy becipeli fekhelyére is kispárnának használja? És arról se feledkezzünk meg, amikor egy fontos esemény előtt kikészítjük a nagy gonddal rendbetett öltözékünket, amit aztán kutyánk alvóhellyé varázsol. Honnan ered az érdeklődése?

 

 

1. Egy kényelmes, meleg kuckóra vágyik

 

Meglehet, kedvencünk azért is dönt úgy, hogy ruhánkon vagy cipőnkön aludjon, mert fura mód kényelmesnek találja. Egy vastagabb pulóver, zokni vagy melegítőnadrág pedig nemcsak puha, hanem ideális hőmérsékletet biztosít egy kiadós szundításhoz.

 

 

A kíváncsi kutya beszorulhat a pulóver ujjába vagy a nadrág szárába
A kíváncsi kutya beszorulhat a pulóver ujjába vagy a nadrág szárába
Fotó: Twitter

 

 

A puha, meleg kuckó a biztonság érzetét nyújtja számára. Olyan, mintha saját ágyában hajtaná álomra a fejét, csak éppen a saját maga „feltalálta” kis fészekben teszi mindezt. Egyes ebek annyira szeretnek bújni, hogy nagy igyekezetükben beszorulnak a pulóver ujjába – erre azért figyeljünk oda, nehogy bajba kerüljön négylábú barátunk.

 

 

2. Megfürdik a gazdi illatában

 

Nem számít, hogy tiszta vagy koszos, ruháink magunkon viselik szagunkat. Márpedig a kutya elsődleges érzékszerve az orra, és egyik kedvenc szaguk mi más lehetne, mint a szeretett gazdié? Így ha elmegyünk otthonról, szinte magától értetődő, hogy addig keresgél, amíg talál egy pulcsit, pólót, amit nemrég hordtunk, és intenzívebben árad belőle illatunk. Bele is hempereghet, meg is rágcsálhatja, hogy magára öltse a kedvelt szagot. Kicsit olyan érzés számára, minta ott lennénk vele, mellette, és ez megnyugtatóan hat az egyedüllét óráiban.

 

Ha zavarónak találjuk ezt a szokást, ruhánkat helyettesíthetjük egy párnával, melynek huzatán rajta a szagunk, vagy egy takaróval, pléddel. Ez utóbbi dupla nyereség, hiszen segíthet megvédeni ruháinkat az extra kutyaszőrtől, és még egy pihe-puha alvóhelyet is adhattunk kedvencünknek.

 

 

A gazdik kedvenc pulóvere biztonságérzettel töltheti el a kutyát is
A gazdik kedvenc pulóvere biztonságérzettel töltheti el a kutyát is
Fotó: cuteness.com

 

 

3. Szeparációs szorongás?

 

Ez is az okok között szerepelhet, ha kutyánk stresszesnek éli meg távollétünket. Előfordulhat, hogy nem elégszik meg egy-egy ruhadarabbal, hanem addig vadászik otthon, amíg egy egész halomnyit összegyűjt, és elbújik bennük. Biztonságot és védelmet keresve teheti mindezt, ám az újonnan elkészített kuckó csak ideig-óráig nyújthat menedéket, ha szorongása nem csillapodik.

 

Nem mindig könnyű felismerni a jeleket, de mindenképpen kezelésre szorul, mert a magas stressz-szint, az állandó éberség és a hozzá társuló érzések idővel a kutya egészségét is kikezdhetik! Mielőbb kérjük a szeparációs szorongás terápiájában jártak kutyatréner segítségét, állatorvosunkkal együttműködésben!

 

 

Viselt ruháink magukon hordják szagunkat - vonzó a kutya számára
Viselt ruháink magukon hordják szagunkat - vonzó a kutya számára
Fotó: hellobark.com

 

 

Mit tegyek, ha nem szeretném, hogy ráfeküdjön a ruháimra?

 

  • A legegyszerűbb megoldás az, ha a levetett ruhadarabokat beletesszük a szennyesbe, melynek fedele csukható.
     
  • A frissen mosott ruhákat tartalmazó lavórt/kosarat helyezzük magasabbra  teregetés közben.
     
  • A szárítót olyan helyen állítsuk fel, ahol a kutya nem férhet hozzá, nehogy lelkesedése okán magára borítsa a ruhákkal teli állványt. 
     
  • Tiszta ruháinkat pakoljuk el a szekrénybe, magasabban lévő polcokra.
  • Öltözködéshez készülődve elhelyezhetjük a kiválasztott darabokat a szobánkban lévő széken vagy az asztalon, ahonnan nem tudja lelopni a kíváncsi kutyus.
     
  • Hasznos megtanítani neki a „Hagyd” szót (a szokásos „Nem szabad” túl hosszú), és gyakoroljuk gondosan, hogy értse is. Kérjük ehhez kutyatréner segítségét!

 

A kölyökkutyáknak eleinte biztonságot nyújthat egy puha takaró mamájuk szagával
A kölyökkutyáknak eleinte biztonságot nyújthat egy puha takaró mamájuk szagával
Fotó: AdobeStock

 

 

Fontos, hogy mielőbb szoktassuk hozzá, hogy saját fekhelyén aludjon (akkor is, ha úgy döntöttünk, megosztjuk vele ágyunkat). Adjunk neki egy puha pulóvert, párnát, takarót, amin rajta van a szagunk, hogy hozzábújhasson pihenés közben, érezhesse, hogy vele vagyunk a nap minden percében.

 

Kölyökkutyáknál rengeteget segíthet az első időszakban az, ha hozunk egy takarót, amin rajta van mamája, alomtársai szaga. Tanításnál, új szokások kialakításánál legyünk türelmesek és kedvesek – megéri rászánni időnket és energiánkat!

 

Forrás: mypetchild.com, wagwalking.com
Indexkép forrás: cuteness.com
Cikk első megjelenése: 2022. június 16.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Mit jelent, ha a kutya körkörösen csóvál a farkával? Mit jelent, ha a kutya körkörösen csóvál a farkával?
Helikopterezik, propellerezik? Ismerős kifejezések, amik biztosan jelzik: kedvenced boldognak érzi magát!

A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről
Az intelligencia egyik fő alkotóeleme, az úgynevezett g faktor kutyáknál is létezik, és sok jellemzőjében, többek között öregedési mintázatában is hasonlít az emberi g faktorhoz. Ennek vizsgálata így közelebb vihet minket az emberi kogníció szerveződésének, valamint a korral járó kognitív hanyatlás folyamatának megértéséhez - írták az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia Tanszék kutatói legújabb, a GeroScience című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Új kutyus a háznál – Mire figyeljünk, amikor hazaviszünk egy kölyköt kedvencünk mellé? Új kutyus a háznál – Mire figyeljünk, amikor hazaviszünk egy kölyköt kedvencünk mellé?
Bővül a család – Igen ám, de ezúttal egy imádnivaló kiskutyával! Akiről nem biztos, hogy meglévő kutyusunk is ugyanilyen véleménnyel lesz. Mi mindenre kell gondolnunk, ha szeretnénk, hogy zökkenőmentes legyen a beilleszkedés folyamata?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MTI Rehabportál Hírstart Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Tűzijáték helyett az árva állatokra költ Monor város: állatvédő szervezeteknek ajánlották fel a rakétákra szánt pénzt Hírek - Címlapon
Tűzijáték helyett az árva állatokra költ Monor város: állatvédő szervezeteknek ajánlották fel a rakétákra szánt pénzt
Kutyák segíthetnek a kaszálások okozta természeti károk felmérésében Hírek - Címlapon
Kutyák segíthetnek a kaszálások okozta természeti károk felmérésében