A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hagyjunk égve lámpát kutyánknak a sötétben, ha elmegyünk otthonról?

2023. március 04., 13:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Kedvenceink jobban látnak a sötétben, mint mi, de ettől még egyáltalán nem biztos, hogy jól is érzik magukat, amikor egyedül kell lenniük napnyugta után. Kapcsoljuk fel nekik a lámpát vagy szükségtelen? 

Nem mindig könnyű otthon hagyni kedvencünket olyankor, amikor egyébként nem szoktuk, de néha közbejöhet valami, ami miatt egyedül kell eltöltenie hosszabb-rövidebb időt, miután lement a nap. Akár éjszakai műszakban dolgozik a gazdi, akár baráti, családi összejövetel, szabadidős program miatt mozdul ki, felmerülhet a gondolat, hogy ilyenkor hagyjunk-e égve lámpát a kutyusnak?

 

 

Látnak a kutyák a sötétben?

 

Ezt a kérdést korábbi cikkünkben jártuk körül, de pár szóban érdemes említést tenni róla. Bizonyos mértékig látnak a sötétben is (nálunk mindenesetre jobban), de annyira azért nem éles a látásuk, mint például a macskáknak. A retinában található fényérzékelő sejtek (csapok és pálcikák) teszik lehetővé, hogy erősebb és gyengébb fényviszonyok mellett is láthassunk. A kutyáknál és macskáknál az éjjeli látást segítő pálcikák száma jóval meghaladja a miénket, így minimális fény mellett is jól tájékozódnak. Szemükben egy speciális fényvisszaverő réteg is található, amely felerősíti a látást éjjel.

 

 

Hagyjunk égve lámpát kutyánknak a sötétben, ha elmegyünk hazulról?
Hagyjunk égve lámpát kutyánknak a sötétben, ha elmegyünk otthonról?
Fotó: Shutterstock

 

 

Vaksötétben azonban a kutyáknak is nehezebb a dolga, ilyenkor lép képbe orruk és fülük, hiszen a szaglás és hallás révén könnyebben eligazodhatnak. Ismerős környezetben ehhez társul a memória is – otthonukban emlékezetből is képesek tájékozódni. (Idős kutyáknál az érzékelés romlása, akár a fellépő demencia miatt ez akadályokba ütközhet).

 

 

Egyedül otthon – Hagyhatom a kutyámat sötétben?

 

Fentiek ismeretében megfontolandó, főleg, ha nemcsak pár percre ugrunk le a boltba, hanem hosszabb kimenővel számolunk. Alkonyatkor még jól látnak, de ha kihunynak a fények, nagyjából olyan az számukra, mint nekünk, kivéve, hogy mi fel tudjuk kapcsolni a lámpát, amikor házon belül járkálunk, ők viszont nem. (Persze akadnak kivételek kutyák között is, a lámpa fel- és lekapcsolása trükk hasznosnak bizonyulhat!). Vannak kutyusok, akik valami miatt félnek a sötétben, akár egy-egy negatív kölyökkori élmény miatt. Lehetséges jelei a teljesség igénye nélkül:

  • ugatás, nyüszítés
  • elbújás szokatlan helyekre, például a fürdőszobába
  • idegesség, a kutya könnyebben megijed a sötétben, mint nappal 
  • rombolásig is fajulhat, ha sötétben magára hagyják (megrág, széttép dolgokat, stb.)

E tünetek hasonlíthatnak a szeparációs szorongás tüneteire – karöltve is megjelenhetnek. De ha úgy vesszük észre, kedvencünk viselkedése azután változik meg, hogy lekapcsoljuk a lámpákat otthon, elképzelhető, hogy valójában a sötéttől fél.

 

 

Egy irányjelző fény az utcai lámpa vagy a telihold fénye mellett is biztonságot nyújthat a kutyának a sötétben
Egy irányjelző fény az utcai lámpa vagy a telihold fénye mellett is biztonságot nyújthat a kutyának a sötétben
Fotó: loveyourdog.at

 

 

Hagyjunk égve lámpát kutyánknak? Igen!

 

Mindezek fényében a válasz kézenfekvőnek tűnik: igen. Egy kislámpa fénye vagy a konnektorhoz csatlakoztatható irányjelző fények segítségével kutyánk nagyobb biztonságban érezheti magát. Még akkor is, ha az utcai lámpák (vagy a telihold) fénye beszűrődik az ablakokon át. Érdemes azokba a helyiségekbe „fényt tenni”, ahova a kutyának szabad bejárása van távollétünkben. Ha ez csupán az előszoba vagy a nappali, akkor tegyünk oda irányjelző fényt. Elérhető már olyan okos megoldás is, ahol egy időzítő automatikusan bekapcsolja a lámpát, ha nem érünk haza sötétedés előtt.

 

Újonnan befogadott kutyáknál, legyen akár kölyök vagy felnőtt, valamint az érzékelés romlása miatt idős kutyáknál különösen nagy segítséget nyújthat, ha égve hagyunk egy lámpát. Hálásak lesznek érte!

 

Forrás: canadiandogs.com
Indexkép forrás: Shutterstock
Cikk első megjelenése: 2022. szeptember 08.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Mitől lehet sápadt a kutya fogínye? Mitől lehet sápadt a kutya fogínye?
Kedvencünk egészségi állapotának egyik nagyon jó jelzője a fogínyének színe. Mi mindenre utalhat, és hogyan lehet felismerni, ha baj van?

5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál 5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál
Erőteljesen liheg vagy nyálzik? Folyton szomjas és vizet kér? Másként kezd el viselkedni? Talán még a szaga is megváltozik... Mi mindenre utalhat, ha szokatlan tüneteket tapasztalunk kedvencünknél?

Tudtad? Kutyád hangulatára is hatással lehet, milyen ruhát veszel fel Tudtad? Kutyád hangulatára is hatással lehet, milyen ruhát veszel fel
A pólónkon lévő minta láttán kellemetlen érzés foghatja el kedvencünket, és még nyugtalanságot, félelmet is kelthet benne. Miért van ez így?

A kutya hangjai: a nyüszítéstől a morgáson át az ugatásig A kutya hangjai: a nyüszítéstől a morgáson át az ugatásig
„VAÚ” - amit mindenki ismer, már gyermekkorunkban megtanuljuk, hogy „ezt mondja a kutya”. Ám ennél jóval árnyaltabb a skála, ebből csemegézünk most egy picit.

Több mint szőr - Mi mindenben segíti a bajusz a kutyát? Több mint szőr - Mi mindenben segíti a bajusz a kutyát?
Kutyánkra nézve nem csak kedves tekintete, hanem a pofija körül meredező bajusz is meglágyítja szívünket. De milyen célt szolgálnak e különleges szőrszálak?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Praktiker Rehabportál Brimo partysátor AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ehet a kutyám joghurtot? Hírek - Címlapon
Ehet a kutyám joghurtot?
Miért habzsol a kutyám? Hírek - Címlapon
Miért habzsol a kutyám?