A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hagyjunk égve lámpát kutyánknak a sötétben, ha elmegyünk otthonról?

2023. november 17., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Kedvenceink jobban látnak a sötétben, mint mi, de ettől még egyáltalán nem biztos, hogy jól is érzik magukat, amikor egyedül kell lenniük napnyugta után. Kapcsoljuk fel nekik a lámpát vagy szükségtelen? 

Nem mindig könnyű otthon hagyni kedvencünket olyankor, amikor egyébként nem szoktuk, de néha közbejöhet valami, ami miatt egyedül kell eltöltenie hosszabb-rövidebb időt, miután lement a nap. Akár éjszakai műszakban dolgozik a gazdi, akár baráti, családi összejövetel, szabadidős program miatt mozdul ki, felmerülhet a gondolat, hogy ilyenkor hagyjunk-e égve lámpát a kutyusnak?

 

 

Látnak a kutyák a sötétben?

 

Ezt a kérdést korábbi cikkünkben jártuk körül, de pár szóban érdemes említést tenni róla. Bizonyos mértékig látnak a sötétben is (nálunk mindenesetre jobban), de annyira azért nem éles a látásuk, mint például a macskáknak. A retinában található fényérzékelő sejtek (csapok és pálcikák) teszik lehetővé, hogy erősebb és gyengébb fényviszonyok mellett is láthassunk. A kutyáknál és macskáknál az éjjeli látást segítő pálcikák száma jóval meghaladja a miénket, így minimális fény mellett is jól tájékozódnak. Szemükben egy speciális fényvisszaverő réteg is található, amely felerősíti a látást éjjel.

 

 

Hagyjunk égve lámpát kutyánknak a sötétben, ha elmegyünk hazulról?
Hagyjunk égve lámpát kutyánknak a sötétben, ha elmegyünk otthonról?
Fotó: Shutterstock

 

 

Vaksötétben azonban a kutyáknak is nehezebb a dolga, ilyenkor lép képbe orruk és fülük, hiszen a szaglás és hallás révén könnyebben eligazodhatnak. Ismerős környezetben ehhez társul a memória is – otthonukban emlékezetből is képesek tájékozódni. (Idős kutyáknál az érzékelés romlása, akár a fellépő demencia miatt ez akadályokba ütközhet).

 

 

Egyedül otthon – Hagyhatom a kutyámat sötétben?

 

Fentiek ismeretében megfontolandó, főleg, ha nemcsak pár percre ugrunk le a boltba, hanem hosszabb kimenővel számolunk. Alkonyatkor még jól látnak, de ha kihunynak a fények, nagyjából olyan az számukra, mint nekünk, kivéve, hogy mi fel tudjuk kapcsolni a lámpát, amikor házon belül járkálunk, ők viszont nem. (Persze akadnak kivételek kutyák között is, a lámpa fel- és lekapcsolása trükk hasznosnak bizonyulhat!). Vannak kutyusok, akik valami miatt félnek a sötétben, akár egy-egy negatív kölyökkori élmény miatt. Lehetséges jelei a teljesség igénye nélkül:

  • ugatás, nyüszítés
  • elbújás szokatlan helyekre, például a fürdőszobába
  • idegesség, a kutya könnyebben megijed a sötétben, mint nappal 
  • rombolásig is fajulhat, ha sötétben magára hagyják (megrág, széttép dolgokat, stb.)

E tünetek hasonlíthatnak a szeparációs szorongás tüneteire – karöltve is megjelenhetnek. De ha úgy vesszük észre, kedvencünk viselkedése azután változik meg, hogy lekapcsoljuk a lámpákat otthon, elképzelhető, hogy valójában a sötéttől fél.

 

 

Egy irányjelző fény az utcai lámpa vagy a telihold fénye mellett is biztonságot nyújthat a kutyának a sötétben
Egy irányjelző fény az utcai lámpa vagy a telihold fénye mellett is biztonságot nyújthat a kutyának a sötétben
Fotó: loveyourdog.at

 

 

Hagyjunk égve lámpát kutyánknak? Igen!

 

Mindezek fényében a válasz kézenfekvőnek tűnik: igen. Egy kislámpa fénye vagy a konnektorhoz csatlakoztatható irányjelző fények segítségével kutyánk nagyobb biztonságban érezheti magát. Még akkor is, ha az utcai lámpák (vagy a telihold) fénye beszűrődik az ablakokon át. Érdemes azokba a helyiségekbe „fényt tenni”, ahova a kutyának szabad bejárása van távollétünkben. Ha ez csupán az előszoba vagy a nappali, akkor tegyünk oda irányjelző fényt. Elérhető már olyan okos megoldás is, ahol egy időzítő automatikusan bekapcsolja a lámpát, ha nem érünk haza sötétedés előtt.

 

Újonnan befogadott kutyáknál, legyen akár kölyök vagy felnőtt, valamint az érzékelés romlása miatt idős kutyáknál különösen nagy segítséget nyújthat, ha égve hagyunk egy lámpát. Hálásak lesznek érte!

 

Forrás: canadiandogs.com
Indexkép forrás: Shutterstock
Cikk első megjelenése: 2022. szeptember 08.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Sétára fel - 5 érv amellett, hogy minden nap kimozdulj kutyáddal Sétára fel - 5 érv amellett, hogy minden nap kimozdulj kutyáddal
Mi történik, ha kedvenced meghallja a kérdést: Menjünk sétálni? Rögtön felfigyel rá? Izgatottá válik? Legtöbbször igen, ami remekül jelzi, miként érez a sétákkal kapcsolatban. Indulááás!

A kutyák hihetetlen érzékei - 5 dolog, amit képesek előre jelezni A kutyák hihetetlen érzékei - 5 dolog, amit képesek előre jelezni
Figyelmeztet a veszélyre? Menedéket keres a vihar elől, mikor még tiszta az égbolt? Gazdiként tudjuk, érdemes odafigyelni kedvencünkre, ha viselkedése megváltozik. De honnan tudja, hogy valami készülőben van?

Miért szeretnek a kutyák belehemperegni a kakiba? Miért szeretnek a kutyák belehemperegni a kakiba?
… és egyéb szagos dolgokba, amit csak úton-útfélen találnak. Valami ellenállhatatlan erő vonzza szimatukat feléjük, majd hazafelé büszkén hordják „varázslatos” illatukat. Mi pedig nem győzzük befogni orrunkat, és lélekben készülünk egy (újabb) alapos fürdetésre.

Miért csikorgatja a kutya a fogait? Miért csikorgatja a kutya a fogait?
Szokatlan és meglepő, de kedvenceinknél is előfordulhat: a fogcsikorgatás. Mi okozza, mire utalhat, és mit tegyünk, ha észleljük kutyánknál?

Ezekből a jelekből tudhatod, hogy tényleg nagyon szeret a kutyád Ezekből a jelekből tudhatod, hogy tényleg nagyon szeret a kutyád
Jó érzés szeretni, és annak is nagyon tudunk örülni, ha viszontszeretnek minket. De miből tudhatjuk, hogy kutyánk is így érez irántunk?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Rehabportál Irodakutya.com JULIUS-K9 Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Dió, mandula, mogyoró… Ehet a kutya dióféléket és olajos magvakat? Hírek - Címlapon
Dió, mandula, mogyoró… Ehet a kutya dióféléket és olajos magvakat?
Hogyan szoktassam hozzá a kutyámat a fültisztításhoz? Hírek - Címlapon
Hogyan szoktassam hozzá a kutyámat a fültisztításhoz?