A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hagyjunk égve lámpát kutyánknak a sötétben, ha elmegyünk otthonról?

2022. szeptember 08., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Kedvenceink jobban látnak a sötétben, mint mi, de ettől még egyáltalán nem biztos, hogy jól is érzik magukat, amikor egyedül kell lenniük napnyugta után. Kapcsoljuk fel nekik a lámpát vagy szükségtelen? 

Nem mindig könnyű otthon hagyni kedvencünket olyankor, amikor egyébként nem szoktuk, de néha közbejöhet valami, ami miatt egyedül kell eltöltenie hosszabb-rövidebb időt, miután lement a nap. Akár éjszakai műszakban dolgozik a gazdi, akár baráti, családi összejövetel, szabadidős program miatt mozdul ki, felmerülhet a gondolat, hogy ilyenkor hagyjunk-e égve lámpát a kutyusnak?

 

 

Látnak a kutyák a sötétben?

 

Ezt a kérdést korábbi cikkünkben jártuk körül, de pár szóban érdemes említést tenni róla. Bizonyos mértékig látnak a sötétben is (nálunk mindenesetre jobban), de annyira azért nem éles a látásuk, mint például a macskáknak. A retinában található fényérzékelő sejtek (csapok és pálcikák) teszik lehetővé, hogy erősebb és gyengébb fényviszonyok mellett is láthassunk. A kutyáknál és macskáknál az éjjeli látást segítő pálcikák száma jóval meghaladja a miénket, így minimális fény mellett is jól tájékozódnak. Szemükben egy speciális fényvisszaverő réteg is található, amely felerősíti a látást éjjel.

 

 

Hagyjunk égve lámpát kutyánknak a sötétben, ha elmegyünk hazulról?
Hagyjunk égve lámpát kutyánknak a sötétben, ha elmegyünk otthonról?
Fotó: Shutterstock

 

 

Vaksötétben azonban a kutyáknak is nehezebb a dolga, ilyenkor lép képbe orruk és fülük, hiszen a szaglás és hallás révén könnyebben eligazodhatnak. Ismerős környezetben ehhez társul a memória is – otthonukban emlékezetből is képesek tájékozódni. (Idős kutyáknál az érzékelés romlása, akár a fellépő demencia miatt ez akadályokba ütközhet).

 

 

Egyedül otthon – Hagyhatom a kutyámat sötétben?

 

Fentiek ismeretében megfontolandó, főleg, ha nemcsak pár percre ugrunk le a boltba, hanem hosszabb kimenővel számolunk. Alkonyatkor még jól látnak, de ha kihunynak a fények, nagyjából olyan az számukra, mint nekünk, kivéve, hogy mi fel tudjuk kapcsolni a lámpát, amikor házon belül járkálunk, ők viszont nem. (Persze akadnak kivételek kutyák között is, a lámpa fel- és lekapcsolása trükk hasznosnak bizonyulhat!). Vannak kutyusok, akik valami miatt félnek a sötétben, akár egy-egy negatív kölyökkori élmény miatt. Lehetséges jelei a teljesség igénye nélkül:

  • ugatás, nyüszítés
  • elbújás szokatlan helyekre, például a fürdőszobába
  • idegesség, a kutya könnyebben megijed a sötétben, mint nappal 
  • rombolásig is fajulhat, ha sötétben magára hagyják (megrág, széttép dolgokat, stb.)

E tünetek hasonlíthatnak a szeparációs szorongás tüneteire – karöltve is megjelenhetnek. De ha úgy vesszük észre, kedvencünk viselkedése azután változik meg, hogy lekapcsoljuk a lámpákat otthon, elképzelhető, hogy valójában a sötéttől fél.

 

 

Egy irányjelző fény az utcai lámpa vagy a telihold fénye mellett is biztonságot nyújthat a kutyának a sötétben
Egy irányjelző fény az utcai lámpa vagy a telihold fénye mellett is biztonságot nyújthat a kutyának a sötétben
Fotó: loveyourdog.at

 

 

Hagyjunk égve lámpát kutyánknak? Igen!

 

Mindezek fényében a válasz kézenfekvőnek tűnik: igen. Egy kislámpa fénye vagy a konnektorhoz csatlakoztatható irányjelző fények segítségével kutyánk nagyobb biztonságban érezheti magát. Még akkor is, ha az utcai lámpák (vagy a telihold) fénye beszűrődik az ablakokon át. Érdemes azokba a helyiségekbe „fényt tenni”, ahova a kutyának szabad bejárása van távollétünkben. Ha ez csupán az előszoba vagy a nappali, akkor tegyünk oda irányjelző fényt. Elérhető már olyan okos megoldás is, ahol egy időzítő automatikusan bekapcsolja a lámpát, ha nem érünk haza sötétedés előtt.

 

Újonnan befogadott kutyáknál, legyen akár kölyök vagy felnőtt, valamint az érzékelés romlása miatt idős kutyáknál különösen nagy segítséget nyújthat, ha égve hagyunk egy lámpát. Hálásak lesznek érte!

 

Forrás: canadiandogs.com
Indexkép forrás: Shutterstock

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyaséta sötétedés után – Mire figyeljünk? Kutyaséta sötétedés után – Mire figyeljünk?
Az őszi és téli időszakban gyakrabban fordul elő, hogy sötétedés után kerül sor a sétára. Tippjeink segítségével könnyebben felkészülhetsz erre.

Sétára fel - 5 érv amellett, hogy minden nap kimozdulj kutyáddal Sétára fel - 5 érv amellett, hogy minden nap kimozdulj kutyáddal
Mi történik, ha kedvenced meghallja a kérdést: Menjünk sétálni? Rögtön felfigyel rá? Izgatottá válik? Legtöbbször igen, ami remekül jelzi, miként érez a sétákkal kapcsolatban. Indulááás!

5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál 5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál
Erőteljesen liheg vagy nyálzik? Folyton szomjas és vizet kér? Másként kezd el viselkedni? Talán még a szaga is megváltozik... Mi mindenre utalhat, ha szokatlan tüneteket tapasztalunk kedvencünknél?

Kutyák és a fűtés - Mennyire legyen meleg otthonunkban? Kutyák és a fűtés - Mennyire legyen meleg otthonunkban?
Az évszakok változásaihoz és az időjárási körülményekhez kénytelenek vagyunk alkalmazkodni, ám otthonunk hőmérsékletét ideális esetben mi magunk is szabályozhatjuk. Kedvencünk testhőmérséklete is igazodhat ehhez, de ahogy nekünk, úgy nekik is megvannak a maguk határai. Mi számít hidegnek, melegnek és mire figyeljünk a fűtés beállításánál?

Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van
Ha kutyusunk a barátságosabbak közé tartozik, elgondolkozhatunk azon, miért is nem szabad engedni, hogy másokat köszöntsön, amikor pórázon sétál. Mi baj lehet belőle? Elvégre a kutyák szeretnek ismerkedni, nem?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Praktiker Ebugatta Mondial Assistance GesmbH EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Több mint 3000 állatot mentett már meg a Névtelen Hős az ukrán háborús zónából Hírek - Címlapon
Több mint 3000 állatot mentett már meg a Névtelen Hős az ukrán háborús zónából
Szorult helyzetbe került kíváncsisága miatt egy kölyökkutya – a tűzoltók mentették meg Hírek - Címlapon
Szorult helyzetbe került kíváncsisága miatt egy kölyökkutya – a tűzoltók mentették meg